x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Filmul presupusului viol din Calea Mosilor

Filmul presupusului viol din Calea Mosilor

de Carmen Dragomir    |    Vladimir Ioan    |    23 Feb 2007   •   00:00
Filmul presupusului viol din Calea Mosilor

A trecut o saptamana de cand din apartamentul chirurgului Tranca s-a prabusit de la etaj tanara Andreea Mocanu. Fata acuza, doctorul se a-para. Declaratiile martorilor se bat cap in cap si lipsesc amanunte esentiale.

A trecut o saptamana de cand din apartamentul chirurgului Tranca s-a prabusit de la etaj tanara Andreea Mocanu. Fata acuza, doctorul se apara. Declaratiile martorilor se bat cap in cap si lipsesc amanunte esentiale.

In seara zile de joi, 15 februarie, in jurul orei 21:00, politia a fost sesizata ca o fata dezbracata zace in fata unui bloc de pe Calea Mosilor. O echipa de la omoruri si criminalistica a ajuns la fata locului si a inceput primele cercetari. Politistii au sunat la usa apartamentului de la care martorii au indicat ca ar fi cazut fata. Razvan Tranca, doctorul acuzat acum de viol si tentativa de omor, nu a deschis politistilor. Acestia au reusit sa-l scoata din casa numai dupa ce mascatii au spart usa apartamentului.

Medicul a fost dus pentru audieri la sediul Politiei Capitalei. Procurorii l-au retinut pentru 24 de ore, sub acuzatia de tentativa de omor, el urmand sa fie prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Intre timp, Andreea Mocanu, tanara care s-a prabusit de la etajul sase, a fost transportata la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde i s-a pus diagnosticul de traumatism cranio-cerebral minor, contuzie abdominala si lombara dreapta, luxatie la umarul drept, fractura cu mai multe fragmente la calcaiul drept, o departare a oaselor bazinului, o rana la palma dreapta, zgarieturi si pneumotorax (aer in cavitatea pleurala). Ea ar fi spus personalului de la ambulanta, inainte de a intra in stare de soc, ca doctorul o chemase acasa sa-i schimbe un pansament si ca ar fi aruncat-o pe geam.

La spital, fetei i se recolteaza probe pentru a se stabili daca si cand a avut relatii sexuale. Ulterior se constata ca fata avusese un act sexual recent, iar doctorul Tranca este dus la testul ADN pentru a se afla daca sperma ii apartine.

VINERI. Instanta Tribunalului Bucuresti analizeaza cererea procurorilor de arestare preventiva pentru 29 de zile a medicului si decide ca acesta sa fie cercetat in stare de libertate, respingand cererea procurorilor. Procurorii declara recurs la decizia Tribunalului. Dosarul este trimis la Curtea de Apel Bucuresti. In aceeasi noapte, Instanta Curtii de Apel Bucuresti a admis recursul procurorilor si a decis ca doctorul sa fie arestat pentru 15 zile. Avocatul lui Razvan Tranca sustine nevinovatia clientului sau si spune ca nu exista nici o declaratie a partii vatamate la dosar si nici o proba impotriva clientului sau, sustinand ca este vorba despre un accident produs din vina tinerei.

Plenul Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" decide suspendarea lui Razvan Tranca din activitatea didactica pana la decizia finala a instantei. In acelasi timp, conducerea Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu" sesizeaza cazul rectorului UMF pentru a decide sanctiunile ce pot fi aplicate.

INCEP SCENARIILE. De la producerea incidentului, presa se porneste sa intoarca cazul pe toate partile. Nu in fiecare zi cade cineva de la sase si mai si supravietuieste. In plus, ies la suprafata detalii care conduc spre deliciile unui scandal. Apare prietenul Andreei, Andrei, un tanar care poate fi cheia misterului. Fata ii daduse un lant de aur pe care el il amaneteaza. Povestea lui insa pare cusuta cu ata alba. Andrei a sustinut ca scosese de cateva zile lantul de la casa de amanet, insa banii de care ar fi avut nevoie pentru aceasta, afirma prietenii sai, i-a facut rost abia dupa ce Andreea a cazut de la balcon. Se vehiculeaza ipoteza ca fata ar fi mers la medic sa-i ceara ajutor financiar pentru a-si recupera lantul. Mariana Tranca, sotia doctorului, face si ea primele declaratii, spunand ca sotul i-a telefonat si i-a spus: "Vino repede, ca s-a intamplat o nenorocire, o fata s-a aruncat de la noi de la balcon!". Cand a sosit, spune ea, a gasit-o pe Andreea intinsa pe jos in fata blocului si a mers sa o ajute in calitate de medic. Mariana Tranca mai spune ca in acel moment "tipa vorbea la mobil" si avea in mana cerceii. Anchetatorii gasesc in apartament sutienul rupt al fetei, ceea ce le-ar sustine ipoteza violului.

MARTI. Mariana Tranca, sotia doctorului, isi retrage cererea de divort depusa la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti. Ea depusese actele inainte cu o saptamana de incident. Ulterior, va declara Jurnalului National ca "orice criminal are si el pe cineva sa il apere". "Nu il apar ca sot, ci ca tata al copiilor mei si ca om", a spus ea. Mama fetei, dupa o tacere de cinci zile, face primele declaratii. Ea spune ca nu e adevarat ca Andreea i-a cerut bani doctorului, pentru ca, in urma cu doua zile, ea ii trimisese fetei 1.000 de euro. Rodica Mocanu afirma ca l-a intalnit pe acest doctor de doua ori, in noiembrie, cand fata s-a operat de apendicita, si in ianuarie, cand Andreea s-a operat la umar. Ulterior, mama fetei a afirmat ca si-a sunat fiica de la aeroport chiar in jurul orei la care s-a intamplat nenorocirea. Pe telefonul Andreei i-a raspuns o voce de barbat, care a zis: "Greseala".

MIERCURI. Surse judiciare anunta ca testul ADN facut doctorului sustin ca sperma gasita in vaginul Andreei ii apartine acestuia. Specialistii Institului National de Medicina Legala au confirmat ieri ca actul sexual intre cei doi a avut loc. Profilul ADN al lui Razvan Tranca este identic cu cel din probele biologice prelevate de la victima.

JOI. Tot ieri, Mariana Tranca a vorbit pentru prima oara de la arestarea sotului sau. Ea spune reporterilor Jurnalului National ca si-a dat seama ca relatia lor a inceput sa scartaie din momentul in care el a cunoscut-o pe tanara Andreea. Cand a inaintat actiunea de divort, la 8 februarie, nu stia de relatia extraconjugala pe care sotul sau o avea cu fata. Insa, dupa ce acesta a fost arestat pentru viol si tentativa de omor, Mariana Tranca a facut "pe detectivul" si afirma ca stie lucruri clare despre legatura lor.

Neconcordantele unui caz dubios

SUSTINERE. Sotia doctorului si-a retras cererea de divort intentata in urma cu doua saptamani
  • De acum doua zile, ipoteza premeditarii presupusului violul a inceput sa prinda contur. Presupunand ca ar fi adevarata, ar fi fost logic ca doctorul sa o cheme direct in apartamentul sau si nu sa o astepte la Bucur Obor si sa circule impreuna cu masina prin cartierul sau. In plus, in cazul, foarte probabil, in care stia ca sotia sa intentase divortul in urma cu cateva zile, ar fi fost normal sa se fereasca de privirile vecinilor, care ar fi putut fi chemati ca martori la proces.

  • Cum se face ca, timp de aproape patru ore cat s-a stabilit ca a petrecut fata in apartament, nici unul dintre vecini nu a auzit nici macar o voce pe un ton ridicat, desi se inghesuie sa povesteasca despre multe certuri casnice care razbateau prin peretii apartamentului din Calea Mosilor? Inca nu exista informatii despre o posibila anesteziere/drogare a Andreei de catre medicul chirurg, care ar fi putut avea acces facil la astfel de substante.

  • Din declaratia doamnei Mocanu reiese ca si-a sunat fiica in timp ce aceasta se afla in apartamentul chirurgului si ca un barbat i-a raspuns: "E greseala". "Abia tarziu, cand cineva i-a deschis telefonul, am auzit harmalaie", semn ca telefoanele se aflau jos, undeva pe langa locul in care a cazut Andreea. De ce nu a sunat-o si pe celalalt telefon, pentru ca stia ca are doua? De asemenea, mama nu a precizat nici daca a vorbit la telefon cu cel care i-a raspuns a doua oara, doar ca a auzit harmalaie, nici daca, intre cele doua apeluri la care i s-a raspuns, a mai incercat sa o contacteze si nici daca telefoanele erau inchise sau nu. In situatia in care acestea ar fi fost inchise si ar fi avut coduri PIN, ele ar fi trebuit sa ajunga in mana Andreei pentru a le reporni, ocazie cu care ar fi putut sa apeleze o cunostint sau Serviciul 112. Cine a adus telefoanele Andreei la locul prabusirii, pentru ca, relateaza ea vorbele Andreei, "nu stie ce s-a intamplat cu telefoanele. Deci nu le-a avut, dupa ce a cazut, nici o clipa. Nici in mana, nici la ea. Pe ea a ajutat-o o persoana straina si telefoanele ei ni le-a predat dupa aceea de la politie". Cu toate acestea, sotia medicului a sustinut ca, atunci cand a ajuns langa Andreea, aceasta tinea in maini cerceii. Niste bijuterii destul de mari, cu un diametru de 8-10 centimetri. Este posibil ca doamna Mocanu sa fi confundat "harmalaia" de la parterul blocului cu, sa zicem, zgomotul produs intr-un birou al Politiei sau Procuraturii si ca cel care i-a raspuns nu a vorbit incercand sa-si dea seama cine se afla si ce se intampla la celalalt capat al firului? Deocamdata cartelele SIM se afla la anchetatori, dar este foarte probabil ca in dreptul numarului de telefon al mamei sa scrie "mama". In acest caz, de ce anchetatorul sau oricare alta persoana care a raspuns apelului nu a vrut sa vorbeasca?

  • In context este dubios telefonul pe care i l-a dat Andreea prietenului sau, Andrei, in timp ce inca se afla intinsa la pamant, dezbracata, abia mai vorbind. Daca il iubea si era persoana in care avea incredere, pare normal sa il sune, dar dna Tranca spune ca, dupa ce Andreea i-a dat telefonul ca sa vorbeasca si ea cu Andrei si s-a recomandat, i s-a inchis telefonul in nas. Nu este clar daca la telefon era Andrei sau mama lui. La fel de anormal este faptul ca Andrei nu a revenit un telefon, desi aflase de nenorocire.

  • Cum se explica diperarea cu care reiese ca Andreea incerca sa faca rost de bani pentru a-si recapata lantul amanetat de prietenul ei, Andrei, in urmatorul context: situatia materiala a familiei Mocanu era una buna si adolescenta avea destule bijuterii valoroase ca sa atraga invidia unor colege de liceu, care au numit-o "fitoasa". Chiar in seara in care a avut loc incidentul purta cateva inele, bratari si cercei cu o valoare apreciabila. Tatal sau ii trimitea, cu diferite ocazii, cate un inel sau alte podoabe din metal pretios, dupa cum insasi mama ei a afirmat. De asemenea, cu numai cateva zile inainte de eveniment, Andreea si fratele sau primisera din Franta, unde lucra dl Mocanu, o mie de euro.

  • Nu este de gasit dosarul de personal al lui Razvan Tranca. Cei de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" l-au trimis la Universitatea de Medicina si Farmacie dupa ce medicul a devenit asistent universitar, iar UMF spune ca nu are acest dosar. In acte trebuie sa fie consemnat daca Tranca a avut sau nu mustrari si daca acestea au survenit ca urmare a unui comportament violent. Initial, seful Sectiei de chirurgie de la "Grigore Alexandrescu", conferentiar dr. Ion Basca, nasul primului copil al acuzatului, a declarat ca ar fi existat cateva mustrari, dar minore. La o noua discutie Basca a negat ca Tranca ar fi avut reclamatii sau ca ar fi fost pedepsit disciplinar. Atat personalul spitalului, cat si vecinii de bloc l-au acuzat pe Tranca de comportament violent si agresivitate in limbaj, dar fara ca cineva sa adauge si vreo acuzatie de molestare, in afara de "ce se auzea prin pereti, cand o batea pe nevasta-sa". Singura persoana care inca il sustine, cu toate ca atat in 2003, cat si la inceputul acestei luni, a cerut instantei sa pronunte hotararea de divort, este doctorita Mariana Tranca. Ea continua sa infirme declaratiile vecinilor, din care reiese ca a fost molestata in repetate randuri, iar dupa incidentul de vineri si-a retras si cererea de divort. Aceasta atitudine a dus la speculatia ca doamna Tranca stia de relatia sotului cu Andreea, si ca in seara in care fata s-a prabusit de la balcon doamna Tranca a trecut pe acasa ca sa vada daca nu cumva cei doi au o intalnire amoroasa, dar nu a gasit pe nimeni. Declaratii mai mult sau mai putin confuze ale unor martori o plaseaza pe sotie in apartament, chiar in momentul caderii Andreei. Ceea ce a facut plauzibila ipoteza ca, vrand sa obtina probe pentru divort, doctorita a revenit la apartament si i-a surprins pe cei doi. Ca urmare a socului, fie doctorul, fie sotia acestuia au impins-o peste balustrada pe Andreea fie aceasta din urma s-ar fi aruncat. Totusi, in relatie atat cu divortul proaspat intentat, cat si cu declaratiile unor martori care sustin ca doctorita i-ar fi spus Andreei, atunci cand s-a apropiat de ea, "sa nu spui ca doctorul te-a aruncat pe geam", afirmatie care ar fi disculpat-o imediat, este foarte improbabil ca ea sa fi fost autoarea unei tentative de omor.

    FATA CUMINTE
    "Fata mea este cuminte, invata bine, era ascultatoare. Este imposibil ca ea sa fi avut ceva cu doctorul, vreo relatie. Nu i-am cunoscut niciodata familia acestui doctor. L-am intalnit cand s-a operat Andreea prima oara la el. Nu ne-am intalnit niciodata cu sotia lui. Nu o cunosteam, si nici Andreea nu o stia"
    Rodica Mocanu
    mama Andreei
    AMANTI
    "Atunci cand am intentat divortul nu stiam de aceasta relatie. Un singur lucru va spun: acum, punand cap la cap toate informatiile, pentru ca fac si eu pe detectivul, realizez ca de fapt aceasta… legatura ne-a destramat casnicia! Exact din momentul in care a cunoscut-o pe Andreea a devenit foarte nervos"
    dr. Mariana Tranca
    sotia chirurgului acuzat

    Floreasca via Alexandrescu

    Andreea Mocanu (foto) va implini la 24 aprilie 18 ani. Parintii fetei erau plecati din tara in momentul producerii incidentului. Tatal sau lucreaza de multi ani prin strainatate, in constructii. De un an el muncea in Franta si o chemase in vizita, de trei saptamani, si pe sotia sa, Rodica Mocanu, care a lucrat pana la sfarsitul lui 2006 ca ajutor de bucatar intr-un restaurant din Bucuresti. Fratele mai mare al Andreei, Alexandru Mocanu, lucreaza ca sofer la Jandarmerie. Prietenii si vecinii spun ca familia nu a avut niciodata probleme financiare si ca sunt niste oameni seriosi si linistiti. La fel, colegii de scoala ai fetei sustin ca era o persoana linistita si ca nu le trece prin cap ca s-ar fi dus la doctor stiind ce o asteapta. Andreea fusese internata la Spitalul "Grigore Alexandrescu", la doctorul Tranca, la inceputul lunii ianuarie, cu diagnosticul de cicatrice celoida. Chistul de pe umarul fetei a fost operat, fapt confirmat si de medicii de la Spitalul de Urgenta Floreasca, care au precizat ca operatia pare de data recenta. Fata mai suferise o interventie chirurgicala de apendicita la acelasi spital in luna noiembrie a anului trecut, moment in care l-a intalnit pentru prima data pe doctorul Tranca.

    Cine este doctorul Tranca

    Razvan Tranca (foto), 45 de ani, are doi copii, unul in varsta de 2 ani, celalalt de 5 ani. Sotia sa, Mariana, este medic stomatolog si are 35 de ani. Chirurgul era angajat ca asistent universitar la catedra de Chirurgie infantila a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, unde a fost angajat prin concurs in 2004. Fisa de aptitudini de la cabinetul de medicina a muncii mentioneaza ca este "apt pentru postul de asistent universitar". In tot acest timp, sustin surse din UMF, nu a existat nici o reclamatie din partea studentilor sau a altcuiva impotriva sa, iar evaluarile psihiatrice la care a fost supus au fost bune.

    Razvan Tranca a absolvit in 1980 Liceul "Iulia Hasdeu" din Bucuresti. Intre 1981-1987 a fost student la Universitatea de Medicina. Apoi, pana in 1990, a fost stagiar la Spitalul Craiova, iar intre 1990 si 1995 medic rezident la Spitalul Clinic Central. Din 1997 si pana la incident a lucrat la Spitalul "Grigore Alexandrescu". Pasiunea lui, cunoscuta de toti colegii, era pescuitul. Medicul este fiul fostului boxer si ziarist sportiv Mihai Tranca, decedat in urma cu doi ani. Tatal sau a lucrat la Gazeta Sporturilor peste 25 de ani, a fost campion in ringul de box, apoi secretarul FRB. Mama chirurgului, Valentina Tranca, a fost medic la Penitenciarul Jilava.
  • ×