x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Europa, infrăntă de teme populiste

Europa, infrăntă de teme populiste

de Monica Iordache Apostol    |    24 Aug 2007   •   00:00
Europa, infrăntă de teme populiste
Sursa foto: Bogdan Iurascu/

Electoratul romăn nu dă doi bani pe temele europene, pe cele legate de corupţie, de mediu sau de identitatea naţională. In pragul unor alegeri pentru Parlamentul European, pe votanţi ii interesează de fapt nivelul pensiilor, al salariilor şi serviciile din invăţămănt şi sănătate. Concluziile aparţin unui studiu făcut de consultanţii britanici ai PSD.


Cele mai profitabile teme de bătaie ale campaniei pentru Parlamentul European, care va incepe la 24 octombrie, vor fi pensiile, subvenţiile, situaţia din sănătate şi invăţămănt. Recomandarea le-a fost făcută pesediştilor de consultanţii lor britanici, angajaţi ai companiei Penn, Schoen & Berland, la reuniunea de săptămăna trecută de la Bran. Acolo, liderilor PSD li s-a prezentat primul studiu făcut de aceştia, una dintre concluzii fiind şi aceea că in viitorul Parlament al Romăniei ar putea intra doar PD, PSD, PNL şi PNG-ul lui Gigi Becali.


PD, CĂŞTIGĂTOR. Potrivit sondajului de la care porneşte strategia prezentată de PSB, partidul care ar căştiga atăt alegerile pentru Parlamentul European, căt şi alegerile parlamentare interne ar fi PD. Democraţii ar obţine 35% din voturi intr-un scrutin naţional şi 37% din voturi intr-un scrutin european. PD este urmat de PSD, cu 23% intenţii de vot pentru Parlamentul Romăniei şi 24% pentru Parlamentul European. PNL este pe locul trei, cu 10% intenţii de vot in ambele scrutinuri, iar ultimul partid care ar trece pragul electoral ar fi PNG-ul lui Gigi Becali, cu 9% din voturi pentru Parlamentul Romăniei şi 6% pentru Parlamentul European. In afara Legislativului ar rămăne PLD-ul lui Theodor Stolojan (cu 4% in ambele alegeri), PRM, UDMR şi PC. 8% din electorat nu ştie incă ce partid să voteze la alegerile naţionale, iar 9% la europarlamentare. Reprezentanţii PSD au primit şi justificarea pentru care PD ar căştiga alegerile. Astfel, la intrebarea "De ce intenţionaţi să votaţi PD?", 49% din electoratul acestui partid a invocat susţinerea acordată preşedintelui Traian Băsescu, iar 34% faptul că este mai puţin corupt decăt alte formaţiuni. Căt priveşte motivele pentru care electoratul PSD op-tează pentru partidul lui Geoană, acestea ar fi faptul că "se găndeşte" la oamenii obişnuiţi (51%), a avut o guvernare performantă (50%) şi are cele mai bune politici publice din Romănia (45%).


PENSIILE, SUBIECT DE CAMPANIE. Cercetarea britanicilor mai arată că problemele economice interne vor domina agenda campaniei electorale pentru Parlamentul European. Astfel, PSD i se recomandă să marşeze pe subiectul creşterii pensiilor, a cărui paternitate ii aparţine, dar şi pe teme precum subvenţia pentru agricultori, educaţie, sănătate, locuinţe. Intrebaţi fiind care va fi cel mai important argument in determinarea votului pentru Parlamentul European, 50% din intervievaţi au indicat economia şi salariile, 28% serviciile sociale, 7% corupţia, 5% siguranţa publică şi doar căte 1% au vorbit despre mediu, probleme europene şi identitate naţională. Studiul britanicilor arată că majoritatea electoratului (65%) crede că familiile cu venituri mici nu simt beneficiile progreselor economice din Romănia, acestea indreptăndu-se spre cei bogaţi, iar 53% cred că situaţia lor personală va rămăne la fel sau se va inrăutăţi. In aceste condiţii, subiectele economice prind cel mai bine atăt la electoratul PSD, căt şi la indecişi. Astfel, 30% din indecişi au indicat nivelul de trai la subiecte de interes, iar 19% din electoratul PSD a ales subiectul pensiilor.


ELECTORAT DISCIPLINAT. O recomandare a strategilor britanice este aceea ca PSD să profite de absenteism, pentru că electoratul PSD este cel care se prezintă in proporţia cea mai mare la vot, spre deosebire de alegătorii celorlalte partide. Răspunsurile la intrebarea "Căt de sigur sunteţi că veţi merge la vot la alegerile pentru Parlamentul European?" arată că 77% din electoratul PSD este sigur şi foarte sigur că va vota, aceeaşi hotărăre o au 67% din votanţii PD şi doar 66% din adepţii liberalilor. In aceste condiţii, participarea la vot la europarlamentare va fi de aproximativ 40%, după cum concluzionează studiul PSB. In privinţa căştigării propriului electorat, pesediştilor le sunt favorabile teme precum pensiile şi subvenţia agricolă, iar pentru cucerirea indecişilor, teme care ţin de educaţie, sănătate, salariul minim.


"Profesionişti"

Penn, Schoen & Berland Associates este o firmă de consultanţă britanică la care lucrează fostul secretar al Partidului Laburist, Matt Carter, şi cel care i-a dus pe laburişti la guvernare după circa 17 ani de opoziţie şi i-a făcut să căştige trei mandate consecutive. De asemenea, Penn, Schoen & Berland Associates a lucrat pentru Bill şi Hillary Clinton. "Este o firmă profesionistă, una dintre cele mai puternice firme de specialitate din Marea Britanie", a lăudat-o liderul PSD, Mircea Geoană.

Â



×