x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fiţă de parlamentar pe timp de criză: iPad

Fiţă de parlamentar pe timp de criză: iPad

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    20 Dec 2010   •   20:38
Fiţă de parlamentar pe timp de criză: iPad
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Parlamentarii români şi-au găsit o nouă jucărie pe care pot să o fo­lo­seas­că intens în şedinţele de plen prea plic­tisitoare: iPad-ul, tăbliţa electro­nică pe care pot naviga pe internet, îşi pot citi mailurile sau cu care pur şi sim­plu se pot da interesanţi plim­bân­du-şi degetele pe display.

Bătrânele laptop-uri sunt deja prea uzate pentru aleşi, aşa că sala de plen a Camerei De­putaţilor s-a umplut de tăbliţe stră­lu­citoare. Cele mai multe au apărut pe băncile parlamentarilor PDL, dar nici aleşii Opoziţiei nu s-au lăsat mai prejos, începând cu liderii PSD Victor Pon­ta şi Mircea Geoană, ambii de­ţi­nă­tori ai unor astfel de jucării electro­nice. La PDL este însă o ve­selie gene­ra­lă printre parlamentari, la fiecare şe­dinţă de plen, în a-şi pre­­zenta iPad-uri­le, a le scoate pe pu­­pitru şi a le da colegilor să le pipăie şi să le analizeze.

Aleşii PDL s-au sim­ţit probabil încurajaţi de Emil Boc, premierul apărând săptămâna tre­cută la şedinţa de plen a Parlamen­tu­lui, în care s-a citit mo­ţiunea de cen­zură depusă pe legea salarizării bu­getarilor, cu o asemenea tăbliţă. Lui Boc nu Moş Crăciun i-a adus iPad-ul, ci şi l-a cumpărat singur "ca orice român". Ca orice român nebu­ge­tar, probabil. "Mi l-am procurat sin­gur, aşa încât Moşul nu a venit nici în avans, nici în alt fel. Mi-am cum­părat, ca orice român, un iPad, care are dorinţă să lucreze pe o ase­menea formulă de lucru", declara alambicat premierul săptămâna trecută.

Şi dacă premierul Emil Boc s-a afi­şat cu iPad-ul doar pe plaiuri mio­ri­tice, preşedintele Traian Băsescu a afişat gadgetul de ultimă generaţie la Bru­­xelles, la reuniunea Consiliului Eu­ropean de iarnă din 16-17 decembrie. Exemplul premierului nu a ră­mas singular. Căci dacă Emil Boc a ajuns la concluzia că orice român poa­te scoate din buzunar aproape o mie de euro pentru a-şi cumpăra un iPad, vreo zece parlamentari ai Coa­liţiei s-au şi conformat şi şi-au pus ieri pe bănci, mândri, jucăriile electronice. 

În timp ce premierul Emil Boc vorbea de salariile bugetarilor, Raluca Turca, Brânduşa Novac şi Răzvan Mustea formaseră un grup de lucru, ultimul dintre ei arându-le "fetelor" cum să-şi utilizeze iPad-urile, de la scoaterea tăbliţei din husa de protecţie şi până la accesarea funcţiilor. Cavaler, Mustea a vrut să le înveţe cum să ac­ceseze meniul principal, cum să se co­necteze la internet şi altele, dar până la asta, cele mai mari pro­bleme i le-a pus scoaterea tăbliţei din husă. În final, singura soluţie la această etapă a fost ca Raluca Turcan să ţină de husă, iar el să tragă cu putere de iPad. "L-am primit cadou de la Moş Crăciun pentru că a auzit că îmi doresc foarte tare aşa ceva. Îl folosesc ca să îmi verific agenda electronică, să stochez fotografii şi la alte lucruri pentru care e făcut", a declarat Turcan. Apoi, a recunoscut că şi l-a comandat pe internet înaintea premierului, dar preţul a rămas tot un mister al lui Moş Crăciun.

Într-o altă bancă, Silviu Prigoană stă­tea cu un laptop pe pupitru şi cu un iPad pe genunchi. "IPad-ul e al ne­vesti-mii. L-a primit acum câtva timp şi l-am adus ca să-i instaleze un coleg de la PDL un soft", a povestit Pri­goa­nă, declarându-se neinteresat de iPad, pentru că el are Mack Book Air, care este "mult mai bun decât iPad-ul".

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda (PDL), studia cu interes şi el un ecran de iPad. "Nu era al meu, era al cole­gului Adrian Gurzău. Am căutat pe internet o informaţie de la Cluj", a declarat Buda, spunând că are şi el iPad acasă, dar nu îl aduce la Parlament. Întrebat dacă şi l-a luat ca să urmeze modelul şefului, Buda a răspuns că are iPad dinaintea şefului. "Îl am dinaintea premierului, de anul trecut şi am dat câteva sute de dolari pe el. Nu dau mai mult că sunt zgârcit", a completat Buda.

Ceva mai târziu, colegul său Gurzău defila şi el mândru cu tăbliţa electronică prin faţa colegilor, după ce o recuperase de la Buda. "Mi-am luat iPad-ul acum zece zile. Am dat vreo 30 de milioane de lei vechi pe el. E util, îmi pot citi corespondenţa, pot naviga pe net, e mai compact decât un laptop", a prezentat Gurzău avantajele iPad-ului. Însă cel care a declanşat cu adevărat moda în Parlament a fost Cristian Boureanu. Deputatul PDL vine de vreo lună de zile cu iPad-ul la seviciu, atrăgându-şi privirile invidioase ale colegilor. "E incomod să car un laptop după mine, aşa că iPad-ul e o formulă mai ok pentru ceea ce am eu nevoie. L-am luat din SUA, iar preţul e acelaşi peste tot, căutaţi pe net", ne-a declarat Boureanu.

De partea cealaltă a Parlamentului, nici senatorii nu s-au lăsat mai prejos. Noua jucărie electronică a devenit de vreo două luni instrument de lucru şi pentru preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Comandat pe internet şi livrat direct la domiciliu, iPad-ul lui Geoană a costat aproape 500 de dolari. Acelaşi tip de "jucărie" este folosit şi de alţi pesedişti, începând cu şeful lor ierarhic, Victor Ponta, dar şi Adrian Năstase sau Dan Şova.

×
Subiecte în articol: parlament ipad