x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fetita din Plopeni - Rapirea nu se sustine

Fetita din Plopeni - Rapirea nu se sustine

de Paula Anastasia Tudor    |    05 Aug 2005   •   00:00
Fetita din Plopeni - Rapirea nu se sustine

De patru zile, despre Andreea, copilul disparut din Plopeni, nu se mai stie nimic. Varianta rapirii a cazut, iar politistii cauta acum in fantani, lanuri de porumb si baltile de la marginea satului.

Sunt 4 zile de cand de Andreea, fetita din Plopeni, nu se mai stie nimic. Informatiile care au stat la baza ipotezei rapirii s-au naruit. Politia a continuat cautarile amanuntite ale fetitei prin fantanile din zona casei, baltile de la marginea satului, prin lanurile de porumb si de floarea-soarelui.

Mihaela Andreea Dodan nu a fost gasita. A fost descoperita, in schimb, la gradinita din Nazarcea, localitate in care familia locuise pana cum o luna si jumatate, o poza de-a fetitei. Miercuri seara, Politia de Frontiera a venit la cartierul general aflat in centrul satului pentru a-si oferi ajutorul. Insa ambulanta tot nu exista la fata locului.

IPOTEZE FALSE. De fetita, mama nu mai stie nimic de luni, de la ora 14:00. La inceput a crezut ca e cu tatal ei la vaci, "ca o mai lua cu el". La ora 17:00, cand tatal s-a intors de la munca, si-au dat seama ca fata lor a disparut... Marti dupa-amiaza, politia avea un cerc de suspecti, iar politistii erau foarte increzatori ca vor afla faptasul. Constantin Lian, adjunctul Politiei Constanta, chiar ne marturisea ca "cercul nostru de suspecti se restrange, pana maine dimineata il vom gasi si apoi o gasim si pe fetita. Avem trei suspecti care lipsesc din localitate exact de luni. Din pacate, unul dintre ei e recunoscut ca fiind foarte violent". Dupa alte cateva ore de luat declaratii de la oameni, l-am vazut pe Constantin Lian parasind Dispensarul din sat, care tine acum loc de sectie de Polite. Nu mai parea asa optimist...

MAMA. Mina Dodan are 32 de ani, iar sotul ei, Ionel, 35. Femeia si-a vazut copila ultima oara iesind la joaca, in fata curtii. Acum il roaga pe cel care i-a intalnit fetita sa i-o aduca vie sau moarta, s-o mai vada o data

Informatiile in care au sperat politistii erau cele obtinute de la cei doi ciobani. Tot marti dimineata a mai circulat o versiune - ca fetita ar fi fost luata de o ruda de-a parintilor de la Nazarcea sau Ovidiu... In aceeasi zi, seara, in urma coroborarii informatiilor obtinute din investigari, cele doua ipoteze au cazut. Fetita pe care o vazuse ciobanul dusa de mana de un tanar nu este Andreeea, ci o alta fetita care seamana cu ea si care sta pe la o stana spre Conacu. Iar cercul de suspecti s-a tot restrans... pana a ajuns la zero. Toti cei banuiti la inceput ca ar putea fi faptasi au alibiuri puternice - nu au fost luni in localitate.

SATUL, PERIAT. Rudele mai indepartate ale fetitei au fost si ele cercetate. Tot la Nazarcea, dar in gradinita, s-a gasit si o poza a Andreei, care urmeaza sa fie facuta publica. Ca o ironie a sortii, poza ramasese la gradinita pentru ca parintii nu avusesera bani sa o plateasca.

La dispensar au fost dusi toti satenii suspecti. "Avem informatii ca in zona sunt mai multi oameni deviati comportamental", ne declara Constantin Lian marti dimineata. Asa ca au luat la intrebari multi localnici. Politia are in plan sa investigheze tot satul. Marti dupa-amiaza au tot umblat din poarta-n poarta, sperand sa afle ceva.

TATAL SI FRATELE. Parintii fetitei disparute s-au mutat in Plopeni acum o luna de jumatate, cand au gasit de lucru la o ferma de vaci. Sunt oameni amarati, au trei fetite si un singur baietel, pe Iulian

VOLUNTARII. In afara de periajele prin lanurile si prin vaile din jurul satului, au imprastiat fluturasi cu descrierea micutei. I-au raspandit prin Cobadin, Credinta, Negresti si Casicea. De miercuri au inceput sa se raspandeasca si afise cu chipul fetitei, iar de ieri aria de cautari a fost extinsa. Impreuna cu voluntarii veniti de la firma BGS, Cobra Security, ZIP ESCORT si ROMNATIONAL Ovidiu, s-au facut echipe de periere a zonei si-au fost extinse cercetarile in zonele limitrofe. Politia a spus ca nu se va retrage din periaje si scotociri pana nu va fi gasit copilul. Elicopterul Politiei si avionul utilitar de la Tuzla au fost din nou prezente deasupra Plopenilor, iar politistii de la sol spera sa se poata baza in continuare pe sprijinul celor doua aparate de zbor.

OBICEI. Fetita avea obiceiul de a se uita prin fantani, in primele zile de cand au venit aici. Un localnic povesteste ca a fugarit-o de cateva ori si ca a incercat sa o bata, pentru ca a prins-o asupra faptului. "Am spus-o lui maica-sa si a promis ca o s-o bata", spune el. Preluand aceasta informatie, politistii au inceput sa caute, de ieri-dimineata, si in fantani. Mai sunt zvonuri cum ca fata ar fi in balta. S-a cautat si in canalul de scurgere de la marginea satului, insa organizarea este defectuoasa. Sunt doua echipaje ale Politiei de Frontiera si cativa agenti de post care au cautat cu o singura cange si cu un bat mai lung. Canalul este plin de stufaris... "Doar de astea am reusit sa fac rost aici in zona. Ne-ar fi trebuit si o barca sa putem sa cercetam balta, dar nu avem", spune agentul principal al postului de politie din Chirnigeni. A intrat in canal un baiat de 15 ani sa caute prin stuf. Zice ca se auzea fosnind pe acolo. Este primul localnic pe care l-am vazut ca se implica in aceasta actiune. Alte cateva zeci de sateni se uitau la el...

Am vazut si cabinetul medical. Cand am intrebat acum 2 zile politistii de ce nu cheama o ambulanta, mi s-a raspuns ca "nu e nevoie, e medic in sat". Chiar daca e medic, in cabinet nu exista decat glucoza, nimic altceva pentru interventii de urgenta. Experienta ma face sa atrag atentia ca lipsa dotarilor poate fi fatala. Momentan, o parte din asistenta medicala de urgenta poate fi acoperita datorita ambulantei BGS-ului...

PANICA
"Vreau sa-mi gaseasca copilul, fata mea cea mare plange si ea, saracuta, tot timpul... tot timpul ma intreaba de sora ei, pentru ca erau nedespartite. Macar sa mi-o aduca! Vie... moarta, macar sa mi-o aduca sa o mai vad o data...!" - Mina Dodan, mama Andreei, plangand in fata bisericii din sat

PORTRET

Â

Mihaela Andreea Dodan (foto), fetita disparuta, are 5 ani si 8 luni. Are parul blond, carliontat si lung. La data disparitiei, era imbracata cu un tricou mov inchis, o pereche de pantalonasi scurti rosii si nu purta nimic in picioare. Are 90 de cm inaltime, este isteata, foarte sociabila si nu a plecat niciodata de acasa fara sa o anunte intai pe mama ei. Vorbeste peltic si are strungareata. Cine a vazut-o sau poate da relatii care sa ajute la gasirea ei este rugat sa sune la 955, la 112 sau la Politia Judeteana Constanta - 0241-61.13.64.

Â

APEL CATRE OAMENI
Daca 100 de oameni care cauta nu sunt suficienti, aduceti 150 sau chiar mai multi! Daca Politia nu are resursele necesare unei astfel de operatiuni, exista Politia de Frontiera, Armata, Protectia Civila! Exista o sumedenie de Asociatii si Organizatii al caror scop existential este omul. Facem un apel la cei care au barci, cangi si alte instrumente necesare cautarilor sa ajute autoritatile. Poate ca un copil de nici 6 ani maine sa nu mai fie pentru ca noi nu am fost in stare azi sa ne adunam mai multi, sa mergem o suta de metri mai departe, acolo unde, probabil, fetita ne asteapta, ingrozita de venirea unei noi nopti si chinuita de sete... Oameni buni, este in joc viata unui copil! Daca maine s-ar intampla asta copilului tau, ai sta deoparte?

LIMITA DE SUPRAVIETUIRE
"Copilul este mai putin expus riscului de a muri de foame si de sete acum, vara. Poate gasi surse de apa si de hrana, ca doar nu se afla in desert... In opinia mea, acest risc se afla pe planul doi, dupa riscul de abuz fizic", considera conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti. In conditiile in care temperaturile sunt foarte ridicate, fetita ar putea suferi de deshidratare. Doctorul Dumitru Matei spune ca ea ar putea rezista fara apa in jur de trei zile. Faptul ca provine dintr-o familie saraca ar putea insemna ca fetita "are o stare de nutritie precara". Din aceasta cauza, perioada in care ar putea supravietui fara hrana este mai mica decat in mod normal.
×
Subiecte în articol: special politia fetita