x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special EXCLUSIV - Nu-mi tai venele, o să fac să şi le taie ei

EXCLUSIV - Nu-mi tai venele, o să fac să şi le taie ei

de Monica Andrei Capatos    |    17 Sep 2008   •   00:00
EXCLUSIV - Nu-mi tai venele, o să fac să şi le taie ei

Zeci de milioane de euro cheltuite pe nimic, lucrări făcute la mişto de firmele de construcţii ce fac afaceri profitabile cu Primăria Capitalei încă de pe vremea lui Traian Băsescu, consilieri generali care fac lobby pentru "băieţii deştepţi", pentru a pune mîna pe cîte o lucrare de asfaltare. Sînt doar cîteva dintre problemele semnalate de primarul general în interviul acordat ziarului nostru. Edilul a dezvăluit cum pentru repararea unui petec de pămînt bucureştenii au plătit sute de miliarde de lei.



Zeci de milioane de euro cheltuite pe nimic, lucrări făcute la mişto de firmele de construcţii ce fac afaceri profitabile cu Primăria Capitalei încă de pe vremea lui Traian Băsescu, consilieri generali care fac lobby pentru "băieţii deştepţi", pentru a pune mîna pe cîte o lucrare de asfaltare. Sînt doar cîteva dintre problemele semnalate de primarul general în interviul acordat ziarului nostru. Edilul a dezvăluit cum pentru repararea unui petec de pămînt bucureştenii au plătit sute de miliarde de lei.

  • Aţi promis că la 15 septembrie toate lucrările din asfalt vor fi terminate, n-a fost să fie?
Nu, am spus în felul următor, pînă la sfîrşitul anului doresc să scot semnele de limitare a circulaţiei în zonele unde erau gropi.

  • Sînteţi mulţumit, s-a făcut totuşi puţin?
Totdeauna e prea puţin faţă de aşteptarea oamenilor, dar odată şi odată trebuie să existe un început.

  • Am observat că au rămas aceleaşi firme agreate de la Traian Băsescu-ncoace. Aţi căzut la pace?
Toţi au lucrări în Bucureşti, pentru că sînt lucrări deja cîştigate după vremea lui Videanu şi plătite în proporţie de trei sferturi.

  • Pînă acum aţi luat vreo măsură, aţi reziliat vreun contract, aţi renunţat la vreo firmă?
Sînt multe nereguli. Vă dau şi un exemplu. Piaţa Eroii Revoluţiei. Acolo a avut loc un fel de japcă generală, 42 de metri de pasaj, două scări rulante şi două lifturi au costat bucureştenii 150 de miliarde de lei.

  • Ce firmă a lucrat acolo?
Iridexul cu metroul. Faptul că proiectantul şi consultantul au fost aleşi printr-o ordonanţă de guvern dată în urmă cu doi, trei ani, nu arată altceva decît că lucrurile se petrec în familie. Eu doresc să se petreacă în familia mare a bucureştenilor.

  • Mai sînt exemple, firma Pa@Co (n.r. – aparţine familiei Căşuneanu) are o lucrare pe Mircea Eliade. Se lucrează mai cu frînă, uneori deloc.
Acolo este o problemă, stimabilii constructori au descoperit că terenurile sînt intabulate de RAPPS, iar noi aveam nevoie de o ţeavă pentru drenajul apelor pluviale, ca să ne ducem în lac cu o staţie de decantare. Nu am primit aprobarea. Le-am spus celor de la RAPPS că o să trag o ţeavă aeriană. Au zîmbit şi au dat aprobarea. Eu cred că într-o săptămînă lucrările vor fi terminate. Vă mai dau un exemplu, ca să vă daţi seama cam unde se duc banii bucureştenilor. Drumul Sebeş – Arad a costat 265 de milioane de euro, fiind vorba despre 234 km, un mare bulevard din Bucureşti pe o lungime de 2 km s-au cheltuit 75 de milioane de euro. Prefer să spun doar atît, în prezent fiind o anchetă în desfăşurare.

  • Mulţi vă acuză că aţi blocat Bucureştiului, că aţi oprit toate lucrările.
Ăştia sînt nişte tipi care toată viaţa lor au făcut lobby pe lîngă aceste firme, unii dintre ei, din păcate, din punct de vedere al caracterului, că lumea i-a ales consilieri generali, sînt angajaţi în firmele respective şi aduc interesele firmei în Consiliul General.

  • Astfel de firme, băgate în faţă de consilieri generali, vor mai cîştiga licitaţii?
Nu, mai mult decît atît, firmele care au litigii cu Primăria sau care au făcut o serie de lucrări la mişto, de mîntuială, să mă mai lase în pace. O să vedeţi ce înseamnă întreţinerea străzilor la Oprescu. Astăzi, Primăria plăteşte 11 miliarde pe un pachet de străzi pentru întreţinere şi gestiune. Am întrebat şi eu ce înseamnă gestiune. Mi s-a răspuns că e unul care trece dimineaţa şi numără gropile. Şi am întrebat ce face cu gropile, mi s-a răspuns că nu pot fi astupate de cel care le "întreţine", pentru că acolo a intervenit Apa Nova, Luxten etc.
Şi atunci, pentru prima dată în istorie, un primar bestial, adică eu, a cerut să se finalizeze proiectul "Centrul de urgenţă", acolo unde vor exista maşini pregătite cu echipaje complete. Unul de la drumuri, unul de la Apa Nova, unul de la Electrica
care vor pleaca la intervenţie. N-o să mă mai păcălească astfel constructorul că este o urgenţă. N-o să mai spargă nimeni strada că aşa vrea el. Toate străzile terminate nu se vor mai sparge decît cu aprobarea primarului.

  • Concesionarea străzilor n-a fost o prostie? O altă metodă de a mai ciupi bani din bugetul Capitalei?
Ba da, a fost o idioţenie, dar, din punctul de vedere al unora, n-a fost. Dacă pentru un pachet de străzi plătesc 11 miliarde, vă daţi seama cîţi bani sînt cheltuiţi pe lună pentru 90 de pachete, atît cît sînt. Banii sînt plătiţi lună de lună, gropile rămîn la locul lor, cetăţenii le escaladează.

  • Schimbaţi ceva, că în stilul astă o să muriţi de foame.
Voi rezilia contractele cu oamenii care nu şi-au făcut treaba.

  • Pasajul Universităţii v-a albit.
Nu m-a albit, în cel mai rău caz o să-mi provoace o stare reactivă, în care o să-mi cadă părul. Ei bine, nu-mi cade nici părul, nu-mi tai nici venele, o să fac să şi le taie ei. Nu le doresc moartea lor, le-o fac să şi-o dorească singuri. Acolo este
o mangleală de termene.

  • V-au cam păcălit prima oară.
Au încercat şi a doua oară, a treia oară le-am spus că am învăţat, m-am instruit şi săptămîna viitoare voi avea o întrevedere cu constructorul şi, dacă va susţine că nu le vine placajul, de parcă ar veni din Australia, am să renunţ la serviciile lui.

  • A început anul şcolar cu stîngul, prea puţine şcoli şi grădiniţe, iar despre lucrările de reabilitare la cele finanţate cu fonduri BEI nici nu mai vorbesc.
Au fost terminate doar opt şcoli din peste 100, şi astea cu surle şi trîmbiţe. Am să schimb foaia. Nimeni nu se bagă să repare şcoli, mai bine pun borduri. Ei bine, gata, cine nu ia o lucrare de reabilitare a unei şcoli nu mai primeşte nici o lucrare de asfaltare. S-au învăţat băieţii să cîştige o grămadă de bani şi să nu facă nimic. Nu mai merge.

40 de milioane de euro aruncate în gropile din centrul istoric

  • Centrul istoric arată jalnic, am văzut că vă ambiţionaţi şi organizaţi Zilele Bucureştiului. Nu-i tocmai un decor plăcut.
D-aia mă şi duc acolo, să le arăt realitatea pe care mulţi n-o cunosc, nu am coafat-o, n-am macheat-o.

  • De ce proiectul de reabilitare a centrului istoric a murit în faşă?
Acolo am găsit, de fapt n-am găsit 40 de milioane de euro care s-au băgat în centrul istoric de-a lungul timpului. Am găsit o serie de probleme sociale, şi mă refer la cei care locuiesc acolo, majoritatea fără acte de proprietate.

  • Unde s-au dus cele 40 de milioane de euro?
În nişte gropi, în nişte ţevi de apă care sînt parţial schimbate. Am avut o discuţie cu cei care lucrează la infrastructură şi cred că lucrurile vor intra în normal. Am fost şi eu acolo, m-am întîlnit cu un măgar de arheolog, că altfel n-am cum să-i spun, mi-a răspuns în dodii cînd l-am întrebat: "Ce săpaţi aici? Nu vă hotărîţi odată, hai că îmbrăcăm siturile în sticlă şi să lăsăm constructorii să lucreze". El mi-a răspuns: "Domnu’ doctor, domnu’ profesor, eu vreau să ies la pensie de aici”, ceea ce i-am transmis complimentele mele.

  • Despre clădirile din centrul istoric sînt tot felul de poveşti.
Vreţi să vă spun care-i realitatea. Nu există nici un inventar al lor, nu se ştie ce-i acolo, şi asta pentru că nu s-a vrut. Vreau să aduc o companie care să înceapă să acţioneze în centrul istoric, o să iau o serie de proprietăţi în administrarea temporară, bazîndu-mă pe o lege specială, în aşa fel încît să nu mă mai opresc în chiţibuşarii ăia care nu sînt în stare să-şi întreţină clădirea.

  • Mulţi promit, dar cam atît.
Da, eu sînt acum la categoria mulţi, numai că eu sînt primarul bestial şi o să vedeţi că, în doi ani, cel puţin trei străzi
din centrul istoric vor arăta aşa cum ne dorim, o zonă de atracţie atît pentru bucureşteni, cît şi pentru turiştii străini.

Mai tac două săptămîni

  • Cînd preluaţi spitalele?
Am avut o discuţie deschisă cu domnul Nicolaescu şi i-am spus că spitalele sînt ale comunităţii, iar primarul trebuie să se responsabilizeze cu ceea ce înseamnă întreţinere, bunul mers al activităţii medicale. Dacă mă mai păcălesc mult, şi asta vorbesc pentru primul-ministru, uite spitalul, nu e spitalul, eu îi asigur că mai am de tăcut două săptămîni. Nu e nici o ameninţare, este un sfat prietenesc. După care mă înscriu într-o campanie de genul "Daţi spitalele înapoi”, pentru că am siguranţa că pot să le organizez.

  • Bucureştiul se va dezvolta la fel de haotic?
Nu, lîngă noul arhitectul-şef am adus o echipă de arhitecţi, unii dintre ei sînt români care trăiesc în Canada, Franţa, Germania sau Anglia, unii au avut realizări importante în ţările unde profesează. I-am invitat să vină aici, să-mi spună părerea despre ce înseamnă un plan urbanistic, şi au acceptat.

  • Va mai fi Bucureştiul capitala blocurilor-turn?
Să-şi ia adio cei care voiau să aducă o influenţă exotico-fanariotă, să se potolească, de acum înainte să-şi facă planurile doar la ei în dormitor.

  • Noua organigramă la care lucraţi are mai puţini directori?
Lucrurile aici au fost ruginite, degeaba dau cu glaspapir, nu doresc doar să vopsesc pe dinafară.

  • Vor mai pleca directori?
Dacă nu vor mai încăpea în organigrama respectivă, probabil că ne vom lua rămas bun. Vor fi unele direcţii reoganizate, cum ar fi Administraţia Străzilor, unde va fi un serviciu care să se ocupe de parcări, o altă structură se va ocupa de apartamentele care vor fi repartizate pentru cazuri de necesitate.

  • De ce consilierul dvs. George Iorgovan nu se mai ocupă de Legea 10/2001?
Consilierii mei se retrag încet, încet, pentru a lăsa treaba pe mîna directorilor. Am fost informat că 1.500 de dosare nu se mai găsesc. Eu încerc să dinamizez acest serviciu, dar am cerut să nu se dea hotărîri aberante, cum ar fi retrocedări de grădini publice, parcuri.

  • Aveţi încredere în consilierii dvs.?
Normal, d-aia i-am ales să stea lîngă mine.

  • V-a dezamăgit vreun consilier?
Ei, sînt dezamăgirile mici ale vîrstei, ale lipsei de experienţă. Lucrurile se petrec între patru ochi, mai un ghiont, mai un cuvînt stimulativ care face apel la rudele apropiate, şi lucrurile reintră în normal.

  • Aţi mai aflat bîrfe din Primărie?
Da, păi bîrfele au reprezentat baza.

  • Apropo de bîrfe , autostrada suspendată rămîne suspendată?
Este aeriană, aşa cum spus unii, a fost deja trasată, este vorba despre zona de nord a Capitalei. Începe din DN 1 – pe sub aeroport – Barbu Bărbulescu, specialiştii studiază proiectul. Practic, este un drum rapid, nu este o autostradă.

În timp ce unii mureau pe străzile Capitalei, alţii luau terase

  • Ce mai faceţi cu terasele ilegale din parcuri, aţi început tare, acum v-aţi oprit.
Am constatat, spre surprinderea mea, că sînt aprobări date în urmă cu zece, cincisprezece ani ani, în timp ce unii probabil că încă mai mureau pe străzile Capitalei, alţii cereau contracte în participaţiune şi după cinci-şase ani cumpărau pămîntul din parcuri. Oamenilor care acum sînt proprietari, din punct de vedere legal n-ai ce să le reproşezi. Ei au înţeles că pot fi proprietari şi peste borduri, şi peste malul lacurilor, dacă s-ar putea să lucreze o echipă de scafandri privaţi care să ocupe şi fundul lacului ar fi bine. Eu m-am îndreptat împotriva celor care nu au autorizaţie, care perturbau liniştea publică prin zgomotele pe care le făceau. Nu e vorba doar de Herăstrău, e vorba şi de Parcul Tineretului, de IOR.

  • Vor fi demolate toate terasele ilegale?
Da, va fi demolat tot ce este ilegal, indiferent de treapta socială pe care o ocupă gibonul.

  • Bănuiesc că aţi primit multe telefoane.
Da, multe, cred că am creat o serie întreagă de sentimente contradictorii oamenilor.

  • Ce ne mai puteţi spune despre contractul Dalli, bucureştenii încă mai plătesc parcarea la această firmă.
Ca orice contract care urmează a fi reziliat trebuie să parcurgă etapele în instanţă. Omul mai plăteşte la Dalli pînă cînd instanţa judecătorească va da verdictul. Am făcut o evaluarea financiară. Aş exagera dacă aş spune acum cifre care să arate pierderile, vă pot spune însă că sînt în jurul a un milion sau poate două de euro. Eu încerc să repar ceea ce au făcut unii în 1995.

  • Un alt contract controversat este Apa Nova. Aveţi de gînd să-l renegociaţi?
În 1999 eram consilier general, cînd toată lumea ridica osanale, am aplaudat minute-n şir în consiliu aprobarea contractului  cu Apa Nova.

  • Aţi votat atunci în calitate de consilier contractul de asociere a firmei franceze cu municipalitatea?
Da, pentru că se spunea că este cea mai reuşită concesionare.

  • Dar n-aţi citit contractul, puteaţi să vă daţi seama că nu-i aşa.
Da, l-am citit, dar eram medic chirurg, nu primar. Ideea e că acest contract poate fi rediscutat, ceea ce vom şi face.

Bucureştenii nu vor plăti mai mult pentru factura la apă caldă

  • Vine frigul, bucureştenii vor avea căldură şi bani ca s-o plătească?
Da, sînt capabil să acopăr diferenţa de preţ ca să nu încarc factura cetăţeanul, nu sînt mulţumit de ce se întîmplă la RADET, foştii directori, actualii, nu ştiu decît un singur lucru, să umble cu nişte foi pe hol, pe aici, şi să-mi ceară bani pentru că n-au cum să acopere cheltuielile. O să restructurez regia în adevăratul sens al cuvîntului, dar lucrurile nu se pot face peste noapte.

  • Cînd veţi lua primele măsuri?
Se cam apropie timpul. Am constatat că am şi o firmă de consultanţă căreia-i plătesc caietele pe care nu le-am văzut niciodată, despre studiul energetic al Bucureştiului.

  • Cîţi bani s-au dus pe studiul invizibil?
Cam 80.000 de euro.

O să-i ţin din referendum în referendum

  • Consilierii generali nu prea sînt de partea dvs.
Unii reprezintă interese bine ţintite ale unor firme care lucrează direct cu Primăria Capitalei.

  • Şi de la PSD, PNL, PD-L, PNG?
De peste tot, de obicei din partea puterii, pentru că puterea are caşcavalul.

  • Au venit să negocieze cu dvs.
N-au îndrăznit să facă acest lucru, eu ştiu că este o sursă de inspiraţie financiară pentru unii.

  • Fără consiliu nu prea puteţi face nimic.
Am tratat atîţia oameni la viaţa mea, pot să vă spun că unii sînt deasupra resurselor terapeutice, eu mă adresez oamenilor care înţeleg despre ce e vorba în propoziţie. Dacă nu mă înţeleg, fac referendum, am voie la trei pe an, şi să vad dacă le convine. Vor să o ţin din referendum în referendum. O să întreb populaţia şi o să fac exact ce spun oamenii. N-am nici cea mai mică apăsare. Vorbeşti cu unii faţă-n faţă şi apoi afli ce este în spatele lor, ce interese învîrt.

  • Aveţi probleme cu retrocedările, mă refer la Pasajul Basarab, cum veţi depăşi momentul?
Am probleme pentru că legea e strîmbă. Vreau să modific legea exproprierilor prin ordonanţă de urgenţă. Dacă pentru utilitatea publică eşti expropiat, mata pleci.

  • Dar mai durează?
Zilele astea o să mă văd cu primul-ministru şi este pentru ultima dată cînd îl rog frumos. Trebuie văzut ca un sfat prietenesc de a primi prin gura mea dorinţele bucureştenilor şi totodată de a se uita cu multă atenţie, pentru că urmează o lună de foc pentru el, pentru mine s-a terminat.

  • Staţi bine în sondaje. Oamenii vă compară cu Traian Băsescu. Promiteţi cititorilor Jurnalului Naţional că peste doi ani vă găsesc în acelaşi scaun sau plecaţi la Cotroceni?.
Le promit citiorilor Jurnalului Naţional că mă vor găsi în acelaşi scaun şi peste 12 ani, asta dacă bucureştenii îşi doresc acest lucru. Nu plec, am venit şi am promis ceva.

Petrecere în stil americano-francezo-germano-bucureştean

  • Cum vor petrece bucureştenii de ziua lor?
Sîmbătă este ziua Bucureştiului, dar petrecerea va continua şi duminică. Vreau să creez cîteva momente de linişte, şi hai să spunem o rază de bucurie. Vreau să-i scot din casă pe cetăţenii Bucureştiului pentru a petrece cîteva momente lîngă noi, cu soţiile, bunicii, copiii. Nu e o chestie care poate să acopere toate problemele, ele vor rămîne, este o rază de speranţă.

  • Vor fi mici şi bere?
Nu e neapărat nevoie să fie cu mici şi bere, există şi dimensiuni culturale, teatrele o să iasă în stradă, de multe ori hrana
spirituală este de ajuns. Vor fi manifestări în tot Bucureştiul, teatrele joacă cu uşile deschise, sînt spectacole după spectacole în aer liber, încep să reeditez o defilare a fanfarelor, o bătaie cu flori, vreau ca totul să fie natural.

  • Unde va avea loc evenimentul?
În centrul Bucureştiului, şi mă refer la centrul istoric, Parcul Unirii, Bulevardul Unirii (aleea cu fîntîni), Piaţa Constituţiei, parcurile Izvor, Cişmigiu, Carol, Herăstrău, Arcul de Triumf, Palatul Parlamentului, Palatul Şuţu, Piaţa Universităţii, precum şi străzile adiacente acestor zone.

  • Va fi o petrecere în stil american?
În stil americano-francezo-germano-bucureştean. Important este ca oamenii să se simtă bine.
Am spus asta pentru că am înţeles că vor fi foarte multe focuri de artificii.

  • Este singura aprobare pe care am dat-o de genul ăsta.
Va fi un joc de artificii cum n-a mai fost pînă acum. Vor fi proiecţii cu laser pe clădirile principale. Voi readuce în memoria bucureştenilor şi fenomenul Costel Busuioc pentru că este mare lucru să porneşti de la mistrie şi să ajungi să cînţi arii de operă . El va concerta sîmbătă, de la ora 19:50, pe scena ce va fi ridicată în faţa Băncii Naţionale. Invitat special va fi şi Bryan Adams, care îşi va susţine primul concert din turneul european la 20 septembrie, în Parcul Izvor.

×
Subiecte în articol: special centrul istoric sînt bucurestenii