x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Florence si Hussein, in sfarsit eliberati

Florence si Hussein, in sfarsit eliberati

de Ana Ilie    |    13 Iun 2005   •   00:00
Florence si Hussein,  in sfarsit eliberati

Florence Aubenas si ghidul sau, Hussein Hanun, au fost eliberati sambata, dupa cinci luni de detentie. Jurnalista de la Liberation s-a intors in Franta, iar Hussein si-a revazut numeroasa familie din Bagdad. Ei au impartit, pentru o vreme, celula de detentie cu cei trei jurnalisti romani, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, tinuti ostatici doua luni in Irak.

O stire de senzatie a facut ieri inconjurul lumii, declansand manifestari de bucurie si usurare: jurnalista franceza Florence Aubenas si ghidul sau irakian, Hussein Hanun, au fost eliberati, dupa cinci luni de captivitate in Irak.

Florence Aubenas si Hussein Hanun au fost rapiti la Bagdad la data de 5 ianuarie, iar perioada prelungita a captivitatii lor, precum si raritatea vestilor despre ei, au dat nastere la multe speculatii. Autoritatile franceze s-au mobilizat pentru a le putea obtine eliberarea, punand in miscare un intreg aparat de negociere, iar presedintele francez Jacques Chirac anunta ieri, trimfator, "bucuria intregii natiuni".

CONFIRMAREA. "Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe da indicatii ca Florence Aubenas si Hussein Hanun au fost eliberati. Florence Aubenas este in drum spre Franta, unde va ajunge la sfarsitul zilei. Hussein Hanun a ramas in Irak, la familia sa", spunea ieri dimineata comunicatul presedintiei franceze. La scurt timp a venit si o alta confirmare a eliberarii celor doi, de aceasta data din partea cotidianului Liberation, unde lucreaza Florence Aubenas. Antoine de Gaudemar, directorul publicatiei, a anuntat eliberarea lor in cursul zilei de sambata si a tinut sa mentioneze, cu bucurie, ca cei doi sunt sanatosi.

BULVERSAT. Lui Hussein Hanun nu-i vine sa creada ca-i revede pe cei dragi

CU AVIONUL. Jurnalista cotidianului Liberation se afla ieri dupa-amiaza "in drum spre Franta", unde era asteptata pe seara, la Aeroportul Villacoublay, din regiunea pariziana. Potrivit ambasadorului francez la Bagdad, aparatul la bordul caruia s-a urcat Florence a parasit capitala irakiana la ora locala 12:00, dupa "negocieri foarte dificile, deoarece aeroportul este inchis inca de sambata seara, din cauza unei furtuni de nisip". Avionul urma sa faca o escala in Cipru, inainte de a ajunge in Franta. In Cipru, jurnalista a fost intampinata de ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, si de patronul cotidianului Liberation, Serge July.

SLABITA SI SURAZATOARE. Bernard Bajolet, ambasadorul francez la Bagdad, a tinut sa precizeze ca jurnalista era "slabita, dar surprinzator de surazatoare" si ca a "trecut peste aceasta incercare cu un curaj exceptional". Diplomatul francez, care a gestionat cu succes si criza generata de rapirea altor doi jurnalisti francezi, Christian Chesnot si Georges Malbrunot, eliberati in luna decembrie 2004, s-a folosit de aceasta ocazie fericita pentru a avertiza inca o data ca Irakul este "extrem de periculos" pentru reprezentantii presei.

FAMILIA. La Paris, Sylvie Aubenas, sora lui Florence, s-a declarat "nebuna de fericire", spunand ca "toata lumea este usurata si fericita pentru ea si foarte recunoscatoare tuturor serviciilor care au ajutat la scoaterea ei de acolo". O alta declaratie asteptata cu interes a fost cea a Consiliului Francez al Cultului Musulman. Presedintele acestei organizatii, Dalil Bubaker, si-a exprimat "imensa bucurie". "Pentru toata comunitatea musulmana, este o mare usurare ca ambele victime isi vor reintalni familiile, prietenii si isi vor relua viata", a spus acesta.

Secretarul general al organizatiei Reporteri Fara Frontiere, Robert M"nard, a marturisit ca a primit vestea cu "lacrimi in ochi". M"nard declarase sambata ca rapitorii au cerut, prin intermediari, 15 milioane de dolari pentru eliberarea celor doi, insa dupa reactia dura a autoritatilor franceze a recunoscut ca s-a "exprimat gresit".

ITALIENCELE RAPITE DEBORDEAZA DE FERICIRE
Fostele ostatice italiene Giuliana Sgrena si Clementina Cantoni au tinut sa-si declare bucuria la auzul vestii eliberarii celor doi francezi. "Sunt foarte fericita. Cazul lor a fost foarte dificil si foarte complicat", a declarat Giuliana Sgrena, jurnalista publicatiei Il Manifesto, rapita la data de 4 februarie la Bagdad si eliberata o luna mai tarziu, in conditii dramatice si incomplet elucidate. Atunci, ofiterul de informatii care o eliberase a fost ucis incercand sa o protejeze, dupa ce vehiculul in care se indreptau cei doi spre aeroport a fost atacat, din greseala, de soldatii americani. Clementina Cantoni, voluntara rapita in Afganistan si eliberata joi seara, dupa 25 de zile de detentie, a dedicat jurnalistei franceze petrecerea pe care a organizat-o familia sa, la intoarcerea in Milano. (Ana Ilie)

ACASA LA BAGDAD
Ghidul irakian al lui Florence, Hussein Hanun, a ramas dupa eliberare in Bagdad, pentru a se intalni cu familia sa. Fostul ostatic era asteptat cu nerabdare de rudele sale, in cartierul Jadria din capitala irakiana. Hussein a fost condus acasa intr-o masina a Ambasadei Frantei la Bagdad, iar soldatii francezi au vegheat ca reintalnirea sa nu fie deranjata de nimeni si de nimic. El era invesmantat intr-o "dishdasha", o camasa traditionala alba si lunga, si parea epuizat, dar fericit. Reintalnirea cu sotia sa, Suha, cu cei patru copii si cu rudele apropiate a fost deosebit de emotionanta. Sotia sa i s-a aruncat la picioare si l-a imbratisat, inlacrimata. Pentru a sarbatori cum se cuvine revenirea lui Hussein acasa, familia a sacrificat o oaie chiar in fata casei. (Ana Ilie)

PROFESIONISTA DESAVARSITA
EXPERIENTA. Aubenas, o specialista a relatarilor din zone de razboi
Florence Aubenas, in varsta de 44 de ani, este una din jurnalistele cu mare experienta in relatarea din zone de conflict din Franta, iar colegii o recomanda drept o profesionista desavarsita.
De nationalitate franceza, Florence s-a nascut in Belgia, la 6 februarie 1961, si a urmat cursurile Centrului de formare a Jurnalistilor din Paris, pe care l-a absolvit in 1984.
A debutat la cotidianul Le Matin, a trecut prin redactia Nouvel Economiste si s-a alaturat echipei de la Liberation in 1986. Florence a transmis evenimentele dramatice petrecute in ultimii ani in Rwanda, Kosovo, Algeria, Afganistan si Irak, dar si in Franta. A scris mai multe volume apreciate de critica si pregateste o lucrare cu privire la un mare scandal de pedofilie din Franta. (Ana Ilie)
×