x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Escrocherii matrimoniale - Gheise de Romania

Escrocherii matrimoniale - Gheise de Romania

de Gabriel Burlacu    |    Eugen Ciufu    |    23 Noi 2005   •   00:00
Escrocherii matrimoniale - Gheise de Romania

Dupa ani de activitati infractionale in afara granitelor, romanii au gasit o alta cale ilegala de facut bani. Folosindu-se de sarmul specific si de obsesia asiaticilor pentru femeile europene, din ce in ce mai multe fete tinere le vand acestora pe bani grei iluzia unor casatorii de succes. Industria dansatoarelor din Japonia atrage ca un magnet "produsele" romanesti de export.

Romanii continua sa uimeasca strainatatea cu ingeniozitatea lor de a face bani ilegal. Dupa ani de zile de "prestat" diverse activitati infractionale, romanii schimba macazul, mizand pe escrocheriile matrimoniale.

Daca in plina era a comunismului romanii dadeau orice pentru o casatorie de convenienta cu un cetatean strain, pentru a reusi sa scape in mod elegant de viata grea din tara, in prezent, roata s-a intors. Tinerii nostri ajung sa faca victime in strainatate, "vanzand" pe bani grei iluzia unor casatorii bazate pe sentimente sincere. Potrivit specialistilor in lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere din cadrul Ministerului de Interne, cazurile in care romanii sunt implicati in escrocherii matrimoniale s-au inmultit in ultimii ani, tinzand sa capete aspecte de fenomen. Afacerile de acest gen, sustin reprezentantii politiei, sunt facile practic oricarei persoane. Cazuistica pe care au avut-o in lucru a demonstrat ofiterilor de la DCCO (Directia de Combatere a Crimei Organizate) ca practica escrocilor matrimoniali de a-si racola viitoarele victime se poate imparti in doua moduri. Prin intermediul anunturilor de specialitate gasite pe internet si direct in barurile din strainatate.

REAL SI VIRTUAL. Cei care actioneaza in afara tarii fac parte din tagma "dansatorilor", care pleaca sa faca bani prin barurile din strainatate. Totul incepe cu o noapte de aventura, in care romancele sau romanii fac tot posibilul sa impresioneze la capitolul "artistic". Tintele sunt persoanele trecute de prima tinerete, neaparat cu o situatie financiara stabila. Din pacate, sunt foarte multe cazuri in care cetatenii sraini se indragostesc de romanii nostri. De aici si pana la a-l transforma pe partener in victima nu mai este decat un pas, pentru ca, simuland sentimente alese si folosind pretextul casatoriei, romanii cer, pur si simplu, sume de zeci de mii de euro sau dolari pentru achizitionarea de bunuri (case, masini etc.) in Romania, baza unei familii solide. Dupa primirea banilor, acestia revin in tara, unde se pierd in ceata. Conform ofiterilor de la Crima Organizata, astfel de cazuri sunt foarte greu de identificat, din cauza faptului ca victimelor le este jena sa dezvaluie experientele traite in compania romanilor, fapt care ar da in vileag practic propria lor credulitate. Totusi sunt si persoane care lasa la o parte jena si denunta totul, cerand ajutor de recuperare a banilor autoritatilor romane. In dosarele Politiei Romane am reusit sa identificam cazuri rezultate in urma "consumarii" relatiilor romano-japoneze, a celor cu insorita Grecie, dar si cu Italia.

"IUBIREA ALUNECA PE BARA." Anunturile de recrutare a "fortei de munca" pentru plasarea ei in taramul exotic al Japoniei sunt cunoscute de toata lumea din ziare. In ultimii ani, tot mai multi romani si-au pus speranta in faptul ca in Tara Soarelui Rasare isi vor putea schimba soarta intr-una cu mult mai buna decat in Romania. Cu toate ca este foarte greu sa cunosti exact numarul celor care au ales calea Japoniei, statisticile aproximative pe care autoritatile le detin arata ca, in ultimii ani, numarul celor care aleg sa munceasca in Japonia a crescut foarte mult. Astfel, in prezent, se poate spune ca in Japonia isi castiga traiul aproximativ 4.000-5.000 de romani. Majoritatea, in localurile de lux ale Japoniei. Desi sunt multi barbati care fac bani dansand lasciv in barurile dedicate exclusiv japonezelor, majoritatea celor care frang inimile urmasilor de samurai sunt, bineinteles, romancele. Acestea isi castiga traiul de zi cu zi ca animatoare in locurile de distractie ale Tarii Soarelui Rasare. Victimele se dovedesc atat de prinse in mrejele fetelor, incat, pentru casatoria cu ele, renunta cat ai clipi la sotia autohtona.

SENTIMENT UNILATERAL. Takehito Ikeda este un tanar japonez de 39 de ani, care a ramas cu un gust amar in urma relatiei pe care a avut-o cu Mirela C., tanara pe care a cunoscut-o intr-un bar din Yokohama. Botosaneana, de 26 de ani, era una dintre fetele plecate de cativa ani peste mari si tari cu gand de capatuiala. Asa ca in relatia cu Ikeda nu a pus nici un gram de sentiment de iubire, ci numai conditii, printre care si aceea de a-i da bani. Si nu de putine ori. Crescut in spiritul onoarei strabunilor samurai, lui Ikeda nici prin cap nu i-a trecut ca viitoarea sotie are ganduri necurate cu banii sai, asa ca a crezut orbeste in moldoveanca. "La sediul politiei s-a prezentat domnul Ikeda, cetatean japonez, care initial a dat o declaratie in limba materna, ceea ce, dupa cum v-ati dat seama, ne-a fost foarte greu sa intelegem ceva. A fost necesar sa revina insotit de un translator, dar si de un avocat, care l-a indrumat sa traduca la un birou specializat declaratia. La vremea instrumentarii cazului, pot sa va spun ca s-a purtat o corespondenta bogata cu Ambasada Japoniei de la Bucuresti, care era interesata de acest aspect. Dosarul a fost predat colegilor mei de la Departamentul de lupta impotriva crimei organizate pentru instrumentare, de unde a fost predat Parchetului", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie, comisar Tiberiu Iancu. Dragoste la prima vedere. Potrivit declaratiilor date la politie, acesta sustine ca a fost vorba despre dragoste la prima vedere. Au iesit in oras, romanca facandu-i japonezului o buna impresie. Ikeda sustine ca pe parcursul relatiei, pe langa cadourile scumpe pe care i le-a facut Mirelei, i-a dat si niste sume frumusele de bani, pe care moldoveanca i le cerea destul de des, sub pretextul trimiterii in Romania a medicamentelor pentru mama sa. Ikeda isi deapana amarul in declaratiile date Politiei botosanene: "Am convenit impreuna ca la revenirea in Japonia nu va mai lucra dansatoare. In octombrie 2002, Mirela a trebuit sa plece acasa, in Romania. Iubitul ei i-a dat atunci prima suma mai importanta, 1.400 de dolari. Transferurile bancare le facea direct in contul de card al mamei Mirelei, deschis la Bancpost Botosani.

BULETIN DE ROMANIA. Japonezul a asteptat-o pe Mirela in Japonia pana in luna februarie, cand promisese ca vine, dar aceasta nu s-a tinut de cuvant. Era primul semn al neseriozitatii moldovencei. Impresionat ca romanca ii tot povestea cum isi ingrijeste familia nevoiasa, cum gateste ea, Takehito a realizat ca iubita lui este si o buna gospodina, asa ca a cerut-o in casatorie. Mai mult, s-a gandit ca ar vrea sa se stabileasca in Romania, in Moldova, sa devina una cu razesii.

CASA VS ASIGURARE DE VIATA! Moldoveanca s-a bucurat enorm la auzul intentiilor "iubitului" ei, asa ca a trecut la atac, propunandu-i lui Ikeda sa-i trimita bani pentru achizitionarea unui apartament. Nu de alta, dar statea la casa, iar WC-ul il avea in spatele ograzii. Potrivit declaratiilor date Politiei, ca sa faca rost de banii necesari, si-a vandut masina si a renuntat la contractul de asigurare pe viata. A adunat vreo 8.000 de dolari, pe care i-a trimis. Japonezul a sosit in Romania cu inima indoita. Romanca l-a intampinat calma, mestecand guma".

S-A VRUT RAZES... In pofida "dragostei" aratate de Mirela, familia acesteia nu a facut de rusine caracterul profund ospitalier al moldovenilor. Pentru ca era prea frig afara, japonezul a trebuit sa se incalzeasca in camera unde-l primisera cu ajutorul unui resou electric. "Aveau o casa rece, mi-a fost frig tare. Nu mai spun ca aveau si toaleta in spatele curtii. A fost o problema in timpul noptii", s-a plans Ikeda politistilor. Nu s-a descurajat insa. Venise la capatul lumii sa-si urmeze aleasa sufletului. Reintors in Japonia natala, cu increderea recapatata in planurile pentru viitor legate profund de Romania, japonezul ii pune la dispozitie Mirelei 11.500 de dolari la inceputul anului trecut, pentru cumpararea apartamentului dorit.

MOLDOVA NU... De aici a inceput si calvarul urmasului de samurai pe meleagurile carpato-dunarene. A fost de ajuns un simplu telefon primit din Romania, in urma caruia Ikeda a aflat din glasul de primadona al romancei ca suma nu e suficienta pentru apartament. Isi daduse seama de intentiile fetei. Din ce in ce mai des, Mirela gasea in convorbirile telefonice cu Ikeda motive de cearta. Satul de aceasta atitudine, Ikeda i-a cerut in vara anului trecut banii inapoi. Raspunsul a fost cat se poate de sincer si elocvent: n-a tinut o clipa la el si miile de dolari i-a cheltuit, deci nu mai are cum sa-i inapoieze. La ceva vreme, a aflat de la un prieten ca «iubita» lui a plecat in Italia ca dansatoare. Imprumutat la banci, fara asigurare de viata si masina, Ikeda a cerut ajutorul organelor de politie din Romania pentru recuperarea banilor. Le-a pus la dispozitie si documentele de transfer bancar catre familia Mirelei. La inceputul acestui an, Inspectoratul Judetean de Politie Botosani il instiinteaza pe Ikeda ca, "in urma analizarii situatiei si a verificarilor efectuate, nu au fost identificate elemente care sa contureze savarsirea infractiunii de inselaciune". In prezent, cazul se afla in grija procurorului Viorel Porumb, din cadrul Parchetului.

MODA BATE CASNICIA
AMINTIRE. Pentru japonezi, ritualurile servirii ceaiului pierd din ce in ce mai mult teren in favoarea casatoriilor mixte
Societatea japoneza este cunoscuta ca fiind una extrem de bine oranduita. Orientata spre exactitate, chiar rigida, in ultimii ani, sociologii japonezi au ajuns la concluzia ca societatea japoneza da semne de deschidere ceva mai mult spre elemente de noutate importate cu precadere din Europa, si mai putin din spatiul Amercii de Nord. Astfel, odata creata o astfel de bresa, in cadrul societatii japoneze s-a creat moda casatoriilor mixte, considerate un fel de exotism aparte. In ultimii ani a fost inregistrat un numar mare de divorturi, urmate de casatorii intre cetateni japonezi si europeni, in special. Motivul este ca societatea japoneza este una gregara, in care multimile sociale se imita intre ele, considera sociologii japonezi.

FETITE DULCI
Relatia "bilaterala" dintre Romania si Japonia a mai nascut o poveste de "dragoste", de data aceasta dintre un om de afaceri si o juna bucuresteanca. Cazul, care nu difera foarte mult de cel prezentat mai sus, a fost in cercetarea ofiterilor Sectiei de Politie 23 din Bucuresti. Agentul-sef de politie Cristea Popescu, unul dintre ofiterii care a instrumentat cazul, ne povesteste ca tanara plecase de acasa sa danseze in barurile japonezilor. Japonezul Hideyuki K. si Daniela S., din Bucuresti, s-au cunoscut in Osaka, acolo unde barbatul era proprietarul unui local. "In acest caz am avut parte si de un element, ca sa ii zic asa, un pic hilar. Si asta pentru ca banii pe care japonezul ii trimitea acasa sub diverse pretexte erau transferati in contul bancar al sotului acesteia", ne-a declarat Popescu Cristea. Daniela ii argumenta similitudinea numelor cu faptul ca destinatarul banilor este nimeni altul decat tatal ei. Spre deosebire de Takehito, un biet functionar, Hideyuki era un japonez mult mai bine situat financiar, acesta fiind proprietarul unui restaurant destul de renumit in Osaka. Spre deosebire de primul caz prezentat de Jurnalul National, unde Ikeda nu a vazut nici un ban inapoi, japonezul din Osaka a fost mai norocos. Potrivit agentului-sef Popescu, Hideyuki K. a reusit sa-si recupereze o parte din banii trimisi in Romania. "In timpul relatiei pe care au avut-o in Japonia, Hideyuki trimisese aproximativ echivalentul a 20.000 de dolari. In plus, conform declaratiilor date la sectia de politie, acesta i-a oferit Danielei cadouri de alti 5.000 de dolari", sustine Popescu. In cele afirmate in declaratia data politistilor, cetateanul din Japonia i-a trimis banii in Romania pe motiv de ingrijire medicala a familiei prietenei sale. O buna parte din banii pe care voia sa-i revendice avea drept scop achizitionarea unui apartament, dar si cheltuielile nuntii, ce trebuia sa aiba loc la sfarsitul acelui an.

Cupidonii online


AGATAT ONLINE. Din ce in ce mai multi tineri vand "servicii" matrimoniale pe internet in schimbul valutei
Pe langa metodele de racolare la fata locului, adica in barurile echipate cu bara pentru spectacole deocheate, in ultimii ani, in paralel, a aparut un nou tip de frauda savarsita prin intermediul internetului, denumita generic de specialistii in lupta impotriva crimei organizate "escrocherie matrimoniala". In cele mai multe cazuri, aceste activitati frauduloase sunt savarsite de tineri proaspat trecuti de varsta majoratului. Fraudele se comit prin mai multe moduri de operare, cele mai des uzitate fiind postarea pe site-uri de internet cu caracter matrimonial a unui anunt, insotit initial sau ulterior de o fotografie, fie prin contactarea unor cetateni straini care au lansat anunturi matrimoniale pe astfel de site-uri. Victima este "prelucrata" cateva saptamani prin corespondente adaptate la cerintele acesteia. Infractorii dovedesc abilitati sociale deosebite, reusind de cele mai multe ori ca pretinderea unor sume de bani sa para fireasca. De cele mai multe ori se invoca nevoia de a acoperi cheltuielile implicate de calatoria "cuceritorului" in strainatate (bilet de avion plus o suma de bani). Dupa primirea banilor, calatoria se anuleaza din diferite motive minutios pregatite. Comisa in acest mod, "escrocheria matrimoniala" nu prezinta un pericol social deosebit, avand in vedere persoana autorului (de regula, unul singur, in fiecare caz), modul de savarsire si folosul material de valoare redusa, obtinut din aceste activitati. De obicei "cupidonii" internauti obtin de la o singura victima cateva sute de euro sau dolari.
Potrivit cazuisticii Directiei de crima organizata, anul trecut au fost cercetate doua tinere, G.C.E. de 22 ani si N.L.I. de 23 ani din Bucuresti, care au obtinut de la cetateni din strainatate sume de aproximativ 500 euro.

GRUPARI SPECIALIZATE. "Escrocheriile matrimoniale" capata gravitate insa atunci cand sunt savarsite intr-un mod organizat, de catre persoane care de la inceput actioneaza in scopul obtinerii unor avantaje materiale frauduloase si care coopteaza in acest sens alte persoane folosite in special la ridicarea sumelor de bani. Corespondenta electronica este purtata de initiatorii fraudelor, fotografiile furnizate partenerilor de discutii din strainatate nu sunt cele reale, iar sumele de bani solicitate acestora sunt trimise pe numele persoanelor folosite doar pentru ridicarea lor, fara ca acestea sa cunoasca, de la inceput, provenienta reala a acestor bani. Initial, complicii sunt "carausi inocenti". De regula, banii sunt trimisi in Romania prin sistemele de transfer monetar international sau in conturi bancare din Romania. Intr-un astfel de caz a fost anihilata o grupare doljeana, membrii acesteia fiind cercetati pentru savarsirea infractiunii de inselaciune. Gruparea era formata din trei tineri, cu varste cuprinse intre 19 si 21 de ani, care in mod organizat au inselat, in modul descris mai sus, mai multi cetateni din strainatate, prejudiciul total ridicandu-se la valoarea de aproximativ 10.000 dolari.
×