x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Favoritii" aviarei

"Favoritii" aviarei

de Diana Rucinschi    |    13 Ian 2006   •   00:00
"Favoritii" aviarei

Gripa aviara a reprezentat inca o ocazie pentru partenerii "traditionali" ai autoritatilor veterinare de a face o afacere avanta-joasa cu statul. Iar pentru a fi siguri ca nu rateaza aceasta ocazie, si-au "infiltrat" conducerea chiar la intrunirile Comitetului Central Antiepizootic.

Motiv de panica pentru populatie, gripa aviara a reprezentat pentru unele dintre firmele care vand echipamente, substante de dezinfectie si vaccinuri o afacere care nu trebuia ratata. Cu nici un pret.

Doua persoane din conducerea firmei care a castigat "crema" afacerilor cu dezinfectanti au participat la o parte din intrunirile Comitetului Central Antiepizootic. Ocazie cu care au si facut o propunere care ar fi urmat sa aduca o caruta de bani in conturile "expertilor", dar care ar fi aruncat in aer relatiile cu Uniunea Europeana: vaccinarea tuturor pasarilor din Romania contra gripei aviare. Jurnalul National v-a dezvaluit saptamana trecuta o parte din cheltuielile efectuate cu gripa aviara tinute sub secret de autoritati. Este vorba de achizitiile de dezinfectanti si echipamente efectuate de Ministerul Transporturilor.

TACERE. Suma care se ridica, potrivit informatiilor "smulse" de la Ministerul Transporturilor, la 142 de miliarde de lei vechi. (138 de miliarde cheltuite de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA si 3 miliarde de lei CFR Marfa). Noi am ajuns la alte sume. 81,6 miliarde din fondul de interventie, din care, conform HG 1743 CFR Marfa, a primit 26,57 miliarde de lei. Pe langa aceste neconcordante, mai sunt si alte intrebari care isi asteapta raspunsul: ce fel de produs a fost cumparat, ce suprafete au fost dezinfectate, au fost organizate licitatii etc. Din pacate, cei indreptatiti sa faca lumina tac malc in continuare. Singurul raspuns pe care Biroul de presa al MTCT a putut sa ni-l furnizeze a fost ca Aurel Balut (directorul de la ADNR) este in continuare ocupat cu gestionarea situatiei de la Valea Oltului, iar Liviu Bobar, directorul Cai ferate, "nu a furnizat nici un raspuns".

ACUZATII. Pe de alta parte, la sfarsitul lui 2005 a aparut in presa o serie de suspiciuni vizand achizitiile de dezinfectanti efectuate de Directiile Sanitar-Veterinare. Tonul a fost dat intr-un cotidian de limba maghiara de firma baimareana Maravet, care acuza faptul ca au fost ignorati de autoritatile veterinare locale, in ciuda faptului ca produsul importat din Belgia (Virocid, produs de CID Lines Belgia) fusese testat in laborator chiar pe virusul H5N1. Ulterior, si alte firme din bransa si-au manifestat nemultumirea privind modul de realizare a achizitiilor de Directiile Sanitar-Veterinare.

Invocand fie caracterul de urgenta al situatiei (de exemplu, la Braila si Buzau), fie contractele incheiate in 2004 (de exemplu, la Galati), fie conditii tehnice in afara legislatiei. Directorii DSV-urilor s-au orientat catre acelasi produs: Aldezin. Cu toate ca exista dezinfectanti testati chiar pe virusul H5N1, a fost preferat un produs care nu a fost supus "furcilor caudine" ale virusului gripei aviare in laborator. Dezinfectantul era insa comercializat de o firma agreata de autoritatile veterinare. Si nu de azi, de ieri, ci de cativa ani buni. Alexandru Iancu, directorul DSV Buzau, ne-a explicat motivele pentru care a luat de la Farmavet: "In noiembrie nu mai era timp". Directorul a recunoscut ca exista multe produse pe piata, unele romanesti, altele straine, dar "toata tara s-a aprovizionat de la Farmavet. Si cei de la Autoritate tot de acolo au luat". In ceea ce priveste testarea pe virusul H5N1, Iancu apreciaza ca "dezinfectantele astea sunt asa mai universale, iar Aldezinul este bun pentru ca in focare nu au mai aparut alte cazuri".

"AGREATI". Farmavet face parte din grupul de firme A&S International condus de romanul de origine americana Adrian Alexandru si de catre Sorin Stanescu. Iar relatiile conducerii A&S International cu oameni politici influenti au ajuns in atentia presei in momentul in care au acaparat Institutul Pasteur. Afacerea pe "ochi frumosi" (fara licitatie si avand la baza un contract controversat) a fost realizata in 2000 sub bagheta fostului ministru al Agriculturii, Ioan Muresan. Doar interventia foarte puternica a presei a stopat acapararea de "investitorii strategici" si a Institutului Cantacuzino.

In prezent, Institutul Pasteur este prezentat pe site ca facand parte "dintr-un grup de firme cu capital americano-roman". Modul de realizare a afacerilor a ramas insa la fel de balcanic.

In "cuibul" lui Flutur. Marsand pe numele Institutului Pasteur, conducerea A&S International beneficiaza de relatii suspect de apropiate cu directiile veterinare.

Jurnalul National a descoperit ca doua persoane din conducerea firmelor din "ciorchinele" A&S International au participat la intrunirile Comitetului Central Antiepizootic. Comitet condus de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, si in care se iau deciziile privind gripa aviara.

Informatia ne-a fost confirmata atat de inalti oficiali ai Ministerului Agriculturii, cat si ai Autoritatii Veterinare. Cele doua persoane sunt directorul general al Farmavet, profesorul universitar doctor Gheorghe Stratulat si profesorul Valer Teusdea, directorul Departamentului de relatii cu asociatiile si societatile profesionale al Institutului Pasteur. Iar prezenta lor la discutiile din cadrul Comitetului Antiepizootic a fost explicata de reprezentantii Autoritatii Veterinare ca fiind in calitate de invitati. In acest timp, oficialii Ministerului Agriculturii credeau ca profesorii fac parte din echipa de experti constituita la Autoritatea Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"SFATUITORI DE TAINA". Insa cei doi profesori nu sunt mentionati ca facand parte din Grupul National de Experti, grup publicat in Monitorul Oficial. Si mai ciudat ca, initial, cei doi erau inclusi in Grupul National de Experti (potrivit anexei 5 a Ordinului 89/7 septembrie 2005). Ba chiar reprezentanti ai ANSVSA ne-au precizat faptul ca persoanele de pe prima lista au avut mai multe intalniri pana la momentul in care au aflat ca in Monitorul Oficial a fost publicata o alta lista cu alte nume. Cu toate acestea, cei de pe lista veche au continuat sa participe la intrunirile Comitetului Central Antiepizootic.

PROPUNEREA CONTROVERSATA. Conducerea Farmavet a venit cu o idee care a speriat pana si pe oficialii ANSVSA. Si care, daca ar fi fost adoptata, ar fi starnit un val de proteste din partea Uniunii Europene. Mai precis, profesorul Stratulat a venit cu sugestia de a vaccina preventiv contra gripei aviare toate pasarile de pe teritoriul Romaniei. O idee foarte avantajoasa pentru firmele care produc vaccinul (printre care la loc de cinste sunt, evident, Institutul Pasteur si implicit Farmavet). Care ar fi fost efectele? Toate pasarile vaccinate ar fi trebuit omorate, ne-au declarat atat Gabriel Predoi, directorul general al ANSVSA, cat si Florica Durlea. Iar Nicolae Stefan, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, a explicat intr-un interviu acordat Jurnalului National rationamentele "genocidului": "Vaccinarea la pasari ca si vaccinarea la animale, in general, ca metoda de combatere (deci de necesitate), sunt dependente de doua lucruri: de identificarea animalelor vaccinate sau de posibilitati de identificare a anticorpilor produsi de vaccinul respectiv. Daca nu ai aceste doua posibilitati, pasarile vaccinate trebuie sa fie omorate dupa ce focarul a fost combatut".

MOTIVATII
"In noiembrie, cand a aparut gripa aviara, nu mai aveam timp sa facem licitatii. Am facut achizitie directa, el a mai fost folosit si in alte situatii. Apoi comisia de pret a facut o analiza si a luat decizia. Au fost doua-trei firme care au venit pe piata, dar... si toata tara s-a aprovizionat dintr-un singur loc" - Alexandru Iancu, Directorul Directiei Sanitar-Veterinare Buzau

"INTERESE PREA MICI"
Contactat telefonic, directorul general al Farmavet, Gheorghe Stratulat (foto), a precizat referitor la produsele de dezinfectie: "Un produs se apreciaza dupa cantitatea de substanta cuprinsa in el. Restul reprezinta povesti: ca a fost bun in Belgia, ca asta a fost bun in Ceamurlia". In ceea ce priveste participarea sa la intrunirile Comitetului Central Antiepizootic, Stratulat a afirmat initial ca este "o informatie falsa" si s-a incapatanat sa vorbeasca despre participarea sa la un comitet in care se discuta toate problemele la pasari. Pe parcursul convorbirii a admis faptul ca a participat in calitate de invitat: "De profesor universitar, in nici un caz ca director al Farmavet". Gheorghe Stratulat a sustinut ca "in acest comitet nu se discuta un produs, nu se refera la o situatie atat de minimala cum discutam noi, deoarece exista un alt organism, si anume Comisia Medicamentului Veterinar, care functioneaza in cadrul Autoritatii" si ca "nici nu ar putea sa faca trimiteri, pentru ca va dati seama ca s-ar interveni intr-un mecanism care nu este corect si legal". Profesorul a concluzionat, afirmand: "Este o confuzie totala, facuta de un amator, de un om care are interese mult prea mici sau mult prea limitate".

EXPLICATIILE ANSVSA
Reprezentantii Autoritatii Veterinare ne-au declarat ca cei doi directori sunt specialisti in domeniu. Atat profesorul Stratulat, cat si profesorul Teusdea sunt profesori universitari la Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti, Catedra Sanatate Publica. Vicepresedintele ANSVSA, Constantin Lupescu, a apreciat: "Cei care fac parte din acest comitet de experti - profesorul Stratulat, profesorul Teusdea, dna profesoara Avram si dl doctor Sicoe - sunt cei mai buni specialisti din Romania in patologie si tehnologie aviara si parerea mea este ca sunt mult deasupra expertilor care au venit de la Bruxelles. In plus, acolo s-au discutat numai lucruri tehnice: ce facem cu transportul, ce facem cu sacrificarile...". Vicepresedintele a adus ca argument suplimentar vizand buna-credinta a celor doi directori propria relatie cu Farmavet: "Si eu am fost director la Farmavet, dar asta nu inseamna ca am favorizat...".

Nu contestam calitatile academice ale profesorilor universitari in cauza. Ramane insa un mister participarea lor "pe sest" la intruniri, fara a fi fost mentionati pe lista de experti. Si avand in vedere evidentul conflict de interese, se pune intrebarea daca totusi centrele universitare din tara chiar nu au specialisti in patologie aviara.
×