x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Familia disparuta

Familia disparuta

02 Noi 2004   •   00:00

Crucea torturii apare obsedant in calea anchetatorilor

A trecut mai bine de o luna de cand familia Ion din Mangalia a disparut fara urma si inca nimic nu se leaga in acest caz. Acum itele sunt si mai mult incurcate de cand semnul crucii Sfantului Andrei a fost gasit scrijelit pe peretii apartamentului si pe automobilul familiei. Parca i-a inghitit pamantul pe cei trei membri ai familiei Ion din Mangalia. Ancheta merge extrem de greu si nici una dintre ipotezele de lucru nu a putut fi eliminata. Pentru ca misterul sa se adanceasca, trei semne ciudate au fost gasite de anchetatori: doua langa usa apartamentului din Mangalia al familiei si unul asemanator, langa seria motorului autoturismului abandonat in Constanta.
DORU COBUZ - Mangalia

FARA URMA. Sotii Ion si fiica lor, Amalia, sunt de negasit de mai bine de o luna
INDICII. In apartamentul familiei din Mangalia s-au gasit sub parchet urme de sange
Politistii constanteni se confrunta de cateva saptamani cu unul dintre cele mai dificile si mai misterioase cazuri de disparitie de persoane consemnat vreodata in judet. La data de 8 octombrie, o persoana a sesizat Politia Mangalia ca familia surorii sale nu mai fusese vazuta de mai mult de o saptamana. Ion Lucretia (35 de ani) si Ion Alexandru (39 de ani), impreuna cu fetita de 8 ani, Amalia Victoria, au disparut la data de 29 septembrie. Initial, Victorita Ene, cea care a facut reclamatia, a crezut ca cei trei au plecat intr-o vacanta la munte, pentru ca automobilul acestora disparuse si stia ca aveau un astfel de plan. Observand insa ca cei doi soti nu raspundeau la nici unul dintre telefoanele mobile, a intrat la banuieli.

Cruce. Pe de o parte si de alta a usii, politistii au gasit doua semne asociate cu semnul crucii Sf. Andrei

SANGE SUB PARCHET. Vreme de aproape trei saptamani, politistii constanteni au rascolit padurile si au verificat cu ajutorul scafandrilor toate apele adanci unde ar fi putut fi abandonate eventualele cadavre. In locuinta familiei nu au fost gasite urme evidente de violenta, dar nici cea mai mare parte a actelor familiei sau banii despre care se stie ca i-ar fi avut sotii Ion - peste 7.000 de euro. In bucatarie, in schimb, politisti au gasit unele semne. Femeia a fost intrerupta brusc din pregatirea muraturilor pentru iarna, iar in baie rufele erau la inmuiat, indicii clare ca cei doi nu planificasera o plecare de acasa.

Dupa ce au observat ca pe o bucata de perete zugraveala a fost stearsa de o mana de om, acestia au analizat atent zona. Abia dupa ce biologul din cadrul IJP Constanta, Dan Popescu, a venit cu o idee salvatoare, anchetatorii au gasit urme de sange. Biologul a propus o practica ce nu o mai folosisera de mai mult de 30 de ani. Cu ajutorul luminolului, o solutie chimica ce evidentiaza la intuneric urme de sange, criminalistii au reusit sa identifice, sub parchet, urme de sange, care s-au dovedit ca apartin unui purtator de grupa B III. Grupa de sange este aceeasi cu cea a lui Alexandru Ion, sotia sa avand A II. Dar, dupa cum recunosc anchetatorii, ei nu pot stabili de cand dateaza aceste urme, pentru a face o legatura exacta cu disparitia celor trei.

MASINA-CAPCANA. Dupa atatea zile de batut pasul pe loc, norocul parea sa le surada anchetatorilor. O patrula de strada din Constanta a observat miercuri, 27 octombrie, un automobil argintiu marca Opel Astra Caravan. Era aceeasi marca cu masina familiei Ion, disparuta si ea o data cu proprietarii. O echipa de investigatori s-a deplasat in parcarea din cartierul Tomis Nord si a identificat automobilul dupa numarul de inmatriculare dat in cautare. Dupa primele observatii, masina parea sa fi fost abandonata cu doar 5, 6 zile in urma. Presupunerea politistilor a fost confirmata de un om din zona, care are un hobby ciudat: periodic, face fotografii catre parcare de la geamul apartamentului. Prima fotografie in care a fost surprinsa pentru intaia data de aparat a fost facuta la 19 octombrie, ora 22:16. Adica masina a fost abandonata abia dupa ce cazul a devenit subiect pentru jurnalele de stiri si a fost facut public numarul de identificare al autoturismului.

De aceea, politistii au decis sa faca panda zile intregi pentru a observa eventuale persoane care s-ar fi aratat interesate de ce se intampla cu masina. "Era cea mai solida pista care o aveam in acel moment", ne-a povestit unul dintre investigatori. Presa insa a aflat de aceasta descoperire, si cativa reporteri au dat fuga la fata locului pentru a prinde o stire de senzatie. "Probele din masina ar fi ramas acolo. Pentru noi era mai important de vazut daca ar fi venit cineva sa verifice ce se intampla cu masina", ne-a marturisit anchetatorul sub protectia anonimatului.

Aparitia camerelor de luat vederi le-a dat insa acestora planurile peste cap, si anchetatorii s-au vazut nevoiti sa abandoneze ceea ce parea a fi una dintre cele mai serioase piste de urmat pentru a descoperi persoana sau persoanele care se fac vinovate de aceasta disparitie.

Asa cum se asteptau anchetatorii, probele materiale culese din autoturism au fost putine si nu au oferit nici un indiciu clar despre ce s-a intamplat.

MARCAJE CIUDATE. Investigatia a fost continuata pe piste clasice, urmarind identificarea a noi indicii, a unor eventuali martori, identificarea amprentelor celor trei, care sa le foloseasca pentru a gasi, prin eliminare, eventuale urme lasate de intrusi, dar si obtinerea rezultatelor testelor ADN, care sa-i ajute sa identifice urmele organice din apartamentul familiei. La sfarsitul saptamanii trecute insa, anchetatorii au observat doua semne ciudate de o parte si de alta a usii familiei Ion. Acestea par facute de o mana grabita si arata precum un "x", dar cu o deschidere ceva mai mare, motiv pentru care politistii le-au asociat cu semnul "crucii Sfantului Andrei". A urmat surpriza: pe Opel-ul familiei a fost identificat un semn asemanator. Acesta a fost observat pe placuta de identificare a motorului masinii.

Cat de relevanta este descoperirea pentru investigatie? Greu de spus, atata timp cat nimeni nu poate garanta o legatura intre acestea si disparitia sotilor Ion si a fetitei lor de 8 ani. Au fost facute chiar de catre membrii familiei? Ratiunea acestei "marcari" pare sa lipseasca. Semnele de-o parte si de alta a usii sunt pozitionate la distante sensibil diferite fata de tocul usii, dar si la inaltimi inegale. Care poate fi explicatia acestora? Dar a celui de pe seria de motor a autoturismului abia achizitionat, adus in tara in urma cu o luna? Cum logica acestor semne lipseste, prima intrebare este daca nu cumva avem de-a face cu o metoda de "semnare" a unei minti bolnave. Este autorul semnelor si cel vinovat pentru disparitia celor doi adulti si a fetitei lor?

Surse politienesti recunosc ca ciudatele marcaje sunt acum analizate pentru a se vedea daca ar putea fi o pista care sa duca la lamurirea acestei disparitii.

INVENTAR
In perioada mai-august a acestui an, sotii Ion au fost plecati la munca in Germania. Cei doi au intrat in tara la sfarsitul lui august si au declarat la granita suma de 9.000 de euro. Din investigatii, a reiesit ca cei doi au achitat o datorie de 1.500 de euro. Alte cheltuieli majore nu se cunosc.

Ceilalti bani, peste 7.000 de euro, nu au fost depusi in banca, dar nu au fost gasiti in casa. De asemenea, dintre actele familiei nu au fost gasite decat pasaportul fetei si contractul pentru un teren pe care familia il detinea de aproximativ un an. Nu par sa lipseasca nici una dintre bijuteriile Lucretiei Ion, dar lipsesc foarte multe dintre hainele micutei Amalia.

CRUCEA TORTURII
Cea mai cunoscuta semnificatie a crucii Sf. Andrei e astazi aceea de semn de atentionare la trecerea la nivel la calea ferata. In istorie insa, aceasta cruce era cunoscuta ca instrument de tortura. Apostolul romanilor, Sfantul Andrei, a refuzat sa fie crucificat in acelasi fel ca si Mantuitorul si atunci si-a gasit sfarsitul pe o cruce rasturnata, asemanatoare unui "x". In acest caz, sa fie oare acest semn pecetea unei minti bolnave sau a unei miscari criminale? Ipoteza ar fi contrazisa evident doar de varianta luata in calcul de catre politisti. Cel putin de ochii presei, ei merg pe ideea unei crime pasionale. Potrivit celui mai reputat psiholog criminalist roman, prof. univ. Tudorel Butoi, folosirea unui semn grafic oarecare de catre o minte bolnava sau o organizatie criminala nu poate fi explicata neaparat prin prisma simbolurilor cunoscute de catre noi ceilalti. "Am mai intalnit acest simbol pe la satanisti. Imi aduc aminte ca, in cateva cazuri, l-am vazut in sanctuare sataniste. Astfel de simboluri, multe folosite fara semnificatiile consacrate, dovedesc pseudo-cultura acestora. Ei simt nevoia unor reprezentari simbolice care au facut cariere in alte perioade", spune Tudorel Butoi.

STRANII COINCIDENTE IN JURUL DISPARITIEI
COINCIDENTA? Aflat la doi pasi de casa, semnul de trecere peste calea ferata are forma crucii Sf. Andrei
Deplasandu-ne la Mangalia pentru a vedea cu ochii nostri aceste semne care ar putea fi cheia intregii investigatii, ne-am trezit in fata unei serii de coincidente stranii care fac pe oricine sa se gandeasca la jocul intamplarii.

Strada Oituz este traversata de o cale ferata la o distanta un pic mai mare de 50 de metri de blocul in care se afla apartamentul familiei Ion. Nu poti ajunge la locuinta acestora fara a observa indicatorul rutier de la trecerea peste calea ferata: crucea Sfantului Andrei, insotita de o placuta cu avertizarea "Atentie la tren!". In scara de bloc se gaseste si acum un mesaj pentru inscrierea copiilor intre 5 si 7 ani in clasa I, la Scoala nr. 2 din Mangalia, ...Scoala "Sf. Andrei". Scara de bloc este situata la intersectia dintre strazile Oituz si General Vartejanu. Pe Vartejanu, la mai mult de 100 de metri, se gaseste Bisericuta Cuviosul Gherman, de care apartine si familia Ion. Iar gardul acesteia este decorat cu semnul aceleiasi cruci, crucea Sfantului Andrei...

ULTIMA ZI
Potrivit marturiilor, cei doi soti au fost vazuti ultima oara la data de 29 septembrie. In acea zi, Lucretia a fost la dentist pentru a-si scoate o masea. Apoi, impreuna, si-au dus fiica, Amalia Ion (foto), la clubul de tenis unde aceasta mergea regulat. In jurul orei 16:30, Sandu Ion s-a intors singur pentru a-si lua copila acasa, dar aproximativ o jumatate de ora mai tarziu el l-a sunat pe profesorul tenis al fetei, spunandu-i ca Amalia si-a uitat o bluza la club si a promis ca se intoarce pentru a o lua. N-a mai ajuns...

In jurul orei 17:45, Victorita Ene si-a vizitat sora. Sta foarte aproape de locuinta familiei Ion si era cea care avea grija de apartament atunci cand cei doi plecau din oras pentru mai multe zile. Le-a gasit atunci acasa doar pe Lucretia si pe Amalia. Femeia punea muraturi. Victorita nu a stat decat cateva minute de vorba cu sora sa, dar isi aminteste ca aceasta nu era nici ingrijorata si nici suparata pentru vreo cearta avuta cu sotul.

Vazand ca Alexandru Ion nu mai vine sa ia bluza fetei, dupa cum stabilisera la telefon, instructorul de tenis a incercat sa sune pe mobil in jurul orei 22:00. Dar nici Lucretia, nici Alexandru nu au raspuns apelurilor.

DILEME
Exista cateva intrebari al caror raspuns poate elucida strania disparitie:
  • De ce nu a ajuns Alexandru Ion la intalnirea cu instructorul de tenis?
  • De ce au disparut atat de multe acte din casa, dar nu si contractul de cumparare pentru terenul pe care familia dorea sa-si ridice o casa?
  • De ce si-au inchis Lucretia si Alexandru Ion mobilele daca le aveau asupra lor? Ar fi avut vreun motiv sa nu doreasca sa fie gasiti?
  • Se stiau in pericol? Daca da, de ce parintii au tinut-o pe cea mica langa ei in acea dupa-amiaza si nu au lasat-o in grija altcuiva?
  • Cum se face ca masina a fost abandonata abia dupa ce a fost pusa pe lista masinilor cautate? Erau atat de siguri criminalii ca nu sunt pe lista suspectilor?
  • Cum se explica gestul parintesc de strangere a hainelor fetitei? Si asta in vreme ce muraturile au ramas pe masa, rufele la inmuiat, iar femeia casei si-a uitat din graba verigheta in casa?
  • Daca sotii Ion au fost victimele unei talharii, de ce n-au fost furate si bijuteriile?
  • Cine si cu ce scop a facut acele "marcaje"?
  • Frica si zvonuri ciudate in Mangalia

    NELINISTE. Drama familiei Ion a bulversat viata Mangaliei
    "Necazul" care a picat peste capul oamenilor de pe Strada Oituz din Mangalia i-a facut pe acestia sa fie mult mai atenti la strainii care se plimba pe la ei printre blocuri. Familia Ion era una cunoscuta in oras si, pana acum, cei mai multi dintre oameni au auzit doar de bine despre cei doi soti.

    Cheti si Sandu, cum le spuneau apropiatii Lucretiei si lui Alexandru Ion, au lucrat pe Litoral, in Olimp si Neptun, ca ospatari. Despre capul familiei se stia ca a fost plecat de mai multe ori in Germania la munca, iar anul acesta, chiar in timpul sezonului estival, cei doi isi gasisera impreuna de lucru acolo. Nu era nici un secret pentru nimeni faptul ca familia Ion s-a intors cu o oarecare suma de bani din strainatate. De altfel, nu erau dintre cei mai saraci locuitori din cartier.

    Rudele celor doi soti se plang ca ancheta merge greu, dar si ca multi localnici au raspandit multe vorbe nedrepte despre Lucretia si Alexandru. Oamenii vorbesc acum ca Alexandru ar fi jucat poker sau alte jocuri de noroc si ca, probabil, ar fi pierdut astfel locuinta. Cei apropiati familiei par sa nu stie nimic despre astfel de preocupari ale lui Sandu Ion. Dar pacatoasa gura a oamenilor pomeneste, pe furis, chiar despre recuperatori sau racheti care ar fi vinovati de necaz.

    SPERANTA. Oamenii se gandesc sa apeleze la un clarvazator, pe care sa-l duca in apartament, poate vor afla, macar asa, ceva despre ce s-a intamplat in seara de 29 septembrie. Cu fiecare zi care trece, sansa ca cei doi sa fie gasiti in viata pare sa se indeparteze si, de aceea, lipsa unor semne ca ancheta politiei este sau nu pe drumul cel bun ii supara pe oameni. Unii mai povestesc ca ar fi existat un martor care ar fi spus initial ca in acea seara a vazut doi barbati iesind cu un covor din scara de bloc in care se afla apartamentul familiei Ion. Martorul si-a retras apoi declaratia, de frica. Se temea ca, intrat in vizorul cui-nu-trebuie, ar putea sa dispara si el intr-o seara.

    Cei care i-au cunoscut bine pe sotii Ion sunt suparati ca presa locala banuieste o crima din gelozie. Ei nu au auzit de scandaluri, desi politia spune ca ar fi cativa martori care ar fi auzit, prin perete sau de la Amalia, ca cei doi se mai si certau.

    Victorita Ene, sora Luretiei, se teme pentru viata ei. Spune ca, mergand la politie sa reclame disparitia, poate a stricat niste planuri si acum situatia s-ar putea intoarce impotriva ei. De aceea, nu mai vrea sa vorbeasca cu nimeni. "Eu atata sper, sa le gaseasca macar pe ele in viata si sa le aduca acasa", adauga femeia, cu privirea in pamant.

    DUHOVNICUL. La biserica ortodoxa la care mergeau sa se inchine cei doi soti slujeste parintele Nicolae Controloru, om bine implinit la trupt, dar si la minte. Preotul care imparte vorbe bune si sfaturi trage nadejde ca cei doi se vor intoarce teferi. Duhovnicul celor doi soti este si el uimit de vorbele care le-au iesit Lucretiei si lui Alexandru. Sustine ca, pana mai ieri, nu a auzit de la ei sau de la altii de scandaluri, de gelozii sau de patimi la jocurile de noroc. "Erau doi oameni populari si credinciosi", povesteste parohul de la "Cuviosul Gherman". Lucretia venea aproape in fiecare duminica cu Amalia la slujba, iar Alexandru oprea masina in oras sa-l salute pe preot de fiecare data cand il zarea, iar daca slujitorul lui Dumnezeu ii cerea ajutor la actiunile bisericii, barbatul nu dadea niciodata inapoi. Lucretia Ion era deja la al 3-lea mandat in comitetul parohial de femei. O familie cu iubire de Dumnezeu, despre care nu a banuit nimeni ca ar fi implicata in treburi necurate.
    ×