x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Escrocii noştri, arestaţi de FBI

Escrocii noştri, arestaţi de FBI

de Andrei Badin    |    26 Mai 2008   •   00:00
Escrocii noştri, arestaţi de FBI
Sursa foto: Tony Gutierrez/

IMENS SCANDAL DE CORUPŢIE LA PRIMĂRIA DIN CHICAGO
FBI a arestat, în cadrul operaţiunii "Escrocii", 15 persoane care făceau parte dintr-o grupare formată în majoritate din români şi angajaţi ai Primăriei din Chicago. Un pastor penticostal, un finanţator al guvernatorului de Illinois şi al primarului din Chicago şi nişte români care aveau afaceri în construcţii sînt acuzaţi că ar fi dat mită unor funcţionari ai Primăriei



IMENS SCANDAL DE CORUPŢIE LA PRIMĂRIA DIN CHICAGO
FBI a arestat, în cadrul operaţiunii "Escrocii", 15 persoane care făceau parte dintr-o grupare formată în majoritate din români şi angajaţi ai Primăriei din Chicago. Un pastor penticostal, un finanţator al guvernatorului de Illinois şi al primarului din Chicago şi nişte români care aveau afaceri în construcţii sînt acuzaţi că ar fi dat mită unor funcţionari ai Primăriei

O operaţiune a FBI desfăşurată la sfîrşitul săptămînii trecute a dus la arestarea a 15 persoane care făceau parte din filiera Escrocii, o grupare formată în majoritate din români şi angajaţi ai Primăriei din Chicago. Un pastor penticostal, un finanţator al guvernatorului de Illinois, dar şi al primarului din Chicago, români care aveau afaceri în construcţii sînt acuzaţi că ar fi dat mită unor funcţionari ai Primăriei. Este considerat cel mai mare scandal de corupţie din ultimii ani de la Primăria din Chicago.

Şapte cetăţeni americani de origine română, pînă mai ieri persoane absolut respectabile, proprietari de blocuri, de companii de arhitectură, de construcţii şi instalaţii au fost arestaţi şi acuzaţi de autorităţile federale americane de mituire a unor funcţionari ai Primăriei din Chicago. Operaţiunea a purtat numele de cod Escrocul. O poveste de spionaj, s-ar putea spune. Mită dată în celebra cafenea Starbucks, vizavi de Primărie, dar şi în faţa Harpo Studios, proprietatea celebrei vedete de televiziune americane Oprah Winfrey. Presa americană mai vorbeşte şi despre locuri şi jocuri la Chicago Bulls. Înregistrări audio şi video. Oraşul lui Al Capone ţine acum prima pagină a presei americane cu un mare scandal de corupţie pornit de la nişte români. Cel care ar fi dezvăluit procurorilor şi FBI-ului detaliile afacerii ar fi fost intermediarul folosit de români, un personaj a cărui identitate este protejată.

AVERTISMENTUL PROCURORULUI GENERAL AL AMERICII. Mita a fost dată autorităţilor din Chicago pentru accelerarea obţinerii de aprobări şi permise în construcţii, cît şi pentru trecerea cu vederea a unor deficienţe existente la clădiri, spune jurnalistul american de origine română Marian Petruţă, care a urmărit cazul. Procurorul general al Statelor Unite, Patrick Fitzgerald, a declarat că arestările de acum demonstrează că operaţiunea de anul trecut împotriva celor care dau şpăgi, dar şi a celor care le primesc la Primăria din Chicago "nu a schimbat sistemul şi nici nu a stopat primirea de mită. Au schimbat doar metoda şi au devenit mai şireţi în operare". Fitzgerald a mai declarat că se aşteaptă "ca pe mulţi să-i treacă transpiraţiile şi că cei care se simt cu musca pe căciulă să nu aştepte să fie descoperiţi, ci ar fi mai bine să iasă ei de bună voie în faţă". Majoritatea românilor acuzaţi sînt membri ai bisericilor penticostale din zona Chicago, printre care chiar un pastor.

DONAŢII PENTRU POLITICIENII AMERICANI. Beny Gîrneaţă se pare că ar fi oferit mita în maşina sa, parcată chiar în faţa studioului faimoasei vedete de televiziune Oprah Winfer, unuia din angajaţii primăriei. Din 1999 încoace, companiile lui ar fi donat peste 20.000 de dolari pentru campaniile electorale ale politicienilor locali, dintre care 5.600 de dolari pentru campania guvernatorului statului Illinois, Rod Blagojevich. Sponsorizările au fost date atît Partidului Republican, cît şi celui Democrat. Gîrneaţă a fost şi sponsorul primarului din Chicago, Richard M. Daley. Gîrneaţă are mai multe proprietăţi în Statele Unite. La sfîrşitul anului trecut a cumpărat împreună cu soţia sa, Irina, o proprietate cu un milion de dolari în Florida, pentru a face un club de înot.

ACUZAŢIILE. Dosarul acuzaţiilor la adresa grupului de români este unul voluminos. Conform datelor oficiale, românii ar fi fost monitorizaţi timp de doi ani de agenţii FBI. Dumitru Curescu ar fi dat unui angajat al Primăriei suma de 2.500 de dolari pentru a modifica baza de date a unui imobil prin adăugarea a două apartamente care au fost construite fără autorizaţie la o clădire cu 13 apartamente, la adresa 1637-39 West Granville colţ cu 6139-41 North Paulina. Alţi 10.000 de dolari au fost daţi ulterior pentru alte două apartamente construite în subsolul clădirii. Cîteva luni mai tîrziu, spune jurnalistul Marian Petruţă, Beny Gîrneaţă a dat 7.000 de dolari din partea lui Curescu, pentru ca inspectorul Primăriei, Mario Olivella, vechi prieten cu Gîrneaţă, să treacă cu vederea faptul că instalaţiile la o clădire nu erau finalizate şi existau mai multe ilegalităţi privind siguranţa unei clădiri. Conform mărturiilor din rechizitoriu, Curescu ar mai fi dat între 2005 şi 2006 alţi 8.000 de dolari pentru alte două construcţii făcute ilegal la adresa 5700 North Maplewood. Mario Olivella, angajat al Primăriei din Chicago din 1998, a primit numeroase alte sume de bani de la alte companii de construcţii.

IMORAL PENTRU PENTICOSTALI. Teofil Scorţe, în vîrstă de 27 de ani, este proprietarul companiei Algin Construction & Development. Conform mărturiilor făcute la un Congres al tinerilor români penticostali din Statele Unite şi Canada, Scorţe ar fi considerat un individ imoral dat afară din mai multe biserici ale acestui Cult. Conform acuzaţiilor, în octombrie 2006, acesta ar fi dat mită 6.000 de dolari pentru două construcţii ilegale. În noiembrie 2006, Scorţe a cerut ajutorul unui alt român, Sorin Adrian Oros, în vîrstă de 33 de ani, pentru terminarea rapidă a unui proiect de construcţii. Oros a mituit cu 12.000 de dolari pe inspectorul Primăriei, David Johnson. Oros şi Johnson au fost arestaţi încă din 2007, atunci cînd FBI a început demontarea filierei "Escrocilor" români din zona Chicago.

NEAMURILE. Vasile Fofiu, proprietarul companiei M5 Electrical Contractors & M3 Plumbing, este rudă cu Curescu şi angajat al lui Beny Gîrneaţă, pentru care a lucrat în ultimii 10 ani. Un alt român, Lucian Mureşan, a plătit între 500 şi 1.000 de dolari unui alt inspector, pentru a putea beneficia de inspecţii rapide şi favorabile la unele din clădirile sale de la adresa 859 North Hermitage, Chicago.

PROBELE ŞI PEDEPSELE. O parte din probele de la dosar prezintă detaliat înregistrarea convorbirilor telefonice ale acuzaţilor, cît şi mărturia omului lor de legătură, care dădea banii mai departe. Petru Cladovan, Vasile Fofiu şi Beny Gîrneaţă au fost filaţi audio şi video de agenţii federali între 2006 şi 2007, precizează jurnalistul Marian Petruţă.

Dacă sînt găsiţi vinovaţi de dare de mită, acuzaţii pot primi pînă la 10 ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari. Cei acuzaţi de conspiraţie la dare de mită pot primi pană la cinci ani de închisoare şi 250.000 de dolari amendă.

O LOVITURĂ PENTRU ROMÂNII DIN CHICAGO. Petruţă spune că scandalul este o lovitură pentru românii din Chicago, mai ales că este vorba despre unul din liderii spirituali ai românilor din zonă, pastorul Petru Cladovan. Ar trebui precizat că în Chicago şi împrejurimi există o importantă comunitate românească penticostală.


Cladovan, pastorul mituitor

Printre românii arestaţi se numără Petru Cladovan (foto), pastor asistent la Biserica Română Penticostală Betania din Chicago. În vîrstă de 48 de ani, cu domiciliul în Prospect Hights, Cladovan este proprietarul unei companii de construcţii şi instalaţii, ABC Construction & Plumbing. Conform rechizitoriului United States vs Petru Cladovan, pe care jurnalistul Marian Petruţă l-a consultat, românul ar fi dat mita, 2.000 de dolari, unui angajat al primăriei la 7 august 2007, pentru a obţine o aprobare pentru una din proprietăţile sale din 2754 West Washington Blvd. Dacă nu ar fi dat mită, această aprobare nu ar fi fost obţinută din cauza deficienţelor existente la clădire, spune Petruţă. De asemenea, pastorul Cladovan a mai fost acuzat că la 21 august 2007 ar fi plătit 500 de dolari pentru a obţine un alt certificat zonal la clădirea de la adresa din 2734 North Fairfield, Chicago. Şi aceea clădire avea probleme.


Mioriticii

Ceilalţi români acuzaţi sînt: Beny Gîrneaţă, 43 de ani, din Lincolnwood, Teofil Scorţe, 27 de ani, din Morton Grove, Dumitru Curescu (foto), 46 de ani, soţia acestuia, Lavinia Curescu, 42 de ani, din Skokie, Vasile Fofiu, 57 de ani, tot din Skokie, şi Lucian Mureşan, 34 de ani, din Chicago.

×