x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Festivalul „Tarafuri şi Fanfare” – ediţia a V-a

Festivalul „Tarafuri şi Fanfare” – ediţia a V-a

03 Mai 2011   •   20:01
Festivalul „Tarafuri şi Fanfare” – ediţia a V-a
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

163621-vs-img-0913-6.jpgLăutari iscusiţi îşi vor de­monstra măiestria în Dumbrava Sibiului, sâmbătă şi duminică, 14-15 mai, începând cu ora 19:00 la Festiva­lul „Tarafuri şi Fanfare”. Vor aduce aici cântări din vatra satului, păstrate cu grijă din tată-n fiu. Vor de­monstra că aceste minunate cân­te­ce nu s-au pierdut peste ani, ci au fost lăsate moştenire. În urmă cu cinci ani, Jurnalul Naţional şi-a propus să rea­ducă în atenţie autenticul.

Astfel s-a născut „Tarafuri şi Fanfare”, festival de muzică tradiţională româ­neas­că. Nu e vorba de orice fel de muzică. Sunt cântări din lăzile de zestre ale străbunilor! Muzicanţi desăvârşiţi vor demonstra şi anul acesta, la cea de-a cincea ediţie a Festivalului „Tarafuri şi Fanfare”, că folclorul este nepieritor. Cântece apărute în urmă cu sute de ani din plămada ţărănească au fost transmise prin viu grai de la o gene­ra­ţie la alta. Şi azi, ca şi atunci, impresio­nează auditoriul până la lacrimi.

Vor demonstra acest lucru: Fanfara din Dârvari (Mambo Siria), Taraful din Ianca, Taraful din Goicea, Fanfara din Lapusnicu Mare, Taraful lui Ieremia din Bucovina, muzicanţi şi dănţăuşi din Şoimi, comunitatea din Vinerea – Alba. Aceştia vor po­po­si vreme de două zile, 14 şi 15 mai, în Marele Sat din Dumbrava Sibiului, Muzeul în aer liber! Aici va avea loc în­tâlnirea cu mu­zica de taraf şi fanfară, cu cântările pentru înălţat spi­ritele românilor şi de bucurat inimile celor care simt şi trăiesc româneşte. Eve­nimentul este organizat de Jurnalul Naţional, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu şi Asociaţia Culturală „Grigore Leşe”. Amfit­rion, maestrul Grigo­re Leşe.

×
Subiecte în articol: special