x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fără Învierea Domnului, moartea şi păcatul nu pot fi biruite

Fără Învierea Domnului, moartea şi păcatul nu pot fi biruite

de Luminita Ciobanu    |    14 Apr 2012   •   22:22
Fără Învierea Domnului, moartea şi păcatul nu pot fi biruite

De cea mai mare Sarbatoare a crestinatatii – Invierea Domnului – 'atarna mantuirea noastra'. 'Pastile nostru, Hristos, S-a jertfit pentru noi' (Corinteni 5,7; Efeseni 2, 13-14), iar 'prin Invierea Sa ne-a trecut pe noi din din moarte la viata' (Ioan 3, 14).
Taina Invierii Domnului a fost descoperita din cele mai indepartate timpuri patriarhilor, proroocilor si dreptilor din Legea Veche, iar marturie stau scrierile Sfintei Scripturi. Vorbind despre Invierea Mantuitorului consemnata in repetate randuri in Vechiul Testament, parintele arhimandrit Cleopa spunea intr-una dintre predici: '(...) proorocul si imparatul David se veselea cu nadejdea Invierii Domnului si ca nu va fi lasat la iad sufletulul lui si zicea: «Pentru aceasta s-a veselit inima mea si s-a bucurat limba mea, dar inca si trupul meu se va salaslui intru nadejde. Ca nu Vei lasa sufletul meu in iad, nici Vei da pe cel cuvios al Tau sa vada stricaciunea»' (Psalmi 15, 9-10; Fapte 2, 26-27).

In Noul Testament, Mantuitorul le-a vestit ucenicilor patimile si Invierea Sa: 'Fiul Omului trebuie sa patimeasca multe si sa fie defaimat de batrani, de arhierei si de carturari si sa fie omorat, iar dupa trei zile va invia' (Marcu 8, 31). 'Iata, ne suim la Ierusalim si se vor implini toate cele scrise de prooroci despre Fiul Omului, caci va fi dat paganilor si va fi batjocorit si va fi ocarat si scuipat. Si dupa ce Il vor biciui, Il vor ucide; iar a treia zi va invia' (Luca 18, 31-33).

Despre Taina Invierii Domnului, Sfanta Evanghelie de la Matei spune: 'Dupa ce a trecut sambata, cand se lumina de ziua intai a saptamanii (duminica) au venit Maria Magdalena si cealalta Marie ca sa vada mormantul. Si iata s-a facut cutremur mare, caci ingerul Domnului, coborand din cer si venind, a pravalit piatra si sedea deasupra ei. Si infatisarea lui era ca fulgerul si imbracamintea lui alba ca zapada. Si de frica lui s-au cutremurat cei ce pazeau si s-au facut ca morti. Iar ingerul, raspunzand, a zis femeilor: «Nu va temeti, ca stiu ca pe Iisus cel rastignit Il cautati. Nu este aici; caci S-a sculat, precum a zis. Veniti de vedeti locul unde a zacut. Si degraba mergand, spuneti ucenicilor Lui ca S-a sculat din morti si, iata, va merge inaintea voastra in Galileea; acolo Il veti vedea»' (Matei 28, 5-7).

Sfantul Apostol Ioan Evanghelistul, vorbind in Sfanta Evanghelie despre aratarea Domnului dupa Inviere, marturiseste: 'Maria statea afara, langa mormant, plangand. Si, pe cand plangea, s-a aplecat spre mormant si a vazut doi ingeri in vesminte albe sezand, unul catre cap si altul catre picioare, unde zacuse trupul lui Iisus. Si aceia i-au zis: «Femeie, de ce plangi? Pe cine cauti?» Ea le-a zis ca au luat pe Domnul meu, si nu stiu unde L-au pus. Zicand acestea, ea s-a intors cu fata si a vazut pe Iisus stand, dar nu stia ca este Iisus. Zis-a ei Iisus: «Femeie, de ce plangi? Pe cine cauti?» Ea, crezand ca este gradinarul, I-a zis: «Doamne, daca L-ai luat Tu, spune-mi unde L-ai pus si eu Il voi ridica». Iisus i-a zis: «Marie!» Intorcandu-se aceea I-a zis evreieste: «Rabuni!» (adica Invatatorule!). Iisus i-a zis: «Nu te atinge de Mine ca inca nu M-am suit la Tatal Meu. Mergi la fratii Mei si le spune: Ma sui la Tatal Meu si la Tatal Vostru si la Dumnezeul Meu si Dumnezeul vostru.» Si a venit Maria Magdalena vestind ucenicilor ca a vazut pe Domnul si acestea i-a spus ei'. (Ioan 20, 11-18). Dupa ce S-a aratat mironositelor, Mantuitorul s-a aratat la doi ucenici – Luca si Cleopa, apoi lui Petru, iar in seara Sfintelor Pasti s-a aratat celor 11 ucenici adunati laolalta, sufland peste ei Duh Sfant, dandu-le har apostolic si preotesc si puterea iertarii pacatelor.

Ce trebuie sa nu uitam despre Sarbatoarea sarbatorilor? Sa luam aminte la cuvintele parintelui Cleopa: 'Invierea Domnului nostru Iisus Hristos este invierea noastra, este sfarsitul si cununa Evangheliei Lui Hristos. Daca Hristos n-ar fi murit si inviat pentru noi, zadarnica ar fi fost credinta noastra, nadejdea si viata noastra, caci fara Inviere, moartea si pacatul nu pot fi biruite'.

×
Subiecte în articol: special