x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Flagrant in barlogul traficantilor de droguri

Flagrant in barlogul traficantilor de droguri

de Veronica Micu    |    28 Dec 2004   •   00:00

2004 - ANUL JURNALUL NATIONAL
Reporterii ziarului Jurnalul National au organizat un flagrant, in urma caruia au cumparat mai multe doze de heroina. Actiunea s-a desfasurat in interiorul unui bloc din ghetourile cartierului Ferentari, zona Zabrauti, chiar in cuibul celor mai periculosi traficanti de stupefiante din Bucuresti.

GHETOU. Aici e tara drogatilor si a tranzactiilor cu stupefiante. Gasesti orice vrei, de la heroina la ecstazy
Buletinele de stiri ale televiziunilor au facut cunoscut in intreaga tara rau-famatul cartier bucurestean care poarta numele Strazii Zabrauti. Descinderile periodice ale Politiei, relatate triumfalist ca fiind mari victorii impotriva tranzactiilor cu stupefiante, au fost intens mediatizate. Cu toate acestea, zona Zabrauti ramane raiul traficantilor. Nici masina sectiei de politie de care apartine acest cartier nu ii mai sperie pe dealerii de droguri, atunci cand patruleaza pe strada, tarandu-se cu 20 km la ora. Consumatorii de narcotice de mare risc vin pe Strada Zabrauti ca intr-un mall cu circuit inchis in care se vand stupefiante din abundenta. Cu tot cu accesorii. In cele doua blocuri se desfasoara tranzactiile. Si tot aici se si consuma dozele de moarte alba. Injectarile in vena se fac cu ajutorul seringilor care se vand mai bine decat in farmacii. In zona Zabrauti se cumpara numai heroina. Calitatea marfii variaza in functie de succesele efemere ale Politiei, care, din cand in cand, mai face cate o captura importanta sau mai aresteaza vreun traficant de la coada retelei. Dar, intotdeauna, pe Strada Zabrauti exista ""marfa"".
PRIMA TRANZACTIE. Joi, 30 septembrie a.c., ora 17:00, zona Zabrauti… In ghetoul din Strada Zabrauti domneste linistea. Masina noastra parcheaza pe una dintre stradutele neasfaltate care duce direct la blocurile unde se vinde heroina, la o distanta de cateva sute de metri de acestea. Echipa de reporteri este insotita de sursele noastre, care, sub protectia anonimatului, s-au oferit sa ajute sa aratam cititorilor cum se desfasoara traficul de droguri in Bucuresti. Pentru a putea filma pe ascuns intreaga tranzactie, ne-am folosit de ajutorul unui consumator cunoscut in mediile traficantilor. Il denumim mai jos ""Sursa"". In cele ce urmeaza, redam un fragment din stenograma inregistrarii video pe care reporterii JN au realizat-o.

PRIMUL CONTACT. Mai intai sa gasesti intermediarul dispus sa aiba incredere in tine
TRASEU. Undeva in blocurile dezafectate gasesti cu ajutorul intermediarului pe furnizor
TRANZACTIA. Pentru a intra in posesia drogului, clientul probeaza calitatea marfii, iar furnizorul banii


MARTORI
Peste zece persoane - si familiile acestora se afla incluse in programe de protectie. Politistii se plang de faptul ca legea ar trebui imbunatatita pentru a putea fi aplicata si in realitate. Conform declaratiilor chestorului Mihai Gheorghe, directorul Oficiului National pentru Protectia Martorilor (ONPM), informatiile furnizate de majoritatea romanilor inclusi in programe de protectie au dus, printre altele, si la anihilarea unor retele de trafic de droguri. Insa nu a fost necesara si schimbarea identitatii, a domiciliului sau a infatisarii martorilor inscrisi in programele de protectie. Politistii de la Antidrog au declarat Jurnalului National ca, in general, legea exista mai mult pe hartie, numarul cazurilor putand fi mult mai mare daca ar exista si in realitate o protectie reala a martorilor. ""Este dificil sa-l pui pe martor fata in fata cu un traficant de droguri sau cu rude ale acestuia, avand in vedere faptul ca este riscant"", se plang politistii de la Crima Organizata si Antidrog.


STENOGRAMA INREGISTRARII VIDEO REALIZATA DE REPORTERII NOSTRI
Sursa: Bre, mie mi-aduci 6 bile acum, ca plec!
Batrana: Da’ unde pleci, ma, la balamuc, ca da dracii in socra’tu! A, scuza-ma, fata mea!
Chiriac: Sunt 6, si cu 2, opt.
Batrana: Un milion patru sute.
Sursa: Ce un milion patru sute, sunt un milion si…
Georgiana: Ma, da’ e treaba mea acum cu cat dau si ce fac (isi opreste un comision de 50.000 lei pentru fiecare doza. Aceasta este partea ei - n.r.)!
Sursa: Nu ma intereseaza cu cat o iei tu, ca eu tot cu 200 o iau… sa mor in cancer…
Georgiana: Pai, n-am tigari, ma, sunt amarata… muncim pe 2 milioane la sase scari…
Sursa: Aoleu, sa mor in cancer, cata spaga ti-ai luat!
Georgiana: Daca-ti convine, daca nu…
Batrana catre Chiriac: Seringa iti ia baiatul! Eu nu ma pricep!
Sursa: Sa mor in cancer de nu mergi cu mine sa vezi cat e o seringa. 50.000 am dat pe ea, sa moara frati-miu. Merge el si o cumpara. A zis ca mai are trei pe care nu le da.
Batrana: Da tu esti bolnav? Fa-ti dupa el!
Sursa: Eu n-am nimic… de doua zile am iesit din spital!
Camelia: Imi dai sa-mi fac acasa?
Chiriac: Pai, nu-mi trebuie mie, ma! Ei ii trebuie! Pai sa mai cobor sa iau seringa…
Sursa: Sa mor aici daca oi avea ceva!
Sursa: Pai, de-abia am venit din Spania. Cum sa nu traga si ea?
Georgiana: Ai invatat-o si pe ea?
Sursa: Pai, daca eu trag, de unde produc bani? Batrana se intoarce dupa portofel… si pleaca din nou…
Batrana: Georgiano, da-mi si mie portofelul din aia!
Chiriac: De cand tragi, ma?
Georgiana: Stii de cand vine la mine in casa? Dinainte sa veniti voi!
Sursa: Da, da’ de trei saptamani nu am mai pus gura pe ea.
Chiriac: Eu ma uit la tine cat de bine arati.
Sursa: Pai daca trag de fiare.
Chiriac: Pai… tragi de fiare si de seringa?

×
Subiecte în articol: special sursa