x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Executare imposibilă

Executare imposibilă

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    19 Mai 2007   •   00:00
Executare imposibilă

Frantisek Priplata, omul de afaceri ceh condamnat pentru implicare in asasinarea liderului sindical Virgil Săhleanu, nu poate fi incarcerat in Romănia pănă nu se va termina procesul la CEDO. Mandatul european de arestare emis pe numele lui nu poate fi pus in executare, deoarece ţara sa de origine, Cehia, nu işi extrădează cetăţenii care au comis infracţiuni inainte de 1 noiembrie 2004.

Frantisek Priplata nu poate fi incarcerat in Romănia pănă nu se va termina procesul la CEDO. Mandatul de arestare european nu poate fi pus in aplicare, deoarece Cehia nu işi extrădează cetăţenii care au comis infracţiuni inainte de 1 noiembrie 2004. In schimb, mai există posibilitatea ca autorităţile romăne să predea dosarul "Frantisek Priplata", pentru a fi rejudecat de autorităţile cehe.

Â

Â

Cetăţeanul ceh Frantisek Priplata a fost condamnat de Inalta Curte de Justiţie şi Casaţie la 8 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, in dosarul privind uciderea liderului sindical Virgil Săhleanu, de la Tepro Iaşi. In urmă cu aproximativ doi ani, mai precis la data de 28 iunie 2005, Priplata a fugit din Romănia in Cehia. Acesta a acordat un interviu in exclusivitate Jurnalului Naţional, in care povestea cu lux de amănunte cum a reuşit să treacă de frontierele "securizate" ale Romăniei, dar şi de vigilenţa poliţiştilor de frontieră, deghizat in "vagabond". Virgil Săhleanu, fostul lider sindical de la Tepro Iaşi, a fost omorăt in dimineaţa zilei de 7 septembrie 2000 la ieşirea din holul blocului in care locuia.

Â

Â

EXTRĂDAREA, IMPOSIBILĂ. La data de 18 august 2005, Ministerul Justiţiei a transmis autorităţilor cehe cererea de extrădare formulată de Curtea de Apel Oradea in privinţa lui Frantisek Priplata, in vederea executării pedepsei de 8 ani inchisoare. Dar Tribunalul Regional din Brno a decis, la sfărşitul anului 2005, să nu il extrădeze pe Frantisek Priplata. Primul demers al autorităţilor romăne s-a soldat cu un eşec, deoarece Romănia incă nu era membru al Uniunii Europene, dar şi din cauză că Republica Cehă nu işi extrădează cetăţenii, conform Codului Penal Ceh. In schimb, era posibilă numai extrădarea către o ţară a Uniunii Europene, in baza unui mandat de arestare european.

"In data de 2 august 2005, Biroul Naţional Interpol a instituit măsura urmăririi internaţionale, in vederea extrădării, faţă de cetăţeanul ceh Priplata Frantisek, de 59 de ani... Toate informaţiile, privind posibila prezenţă a urmăritului pe teritoriul Cehiei, unde fusese văzut la un festival organizat in localitatea cehă Buchlovice, au fost transmise cu operativitate către Interpol Praga, solicităndu-se sprijin in localizarea acestuia. Ulterior, Biroul Interpol Praga a comunicat Biroului Naţional Interpol (BNI) că s-a inaintat Ministerului de Justiţie din Cehia cererea de arestare a urmăritului Priplata Frantisek, formulată de partea romănă in vederea extrădării in favoarea ţării noastre, transmiţăndu-ni-se punctul de vedere al autorităţilor de justiţie cehe, din care rezultă că statul ceh nu extrădează proprii cetăţeni", ne-a informat Biroul Naţional Interpol.

Â

Â

DEMERS EŞUAT. O dată cu aderarea Romăniei la Uniunea Europeană procedurile "clasice" de extrădare au fost inlocuite cu procedura de aplicare a deciziei cadru 584/JAI privind mandatul de arestare european. La iniţiativa Biroul Naţional Interpol, s-a solicitat, in luna ianuarie 2007, Secţiei Penale a Tribunalului Satu-Mare să analizeze oportunitatea emiterii unui mandat de arestare european pe numele lui Priplata. Pentru a mai indeplini incă o formalitate, Tribunalul Satu-Mare a emis mandatul de arestare european la data de 24 ianuarie. Degeaba. Pentru că Cehia a formulat o declaraţie potrivit căreia "acest stat aplică procedura de predare in baza unui mandat european de arestare numai pentru fapte săvărşite după data de 1 noiembrie 2004". Asasinarea liderului sindical Virgil Săhleanu a avut loc in toamna anului 2000. "Prin scrisoarea din 5 martie 2007 Procuratura Regională din Brno a informat autorităţile romăne responsabile că partea cehă nu a putut pune in aplicare mandatul de arestare european, deoarece, in conformitate cu declaraţia sa, Republica Cehă nu işi extrădează cetăţenii către statele Uniunii Europene pentru acte săvărşite inainte de 1 noiembrie 2004", ne-a declarat Klara Lorencova, directorul Departamentului de Presă al Ministerului de Justiţie ceh.

Â

Â

CONTRADICŢII. "In prezent, autorităţile cehe de justiţie analizează, la solicitarea Ministerului de Justiţie al Romăniei, din luna martie 2006, posibilitatea preluării executării pedepsei pe teritoriul Cehiei, in baza Protocolului adiţional privind transferul persoanelor condamnate, incheiat in anul 1997", ne-a informat Serviciul de Comunicare Publică al Ministerului Internelor şi Reformă Administrativă.

In caz că Ministerul de Justiţie va primi un răspuns negativ la această cerere din partea autorităţilor cehe, mai există posibilitatea ca autorităţile romăne să predea dosarul "Frantisek Priplata" autorităţilor cehe. "In caz că se judecă aici (n.r. - Cehia) procesul, vor ajunge la aceeaşi concluzie, dar pedeapsa va fi un pic diferită. Va fi judecat ca şi cum ar fi un caz de-al lor. Aici a murit un om, iar infracţiunea de omor este prevăzută in toate codurile penale din lume", ne-a declarat Gheorghe Tincă, fostul ambasador al Romăniei in Cehia. In schimb, consulul Olga Chojnacka ne-a declarat că, "Din informaţiile pe care le deţinem, instanţa cehă a intrerupt dezbaterea cauzei pănă la pronunţarea verdictului CEDO, din Strasbourg. Despre soluţionarea cererii va fi informat Ministerul de Justiţie din Romănia, conform regulilor de asistenţă judiciară internaţională".

Â

Â

REZOLVARE. O soluţie in cazul lui Frantisek Priplata ar fi ca autorităţile romăne să predea dosarul autorităţilor din Cehia, pentru a il rejudeca. "Numai in situaţia nedorită in care autorităţile judiciare cehe nu ar recunoaşte hotărărea definitivă pronunţată de instanţa romănă şi, pe cale de consecinţă, ar respinge cererea de preluare a executării pedepsei, s-ar pune problema ca autorităţile romăne să transfere procedura penală către autorităţile cehe, pentru a fi judecat din nou in Republica Cehă, pentru aceleaşi fapte pentru care a fost condamnat de instanţa supremă romănă... Romănia nu are la acest moment interesul şi nici nu sunt intrunite condiţiile legale pentru «a preda dosarul Frantisek Priplata autorităţilor cehe, pentru a-l rejudeca in Cehia», atăt timp căt există o hotărăre definitivă şi executorie de condamnare a cetăţeanului ceh, pronunţată de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie", ne-a declarat Alexandru Muraru, consilier personal al Ministrului Justiţiei.

Â

Â

Â

Â

Proces pe rol

Avocaţii lui Priplata au trimis o plăngere impotriva Romăniei, in anul 2005, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Frantisek Priplata a declarat intr-un interviu pentru Jurnalul Naţional că: "In momentul de faţă, la Strasbourg am depus cererea pentru că nu s-au respectat drepturile omului. Am avut probleme de sănătate din cauza stresului la care am fost supus. Cel mai important, vreau să imi cureţe numele, pentru că in Romănia sunt un ucigaş. Mi-aş dori foarte mult ca, după finalizarea procesului de la Strasbourg, Romănia să caute adevărul. Vreau să se reia toată cauza de la inceput. Aş vrea să inceapă reconstituirea de la Hotelul Hilton din Bucureşti". Procurorul Ioan Ciofu, care s-a ocupat de dosarul "Priplata", a fost acuzat că a primit 10 mii de euro mită de la Maricica Ioviţă pentru a fabrica un dosar impotriva omului de afaceri Adrian Porumboiu.

Â

×