x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Este cazul să schimbăm tonul"

"Este cazul să schimbăm tonul"

de Marina Constantinoiu    |    08 Feb 2009   •   00:00
"Este cazul să schimbăm tonul"

VÂNTUL SCHIMBĂRII  •  POLITICĂ NOUĂ DE LA WASHINGTON.
Administraţia preşedintelui democrat Barack Obama începe să respecte fiecare dintre promisiunile făcute în campania electorală.



După ce fostul preşedinte republican George W. Bush a împărţit lumea în aliaţi şi duşmani şi Europa în veche şi nouă, la Washington bate vântul schimbării promise în timpul campaniei electorale. O idee despre direcţia pe care o va urma politica americană din timpul mandatului Obama ne-a dat-o ieri, la München, vicepreşedintele Joe Biden.

El s-a angajat, în numele noii Administraţii, să adopte un nou ton la adresa comunităţii internaţionale, avertizând, totuşi, că SUA vor cere de la partenerii lor eforturi suplimentare. "Vin în Europa în numele unei noi Administraţii, decise să instaureze un ton nou, nu numai la Washington, ci şi în relaţiile Americii cu restul lumii", a spus Biden în primul său discurs important de politică externă şi de securitate, susţinut la Conferinţa pentru securitate din oraşul german, relatează AFP.

ALTĂ LINIE. Politica lui "Cine nu e cu noi, e împotriva noastră", promovată de Bush, pare a fi dată uitării. Biden a promis că SUA "vor asculta" şi "vor practica dialogul". "Ne vom consulta. America are nevoie de restul lumii tot aşa cum, cred, şi restul lumii are nevoie de America", a spus Biden. Pentru a demonstra bunăvoinţa americană, Biden a salutat "o deplină participare a Franţei la NATO, dacă aceasta va fi dorinţa Franţei".

Biden a dat asigurări că SUA vor da un exemplu în lupta împotriva încălzirii climatice, dar a cerut şi cooperare internaţională în faţa crizei financiare. Vicepreşedintele american a transmis un mesaj şi Rusiei, înaintea întâlnirii pe care o va avea cu vicepremierul rus Serghei Ivanov. "În ultimii ani am asistat la o derivă periculoasă în relaţiile dintre Rusia şi membrii alianţei noastre", a spus Biden. "A venit momentul să apăsăm pe butonul de repornire şi să reanalizăm numeroasele domenii în care putem şi trebuie să colaborăm", a spus el.  Din nou contrar politicii lui Bush, Biden a declarat că America nu va practica tortura şi că "nici o ţară, oricât de puternică ar fi, nu este bine plasată pentru a face faţă singură" pericolelor extremismului. În schimb, el a cerut ajutorul internaţional pentru a putea pune în aplicare promisiunea lui Barack Obama privind închiderea, în termen de un an, a centrului de detenţie de la Guantanamo, considerat de critici drept un simbol al exceselor în lupta antiteroristă comise de Administraţia Bush.

×
Subiecte în articol: eveniment biden