x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fascinaţia pentru... mirajul comunicării

Fascinaţia pentru... mirajul comunicării

de Ramona Vintila    |    08 Feb 2009   •   00:00
Fascinaţia pentru... mirajul comunicării

LA ANIVERSARE  •  O VIAŢĂ ÎN SLUJBA TEHNOLOGIEI.
Conduce Institutul de Cercetări pentru Inteligenţă Artificială din 1994, iar în 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Profesor Dan Tufiş a împlinit de curând 55 de ani.



"Performanţa în cercetare nu-ţi lasă prea mult timp liber. Fascinaţia pentru mirajul comunicării om-maşină în limbaj natural a fost o constantă a dezvoltării mele intelectuale. Absolvent al Facultăţii de Calculatoare, Universitatea Politehnică din Bucureşti, în 1979 am primit repartiţie în cercetare la Institutul de Cercetare în Informatică (ICI). Aici, pe lângă o documentare foarte bună pentru acele vremuri, am avut şansa de a lucra sub conducerea unor creatori de şcoală şi mentori de cercetare care prin încrederea şi sprijinul acordate mi-au jalonat întreaga evoluţie ştiinţifică. În 1984 am realizat primul sistem de dialog om-calculator în limba română. În anii următori am dezvoltat prototipul iniţial, numit IURES, astfel încât sistemul putea dialoga şi în alte limbi. IURES-II a fost omologat internaţional şi a constituit, în anul 1988, primul produs românesc de inteligenţă artificială exportat. După 1990 au urmat noi provocări, noi împliniri, sisteme din ce în ce mai avansate, lucrări ştiinţifice la conferinţele de referinţă şi volume publicate în edituri de prestigiu.

ÎNCUNUNARE. Dintre cărţile mele, poate cea mai dragă îmi este «Recent Advances in Romanian Language Technologies», aflată aproape doi ani în fruntea listei publicaţiilor electronice din domeniul meu de activitate, listă publicată de Infoseek, cel mai popular motor de căutare de la sfârşitul anilor ‘90. Anul 1997 a consemnat unul dintre cele mai fericite momente din viaţa mea: am fost ales membru corespondent al Academiei Române.

ÎMPLINIRE. Cred că sunt un om norocos! Am o familie fericită, iar profesia mi-a adus şi îmi aduce mari satisfacţii. Institutul de Cercetări pentru Inteligenţă Artificială, pe care îl conduc de aproape 15 ani, a fost în fiecare an evaluat drept instituţie de excelenţă a Academiei Române.

O ECHIPĂ CELEBRĂ. Împreună cu colegii mei mai tineri m-am bucurat de confirmarea cercetărilor noastre, majoritatea obţinute în cele peste 30 de proiecte europene derulate în institut, şi îmi face plăcere să menţionez câştigarea mai multor competiţii tehnologice internaţionale la care au participat echipe celebre de cercetare de la universităţi de mare prestigiu şi companii de mare calibru. Tot la rubrica succese aş adăuga contribuţia la formarea unor specialişti de primă mână, o parte din ei aflaţi acum în străinătate şi făcând cinste şcolii româneşti. Unii dintre foştii studenţi mi-au devenit între timp foarte apropiaţi colaboratori, şi cred că am reuşit să-i conving că succesul în meseria noastră, pe lângă talent, pasiune şi probitate profesională, presupune multă, foarte multă muncă.

Într-un domeniu tehnologic atât de dinamic cum este tehnologia informaţiei, trebuie să citeşti foarte mult, dar trebuie să-şi propui şi să te implici în rezolvarea unor probleme aflate în fluxul primar al cercetării internaţionale, să-ţi faci cunoscute realizările prin lucrări la conferinţe sau în publicaţii semnificative ale domeniului de activitate. Este ceea ce mă strădui să transmit necontenit studenţilor sau tinerilor cercetători cu care lucrez.

Sunt norocos şi pentru că, Slavă Domnului! pot spune că până acum nu am avut neîmpliniri profesionale. Iar dacă este să-mi urez ceva, pe lângă sănătate şi putere de muncă, mi-aş dori ca nici în viitor să nu am parte de vreo dezamăgire în carieră".

×