x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special FALIMENTUL AMENINŢĂ FABRICA DE BANI / Criza dă la gioale fotbalului românesc

FALIMENTUL AMENINŢĂ FABRICA DE BANI / Criza dă la gioale fotbalului românesc

de Florin Gongu    |    22 Noi 2008   •   00:00
FALIMENTUL AMENINŢĂ FABRICA DE BANI / Criza dă la gioale fotbalului românesc

Fotbalul este unul dintre domeniile ce începe să fie afectat de criza financiară mondială. Mulţi proprietari de cluburi sunt nevoiţi să facă împrumuturi la bănci, multe dintre ele ajunse în criză de lichidităţi. Cei mai afectaţi sunt aceia care au afaceri în domeniul imobiliar. Inevitabil, efectele acestei recesiuni au început să se extindă şi în România. În Liga 1, deocamdată situaţia pare stabilă, chiar dacă multe echipe în­cep să acuze dificultăţi. În schimb, la nivelul eşaloanelor inferioare au apărut primele semne de faliment. În Liga 2, deja do­uă echipe s-au retras, alte şase sunt pe punctul s-o facă şi ele, iar din Liga 3 au dispărut şase. Jurnalul Na­ţional vă oferă o analiză a situaţiei financiare din fotbalul ro­mânesc. Previziunile sunt pesimiste. Posibil ca de la anul să ne trezim şi cu echipe din Liga 1 care nu pot termina competi­ţia. "Este imposibil să nu fie loviţi oamenii din fotbal de aceas­tă criză", a anticipat Dumitru Dragomir, preşedintele LPF.



Criza financiară declanşată la nivel mondial începe să atingă şi România. Printre societăţile care au sau vor avea de suferit se numără şi cluburile de fotbal. Jurnalul Naţional încearcă să vă prezinte actuala situaţie de fapt a fotbalului românesc la nivel financiar. Echipele din Liga 1 sunt prezentate în ordinea clasării în clasament la finele sezonului 2007/2008.

1. CFR CLUJ
Principala companie a lui Arpad Paszkany din România, Trigranit, a fost nevoită să renunţe la trei sferturi din angajaţi.

2. STEAUA
Patronul echipei nu mai are în prezent lichidităţi şi aşteaptă banii de la UEFA pentru participarea în Liga Campionilor. Gigi Becali nu a mai putut vinde terenuri în ultima perioadă, motiv pentru care nu a putut achita integral primele pentru jucători. În prezent, Becali este în campanie electorală, alt prilej de cheltuială. Mai mult, finanţatorul FC Steaua a cerut Arhiepiscopiei Bucureştilor banii pe care i-a donat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, sub pretextul că vrea să-i dea călugărilor de la Muntele Athos.

3. RAPID
Lovită de diferendul dintre George Copos şi eventualul cumpărător Fathi Taher, echipa pare în siguranţă doar până în decembrie. Copos vrea să vândă în continuare pachetul majoritar, sarcina întreţinerii echipei urmând să pice pe umerii celui care va investi. Copos a şi declarat că la Rapid s-au făcut cheltuieli nejustificat de mari.

4. DINAMO
"Mulţi oameni vor dori să se retragă din fotbal. E prea multă tensiune, prea multă mizerie şi unii îşi cunosc limitele. De anul viitor nu veţi mai vedea jucători care să aibă contracte foarte mari şi nici jucători de mare valoare în România. Este criză în toată lumea, o să ne afecteze şi pe noi. Salariile vor scădea, dacă nu le va conveni, vor pleca."

5. FC UNIREA
Nu sunt probleme vizibile.

6. FC TIMIŞOARA
Clubul a fost la un pas să fie vândut de Marian Iancu omului de afaceri Ovidiu Tender. Acesta a şi apucat să dea bani la echipă, dar până la urmă a renunţat. ZF a scris că Tender ar fi pierdut 200 de milioane de euro prin scăderea valorii la bursă a uneia dintre societăţile pe care le deţine, Prospecţiuni SA. "Sunt probleme la echipă, pentru că jucătorii nu au primit banii de mai mult timp. Problema este că nu discutăm doar de primele neprimite. Sunt şi anumite sume pe care nu le-au primit după ce au semnat contractele, iar la unii jucători sunt întârzieri la contracte", a acuzat de curând şi antrenorul Dushan Uhrin jr.

7. FC VASLUI
Pare un club lipsit de griji, având în vedere că e condus de Adrian Porumboiu, cel mai potent om financiar din judeţ. La Vaslui, contractele nu sunt foarte mari.

8. OŢELUL
În prezent, Oţelul este la zi cu plăţile către jucători, dar clubul este plin de datorii. "Aveam planuri mari pentru anul viitor, dar, mai mult ca sigur, vom fi obligaţi să ne revizuim strategia. Va fi una de criză şi, în consecinţă, trebuie să facem disponibilizări de personal şi să reducem cheltuielile la minimum. Aşteptăm în continuare implicarea autorităţilor", a spus Marius Stan, director general la Oţelul. Gruparea gălăţeană primeşte din partea Mittal Steel, sub formă de sponsorizare, 2,4 milioane de euro pe an, diferenţa până la 4,5 milioane de euro – bugetul total al echipei – fiind asigurată din alte surse, în principal din vânzarea de jucători. Fără cele 54 de procente din buget asigurate de Combinatul Siderurgic e posibil ca Oţelul să nu poată supravieţui în Liga 1 (averea patronului Mittal s-a redus, în câteva luni, de la 33 de miliarde de dolari la doar 17).

9. U CRAIOVA
Abia în această iarnă clubul are voie să facă transferuri după un an de abstinenţă. Decizia a fost luată ca urmare a neplăţii unor foşti jucători. Mulţi prevăd că totuşi Craiova trebuie să vândă jucători pentru a se putea întreţine pe viitor.

10. GLORIA BISTRIŢA
Echipa nu se confruntă deocamdată cu probleme, deşi la anul e vorba să fie inaugurată instalaţia de nocturnă. În decurs de doi ani, Consiliul Local şi cel Judeţean au contribuit la bugetul Gloriei cu o sumă aproximativă de 5 milioane de lei, restul, de peste 29 de milioane de lei, provenind sub titlul de participaţiune din partea clubului de fotbal. În privinţa nocturnei, vicepreşedintele Constantin Sănduţă a spus că aceasta va funcţiona abia la începutul returului, costul corecţiei lucşilor de la 800 la 1.400, aşa cum prevăd normele UEFA, fiind de aproape 130.000 de euro. "Discutăm de o sumă totală de 800.000 de euro, clubul nostru fiind cu plata la zi a banilor către firma care se ocupă cu instalarea nocturnei."

11. POLI IAŞI
Echipa se află în stare critică. "De ce nu vine nimeni să spună că aceşti jucători nu şi-au mai luat banii din luna august? De ce nu se spune că Poli Iaşi este în stare de faliment? Această echipă mai are puţin şi se desfiinţează. Jucătorii se împrumută de la prieteni ca să trăiască. Preşedintele Boca nu mai ştie pe unde să umble ca să împrumute bani", a declarat antrenorul Ionuţ Popa.

12. PANDURII
Procurorii DNA au demarat o anchetă pentru a stabili dacă banii publici folosiţi la fotbal sunt administraţi în mod corect de Clubul Pandurii Târgu-Jiu. Anchetatorii vor să vadă şi de ce Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a acceptat, prin negocierea contractului colectiv de muncă din acest an, să acorde cea mai mare sumă la fotbal. În condiţiile în care SNLO se află în prag de faliment, compania a oferit la fotbal, în acest an, 40 de miliarde de lei vechi, în timp ce Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni, care au profit de peste 1.000 de miliarde de lei fiecare, au oferit fotbalului 10 miliarde de lei şi respectiv 14 miliarde de lei vechi.

13. FARUL
Surprinzător, echipa din Constanţa pare lipsită de griji. Probabil că aşezarea strategică a Constanţei, oraş-port, face ca bani să existe, mai cu seamă că nu sunt contracte mari la fotbalişti.

14. GLORIA BUZĂU
Suferind de probleme financiare, echipa este la un pas să se retragă din campionat. Dacă acest lucru se întâmplă până la finele turului, clasamentul va suferi serioase modificări.

15. GAZ METAN
La echipa nou-promovată lucrurile par să meargă bine financiar, având susţinerea colosului ROMGAZ.

16. OTOPENI
Preşedintele Dragoş Cristean a anunţat la începutul campionatului că mai mulţi dintre jucători nu vor să se mai prezinte la antrenamente din cauza neplăţii salariilor, plecând şi el de la echipă: "Au fost probleme mari cu banii la jucătorii străini, din cauza nivelului actual al clubului. Zi de zi mă întrebau jucătorii de bani, de casă. Nu pot să mint jucătorii, să le zic că o să primească banii, şi să joace pe degeaba. Singura soluţie ar fi transformarea echipei în societate pe acţiuni".

17. FC ARGEŞ
Nu par să fie probleme.

18. FC BRAŞOV
Nu par să fie probleme.


"Vor fi atinşi cei din imobiliare"

Prezent joi seară la emisiunea "Vorbe Grele" de la Antena 2, preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a făcut o previziune sumbră: "Fotbalul românesc va fi lovit cu siguranţă, pentru că în spate sunt oameni care au avut mulţi bani.
Vor fi loviţi în primul rând cei cu afaceri în imobiliare. Este imposibil să nu fie loviţi oamenii din fotbal de această criză. La Dinamo, toţi acţionarii fac afaceri cu imobiliare, la fel şi Gigi Becali. Acum cluburile iau bani frumoşi din televizări. De la anul nu se ştie ce va mai fi". La începutul lunii, oracolul din Bălceşti se arăta mai optimist: "Patronii noştri au minte şi ştiu cum să investească. Nu se va vedea la nivelul cluburilor această problemă". "Pe noi nu ne-a afectat încă această realitate care este criza financiară. Nu încă, dar cu siguranţă că în următorii doi, trei sau cinci ani se va resimţi în toate domeniile de activitate din ţară şi chiar şi fotbalul va fi afectat", a declarat de curând preşedintele lui CFR Cluj, Iuliu Mureşan. În schimb, unele cluburi mari din străinătate au început să resimtă criza. Liverpool ocupă locul 1 în Premiership, se confruntă cu serioase probleme financiare, fiind aproape de faliment! Clubul are datorii de 350 de milioane de lire sterline şi este presat de băncile creditoare să înapoieze banii împrumutaţi. Acţionarii ar putea să îi vândă pe Torres şi pe Gerard pentru a face faţă datoriilor.


În Liga 2, seria I e pe butuci

Dacă în Liga 1 criza financiară nu este destul de vizibilă, ea putând avea efecte abia de la anul, în Liga 2, problemele sunt destul de serioase.
În seria I avem deja două echipe retrase: Forex Braşov şi Prefab Modelu. Altfel, alte echipe resimt deja efectele crizei financiare: Progresul (locul 3), Concordia Chiajna (locul 11), Dinamo II (locul 12), FC Botoşani (locul 13) FCM Bacău (locul 15), Cetate Suceava (locul 16) – toate din seria I; UTA (locul 2), CFR Timişoara (locul 11) şi Mechel Câmpia Turzii (locul 18) din seria II. Toate acestea sunt la un pas de desfiinţare, existând premise sumbre ca seria I să rămână astfel cu doar 10 echipe rămase în competiţie, după ce la start s-au aflat 18!
Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacăului şi finanţatorul celor de la FCM Bacău, echipă de tradiţie cândva în Liga 1, a avertizat: "Se poate întâmpla orice! Cheltuielile sunt prea mari, pentru acest sezon avem un buget de 1,5 milioane de euro. Am 172 de jucători pe care-i plătesc. Echipa mare are două victorii în 13 meciuri! E normal să mă gândesc să reduc fondurile alocate clubului".

PROBLEME LA CFR TIMIŞOARA ŞI LA PROGRESUL
Georgică Cornu, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din România, creditat în topul miliardarilor cu o avere estimată la 170-175 milioane de euro, vrea să renunţe la susţinerea financiară a clubului CFR Timişoara, atât din cauza problemelor financiare cauzate de criza economică, cât şi în urma partidelor pierdute suspect de uşor pe teren propriu în actualul sezon, despre care se vorbeşte din ce în ce mai mult că ar fi fost aranjate la casele de pariuri.
Marian Dodu, care se ocupă de afaceri imobiliare şi e finanţatorul altei echipe de tradiţie, FC Progresul, spune că de când a intrat în fotbal a pierdut 7 milioane de euro! "Criza financiară m-a lovit din plin şi nu mai suport! Am negociat cu Ionuţ Negoiţă, dar nu suntem pe aceeaşi lungime de undă." "Dacă fabrica se închide, automat se desfiinţează şi echipa", a anunţat şi Sorin Vasile Oltean, preşedintele echipei Mechel Câmpia Turzii (fosta Industria Sârmei).


În Liga 3 e jale

Liga a 3-a păstrează şi ea coordonatele crizei, cu menţiunea că an de an multe echipe renunţă pe parcursul competiţiei. În acest sezon sunt deja şase echipe retrase din campionat: FCM Câmpina, CS Năvodari, Petrolul II Bucureşti, CFR Craiova, Corvinul Hunedoara şi CSM Reşiţa. Din păcate, ultimele două sunt formaţii care au făcut carieră şi în Liga 1, Corvinul inclusiv în cupele europene.


Cum s-a perpetuat

Criza financiară mondială este tot mai evidentă de circa un an. Primele semne au fost date de bănci, care au început să nu mai acorde credite din lipsă de lichidităţi. A urmat apoi scăderea valorilor proprietăţilor imobiliare, prăbuşirea acţiunilor la bursă şi a fondurilor de investiţii. Acestea au avut repercusiuni în toate domeniile. Şi vor fi evidente şi în fotbal, unde sunt implicaţi importanţi afacerişti.


În lume, situaţia pare sub control

UEFA a anunţat recent că foarte multe cluburi se confruntă cu probleme financiare şi au început să împrumute sume mari de bani, iar din acest motiv îşi creează alte datorii, iar pe viitor este posibil ca ele să nu mai fie admise în cupele europene. Altfel, proprietarul lui Chelsea, Roman Abramovici, a împrumutat clubul londonez, iar preşedintele grupării, Bruce Buck, a declarat că speră ca echipa să nu aibă probleme financiare în viitor. "Nimeni nu e imun la criza financiară, nici măcar fotbalul. Cred că formaţiile nu simt imediat aceste probleme, dar în scurt timp pot apărea anumite situaţii neplăcute. De exemplu, vânzările scad în magazinul oficial în preajma Crăciunului, pentru că lumea se gândeşte la alte cadouri. Dacă veniturile vor scădea, trebuie să vedem care sunt cheltuielile, iar dacă se poate, să facem unele economii. Se mai estimează că în următoarea perioadă unele cluburi vor avea de suferit, pierzându-şi sponsorii sau investitorii. Cu toate acestea, reprezentanţii UEFA prezenţi la Bucureşti zilele trecute au spus că forul european nu se află şi nu se va afla sub influenţa recesiunii mondiale: "Nu pot să răspund pentru fotbalul european, dar pot să spun că UEFA nu e în pericol.
Banii pe care i-am obţinut din Champions League sau din organizarea Campionatului European şi alte surse ne asigură o stabilitate financiară", a spus trezorierul UEFA, Mario Lefkaritis, întărit de preşedintele Michel Platini:
"Fotbalul nu e în pericol din cauza crizei financiare". Îl susţin cifrele. De exemplu, toate biletele la Cupa Mondială din 2010 au fost vândute, fapt ce aduce un profit de 3,2 miliarde de euro FIFA. UEFA a obţinut şi ea un profit de 400 de milioane de dolari în urma CE, iar Liga Campionilor îi va aduce, sezonul acesta, peste un miliard de dolari.

×