x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Exclusiv - Batalion romanesc de informatii militare

Exclusiv - Batalion romanesc de informatii militare

de Radu Tudor    |    15 Noi 2005   •   00:00
Exclusiv - Batalion romanesc de informatii militare

Fortele armate ale Romaniei au toate sansele de a juca un rol esential atat in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, cat si in interiorul Uniunii Europene. Ratiunea de baza a acestei afirmatii o constituie implicarea puternica a Romaniei in zona de securitate a Marii Negre.

Tara noastra are, in acest moment, peste 2.000 de trupe in teatrele de operatiuni din afara granitelor. Intre timp, Statele Unite se pregatesc si ele sa instaleze in Romania o baza militara. In aceste conditii, seful Marelui Stat Major al Armatei Romane, Eugen Badalan, prevede o transformare majora a fortelor militare romane, care, in urma cu 15 ani, au facut parte din pactul de la Varsovia.

ANGAJAMENTE. Romania va continua sa participe la operatiunile de mentinere a pacii sub comanda NATO si a Uniunii Europene, bazandu-se, in acest demers, pe mandatul Organizatiei Natiunilor Unite. "Nimic nu poate fi mai valoros pentru antrenarea trupelor noastre decat sa ia parte la aceste actiuni militare", a declarat generalul Eugen Badalan. Romania are 228 de trupe in Balcani, Irak, Afganistan si in alte zone de conflict unde indeplinesc o gama larga de misiuni, de la cele de mentinere a pacii pana la operatiuni in forta sub comanda Uniunii Europene, a NATO, a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, a Natiunilor Unite sau a altor coalitii multinationale care lupta impotriva terorismului. De asemenea, Romania are 806 soldati in misiuni ale NATO (123 in Balcani, 476 in Afganistan si patru in Irak). Pentru prima data, Romania ia parte la o misiune NATO in Marea Mediterana cu o Fregata de Tipul 22 - Fregata "Regele Ferdinand". Romania a trimis si sustinut o unitate militara pentru sprijinirea procesului de desfasurare a alegerilor libere din Afganistan.

PACE IN BALCANI. "Aducem o contributie importanta la operatiunile de pace din Balcani. In cadrul luptei impotriva terorismului, suntem parte a coalitiei din Irak si Afganistan cu 1.309 trupe. In plus, Romania are observatori, sub mandat ONU, in Africa, Asia, Europa si Kosovo", a mai declarat generalul Eugen Badalan. Securizarea zonei Marii Negre este o misiune strategica pentru Romania si NATO, iar generalul Badalan explica: "Pentru Romania si celelalte state cu iesire la Marea Neagra, acest lucru presupune unica iesire spre Ocean. In acelasi timp, Marea Neagra este deosebit de importanta, deoarece face legatura pentru doua zone strategice: Euro-Atlanticul si Orientul Mijlociu - Marea Caspica si zona Asiei Centrale.

MAREA NEAGRA. In al doilea rand, Marea Neagra este punctul-cheie pentru doua coridoare strategice majore: unul intre furnizorii de energie (Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Marea Caspica) si consumatorii de energie (spatiul euro-atlantic). Urmatorul - intre furnizorii de securitate (spatiul euro-atlantic) si consumatorii de securitate (Orientul Mijolciu si Asia Centrala). Generalul Badalan mai declara ca nu toate statele cu iesire la mare (Bulgaria, Georgia, Romania, Federatia Rusa, Turcia) sunt membre ale acelorasi aliante militare, fapt care a determinat ca regiunea sa sufere de un deficit de securitate. Romania sprijina NATO si UE in implicarea activa in zona Marii Negre, iar consecinta ar putea fi ca regiunea sa se deschida spre o dezvoltare democratica, previzivila si stabila.

INTERESE. Zona Marii Negre va continua sa gazduiasca interese divergente si interese ilegale, atata timp cat interesul si gradul de implicare al comunitatii internationale va ramane scazut. In consecinta, regiunea risca sa gazduiasca conflicte. Statele Unite urmeaza sa aduca echipamente militare in Romania, iar dupa acest moment, zona Marii Negre va suporta schimbari strategice importante. Instalatiile fortelor armate romane, facilitatile din aer si de pe mare, soselele si infrastructura vor fi modernizate.

Acest lucru va permite Romaniei sa aloce un procent mai mare din buget pentru aparare in scopul modernizarii trupelor armate. "Sigur ca ne asteptam ca interesul organizatiilor teroriste pentru acest spatiu sa creasca pentru atacarea bazelor Statelor Unite, dar masurile de securitate vor fi foarte stricte", a mai declarat generalul Eugen Badalan. Anul viitor va fi unul esential pentru dezvoltarea fortelor armate. Pe termen foarte scurt, obiectivul acestui proces este dezvoltarea Planului Strategic de Implementare a Transformarilor Fortelor Armate Romane.

PROIECTE. Generalul Eugen Badalan spune ca Armata are planuri mari

BUGET SUFICIENT. Generalul Badalan considera ca 2,01% din PIB este suficient pentru aparare in 2006, desi planurile initiale au fost facute pentru 2,4%.

Fortele Aeriene Romane trebuie sa inlocuiasca intreaga flota de avioane de vanatoare MiG 21 Lancer in urmatorii cinci ani avand in vedere ca avioanele vor iesi in curand din uz. Cerintele operationale pentru un nou avion de vanatoare au fost aprobate si inlocuirile vor fi facute intre 2010 si 2015. Pentru a indeplini misiunile nationale si angajamentele NATO, Fortele Aeriene Romane au nevoie de 48 de avioane de vanatoare superutilate, a explicat generalul Badalan.

Incepand cu ianuarie 2007, Romania nu va mai recruta soldati. "In prezent, avem 24.000 de soldati profesionisti. In 2006, numarul lor va fi de circa 31.000, iar in 2007 va urca pana la 36.000. Cresterea se va face pe masura ce vor reduce, proportional, numarul recrutilor. Costul acestor masuri va fi cu 30% mai mare, dar avantajele pe termen lung, si nu ma refer doar la cele financiare, vor fi, cu siguranta, mult mai importante", spune generalul Badalan.

PROIECTE. Pentru fortele armate romane, unul dintre cele mai importante proiecte schitate pentru anii ce urmeaza este, potrivit lui Badalan, crearea unui batalion de forte operationale si informatii militare care ar reprezenta un atu important pentru Romania si o nisa in viitoarele operatiuni NATO.

Aceste forte speciale vor subsuma elemente din toate serviciile antrenate si echipate pentru misiuni speciale de recunoastere. De asemenea, ele vor lua parte direct la actiuni sau vor oferi asistenta atat pe teritoriul Romaniei, cat si in alte teatre de operatiuni unde iau parte fortele coalitiei sau ale NATO.

ROL
"Aducem o contributie importanta la operatiunile de pace din Balcani. In cadrul luptei impotriva terorismului, suntem parte a coalitiei din Irak si Afganistan. In plus, Romania are observatori sub mandat ONU in Africa, Asia si Europa"

STRATEGIE
"Iesirea la Marea Neagra presupune unica iesire spre Ocean si, in acelasi timp, face legatura intre zone strategice: Euro-Atlanticul si Orientul Mijlociu, Marea Caspica si zona Asiei Centrale"

VIGILENTA
"Sigur ca ne asteptam ca interesul organizatiilor teroriste pentru zona noastra sa creasca. Masurile de securitate vor fi insa foarte stricte"

gen. Eugen Badalan
seful Marelui Stat Major al Armatei Romane

MOTIVATIE
Seful statului major se va afla la comanda operatiunilor prin intermediul unei structuri pentru ROSOF dupa ce se ajunge la capacitatea operationala maxima. In prezent, batalionul de operatiuni speciale (componenta terestra) si comandourile maritime se afla in faza finala a atingerii capacitatii maxime.

Generalul Badalan a explicat pentru saptamanalul Jane’s Defence care au fost cateva dintre motivele penrtu care a fost creata ROSOF: "necesitatea ca Romania sa ia parte cu personal calificat la razboiul global impotriva terorismului existenta in apropierea Romaniei a unor conflicte si tensiuni interetnice (in Kosovo, Macedonia si Transnistria), posibila reactivare a unor conflicte in prezent inghetate (etnice, religioase, ideologice), extinderea activitatilor retelelor teroriste, a crimei organizate, a criminalitatii transfrontaliere, fie ea economica sau financiara, traficul de substante interzise si de fiinte umane".

MISIUNI SPECIALE
Batalionul independent de informatii militare va duce la indeplinire misiuni importante, precum: achizitionarea de informatii tactice, satisfacerea necesitatilor de informatii a comandantilor romani si ai contingentului multinational, identificarea, localizarea si supravegherea riscurilor asimetrice regionale si transnationale si a altor amenintari neprevazute la adresa securitatii si strangerea de informatii cu privire la amenintarile la adresa personalului militar roman detasat in teatre de operatiuni.

Pentru a 5-a rotatie a Fortei de Raspuns a NATO (NRF), Romania s-a angajat cu un detasament de informatii si planuieste sa isi mareasca contributia la NRF 7 si 8 cu personal administrativ, analisti si echipe specializate in colectarea datelor topografice si geodezice. Pentru rotatiile 9 si 10 ale NRF, Romania intentioneaza sa-si mareasca contributia cu structuri de informatii specializate.
×