x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special EXCLUSIV ● CLUB FĂRĂ CONDUCERE / Taher a dus Rapidul în faliment

EXCLUSIV ● CLUB FĂRĂ CONDUCERE / Taher a dus Rapidul în faliment

de Marius Tucă    |    Florin Gongu    |    12 Noi 2008   •   00:00
EXCLUSIV ● CLUB FĂRĂ CONDUCERE / Taher a dus Rapidul în faliment

Şoc la Rapid! Clubul se află în stare de desfiinţare, după ce Fathi Taher l-a adus în stare de faliment. Prefăcându-se că e acţionar majoritar, iordanianul a cheltuit toţi banii, a angajat credite imense în numele Rapidului, încercând să-şi însuşească un brand fără să investească nimic. Realizând pericolul, toată conducerea clubului din Giuleşti şi-a depus demisia. Alexandru Bunea, Dragoş Nedelcu şi Constantin Toma, oamenii lui Taher, dar şi directorul general, Constantin Zotta, au renunţat la funcţiile deţinute în club, fără a face precizări suplimentare. Mâine are loc o şedinţă, în urma căreia se va decide viitorul echipei Rapid, la care vor participa şi demisionarii. Zotta mai rămâne la club doar 60 de zile. Jurnalul Naţional vă prezintă filmul evenimentelor care au dus la această situaţie fără precedent în fotbalul românesc, principalul vinovat fiind Fathi Taher, cel care nu şi-a respectat obligaţiile contractuale vizavi de preluarea acţiunilor majori­tare de la George Copos. Cei doi îşi vor rezolva diferendul în instanţă, dar FC Rapid intră într-un colaps de neimaginat.



Directorul general Constantin Zotta, pre­şedintele CA Constantin Toma, vice­preşedintele CA Alexandru Bunea şi Dragoş Nedelcu au demisionat ieri din conducerea FC Rapid. Omul care a neno­rocit clubul este Fathi Taher, promitent cumpărător al clubului. Acesta a făcut-o pe patronul fără să-şi achite obligaţiile faţă de Geor­ge Copos, proprietarul echi­pei, iar acum a dispărut, lăsând în urma lui o gaură de circa 10 milioane de euro.

În cele ce urmează vom încerca să developăm filmul evenimentelor, aşa cum s-au derulat ele, începând cu data de 24 martie 2008, ziua în care Fathi Taher şi SC Griro SA au semnat contractul de vânzare-cum­pă­rare a cotei de 58,86% din capitalul social al SC Fotbal Club Rapid SA.

Conform acestuia, Taher se obliga să achite un avans de 6.275.000 de euro la data de 24 aprilie, restul de 6.275.000 de euro urmând a fi plătit la finalizarea tranzac­ţiei, dar nu mai târziu de 30 septembrie. Cu alte cuvinte, suma totală ce trebuia achitată era de 12.550.000 de euro. A trecut timpul, dar Taher nu a scos din buzunar nici un eurocent! De atunci şi până acum a emis numai minciuni.

25 MARTIE. "Am preluat 58,8%, prin mai mul­te societăţi", anunţă Fathi Taher.

27 MARTIE. Constantin Toma este numit preşedin­te al Consiliului de Administraţie. Ceilalţi patru membri ai Consiliului de Adiministraţie de la Rapid sunt: Alexandru Bunea (vicepreşe­din­te/preşedinte executiv al Consiliului de Administraţie), Ion Taban, Octav Cobză­reanu şi Constantin Zotta. Numirile au fost anunţate de Fathi Taher.

15 APRILIE.
Fathi Taher declară că va deţine clubul din Giuleşti ca persoa­nă fizică, şi nu prin intermediul firmei Griro, deoarece acolo este acţionar şi pre­şedintele dinamovist, Nicolae Badea: "Am făcut această mişcare ca să mă asigur că Rapi­dul este Rapid şi Dina­mo e Dinamo. Domnul Badea este şi el implicat la Griro, unde eu deţin 72% din acţiuni şi am decis că este corect să ră­mân la Rapid doar ac­ţionar principal ca persoană fizică şi să scoatem firma Griro din tranzacţie. Am fă­cut o analiză şi am ajuns la concluzia că asta este cea mai bu­nă soluţie. Nu are rost să încurcăm lu­cru­rile. Eu voi deţine ca per­soană fizică 80%, iar domnul Copos 20%" (Precizare în contradictoriu faţă de ce declarase anterior în privinţa ac­ţio­narilor şi a procentelor). Omul de afa­ceri mai anunţa: "Derularea executării contractului merge perfect. Domnul Co­pos este om de onoa­re şi foar­te corect, mai corect decât crede lu­mea" (Scadenţa era la 24 aprilie, aşa că trebuia îmbunat vânzătorul). În schimb, George Copos a evitat să comenteze si­tuaţia, rămânând discret: "E posibil să fie adevărat, dar nu pot să confirm, pentru că nu ştiu dacă e adevărat. Domnul Taher ştie mai mul­te".

23 APRILIE. Promisiunea de vânzare-cumpărare este modificată prin act adiţional. Astfel, SC Electroputere SA Craiova devine parte în contract în calitate de promitent-cum­părător, alături de SC Griro SA şi de Fathi Taher. Părţile convin ca plata avansului să se efectueze la data de 24 iulie. A doua zi ar fi fost scadenţa pentru primul termen. Promi­ten­ţii cum­părători îşi asumau obli­gaţia de plată a avansului fără stabilirea vreunei condiţii de îndeplinit în sarcina promi­ten­ţilor vân­zători (George Copos), precum şi alte obligaţii, cum ar fi: să asi­gure sursele de finanţare pentru achita­rea la scadenţă a creditelor bancare ale FC Ra­pid, cunoscu­te de cumpărători la data încheierii actului, să asigure până la 24 iulie 2008 de­blo­carea garanţiilor bancare, aferente creditelor, şi să asigure bugetul echipei pe anul 2008. După sem­narea promisiunii de vân­zare-cumpă­rare, promitenţii cumpără­tori s-au comportat ca adevă­raţi acţio­nari. Ei au în­ţeles să execute datele din contract doar sub aspectul dobândirii controlului asu­pra societăţii şi a capitalului de ima­gi­ne, fără să-şi în­deplinească obligaţiile pre­văzute, inclusiv aceea de plată a avan­sului. În plus, sub pretextul asi­gu­ră­rii bugetului pe 2008, s-a procedat la angajarea pa­trimonială a FC Ra­pid prin contractarea unor credite bancare şi asu­marea de angajamente de plată pes­te posibilită­ţile financiare ale societăţii.

5 MAI. "M-am înţeles cu domnul Bölöni, înce­pând din vară va fi noul ma­na­ger al Ra­pid, cu rezerva că mai are dum­nealui de rezolvat nişte aspecte cu actualul club. Sper ca, în ma­ximum zece zile, el să fie prezentat într-o conferinţă de presă", aruncă Taher pe piaţă o nouă minciună. Discuţii e posibil să fi existat, dar Loţi Bölöni a citit "perso­najul", astfel că l-a refuzat. Taher însă spu­nea că muta­rea e ca şi rezolvată. "Am văzut că Rădoi vrea să plece de la Steaua. Mă gândesc că trebuie să ţinem valorile în România şi o să îi fac o ofertă pentru a veni la Rapid", mai aruncă o bombă, în aceeaşi zi, Taher.

25 IUNIE. "Acţionarul majoritar" al Rapidului, Fathi Taher, declară că la 1 septembrie îi va achita integral lui Co­­pos banii pentru cele 80 de procente din clu­bul giuleştean şi că nu îl va lăsa pe acesta să se retragă definitiv din fotbal, aşa cum intenţionează. "Avem un contract pe care îl respectăm. Într-adevăr, nu i-am dat toţi banii lui Copos pentru tranzacţie, pentru că înţelegerea a pre­văzut de la început plata în două tranşe. O primă tranşă la semnarea contractului şi încă una la 1 septembrie. Până acum, atât noi, cât şi domnul Copos am respectat toate clauzele contractuale. Partea cu clauza de 5 milioane de euro pe care trebuie să o plă­tesc pentru fiecare lună de întârziere e poveste. Şi, oricum, nu am întârziat cu ni­mic", declara Taher, fără să specifice cât şi când a plătit ceva. O nouă minciună!

1 IULIE.
Finanţatorul formaţiei FC Vaslui, Adrian Porumboiu, anunţă că a ajuns la o înţelegere cu Fathi Taher pentru transferul lui Ştefan Mardare la Ra­pid, iar în afacere este in­clus şi Lucian Burdujan, care ajunge la Vaslui.

10 IULIE. Campioana Portugaliei, FC Porto, va plăti 2,5 milioane de euro în schimbul a 50% din drepturile asupra fundaşului rapidist Cristian Săpunaru şi va împrumuta doi jucători în Giuleşti, scrie cotidianul portughez O Jogo.

24 IULIE. Ziua noii scadenţe, stabilită prin actul adiţional. Taher nu-i plăteşte nimic lui Copos.

28 IULIE. În Consiliul de Admi­nistraţie este cooptat, cu funcţia de vicepreşedinte, şi Dragoş Nedelcu.

10 OCTOMBRIE. Fathi Taher de­cla­ră că este bucuros de faptul că tehnicianul Jose Peseiro a făcut pace cu suporterii giuleşteni. "Foarte bine că s-a împă­cat cu ei. Pe­seiro are acum toate condi­ţi­ile de a face performanţă. Acum are încrederea noastră. Nu ne mai putem juca de-a antrenorul", a spus Taher.

11 OCTOMBRIE. Constantin Toma, preşedintele CA, convoacă Aduna­rea Ge­nerală, având pe or­dinea de zi discutarea creditelor angajate de FC Rapid.

21 OCTOMBRIE. Potrivit unor surse din interiorul clu­bului, Fathi Taher ar dori să rezilieze contractul de preluare a acţiunilor clubului Rapid, deoarece "tran­zacţia nu şi-a derulat un proces firesc". Din cauza situaţiei confuze, unul dintre vicepreşedinţii CA, Dragoş Nedelcu, şi-a depus demisia. "Nu comentez ni­mic despre aceste zvonuri. Timp de 16 ani mi-am făcut datoria faţă de fotbal. Pentru mine este un contract semnat şi îl respect întocmai", comenta George Copos.

25 OCTOMBRIE. Răzbat pri­mele zvonuri în privinţa jucătorilor, care nu şi-au mai primit salariile. Mai voalat, mulţi dintre ei anunţă că-şi depun me­mo­rii să devină jucători liberi. Se pare că termenul când pot trece la această mă­su­ră extremă este finalul lunii noiembrie.

3 NOIEMBRIE. Taher spune: "Nu vreau să vorbesc ni­mic despre situa­ţia de la nivelul conducerii până nu am o discuţie cu domnul Co­pos. Vreau să clari­ficăm anumite aspecte, că altfel nu se mai poate continua". Întrebat dacă relaţia dintre el şi George Copos s-a deteriorat în această toamnă, iordanianul a replicat: "Aşa pare din presă, dar noi am vorbit me­reu prin mesaje. Ne-am întrebat me­reu: «Ce faci, prietene?». Lu­crurile nu sunt di­ferite faţă de cum erau în vară, când spu­neam că e doar pace şi prietenie la Ra­pid". Referitor la plata salariilor ju­că­to­ri­lor, Taher a precizat: "Nu pot să spun ni­mic acum, deocamdată domnul Copos are sută la sută din club. Nu mai pot plăti pen­tru ceva ce nu e al meu. De­pin­de de discuţia noastră, nu ştiu ce va fi în viitor".

9 NOIEMBRIE. Fathi Taher spune că nu înţelege atitudinea lui Geor­ge Copos din ultima vreme, care, în loc să rezolve situaţia incertă de la club, se ţine de glume (!) "Nu vreau să mai vin la nici un meci până nu se rezolvă situa­ţia de la club, nu vreau să creez confuzie. Trebuie să găsesc o soluţie împreună cu Copos. La mine nu sunt mari probleme, sunt doar la prietenul meu George. Trebuie să fa­cem odată lumină, să ducem la bun sfâr­şit ce am discutat atunci. Eu am comunicat cu domnul Copos prin mesaje. Eu vo­iam să rezolv problema şi el mi-a trimis un banc de două pagini pe telefon pe care eu nu l-am înţeles. Când au fost probleme la Rapid, Copos m-a lăsat singur", a spus Taher duminică la Telesport, fără să precizeze dacă a respectat sau nu contractul pe care l-a semnat la 24 martie.

10 NOIEMBRIE. George Co­pos trimite o nouă somaţie către Fathi Ta­her la adresa de domiciliu, dar şi la fir­mele unde este acţionar majoritar, Griro SA şi Electroputere SA, şi care fac parte din contract, prin care solicită respec­ta­rea obligaţiilor prevăzute în contract.
Este a cincea! Având în vedere timpul trecut, Copos solicită acum şi plata sumei de 3,1 milioane de euro, cu titlu de daune, pentru fiecare zi de întârzie­re, aşa cum se precizează expres în promisiunea de vânzare-cumpărare, în ipoteza în care nu se îndeplinesc obligaţiile asumate.

11 NOIEMBRIE. Întreaga condu­cere executivă a FC Rapid (Zotta, Toma, Bunea, Nedelcu) îşi prezintă demisiile!

Copos şi umbra lui Taher. Iordanianul a încercat să îi dea o ţeapă "prietenului" său de pe urma căreia suferă FC Rapid, club adus în stare de ruină

Iordanianul nu a investit, doar a cheltuit

Practic, Taher nu numai că nu şi-a plătit ratele pentru achiziţionarea acţiunilor de la FC Rapid, dar a cheltuit banii Rapidului şi a mai făcut şi credite înrobitoare. După cum se observă, echipa de fotbal s-a autofinanţat o perioadă, după care s-a apelat la împrumuturi. Taher nu a cheltuit nici un leu, dar a făcut risipă. O explicaţie a acestor cheltuieli făcute într-un timp aşa de scurt o poate reprezenta faptul că oamenii lui Taher din Consiliul de Administraţie au încasat salarii uriaşe, dar şi că s-au făcut achiziţii fără cap, cumpărându-se jucători supraevaluaţi.
N-ar fi exclus ca Taher să se fi folosit de aceste sume şi în interes personal! Cert e că, la ora actuală, Rapid este în colaps financiar. Falimentul clubului a fost orchestrat la înălţime de Fathi Taher. Iar George Copos continuă să fie naiv şi să aştepte o fantomă, în speranţa că îşi va primi banii, conform contractului. Rămâne soluţia judecării, dar, până atunci, Copos, în calitate de proprietar al clubului, trebuie să achite impozitele la stat. Taher a pârjolit tot. Rămâne de văzut ce se alege de club! De precizat că, atunci când a semnat pentru preluarea clubului, FC Rapid nu avea nici o datorie, dovadă faptul că echipa şi-a primit licenţa de club profesionist fără nici o problemă. Dacă s-ar face acum un audit, formaţia din Giuleşti nu ar mai îndeplini condiţiile pentru obţinerea licenţei.

6,5 milioane de euro e suma de care a beneficiat Taher când a preluat Rapid, astfel:

  • 2,3 milioane de euro din drepturi tv
  • 2,5 milioane de euro din vânzarea lui Săpunaru
  • 1,7 milioane de euro din vânzarea lui Despotovici

Bani contractaţi de Taher prin FC Rapid:

  • Împrumut acordat de Quatron International Investment Ltd 1.000.000 euro
  • Credit acordat de Banca Italo-Romena 1.944.000 euro
  • Credit acordat de Banca Italo-Romena 900.000 euro
  • Credit acordat de Banca Italo-Romena 4.000.000 euro
  • Împrumut acordat de George Copos 2.725.000 lei, circa 750.000 euro
  • Împrumut acordat de dna Suzan Taher 100.000 euro
  • Total: 8.694.000 euro
  • Împrumut acordat de dna Suzan Taher în valoare de 4.000.000 euro (Conversia garanţiei cu cash colateral de 4.000.000 euro acordată de dna Suzan Taher în favoarea SC FC Rapid SA pentru rambursarea creditului de 4.000.000 euro angajat cu Banca Italo-Romena).
Date furnizate de site-ul oficial al FC Rapid

"Am adus bani, dar renunţ"

Luni seară, la GSP TV, Fathi Taher a recunoscut că până acum nu s-a făcut nici un transfer de acţiuni.
Cu toate acestea, el a continuat să pre­tindă că a investit în Rapid, punând situa­ţia nefinalizării contractului pe seama bazei Pro Rapid, parte care nu a fost pre­vă­zută în contractul încheiat în luna martie: "Eu o să comentez situaţia de la Rapid după discuţia mea cu Copos, de miercuri. Dacă nu se rezolvă, cum m-am aşteptat, rămânem prieteni, dar renunţ. Unele in­vestiţii reuşesc, altele nu reuşesc. Ni­meni nu renunţă la bani, dacă ajung la conclu­zia că nu pot duce proiectul până la capăt, e mai bine să zic că nu se poate şi asta e. Cu sau fără mine, cu sau fără Copos, Ra­pid merge mai departe. Cum am venit eu, poate veni altcineva, sunt mulţi care iu­besc Rapidul. Acesta e unul dintre mo­ti­ve­le care m-au adus aici, că nu am libertate să fac ce vreau. Am venit cu inima deschisă, am adus bani, singurul interes era să fie bine Rapidului, mă aşteptam să găsesc înţelegere din mai multe părţi. Am rămas singur de mai multe ori. Nici­odată nu era nimeni lângă mine, m-am sim­ţit părăsit. Sunt bani suficienţi pentru Rapid, să le ajungă tot anul, din ce am dat eu. Rapidul a fost şi este sută la sută al domnului Co­pos. Nu s-a făcut nici un transfer de ac­ţiuni. Baza de pregătire Pro Rapid nu e în numele lui FC Rapid, Rapid nu are nimic acolo, nu e proprietar".

Una din cele cinci somaţii adresate lui Taher de către George Copos. Aceasta este de la 10 octombrie. Taher nu a răspuns la nici una - Click pentru a mari imaginea

×