x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Fata care vindea flori" s-a pocait

"Fata care vindea flori" s-a pocait

28 Iun 2004   •   00:00
"Fata care vindea flori" s-a pocait

EDITIE DE COLECTIE

Dupa ce a cantat alaturi de marii lautari ai vremii si a stors lacrimile Elenei Ceausescu cu melodiile sale, Gabi Lunca, 67 de ani, a devenit misionar si canta muzica religioasa. Tinuta in pat de o boala, pe care o vrea discreta, si-a amanat ultimul turneu.
LAURA TOMA

Din 1991, Gabi Lunca a renuntat la muzica lautareasa pentru ca "nu putea sluji la doi stapani". A trecut in cultul penticostal inca din 1970, dar n-a fost practicant activ. Acum participa la evanghelizari si misiuni la inchisori, orfelinate, azile de batrani si camine de copii. Este si singura reprezentanta din Europa de Sud-Est la festivalurile internationale de muzica religioasa.

"Sunt o fata de la tara si vreau sa cant"

Cand era copil refuza sa cante in fata tatalui, care era muzicant, de teama ca-i va spune ca nu are calitati vocale. Tatane-sau a auzit-o insa cantand la claci si hore si i-a spus ca va face cariera. La prima aparitie, copila a cantat pe un camion: "In ziua concertului, nu aveam cu ce sa ma imbrac. Magazinera mi-a dat un costum la intamplare. Vazand ca e asa de mare, am imbracat numai bluza peste hainele mele", isi aminteste interpreta despre inceput. La 18 ani a participat la un concurs in Campina cu melodia "Lunca, lunca mult esti lunga" si a luat premiul cel mare.

De la Campina a plecat la Bucuresti, la Radiodifuziunea Romana, unde nu stia pe nimeni. A spus ca e o fata de la tara si vrea sa cante si au lasat-o sa intre. In cladirea Radioului, a inabusit-o emotia, la gandul ca paseste pe urmele marilor cantareti ce inregistrasera acolo. Atunci a intalnit-o pe Maria Lataretu, idolul ei: "Nu am recunoscut-o, ca pe vremea aceea televizoarele erau o raritate. O auzisem doar la radio si ii invatasem cantecele, incercand s-o imit."

Pocainta si copiii

Gabi Lunca l-a cunoscut pe sotul sau la o nunta. Ion Onoriu era acordeonist in taraful "Costica Sapte Luni" si venea din Fantanele, comuna damboviteana vestita pentru lautarii sai. "Tata a avut atunci curaj si a invitat-o pe mama la dans. El a spart gheata. Si de atunci au fost impreuna", adauga Estela, una dintre cele trei fiice ale interpretei. Mult timp, Gabi Lunca si-a dorit copii si s-a rugat intr-o zi lui Dumnezeu: "Daca existi, daruieste-mi un copil si sa fie de parte barbateasca si atunci eu te voi urma". "Un agent al sortii, un profet din Suceava a venit la ea dupa doua luni si i-a confirmat ca rugaciunea i-a fost ascultata, dar trebuie sa-si respecte promisiunea. A avut patru copii. Toti canta, dar nu au facut o profesie din muzica. Si Gabi Lunca s-a pocait, dupa cum a promis.

Au curs bani si impliniri

A castigat din muzica, incat sa nu stie unde sa mai ascunda banii de controale si tot felul de perchezitii. S-a intrebat intr-o zi cati bani a adus tarii de-a lungul celor 45 de ani de muzica: "De la casa de discuri mi-au spus ca s-au facut zeci de blocuri pe banii adusi de inregistrarile mele si ale sotului meu". Zeci de ani a cantat la nunti, saptamana de saptamana. Era foarte bine platita, odata, la o nunta, a castigat chiar 70.000 de lei. De multe ori s-a intamplat sa ramana si cate trei zile la o petrecere, mai ales la tiganii avuti din Bolintin si Floresti. Gabi Lunca isi aminteste cu placere de o intamplare petrecuta tot in Bolintin: "Se iscase un conflict intre romani si rromi. Era o situatie foarte dificila si am ajuns si eu acolo. Cand am coborat din masina lumea m-a recunoscut. Atunci unii dintre ei au plecat acasa sa aduca discuri cu mine, pe care sa le dau autografe. Am dat foarte multe autografe si asa conflictul s-a stins".

Elena Ceausescu plangea la cantecele ei

Gabi Lunca a fost angajata la Ansamblul Scornicesti. Invitata de Ceausescu sa cante intr-o vacanta la Comorova, i-a emotionat pe mai marii tarii pana la lacrimi. Cand rostea versurile "Un parinte poate creste / 7-8 copii sau 10 / Dar 10 cu minte nu pot tine un parinte", Elena Ceausescu plangea in hohote. "Dupa mine a intrat Gica Petrescu. Dar dictatorul a dat plictisit din mana, s-a ridicat si a plecat". Cele mai multe cantece ale sale au fost despre mama si copii.

Estela, fiica lui Gabi Lunca, sustine ca si azi, dupa 10 ani de cand a pus lautaria in cui, mama ei ii surclaseaza pe Bregovici si Peter Gabriel in topurile BBC.

Punctul nevralgic al Ceausestilor - "Am crescut baieti si fete"

"Foaie verde solzi
de peste,
Un parinte poate creste
Sapte-opt copii sau
zece
Dar zece copii cu
minte,
Nu pot tine un parinte.
Unul pe altul se lasa
Si de parinti nu le pasa

Baiatul cand s-a-nsurat
De parinti
s-a-ndepartat,
De parinti
s-a-ndepartat.
Zice ca nevasta-sa
Parca l-ar fi crescut ea,
Fata e nitel mai buna
Isi ia legatura pe mana
Si mai vine cateodata
Pe la muma, pe la tata.
Am crescut baieti si fete
Si mor in casa de sete.

I-am leganat cu
piciorul
Din mana-ntorceam
fuiorul,
I-am crescut, i-am
leganat,
De langa mine-au
plecat
Este un an si mai bine,
De cand nu vin pe la
mine."

REVANSA

"Dumnezeu m-a facut cunoscuta, ca acum sa ma foloseasca in viata religioasa"

MODESTIE

"Eram imbracata foarte modest si purtam niste ciorapi de bumbac si o pereche de pantofi mai mari decat piciorul meu, cand m-am dus prima data la Radiodifuziune" - Gabi Lunca

SUMAR - EDITIE DE COLECTIE - Lautarii romanilor

Barbu Lautarul s-a lepadat de starostie

Zece Prajini - satul cu cinci fanfare si-un taraf

Zavaidoc, patru camasi in fiece noapte

Romica Puceanu, aceasta Cesaria Evora a Romaniei

Taraful din Clejani - Nunta dintre muzici

Siminica, la inregistrari cu satra dupa el

Faramita Lambru - "cainele fidel" al Mariei Tanase

"Fata care vindea flori" s-a pocait

Naistul din Ploiesti, zeul Pan la Paris

Televiziunea boierilor

"Nu cant manele!"

Chetris pentru Goran Bregovic

Mambo Siria - din papusoi, la televiziune

"Din spagi mi-am crescut cei cinci copii!"
×
Subiecte în articol: special copii gabriel lunca