x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Energie ieftină la priza PDL

Energie ieftină la priza PDL

de Dorian Cobuz    |    Dana Cobuz    |    05 Noi 2010   •   00:00
Energie ieftină la priza PDL

Două societăţi ivite aparent din neant au devenit în ultimul an actori de calibru în comerţul cu energie. Cu aportul nemijlocit al ministrului Economiei la acel moment, Adriean Videanu, acestea au intrat "pe fir" fără să fie obligate să mai treacă pe la Bursă sub pretextul exportului de energie - un eventual indicator de performanţă, ar fi vrut ministrul să înţelegem.

Evident, preţurile obţinute au fost unele favorabile, sub media de tranzacţionare pe bursă. În România acest lucru este interzis. Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Turceni spune că afacerile grele, dar ilegale, aprobate de Adriean Videanu au dus la destituirea ministrului. La o privire atentă vedem însă că nimic nu este întâmplător şi că, şi de această dată, energia ieftină a devenit monopolul afacerilor conectate la Partidul Democrat Liberal.

Altaria Research Limited, off-shore-ul din Cipru care a pus mâna pe o afacere cu un profit anual garantat de 50 de milioane de euro, este o mai veche "cunoştinţă" a familiei primarului de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Mai exact, feciorul lui Pinalti a vândut una dintre afaceri către Altaria. Dar Altaria este un partener de nădejde al "băieţilor deştepţi" din energia românească. În Bulgaria, Serbia şi alte ţări din sud-estul Europei, Energy Holding şi Rudnap Group (firma deţinută de Altaria Research Limited) au afişat transparent relaţiile de prietenie comercială care le leagă. Ambele firme fac parte dintr-o tagmă mică de afaceri construite în strânsă legătură cu puternicii zilei, oameni politici influenţi din regiune. Energy Holding era prin 2007 cel mai important comerciant român de energie.

Între timp, firma, sub forma în care a devenit cunoscută, a dispărut. De altfel, afacerile controlate de Bogdan Buzăianu au fost preluate de grupul elveţian Alpiq. Buzăianu este un om de afaceri care de 10 ani este tot conexat de jurnalişti cu diverse afaceri pe bani grei făcute pe spatele statului român. El a devenit în România chiar simbolul "băieţilor deştepţi" (cum însuşi preşedintele Traian Băsescu i-a numit) care cumpără energie ieftină de la stat şi o vând mai departe, eventual tot unor societăţi publice. În preajma alegerilor din 2009, Bogdan Buzăianu a fost surprins de ziariştii de la "Academia Caţavencu" coborând din limuzina ministrului Radu Berceanu, iar la scurt timp, Metrorex, o regie în subordinea Transporturilor, a declarat una dintre firmele Alpiq din România câştigătoare a licitaţiei pentru furnizarea de energie electrică.

Altaria Research Limited este o companie anonimă înregistrată la Nicosia, controlată de sârbo-croatul Damir Fazlic. Acesta a fost subiectul unor scandaluri, fiind acuzat de spălare de bani. Scandalul a implicat înalţi demnitari din Albania, dar deocamdată s-a soldat doar cu un proces penal împotriva publicaţiei care a acuzat afacerea.

Altaria a intrat în România prin preluarea Global Logistics Services SRL, firmă înfiinţată de fiul primarului Gheorghe Ştefan, Gabriel Ştefan, împreună cu Lucian Bădescu, fiul unui fost şef din Serviciul Român de Informaţii. În structura Global Logistics Services s-a regăsit şi Green Energy SRL, firmă controlată de aceeaşi doi băieţi cu părinţi influenţi, şi care a demarat documentaţia pentru două parcuri eoliene, Sibioara şi Săcele. După ce presa a arătat că firma Green Energy a devenit peste noapte unul dintre liderii comerţului cu energie din România, Gabriel Ştefan s-a retras din firmă, asociat devenind firma Scucci Limited, un alt off-shore. În luna martie a acestui an în Green Energy a intrat RG Renovatio Group Limited, un alt off-shore înregistrat în Nicosia, exact la aceeaşi adresă cu Altaria Research Limited.

Firma se numeşte azi Renovatio Trading SRL, iar ca administrator figurează acelaşi teleormănean, Eduard-Marius Ciucu, împuternicit de Gabriel Ştefan chiar de la începuturile business-ului. Deloc de neglijat, printre acţionarii Green Energy, până la ascunderea lor într-o căsuţă poştală din Nicosia, a figurat Alexandru Petrişor Drăgoiu, unul dintre partenerii lui Honorius Prigoană din câţiva sateliţi ai Rosal.
Potrivit declaraţiilor fostului şef de la Turceni, Laurenţiu Ciurel, firma achiziţionează curent electric cu 38 de euro şi vinde mai departe cu 50 de euro/ MWh. Rezultă că firma face un profit lunar de 4,3 milioane de euro cu doar trei angajaţi. Ministrul Adriean Videanu a fost direct implicat în generarea acestui uriaş profit pentru firma cipriotă.



Stafia din contoare
Gabriel Ştefan şi Bogdan Buzăianu sunt doi dintre "băieţii deştepţi" de vitrină de pe firele noastre electrice. Când presa a curentat apropierea afacerii de familia lui Ştefan au început să fie şterse urmele. Dar pasiunea pentru bani "electrici" ţine familia Ştefan în priză. Fiica primarului Pinalti a fost numită de Adriean Videanu în Consiliul de Administraţie al societăţii care se ocupă cu instruirea energeticienilor, Formenerg SA, din ograda Transelectrica. Care este legătura Giorgianei Ştefan, altfel trăitoare pe la Nisa, cu societatea de stat, ştiu doar Videanu şi secretarul de stat Claudiu Stafie. Acesta din urmă este vicepreşedintele PDL de la Neamţ, plantat de Pinalti în conducerea ministerului şi care a rămas pe fir şi după înlocuirea lui Videanu. Probabil că liderii partidului au stabilit că acesta nu şi-a terminat misiunea din minister.


Zarul a fost aruncat: tot partidul alimentat
Iacta Alea Est SRL a apărut în acest scandal fiind firma care se oferă să intermedieze achiziţii de curent din cota atribuită direct de Videanu către Rudnap. Societatea a fost înfiinţată în mai 2010 având asociaţi două persoane: Dănuţ Ungureanu, un bucureştean cu domiciliul în Colentina, şi timişoreanca Mirona Filipoiu. Până de curând, afacerile Mironei Filipoiu se reduceau la firma Maxilex Consulting. De altfel, timişoreanca este consilier juridic şi nimic nu prefigura marea carieră de intermediar în tranzacţiile cu energie electrică. O informaţie din istoricul Registrului Comerţului vine însă să ridice din vălul misterului din jurul acestei căpuşe.

Rozemarie Gudrun Isis Olănescu, consiliera personală a secretarului de stat Răzvan Murgeanu, a fost o perioadă asociata Mironei Filipoiu în Maxilex Consulting. Aşa a făcut aceasta saltul de pe malul Begăi în apele tulburi ale afacerilor româneşti cu energie. Rozemarie Gudrun Olănescu este o femeie pe cât de bogată, pe atât de controversată. Din trecutul său răzbat puţine detalii, cu privire la nişte afaceri de consultanţă făcute pe banii Băncii Mondiale. Aceasta a devenit o persoană publică în momentul în care a intrat în aparatul de consilieri al primarului general Sorin Oprescu. Nu a stat mult timp în Primărie, preferând să-l urmeze pe Murgeanu la Ministerul Dezvoltării Regionale, când acesta fost numit secretar de stat.

Jurnalul Naţional a prezentat la începutul acestui an o poveste halucinantă din vremea campaniei electorale din 2009 când secretara personală a lui Răzvan Murgeanu, Laura Gîtlan, îşi petrecea serile în oraş cu un fost puşcăriaş, Gheorghe Iscru care se pretindea un influent om de afaceri. Cei doi promiteau unor diverse firme private sprijin pentru obţinerea de contracte pe bani publici. În felul acesta Iscru ar fi adunat "sponsorizări" pentru campanie electorală a preşedintelui Traian Băsescu în valoare totală de 700.000 de euro. Când au realizat că sunt duse de nas, mai multe firme implicate au încercat să-l tragă pe răspundere pe Iscru şi chiar au apelat la Murgeanu pentru lămurirea situaţiei. Cu acea ocazie a ieşit la iveală implicarea lui Rozemarie Gudrun Olănescu în afacere. În acest moment, dosarul se află la DNA, dar procurorii nu au nici un spor pentru a afla care a fost implicarea funcţionarilor publici.

Semn însă că intermediarul intermediarului Rudnap, respectiv Iacta Alea Est SRL, nu este singură pe lume este faptul că la doar câteva zile după înfiinţare firma a fost "conectată" în Damami Internaţional SRL, alături de omul de afaceri Marian Vasile. Această din urmă firmă are un obiect de activitate foarte generos: consultanţă pentru afaceri şi management.

×
Subiecte în articol: special