x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special EXCLUSIV ● LINII PE ASFALT - Au furat până şi jaful Dalli

EXCLUSIV ● LINII PE ASFALT - Au furat până şi jaful Dalli

de Victor Ciutacu    |    Monica Andrei Capatos    |    10 Oct 2008   •   00:00
EXCLUSIV ● LINII PE ASFALT - Au furat până şi jaful Dalli

În 13 ani, patronii firmei Dalli au făcut o avere din banii primiţi de la şoferii care şi-au parcat maşina în centrul Capitalei. Un control efectuat pe teren de inspectorii Primăriei Capitalei a scos la iveală faptul că societătea n-a respectat nimic din prevederile contractului. Cei de la Dalli au la dispoziţie 30 de zile să-şi execute obligaţiile restante, în caz contrar înţelegerea va fi reziliată.



În 13 ani, patronii firmei Dalli au făcut o avere din banii primiţi de la şoferii care şi-au parcat maşina în centrul Capitalei. Un control efectuat pe teren de inspectorii Primăriei Capitalei a scos la iveală faptul că societătea n-a respectat nimic din prevederile contractului. Cei de la Dalli au la dispoziţie 30 de zile să-şi execute obligaţiile restante, în caz contrar înţelegerea va fi reziliată.

Inspectorii Municipalităţii au ieşit de data asta din birouri şi au mers pe te­ren pentru a vedea la faţa locului ce investiţii au făcut patronii firmei Dalli, cea care deţine monopolul parcărilor în Capitală. Mai exact, dacă a respectat pre­vederile contractului semnat în 1995 pe vremea când patron era Dorin Cocoş, so­ţul Elenei Udrea. Surprize n-au fost, pentru că lucrurile erau ştiute de mult, chiar şi în 2005, când SC Dalli a mai obţinut, fără nici un fel de licitaţie, prelungirea contractului cu încă cinci ani. Concluzia a fost una previzibilă: societatea nu şi-a în­deplinit obligaţiile înscrise în contractul încheiat între SC Dalli Exim SRL şi Consi­liul General. Cu alte cuvinte, nu s-a inves­tit nici un leu. Pentru a înţelege exact despre ce este vorba, vă prezentăm pe capitole neregu­lile găsite la faţa locului. Astfel, în cazul parcajelor cu acces controlat, nu există panouri luminoase de presemnalizare pentru locurile de parcare disponibile şi nu se asigură îndrumarea către cel mai apropiat parcaj, nu există sisteme de supraveghere şi monitorizare video, nu se asigură evidenţa permanentă şi auto­mată a încasarilor, nu este asigurată semnalizarea orizontală a parcajelor (Inter­con­tinental, Magheru, ONT-Eva, Matei Basarab), nu sunt instalate normele de utilizare a parcajelor. Din totalul de 111 parcaje exploatate, doar 7 sunt cu acces controlat şi dotate cu echipamente electrice. În cazul par­cărilor cu acces necontrolat nu se asigură semnalizarea orizontală a următoarelor am­plasamente: Sitraco, Uni­rea pantă, Walter Maracineanu, Rosetti semafor, Budiş­tea­nu, Mircea Vodă, Sala Palatului, Florărie Turn, Piaţa Kogăl­ni­ceanu, To­nitza, Gara Parc, Pictor Verona, Berthelot, Piaţa La­tină, Luterană 2, Su­perb. Majoritatea par­cărilor nu sunt marcate şi nu au rezervate locurile pentru persoa­nele cu handicap locomotor, iar în unele, cum ar fi cele de la Unirea şi George Enescu, s-au găsit mai multe maşini decât lo­curi existente.

Pierderi de milioane de euro

În conformitate cu prevederile art. 29 din contractul 20/1995, în cazul în care so­cietatea SC Dalli nu îşi execută obli­ga­ţiile restante în termen de 30 de zile de la primirea notificării, va opera de drept re­zilierea contractului, cu obligaţia predării tuturor amplasamentelor deţinute. Având în vedere că prin HCGMB nr 124/25.03.2008 s-a aprobat Strategia de parcare pe teritoriul Capitalei care im­pu­ne majorarea numărului de parcări în zo­na centrală prin edificarea de pasaje subterane şi luând în calcul faptul că am­pla­samentele deţinute ulterior încheierii con­tractului din 1995 nu fac obiectul unui act adiţional la acest contract, Mu­ni­cipalitatea a solicitat SC Dalli Exim preda­rea următoarelor parcări: Academiei Odeon, Athenee Hilton, Batiş­tei, Biblioteca Universitară, Budişteanu,  C.A. Rosetti, Calea Dorobanţi – Hotel,  Conservator, Da­­cia, Doamnei Romexpo, Edgar Quinet – BRD. În ceea ce priveşte evalua­rea pa­gu­belor, Sorin Oprescu a de­clarat într-un in­terviu Jurnalului Naţio­nal că acestea sunt de ordinul milioa­ne­lor de euro. "Am fă­cut o evaluarea financiară. Aş exagera da­că aş spune acum ci­fre exac­te care să ara­te pierderile, vă pot spu­ne însă că sunt în jurul a 2 milioa­ne de euro".

Contractul  a dispărut din Primăria Capitalei

Sorin Oprescu a anunţat miercuri seara în emisiunea "Vorbe grele cu Victor Ciutacu", difuzată pe Antena 2, că documentele aferente primilor patru ani de zile de contract cu Dalli  nu mai erau în PMB în momentul în care a solicitat verificarea îndeplinirii obligaţiilor. Referindu-se la analiza controversatului contract, primarul gene­ral a accentuat că, după ce a reuşit să intre oficial în posesia documentului, oamenii săi i-au semnalat "o serie întreagă de distorsiuni financiare". "Şi a început analiza pe ele. Zi de zi avem câte o surpriză. E vorba de analiza noastră, făcută de noi. Văzând acest contract, analizându-l, am mers pe ideea că intră în instanţă", a explicat Oprescu procedura de desfiinţare a înţelegerii dintre cele două părţi. Atenţionat că de la momentul anunţului intenţiei de reziliere angajaţii Dalli taie în conti­nuare chitanţe, edilul-şef a confirmat informaţia publicată în premieră de Jurnalul Naţional conform căreia, la puţină vreme de la instalarea sa, "în spate la Junior se organiza o parcare de către Dalli". Întrebat cum e fost posibil, Oprescu a răspuns că "parcarea era organizată în virtutea unui ordin dat de fostul director al Direcţiei Transporturi, Gheorghe Udrişte" şi a anunţat că, după ce a căutat ordinul mai mult de o lună, a comunicat firmei să oprească lucrările de amenajare din vecinătatea Tribunalului Bucureşti. La această oră, conform spuselor primarului general, "o serie întreagă de structuri ale lui Dalli trec în jurisdicţia PMB", urmând ca, dacă şi după ce contractul va fi declarat nul de către instanţă, spaţiile să fie scoase la licitaţie.

"Ameninţările vin din zona teraselor"

Anunţul privind re­zilierea celor şase contracte de între­ţi­nere şi gestiune a străzilor a fost justificat prin lipsa de performanţă, largheţea ires­pon­sabilă şi sumele ne­jus­tificate factu­rate. Desfiinţarea se va face, a spus Oprescu la Antena 2, "pe toate sarcinile care n-au fost îndeplinite", iar Municipalitatea va organiza alte licitaţii. "Mai mult, toţi cei care vor fi la ora aia în li­tigiu cu PMB mi se pare de bun-simţ să nu participe la aceste licitaţii", a adău­gat edilul-şef, care a anun­ţat şi ce va fa­ce până când străzile vor ajunge în între­ţinerea altor companii: "N-am nici un fel de apă­sare în a mă duce pe o cale unde dovezile sunt foarte clare. De-aia nici nu m-am grăbit. Am mers pe ideea de a termina ceea ce este de terminat, aceste lucrări. Pe parcurs, discutăm şi de sumele care sunt cuvenite şi de su­mele care nu sunt necuvenite. Oricum, până acum n-am achitat la străzi lucrări până nu le-am verificat. Cele care sunt în regulă vor fi plătite..." Întrebat dacă ameninţările asupra sa, despre care s-a scris în presă, vin dinspre zona de in­ter­ese a drumari­lor, So­rin Oprescu a dezminţit, dar a de­taliat. "Au încercat cu ameninţări şi pro­mi­si­uni, ambele for­me. Întâi încep cu zăhă­relul. Şi dacă nu merge, cu zahărul. Da, au încercat, nu să mă cumpere, să mă in­fluenţeze fie di­rect pe mine, fie prin consilieri. I-au re­fuzat şi ăia, i-am re­fu­zat şi eu de la în­ceput. Şi au mai făcut o tură în jurul po­mului. (…) Veneau din zona te­raselor."

72 hectare de parcuri vândute în Bucureşti

"În toate parcurile din Bucureşti, cel puţin din ce-am decelat eu până acum, 72 ha sunt vândute", a declarat miercuri, la emi­siunea "Vorbe grele", primarul general al Capitalei. "Nu ne-am oprit cu demolările la a treia terasă. În Herăstrău au fost până acum 11 desfiinţări de terase, iar în cazul celorlalţi vreau să vă raportez, în mod oficial, că pământurile sunt vândute din 1995, 1996 cu acte în regulă. Campionii vânzărilor au fost cei care acţionau în perioada 1996-1999. După aceea, după 2000, slab, palid faţă de anii ăia". Sorin Oprescu a dezvăluit că "prima structură pe care a desfiinţat-o în 1991 primarul de atunci a fost cea de disciplină în construcţii: "A fost primul ordin dat de primarul de-atunci, doctorul Predescu". Consecinţa? Maxim 10 terase pe zi pot fi desfiinţate, în cel mai bun caz, de structurile subordonate Primăriei Capitalei.

×
Subiecte în articol: special pană oprescu dalli