x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Eroul din campus, decorat post-mortem

Eroul din campus, decorat post-mortem

de Irina Cristea    |    Anca Aldea    |    19 Apr 2007   •   00:00
Eroul din campus, decorat post-mortem

Profesorul universitar Liviu Librescu, ucis în atacul de la Universitatea Virginia Tech, a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce.

La două zile după dementul atac de la Universitatea americană Virginia Tech, soldat cu 32 de victime, studenţii, profesorii şi familiile lor încearcă să îşi revină din şoc şi îi comemorează pe cei ucişi. Multe dintre gândurile şi rugăciunile lor sunt pentru profesorul de origine română Liviu Librescu, pe care preşedintele României l-a decorat ieri post-mortem.

Eroismul de care a dat dovadă profesorul de origine română Liviu Librescu în timpul măcelului de la Universitatea Virginia Tech, dar şi activitatea sa ştiinţifică şi didactică au fost recunoscute ieri oficial de România. Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat post-mortem pe profesorul Librescu şi i-a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce. Într-un comunicat al Preşedinţiei se arată că Liviu Librescu a fost decorat "în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru întreaga activitate ştiinţifică şi universitară şi pentru eroismul dovedit în timpul tragicelor evenimente petrecute la 16 aprilie în Campusul Virginia Polytechnic Institute and State University, prin care profesorul Liviu Librescu a salvat vieţile studenţilor săi, sacrificându-şi propria viaţă".

De altfel, mesajele de laudă la adresa profesorului Librescu au ţinut şi ieri prima pagină a ziarelor, mai ales în SUA şi în Israel. Membri ai familiei, colegi sau studenţi, toţi l-au evocat în termeni elogioşi pe profesorul ucis de un tânăr coreean în vârstă de 23 de ani, care a deschis focul luni în mai multe săli de curs de la Universitatea Virginia Tech. Preşedintele american Bush l-a omagiat ieri pe Librescu, numindu-l "profesorul brav". Fiul profesorului, Joe Librescu, a ţinut chiar să le mulţumească celor care au postat mesaje de laudă şi apreciere la adresa tatălui său. "Sunt băiatul profesorului Librescu şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care au scris note aşa de frumoase despre el. Chiar dacă a plecat din ţară demult, niciodată nu i-a uitat frumuseţea, şi la vară trebuia să ne întâlnim toată familia la Predeal pentru o reuniune. Încă o dată vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase scrise aici", este mesajul adresat de Joe Librescu pe site-ul Hotnews.ro.

MĂRTURII. În ziarul Jerusalem Post, Liviu Librescu este descris drept "puternic şi demn" de fiul său. "Era unic în mai multe privinţe. A fost unul dintre cei mai buni cercetători din lume (...), a crezut în excelenţă şi a fost o figură puternică", a spus Joe. "Se considera un fel de ambasador al Israelului în această parte a lumii, la o universitate americană unde erau puţini evrei, dar mulţi reprezentanţi ai lumii arabe", a mai declarat fiul profesorului.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Liviu Librescu a fost internat într-un lagăr de muncă din Transnistria şi apoi deportat împreună cu familia sa şi alte mii de evrei într-un ghetou din oraşul Focşani, potrivit Fox News, citat de Mediafax. "După toate acestea a îndurat România lui Ceauşescu", a subliniat fiul său. În timpul regimului comunist din România, profesorul Librescu a continuat să publice lucrări de specialitate "cu riscul vieţii sale", a adăugat fiul său. "Din acest motiv nu am fost surprins de ceea ce a făcut atunci când s-a opus atacatorului", a subliniat Joe, adăugând că tatăl său avea suficient curaj încât să moară în locul pe care l-a iubit cel mai mult – sala de curs.

CONTROLUL ARMELOR. De multe ori evocată, de puţine ori iniţiată, dezbaterea privind limitarea posesiei armelor de foc în SUA a ţinut ieri prima pagină a ziarelor din întreaga lume. Ca de fiecare dată când se produce un atac armat, subiectul revine pe frontispiciu, dar de puţine ori se adoptă decizii concrete, aşa cum a fost cazul legii privind controlul armelor, votată în 1968, după asasinarea lui Martin Luther King şi a senatorului Robert Kennedy. Presa americană a evocat o declaraţie a preşedintelui George W. Bush, potrivit căruia "nu a venit momentul" pentru a purta din nou acum această dezbatere privind restrângerea dreptului de posesie a armelor de foc. Acest "masacru reaminteşte că unele dintre cele mai grave pericole care îi ameninţă pe americani provin de la agresorii din rândul nostru dotaţi cu arme deosebit de uşor de obţinut", scrie ziarul The New York Times, apreciind necesitatea unui "control mai strict al armamentului".

"Nu am făcut nimic pentru a limita violenţa armată din şcolile şi comunităţile noastre. Din contră, am facilitat accesul la armament puternic", a declarat, pentru televiziunea ABC News, un membru al organizaţiei "Opriţi violenţa armată", amintind că, în fiecare an, aproximativ 300.000 de persoane mor din această cauză.

CURAJ "Din ceea ce ştim şi din informaţiile pe care le-am primit, în momentul declanşării atacului prima reacţie a studenţilor a fost să se aşeze la podea. Tatăl meu le-a spus să deschidă ferestrele şi să sară. El a mers să blocheze uşa"
Joe Librescu
fiul profesorului
EXPLICAŢIE
"În America e foarte uşor să obţii arme de foc. Armele de foc sunt unul din factorii cei mai importanţi în care autorităţile ar putea face ceva: să controleze mai bine dreptul de a avea o armă de foc, cu toate că acest drept este înscris în Constituţia SUA"
Eliot Sorel
psihiatru

CONSOLARE PE BLOGURI
DISPÃRUÞI. Studenţii au afişat pe bloguri fotografiile celor ucişi
"Am ieşit împreună cu prietenii mei de la sala de curs la 09:50 (16:50, ora României). Am traversat campusul. Sirenele se auzeau în depărtare (...). Era ciudat. În faţa unuia dintre dormitoare, mai multe maşini de poliţie (...) Am început să vorbim despre intervenţia poliţiei, despre care nu ştiam momentan nimic. Apoi, mai multe persoane au venit spre noi şi ne-au spus că au fost trase mai multe focuri de armă şi că întreg campusul era închis. Ne-am continuat drumul şi ne-am dus să mâncăm în timp ce poliţiştii verificau actele de identitate. Am mers cu prietenul meu până în dormitorul său pentru a-şi lua lucrurile, în timp ce un anunţ era transmis la difuzoare: «Aceasta este o alertă! Aceasta este o alertă! Adăpostiţi-vă imediat! Îndepărtaţi-vă de ferestre şi rămâneţi în interior!»." Astfel de mesaje au invadat blogurile studenţilor de la Universitatea de Tehnologie din Virginia. Sute de mărturii vorbesc despre carnagiul de la facultate, câteva bloguri prezintă chiar înregistrări audio sau video. Un alt semnatar de blog povesteşte cum unul dintre prietenii săi a fost împuşcat în mână şi îi roagă pe jurnaliştii care îi vor citi mărturia să nu o facă publică. (Anca Aldea)

LE-A DAT "BUNĂ ZIUA"
Cho Seung-Hui (foto) a fost de două ori interogat de poliţie în 2005, noiembrie şi decembrie, ca urmare a plângerilor unor studente că acesta le-ar fi hărţuit, a anunţat ieri şeful poliţiei din campusul Virginia Tech.

Lucinda Roy, una dintre fostele profesoare de literatură engleză a lui Cho, a declarat că l-a dus pe acesta încă din anul 2005 la un consilier, după ce a remarcat la cursuri ura intensă a tânărului faţă de cei din jur, ce "nu putea fi explicată". Mai mult, Roy a cerut chiar şi ajutorul poliţiei, după ce a citit lucrările lui Cho Seung-Hui. Tânărul a fost evaluat de psihologi care i-au remarcat tendinţele suicidale. Profesoara susţine că nu doar ea, dar şi instructorul şi colegii sud-coreeanului au observat un comportament "neadecvat" la acesta. "Făcea fotografii celorlaţi studenţi fără a le cere permisiunea acestora, în special pe sub birou", a mai spus Lucinda Roy. Tot ieri au apărut relatări ale unor martori care spun că Cho Seung-Hui le-a dat "Bună ziua" studenţilor şi profesorilor din sălile de curs, înainte de a declanşa masacrul. (George Daniel Ripa)
×
Subiecte în articol: eveniment librescu profesorul liviu