x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Estival - Deliciile unui sejur pe litoral

Estival - Deliciile unui sejur pe litoral

de Paula Anastasia Tudor    |    15 Iul 2006   •   00:00
Estival - Deliciile unui sejur pe litoral

Daca ai ghinion la mare si cerul e innorat, poti gasi diverse alternative la statul pe plaja. Cele mai multe insa… paguboase.

ESTIVAL
Cand esti la mare in concediu, iar soarele sta ascuns printre nori, cauti ceva de facut. Iar daca ai venit si cu copiii, vei incerca sa gasesti locuri in care acestia sa nu se plictiseasca prea tare, dar nici sa nu-ti cheltuiesti tot banetul intr-o singura zi… asa ca ai toate sansele sa ajungi la Delfinariu.

Acolo ai mai multe variante, pe langa unicul delfin care se zbenguie doar daca are chef. In acelasi complex intra si o microrezervatie asezata pe malul baltii, o expozitie de pasari exotice si Planetariu cu Observatorul astronomic.

Mai aveam o ora pana la spectacolul cu delfin. Casa de bilete era inchisa. Se deschide abia cu o jumatate de ora inainte de a incepe show-ul, ca sa ai motiv sa te inghesui si sa-ti dai coate cu ceilalti potentiali spectatori. Insa turistii se vede ca nu au vreo fobie de cozi, astfel ca un lung sir de oameni era deja pornit de la casa inchisa. Soare, cald… macar bate vantul. Noi, avand aceasta fobie, ne-am hotarat sa pierdem vremea prin microrezervatie. O microrezervatie la un maxipret: 100.000 de lei vechi biletul. Taxatoare - tanti care-ti da hartia la buda - initial am trecut pe langa ea fluierand, fara a-i da prea multa atentie, deoarece noi voiam sa vizitam rezervatia, nu WC-ul, dar ne-a fluierat si ea pe noi. Asa, deci, biletul pentru vizitarea microrezervatiei este de 10 roni/caciula. Dar in banii astia nu intra si expozitia de pasari exotice, pentru care trebuie sa mai scoti inca pe-atat din buzunar. si nici aia nu e prea "maxi"! Asta e! Am promis copiilor ca-i ducem sa vada animalele, trebuie sa ne tinem de cuvant.

Microrezervatia asta e mica rau de tot - cred ca am numarat maximum 20 de animale (in afara de iepuri - ca la ei niciodata nu esti sigur) - cerbi, capre, iezi si niste tapi. Intr-o cusca s-au subtiat de caldura vreo trei vulpi polare, care s-au cam innegrit. In rest sunt si cateva custi cu pasaret - pelicani, lebede, starci si cocostarci, pauni… un hulubar plin cu porumbei ce privesc cu invidie spre o sumedenie de alti frati de-ai lor ce zburatacesc liber. Si cam atat.

SCUMP, DOM’NE, SCUMP! Taxa la WC-ul din Constanta este mai mare decat pe tot litoralul

TAXA PE WC. La iesire, intrebam de curiozitate care-i pretul intrarii la WC. "Douaj de mii de lei", ne spune surazatoare tanti aceea care ne-a verificat biletele la intrare. Ne tinem pana in Mamaia, ca acolo il gasim si la 5.000 … asa macar din spirit de fronda. Ne tot intrebam daca mai are rost sa intram in Delfinariu… pretul - 140.000 de lei vechi caciula. Protagonisti? Un delfin cu personalitate si o varsta inaintata care iese din apa sa faca figuri doar daca are chef. Cel putin asa esti anuntat dupa ce ai intrat la spectacol! Asa ca nu intram si ne indreptam spre plaja in speranta ca s-a mai domolit nitel vantul. Pana in Mamaia mai sunt vreo doua statii de autobuz, asa ca urcam intr-unul (nu inainte de a lua bilete insa).

NERVI SI TAXATOARE. Sunt o sumedenie de turisti pe litoral care poate stau in Constanta sau pur si simplu n-au masina ori bani de taxi si sunt nevoiti sa circule cu RATC-ul. Este un cosmar! Taxatoarele RATC probabil ca sunt incadrate pe baza de concurs de insolenta si aroganta. A, si sa nu uit - voce cat mai ascutita si adaptabilitate la tipat la oricine, oricand. Asa ca scandalul s-a pornit imediat. O "doamna" controloare vine la mine sa-mi ceara biletul. Ii spun ca este mai in fata la unul dintre prietenii cu care am urcat. Si apoi incep tipetele. "De ce nu l-ati aratat la timp? Probabil ca l-ati compostat ca ne-ati vazut, cand ne-am intors noi cu spatele!" Aceasta este angajata cu numarul de legitimatie 311 din cadrul RATC. Cu alte cuvinte, "doamnele" in cauza te tratateaza ca pe o lepada-tura, hot ordinar, chiar daca ai bilet! Doamne fereste sa n-ai ca nu stiu cum mai scapi! O fata langa noi plange de zor in timp ce una dintre angatele RATC tipa la ea sfredelitor. "Biletul nu trebuie sa arate asa mototolit, trebuie sa fie tinut cu grija, neted, pentru control! Uite cum e al domnului!" - il arata pe cel pe care ulterior l-au acuzat ca n-a compostat la timp! "Ce, asta-i bilet?" Si fata plange, si cucoana zbiara ca scoasa din minti! Asa ca din cetatean onest ce vii si tu la mare sa te relaxezi ajungi sa fii tratat ca o carpa, de sterg cu tine controloarele toti peretii autobuzului.

ATENTIE. Salvamarii inca mai vegheaza la siguranta turistilor

MAREA ELIBERARE. Insa cand lucrurile se lamuresc, desi iti explodeaza capul de nervi! taxatoarele "te elibereaza": "Gata, sunteti liberi! Puteti sa mergeti la plaja!". O bucuresteanca urca inapoi in autobuz revoltata de comportamentul sfidator al lucratoarelor regiei si le aduce aminte ca sunt platite din banii contribuabililor - adica ai celor cu care se poarta execrabil - ,la care acestea ii raspund din nou sfidator: "Gata doamna, mergeti la plaja!". Asa ca te conformezi ascultator, nu inainte de a lua un antinevralgic si incerci sa te simti cat mai "in concediu".

La Pescarie, ocolim pe carosabil un excavator care sapa pe trotuar si ne indreptam indarjiti spre plaja. Aici ne este potrivnic vantul, care-ti arunca nisip in ochi, in gura! Peste tot. Dar nu ne putem supara pe el! Asa ca ne continuam drumul.

Nu vrem sa ne oprim in imbulzeala din capatul sudic al statiunii. Prietenii cu care sunt - turisti veniti din Bucuresti - mi-au spus ca ieri era in apa ceva maroniu clisos, "sper din tot sufletul ca acea chestie provenea din mare, desi ceva mai incolo, in apa, m-am intalnit cu niste tampoane! intime". De buna seama astea nu-s din cauza autoritatilor! Asa ca luam "titicarul" spre Cazino in cautare de ape mai curate. Drumul cu trenuletul e partea cea mai placuta! Trecem peste adevarate dune de nisip, aduse de vant de pe plaja tocmai in faleza. Ne asezam chiar pe malul marii pentru a fi batuti doar de vant, nu si de nisip. Sunt valuri - nu foarte mari, dar puternice. Salvamarul a arborat steagul rosu ce falfaie amenintator deasupra plajei - interdictie la scaldat.

RECLAMA ANTITANTARI. Se insereaza si plecam de pe plaja, desi seara vantul se mai domoleste. Cautam locuri de luat masa dotate cu spatii de joaca pentru copii. Insa oriunde te-ai aseza - pe plaja, pe beton, in gradini! cred ca si in mijlocul apei! - tantarii te napadesc violenti. Pe la noua si zece incepe marea scarpineala. Nu s-a stropit deloc vara asta, asa ca sunt tot felul de insecte care te bantuie. Ziua viespile iti dau tarcoale sau alte insecte intepacioase de iti dau sangele, iar seara - tantari de toate dimensiunile zumzaie prin toate cotloanele - inclusiv prin frigiderele benzinariilor.

In schimb, la fiecare pas pe care-l faci prin Mamaia intalnesti uriase panouri ce fac reclama unor spray-uri anticiupituri de tantari!

NOD IN PAPURA
"Ce, asta-i bilet?" Biletul nu trebuie sa arate asa mototolit, trebuie sa fie tinut cu grija, neted, pentru control! Uite cum e al domnului!"
taxatoare RATC

CRESC TARIFELE
Turistii platesc incepand de astazi mai mult cu 10% pe o camera de hotel. De aceasta problema nu se vor lovi cei care si-au facut rezervare din timp la hotel. Hotelierii spun ca aceasta noua majorare este fireasca si ca in orice tara din lume.
×
Subiecte în articol: special plaja