x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fiul lui Dracula

Fiul lui Dracula

de Cornel Micu    |    23 Ian 2005   •   00:00

Dupa 1989 Nicolae Ceausescu a devenit pentru romani "odiosul dictator", iar pentru straini, "fiul lui Dracula".



ate nu s-au scris despre ei dupa moarte? Exagerarea in sens negativ a defectelor celor doi poate fi comparata doar cu lipsa de masura a laudelor si elogiilor ce li s-au adus in timpul vietii. Printre enormitatile scrise despre Ceausesti a fost si aceea ca li se faceau transfuzii cu sange de copil si ca se imbaiau in sange pentru a- si prelungi viata. De aici pana la a fi acuzati de vampirism a fost doar un pas.

Legenda despre natura blestemata a celor doi nu a prins insa in Romania. Occidentalii care asimilau imaginea lui Dracula, printul vampirilor, cu cea a lui Vlad Tepes, domnitorul medieval al Valahiei, au fost incantati de idee. Pentru unii dintre ei, Ceausescu a devenit un demn urmas al celebrului vampir. Aceasta legenda supravietuia inca in 2001, cand o revista de scandal din America, HollywoodInvestigator, scria, nici mai mult nici mai putin, ca detine dovezi incontestabile ca Nicolae Ceausescu a fost un vampir.

PERCEPTII AMERICANE. "Intotdeauna socant... pentru ca este adevarat." Astfel se intituleaza articolul in care jurnalistii americani enumera fapte care, in opinia lor, "nu pot fi negate": Ceausescu nu suporta sa vada cruci, a demolat o multime de biserici, a "hipnotizat" o natiune intreaga, in ciuda infatisarii sale care provoca repulsie, a disparut in circumstante neelucidate dupa executie. Si... il venera pe Dracula (Vlad Tepes), in onoarea caruia in 1976, cu ocazia comemorarii a jumatate de secol de la moartea voievodului, a dispus emiterea unui timbru postal.

Explicatiile acestor fapte tin fara indoiala mai mult de real decat de supranatural. Ca orice lider comunist care se respecta, Ceausescu se declara a fi si se comporta ca un ateu. De aceea, in vizitele oficiale in strainatate considera afisarea unei cruci in preajma sa ca jignitoare. Ateismul sau si ideea marxista ca religia era "opium pentru popor" l-au determinat sa treaca la regretabila actiune de demolare a bisericilor, dintre care unele monumente istorice si arhitectonice de mare importanta.

Numele lui Nicolae Ceausescu a fost legat de cel al celebrului conte-vampir (pentru occidentali) Dracula, care ar fi trait in Transilvania. Personajul istoric la care s-au raportat cei care au raspandit mitul lui Dracula era Vlad Tepes, domnitor al Tarii Romanesti in secolul al XV-lea. Emiterea unui timbru postal la aniversarea a 500 de ani de la moartea acestuia nu inseamna decat o obisnuita comemorare a unei personalitati din istoriografia romaneasca.

REALITATE. Din seria de dovezi "incontestabile" ca Nicolae Ceausescu ar fi fost vampir, una singura ramane (inca) greu de explicat: disparitia cadavrului dupa executie. Despre acest fapt nu se stiu nici astazi prea multe lucruri, desi explicatia pentru disparitie nu este in nici un caz aceea a "mortilor care umbla singuri".

Se stie ca dupa executie trupurile lui Nicolae si al Elenei Ceausescu, invelite in foi de cort, au fost transportate cu elicopterul in Bucuresti, pentru a fi inhumate. Cei care supervizau transportul au abandonat "coletele" in grija pilotilor si s-au retras la "un paharel". Satui de asteptare, pilotii au decolat spre aeroport, lasand cadavrele pe Stadionul Ghencea. In intunericul ce se lasa, cei care le aveau in grija nu le-au mai gasit. S-a ajuns astfel la legenda mortilor care umbla sau s-a vehiculat ideea ca ar fi fost furate de "teroristi". Corpurile au fost descoperite abia a doua zi dimineata. Pe parcursul noptii fusesera mutate de niste militari!
NATIUNEA VAMPIRILOR
Gustul americanilor pentru senzational este inca o data satisfacut. In legatura cu vampirismul lui Nicolae Ceausescu, a aparut chiar o carte: "Natiunea Vampirilor" de Thomas M. Sipos. Actiunea se petrece in Bucuresti, iar eroul principal, un tanar din Statele Unite ale Americii, descopera cu oroare ca intregul oras este invadat cu vampiri. S-ar parea ca, in imaginarul colectiv al strainilor, Dracula - "printul intunericului" - a fost inlocuit de Nicolae Ceausescu, "ultimul secretar de partid".

CEAUSESCU SI CALIGULA
Strainii l-au comparat pe Nicolae Ceausescu cu Dracula. Romanii, chiar mai inventivi, l-au comparat cu imparatul roman Caligula, celebru pentru ciudateniile sale, despre care se zice ca si-ar fi numit calul senator al Imperiului Roman. Despre Ceausescu se spunea ca si-ar fi facut cainele, pe "Corbu", colonel in Armata Romana. Mai mult, inainte de 1989, circula cu succes printre romani poezioara: "Caligula Imperator/Si-a facut calul senator/Ceausescu, mai galant/Si-a facut iapa savant".

Legenda lui Dracula
Scriitorul irlandez Bram Stoker s-a nascut la Dublin, in 1847. Cartea sa "Dracula", publicata in 1897, l-a facut celebru. Sursa de inspiratie pentru personajul Dracula a fost domnitorul medieval al Tarii Romanesti Vlad Tepes. Desi cartea este pura fictiune (Tepes nici macar nu a domnit in Transilvania, patria vampirului din roman, si inainte de "Dracula" nu exista nici o referinta la natura vampirica a acestuia), legenda a prins. In urma cartii, Transilvania a devenit renumita pentru povestile cu vampiri.

Continuare: Ce manca si ce bea

×