x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fir intins! - Liber la pescuitul sportiv in Delta

Fir intins! - Liber la pescuitul sportiv in Delta

de Florina Zainescu    |    09 Noi 2005   •   00:00
Fir intins! - Liber la pescuitul sportiv in Delta

Restrictia impusa de Ministerul Agriculturii la pescuitul sportiv in Delta Dunarii a fost suspendata. Pentru a deveni aplicabila, decizia trebuie sa fie publicata in Monitorul Oficial. Patronii din turism sunt sceptici ca vor putea sa-si recupereze pierderile.

Comandamentul Central Antiepizootic a decis ieri ridicarea restrictiei pentru pescuitul sportiv in Delta Dunarii, a anuntat Ministerul Agriculturii. Restrictia a fost impusa timp de 22 de zile si a provocat pierderi uriase operatorilor de turism care au hoteluri si pensiuni in Delta Dunarii, dar si societatilor care se ocupa de transportul fluvial. "Deoarece toate probele recoltate in ultimul timp au iesit negative, nu au mai aparut alte focare de gripa aviara si puii-santinela de la Ceamurlia si Maliuc sunt sanatosi, autoritatile veterinare au considerat ca nu mai este necesara aceasta restrictie", ne-a explicat Gheorghe Flutur, ministrul de resort. Insa cei care merg la pescuit in Delta trebuie sa respecte cateva reguli convenite de autoritati cu reprezentantii vanatorilor si pescarilor sportivi, a adaugat el. Cea mai importanta: sa-si curete incaltamintea folosita pe balta, ca nu cumva sa ia gainat pe talpa si sa-l duca mai apoi in gospodariile unde sunt pasari domestice.

URGENTA. Restrictia va fi ridicata printr-un ordin comun al ministrului Agriculturii si al ministrului Mediului. "Ordinul va fi publicat de urgenta in Monitorul Oficial. Eu l-am semnat deja in aceasta dimineata (n.r. - ieri de dimineata). Mai are nevoie de semnatura Sulfinei Barbu (n.r. - ministrul Mediului), cred ca a ajuns deja la dansa", a declarat Gheorghe Flutur. Insa pana la ora 15 actul nu ajunsese la Mediu. "Nu-l am inca in mapa, dar astept cu interes acest ordin. O sa-l semnez imediat, si a doua zi va fi la Monitorul Oficial", ne-a asigurat Sulfina Barbu.

Daca au dat drumul pescuitului sportiv, nu inseamna ca autoritatile vor permite si vanatoarea in Delta Dunarii. "Pana nu trece varful migratiei nici nu se pune problema. Trebuie sa asiguram linistea pasarilor din Delta, sa nu le fortam sa se agite, sa-si schimbe locul", a spus Flutur. Cele mai multe pasari calatoare sunt asteptate sa vina la sfarsitul acestei luni.

"Nu-l am inca in mapa, dar astept cu interes acest ordin. O sa-l semnez imediat, si a doua zi va fi la Monitorul Oficial" - Sulfina Barbu ministrul Mediului

MOTIVELE CARE AU SUSPENDAT PESCUITUL
Pe 18 octombrie, Gheorghe Flutur (foto) anunta ca pescuitul sportiv in Delta Dunarii va fi interzis pentru a se limita circulatia persoanelor in Delta Dunarii. El a asigurat ca virusul gripei aviare nu se transmite prin peste, drept urmare populatia poate manca peste cat vrea. "Specialistul olandez Harm Kiezebrink spunea ca un gram de gainat de la o pasare bolnava contine circa 40 milioane de virusuri, suficiente in conditii ideale sa omoare un milion de oameni. Va dati seama ce ar insemna ca toti pescarii care vin din interiorul tarii sa mearga in Delta, sa calce in gainat, sa-l ia pe pantofi, pe cizme, pe maini, sa vina in contact cu pasari bolnave si sa plece apoi acasa", ne-a explicat de ce s-a luat aceasta decizie Gheorghe Stefan, directorul Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura.

VIRUSUL
Ultima proba recoltata de la pasarea salbatica gasita moarta langa Vadu Oii a disparut doua zile pe Aeroportul international Heathrow din Londra. Ea a fost transportata cu un avion al British Airways, insa la destinatie ia-o de unde nu-i. "Am declansat o ancheta cu privire la cauzele ratacirii, in 2 si 3 noiembrie, a unei cutii mici continand o posibila mostra de virus al gripei aviare trimisa din Romania. De atunci pachetul a fost localizat si colectat de laborator", ne-au declarat reprezentantii British Airways. Compania va coopera cu autoritatile din domeniu in aceasta ancheta. Ministerul Agriculturii spune ca transportatorul este responsabil de soarta coletului. Si probele de la Maliuc au zacut doua zile in aeroportul din Londra, iar cele de la Ceamurlia au stat o noapte in Aeroportul Otopeni, din cauza formalitatilor vamale.

Patronii sunt sceptici


Patronatele din turism si transportatorii din Tulcea nu sunt atat de siguri ca decizia anuntata ieri de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, va fi pusa in practica atat de repede pe cat au promis autoritatile. Oamenii spun ca nu cred ca se poate pescui pana cand nu vad ordinul semnat. Patronii de hoteluri si pensiuni sunt sceptici pentru ca spun ca ministrul a mai facut anunturi publice care s-au materializat cu intarziere. Legal, ordinul semnat ieri intra in vigoare abia dupa publicarea in Monitorul Oficial. "Pescarii vor veni din nou. Deocamdata asteptam ca ordinul sa apara in Monitorul Oficial, ca totul sa fie legal. Nu stim insa cum vor evolua pierderile; pana acum nu am avut deloc turisti", spune Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Prom-Tour Delta si directorul unuia dintre complexurile turistice din zona.

LA TRIBUNAL. Patronii sunt hotarati ca, daca ordinul nu va fi publicat curand in Monitorul Oficial, sa apeleze la justitie pentru rezolvarea problemei. Si asta pentru ca acest ordin de interzicere a pescuitului sportiv este al treilea ordin de prohibitie eliberat in acest an pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, in conditiile in care legea spune ca anual se poate emite numai un singur ordin. Oamenii se bazeaza pe un precedent: in vara a fost emis un ordin de prohibitie la stiuca si alte cateva specii de peste, care a fost suspendat de instanta, acesta constatand ilegalitatea lui. In plus, exista un document emis acum cateva saptamani de Ministerul Mediului, in care ministrul Sulfina Barbu spune ca nu va renunta la acest ordin pana cand... nu se va incheia migratia pasarilor.

PRECEDENT. Potrivit expertilor in biodiversitate, este prima data in lume cand se interzice pescuitului sportiv. Explicatia oferita de guvernanti, aceea ca pestii ar fi purtatori ai virusului gripei aviare, este considerata de specialisti o aberatie. Decizia a alungat insa si ultimii turisti care mai venisera in Delta Dunarii, completand dezastrul economic pentru agentii din zona. Patronii de hoteluri si pensiuni au trimis tot personalul in concediu fara plata sau in somaj, pentru ca nu au cu ce plati salariile. La fel de afectati sunt si trasportatorii din Tulcea.

PIERDERI. In urma cu o luna, Cornel Gaina declara ca pierderile operatorilor din turism cauzate de retragerea rezervarilor si interdictiile impuse in Delta din cauza gripei aviare sunt estimate la circa 10 milioane de euro pana la sfarsitul anului. Pana in prezent, agentiile de turism au acumulat pierderi de un milion de euro, inregistrand circa 1.500 de anulari ale rezervarilor facute de turisti in Delta Dunarii. (Alexandru Nastase, Iohanna Onaca Purdea)
×