x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fenomenul Hatieganu

Fenomenul Hatieganu

18 Oct 2004   •   00:00

FENOMENUL DE LA CLUJ

Iuliu Hatieganu, primul decan al Facultatii de Medicina, este cel care a provocat un fenomen numit "miracolul clujean".
DORU COBUZ

Se implinesc 85 de ani de la cursul "Problema icterul cataral" prin care Iuliu Hatieganu a inaugurat Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Daciei Superioare - devenita apoi Universitatea Regele Ferdinand I. Tanarul de 34 de ani a tinut prima prelegere universitara in limba romana din Ardeal, dar meritul sau este ca a creat la Cluj un corp didactic de o uriasa valoare.

EPOCA DE AUR. Perioada interbelica este pentru medicina clujeana nu atat perioada eforturilor de inceput cat cea mai frumoasa si mai plina de rezultate. Alaturi de fostul sau secundar din perioada razboiului de la Spitalul militar Cluj, Ioan Goia, Hatieganu a adunat in catedrele facultatii specialisti din oras, dar si din tara: Victor Papilian, Titu Vasiliu, Iacob Iacobovici, Constantin Urechea, dar si renumitii Victor Babes, Constantin Levadili, Emil Racovita. In urma dictatului de la Viena, clinicile medicale clujene s-au exilat la Sibiu, impreuna cu medicii si profesorii care le sustineau activitatea. La sfarsitul razboiului, noua situatie politica a tarii i-a afectat direct pe Hatieganu si multi dintre colaboratorii sai, multi indepartati temporar din functii sub pretextul unor judecati "populare".

Una dintre preocuparile pe care s-a straduit sa o impuna ca norma profesionala este pediatria sociala. "Marele Iuliu Hatieganu a fost cel care a pus bazele. El organiza deplasari in diferite medii sociale unde voia sa cunoasca incidenta anumitor boli, conditiile in care evoluau sau apareau anumite focare", spune profesorul Nicolae Miu.

MESERIE SI ARTA. Dascalii si medicii de aur ai Clujului erau insa si oameni de cultura si iubitori ai semenilor. Profesorul Papilian a devenit intr-o perioada director al Teatrului National si al Operei Romane, iar evenimentele culturale erau sustinute si aveau participarea acestor facatori de scoala medicala. Pasionati de muzica unii dintre ei, autori de texte literare altii, plecau de multe ori din marele oras pentru a acorda ajutor medical romanilor nevoiasi din satele Ardealului sau pentru a studia conditii sociale de izbucnire a unor focare de infectie.

O echipa deosebita, animata de o adevarata emulatie despre care profesorul universal Doru Bolosiu avea sa afle de la profesorul Ioan Goia atunci cand a ajuns in Clinica Medicala II, in ’66, proaspat absolvent al Facultatii. Profesorul Goia, intemeietorul disciplinei Semiologia, stiinta diagnosticului, "exilat" de noua conducere a clinicii intr-un spatiu modest al cladirii si cu un statut nemeritat, de profesor consultant, impartea din invatatura sa si despre persoana sa celor care aveau curajul sa stea pe langa el. "Nu precupetea nici un efort, nu facea nici un compromis si niciodata nu putea fi acuzat ca cerea studentilor sau colaboratorilor ceva ce el nu facuse la randul sau. Dar, il definea si un umor cu totul si cu totul iesit din comun", isi aminteste profesorul Bolosoiu, care acum ocupa biroul fostului sau dascal. De o severitate pe care care studentii nu o intelegeau prea bine, profesorul Goia era poreclit "Ivan cel Groaznic". Urmasul sau, profesorul Bolosoiu zambeste: "Un diagnostic bine pus este un caz pe jumatate tratat". Iar la cursurile sale veneau atat studenti care nu aveau in orar cursul, cat si oameni din oras.

O MINTE SANATOASA

Profesorul Iuliu Hatieganu, al carui nume Universitatea de Medicina si Farmacie il poarta astazi, a fost un exemplu rar. Personalitate puternica, Hatieganu a coagulat repede o echipa care s-a trasformat cu viteza intr-un colectiv profesional de elita - atat la catedre, cat si in clinicile in care munceau si le conduceau.
Tutu Marius, un fiu de varsta prescolara, a murit in urma unei meningite fara a putea fi ajutat de parintele sau care va incerca toata viata sa se asigure ca tinerii clujeni fac suficienta miscare. Din fonduri proprii, subscriptie publica si bani de la "Astra", profesorul Hatieganu a infiintat un parc destinat miscarii sportive a tinerilor. De altfel, atunci cand a fost numit ministru al Sanatatii in guvernul Iorga, Iuliu Hatieganu si-a dat demisia dupa ce i-a fost respinsa propunerea de infiintare a unui portofoliu ministerial al Educatiei Fizice.
Principiul "un trup sanatos, o minte sanatoasa" a fost pentru parintele scolii de medicina clujeana un tel urmarit toata viata si pe care a tinut sa-l impuna in comunitate.
Pinocchio este cel mai bun prieten al doctorului Miu si al pacientilor sai

MIRACOLUL CLUJEAN ESTE CONTINUAT

Perioada de jumatate de secol care a urmat, una care a insemnat o oarecare sustinere materiala, a fost insa caracterizata de catre profesorul universitar Nicolae Miu ca fiind plina de "conditii psihologice si sociale groaznice". Totusi, medicina clujeana a dat in continuare specialisti de cea mai buna clasa, scoala din inima Transilvaniei caracterizandu-se prin continuitate si traditie.

In 1958, Ioan Chiricuta a devenit sef al Institutului pentru Studierea si Profilaxia Cancerului, creat cu aproape 40 de ani mai devreme de catre profesorul Iuliu Moldovan. Vreme de 30 de ani a fost Chiricuta seful institutului, dar in ’65, atunci cand l-a mutat in actualul sediu, pacientii de aici, se spune, beneficiau de tehnici si practici medicale asemanatoare celor din Vest, fiind un demn continuator al operei parintilor scolii medicale clujene.

40.000 DE PACIENTI ANUAL. Profesorul Alexandru Irimie continua azi munca lui Chiricuta, caruia a avut privilegiul de a-i fi invatacel la inceputul carierei si a dus conditiile de cazare si tratament, in numai trei ani, undeva foarte aproape de cele din Vestul contemporan. In institut sunt mai mult de 500 de paturi pentru pacienti, numarul bolnavilor care ajung sa fie tratati si consultati aici fiind de peste 40.000 de persoane anual. In blocul operator ajung anual aproape 8.500 de pacienti. Alexandru Irimie arata vizitatorilor cu mandrie cartea de onoare a institutului, un document semnat de personalitatile vremurilor si specialisti din intreaga lume, un document rarisim. Institutul Oncologic "Profesorul Ioan Chiricuta" este astazi o institutie medicala de varf ducand mai departe munca unuia dintre cei mai mari specialisti romani din cea de-a doua jumatate a secolului trecut.

PREMIERA. "Tot ce a agonisit intr-o viata, profesorul Chiricuta a daruit pacientilor si elevilor sai. A fost un exemplu extraordinar, un om de o forta deosebita", spune prof. Nicolae Miu. Seful Clinicii Pediatrie II si decanul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii "Hatieganu", Nicolae Miu este doar unul dintre specialistii de certa valoare ai Clujului de astazi, unul dintre elevii preferatii al renumitului profesor Octavian Fodor, pe care l-a urmat in specialitate - gastroenteorologie pediatrica. Nicolae Miu a realizat prima endoscopie digestiva la copil in Romania, in 1974, si a pus bazele primei unitati de dializa pediatrica din tara.

"Marele merit al scolii clujene este aprofundarea rationamentului clinic, urmarindu-se stabilirea cat mai exacta a diagnosticului medical, pentru a gasi cel mai bun tratament", spune prof. univ. Nicolae Miu, descriind unul dintre principiile dupa care s-au calauzit elevii lui Iuliu Hatieganu si apoi discipolii lor.

PRIMUL CURS IN ROMANA

Incepand cu anul 1581 a functionat la Cluj o scoala medicala, iar in 1775 s-a infiintat un liceu medico-chirurgical care elibera diplome de chirurgi, moase si obstetricieni. Universitatea Franz Joseph a luat fiinta in anul 1872, si va fi infiintata o facultate de medicina pe scheletul liceului care functiona aici de mai mult de un secol.
Abia dupa Marea Unire, la 12 septembrie 1919 a fost emis un decret lege de infiintare a unei universitati in limba romana.
La 7 noiembrie, Iuliu Hatieganu a tinut primul curs de invatamant superior din Transilvania in limba romana.

COLECTIE FARMACEUTICA

In cadrul Muzeului de Istorie a Transilvaniei se gaseste o colectie de istorie a farmacologiei care este gazduita azi intr-o cladire in care a functionat o farmacie inca de la 1573. Familia lui Tobias Mauksch a fost cea care a avut aceasta farmacie vreme de doua secole, pana la nationalizarea din 1949. Colectia pastreaza urme ale indeletnicirilor medicamentoase din atelierele alchimice ale Evului Mediu si pana la sfarsitul secolului al XIX-lea si a luat fiinta prin stradaniile intemeietorului Istoriei farmaciei, Valeriu-Lucian Bologa, in 1952.

PASIUNE SI RABDARE DE PROFESOR

Profesorul Nicolae Miu, seful Clinicii Pediatrie II si decanul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii "Iuliu Hatieganu", a fost printre initiatorii Societatii Romane de Gastroenteorologie si Pediatrie si redactor-sef la "Jurnalul roman de pediatrie". Profesorul este insa un continuator al creatorilor de scoala carora le-a urmat, fiind recunoscut pentru pasiunea si rabdarea cu care ii instruieste pe cei care se specializeaza in Pediatrie, la fel ca un parinte, dar si talentul pe care il pune in slujba micutilor pacienti. Se mandreste cu faptul ca la cluj s-au format specialisti deosebiti.
×