x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fluieraturi in capitala Unirii

Fluieraturi in capitala Unirii

01 Dec 2004   •   00:00

EVENIMENT
Evenimentele politice din ultimele zile, legate de rezultatul alegerilor generale, au umbrit sarbatoarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. La Alba-Iulia manifestarea a fost politizata, cei prezenti simtind nevoia sa-si etaleze simpatiile sau antipatiile politice. Doar in Capitala sobrietatea ceremoniilor religioase si militare a fost respectata.
MONICA C. ANDREI, LUCIAN DOBRATER

Click pentru a mari imaginea
PAS DE DEFILARE. Militari ai Armatei Romane si ai Ministerului Administratiei si Internelor au defilat ieri pe sub Arcul de Triumf
Parada militara din zona Arcului de Triumf a dat startul ieri-dimineata evenimentelor organizate de autoritati cu acest prilej. Presedintele Iliescu, alaturi de membri ai Guvernului, consilieri prezidentiali, parlamentari ai partidului de guvernamant si ai opozitiei, ambasadori si atasati militari au asistat la ceremonie. Presedintele a sosit cu cinci minute mai devreme de ora programata, si parada militara a inceput la ora 9:30, spre bucuria oficialilor si a celor cateva sute de bucuresteni care asteptau in frig la Arcul de Triumf. Alaturi de seful statului au stat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si presedintele PUR, Dan Voiculescu, iar in spatele sau s-a asezat fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu.

A urmat, pentru circa un sfert de ora, defilarea militarilor din fortele terestre, aeriene si navale ale MApN, ale Ministerului Administratiei si Internelor si ale Brigazii Antiteroriste a SRI.

CONTROL LA SANGE. De la Arcul de Triumf, oficialii s-au indreptat spre Monumentul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol, unde s-a desfasurat un ceremonial militar si religios si au fost depuse coroane de flori. Serviciul de Protectie si Paza si Politia Militara au luat masuri drastice de securitate in zona pe durata ceremoniei de depunere a unor coroane de flori. Accesul publicului si al ziaristilor in apropierea monumentului a fost permis numai dupa un control corporal antiterorist, efectuat pe aleile parcului. N-au lipsit nici de data asta emotiile. Cu aproximativ 20 de minute inaintea inceperii ceremoniei, un soldat din Regimentul 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul" a fost inlocuit pentru ca i s-a facut rau. Ceremonia a inceput cu o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti. Au depus apoi coroane de flori presedintele Ion Iliescu, reprezentantii institutiilor statului, ai partidelor politice, ai serviciilor secrete, ai asociatiilor revolutionarilor, veteranilor de razboi si cercetasilor.
Manifestarea s-a incheiat cu defilarea garzii de onoare.

ALBA-IULIA. Fara presedintele tarii si in lipsa paradelor militare din anii trecuti, Alba-Iulia si-a primit oaspetii pe o vreme placuta. Foarte putina lume a venit insa ieri sa sarbatoareasca Unirea acolo unde s-a faurit, Platoul Romanilor din cetate fiind dezolant de linistit. Doar cateva mii de oameni au tinut sa asiste la eveniment, printre care s-a aflat si premierul Adrian Nastase. Sosit la Alba-Iulia in cursul noptii, cu trenul prezidential, Nastase a iesit din Hotelul Cetate la ora 10:17. Insotit de cativa membri ai staff-ului sau, Vasile Dancu, Ioan Rus, Gabriel Oprea, Eugen Bejenariu, dar si de consilierul prezidential Victor Opaschi, seful Guvernului a parcurs pe jos distanta intre hotel si statuia lui Mihai Viteazul, locul in care au debutat propriu-zis manifestarile.

LIPSA DE RESPECT. In timp ce garda militara i-a dat onorul si s-a intonat imnul national, din multime s-au facut auzite scandarile catorva grupuri de opozitie, formate din exponenti ai Aliantei D.A. din tot judetul Alba, intre care s-au regasit consilieri locali si chiar presedintii unor organizatii orasenesti ale PNL si PD. Sobrietatea manifestarii n-a fost respectata, unii dintre acestia incercand sa transforme Ziua Nationala a Romaniei in miting electoral.

MANA CU MANA. Inaltele oficialitati au fost conduse apoi de gazde la Sala Unirii, unde primarul Mircea Hava a primit soliile din cetatile de scaun ale Romaniei, Suceava, Targoviste si Alba-Iulia. Mesajele au fost intercalate cu cantece patriotice, "Desteapta-te, romane!", "Treceti batalioane romane Carpatii" si "Din tara motilor noi am venit". Dupa mesajul de bun venit al primarului Mircea Hava, premierul a lansat un mesaj la unitate si toleranta. Apoi s-a prins in Hora Unirii, alaturi de sutinatorii sai, dar si de reprezentantii Aliantei D.A. prezenti la Alba-Iulia, Calin Popescu Tariceanu, Mona Musca, Gheorghe Flutur si Cozmin Gusa.

.

.

REPROSURI
Adrian Nastase a criticat ieri la Alba-Iulia prezenta unor sustinatori, atat ai Uniunii PSD+PUR, cat si ai Aliantei PNL-PD, care au scandat lozinci electorale in timpul ceremoniilor dedicate Zilei Nationale. "Steagurile cu insemnele partidelor nu aveau ce sa caute la Alba-Iulia. Faptul ca nu s-au organizat alegeri anticipate anul trecut a dus la suprapunerea Zilei Nationale cu campania electorala si cu finalizarea negocierilor de aderare la UE", a spus Nastase. Potrivit liderului PSD, si in anii trecuti au aparut astfel de manifestari, insa "traditia nu trebuie incurajata". (Silviu Sergiu)

IN PERICOL
Sarbatorile de 1 Decembrie "sunt puse in pericol de modul in care actuala putere intelege sa isi pastreze majoritatea in parlament", a declarat ieri Calin Popescu Tariceanu. Aflat la Alba Iulia cu ocazia Zilei Nationale, liderul liberal este de parere ca actuala putere "incearca sa influenteze decisiv al doilea tur de scrutin la alegerile prezidentiale". "Poate astazi, momentul care s-a petrecut la Alba-Iulia ii va face pe multi din PSD sa reflecteze la semnificatia actului Unirii si sa incerce sa copieze modul in care inaintasii nostri si-au manifestat atitudinea politica la vremea respectiva", a incheiat presedintele PNL.

.

.

.

Fostul presedinte l-a flancat pe Iliescu

Click pentru a mari imaginea
VIP-URI. Parada militara a fost urmarita de numeroase personalitati politice
La ceremoniile religioase si militare atat de la Arcul de Triumf, cat si de la Monumentul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol au participat foarte multe personalitati. Alaturi de seful statului, Ion Iliescu, au stat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si presedintele PUR, Dan Voiculescu, iar in spatele sau s-a asezat fostul presedinte Emil Constantinescu. Pe lista VIP-urilor mai pot fi trecuti: ministrul de Externe, Mircea Geoana, ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul apararii nationale, integrarii europene si justitiei, Ioan Talpes, ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Popescu, ministrul delegat pentru coordonarea Autoritatii de Control, Ionel Blanculescu. Toti au depus coroane si jerbe de flori. La eveniment au mai participat si ambasadori straini acreditati la Bucuresti, reprezentanti ai cultelor religioase prezente in Romania, ai veteranilor de razboi, reprezentanti ai partidelor politice parlamentare si neparlamentare, primarii de sectoare.

.

"TE DEUM" LA PATRIARHIE
Tot cu ocazia Zilei Nationale, la Catedrala Patriarhala a fost oficiata slujba Te Deum-ului de catre Parintele Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Teoctist, fiind pomeniti inaintasii romani care au contribuit la implinirea actului Unirii din 1918, cu prilejul sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei. Teoctist a remarcat in cuvantul sau ca marele ideal al Unirii romanilor de pretutindeni nu ar fi fost posibil fara jertfa unor inaintasi ilustri. Patriarhul BOR a amintit de marele voievod Mihai Viteazul, "ctitorul unei Uniri de scurta durata, dar de mare valoare in istoria noastra", cat si de fruntasii clerului romanesc din Transilvania, figuri de prima marime ale consfintirii Marii Uniri.
Peste granita - Romania, sarbatorita si in Europa Ziua Nationala a fost sarbatorita de comunitatile romanesti prin intalniri, conferinte, concerte de muzica, la care au participat nu numai romanii, ci si personalitati ale tarilor in care locuiesc. Manifestarile au inceput pe 30 noiembrie, in Serbia, la Palatul Obrenovici din Belgrad. Ambasada Romaniei a oferit un dineu oficialitatilor sarbe, iar la Nicolint, in Banatul Sarbesc, a fost organizat un "Te Deum".

La Paris, Ziua Nationala a fost celebrata in prezenta Majestatilor Lor Regele Mihai si Regina Ana, cu ocazia galei anuale a "Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei". Romania a fost, pentru cateva ore, sarbatorita de personalitati de prim rang ale vietii culturale franceze. Principesa Margareta si Principele Radu au fost apoi amfitrionii unui dineu de gala, gazduit de "Pavillion Ledoyen", de pe Champs-Elysees, unde a fost prezent si ambasadorul Romaniei, Sabin Pop.

In Irlanda, Asociatia Romana a organizat o seara culturala in Dublin, cu Sofia Vicoveanca si Ionela Prodan. Spectacolul a continuat cu formatia de dansuri populare "Miorita", acompaniata de Taraful Centrului Cultural din Dublin. La acest eveniment dedicat zilei de 1 Decembrie a fost prezent si primarul capitalei irlandeze, Michael Conaghan. Pianistul Dumitru Nicolae si soprana Simonida Lutescu au oferit un concert de muzica clasica la Muzeul Muzicii din Stockholm, in vreme ce fostul ambasador al Suediei in Romania, Ragnar Angeby, a sustinut conferinta "Romania - stat candidat la Uniunea Europeana". (Costin Anghel, Ana-Maria Luca)
×