x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fosta soție a lui Dan Adamescu, căzută „pe arest” în bătălia pe magazinul Unirea  

Fosta soție a lui Dan Adamescu, căzută „pe arest” în bătălia pe magazinul Unirea  

de Ion Alexandru    |    11 Oct 2018   •   11:55
Fosta soție a lui Dan Adamescu, căzută „pe arest” în bătălia pe magazinul Unirea  

Carmen Adamescu, fosta soţie a magnatului Dan Grigore Adamescu, a fost ridicată, ieri, de polițiștii de la IGPR, care desfășoară o anchetă referitoare la posibila săvârșire a unor infracțiuni de delapidare și evaziune fiscală, având un prejudiciu de 43 de milioane de lei. Acțiunea, derulată sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, a pornit de la două sesizări penale. Una făcută de fiul vitreg al lui Carmen Adamescu, Bogdan Alexander Adamescu, și a doua făcută de către acționarii Unirea Shopping Center SRL, care acuză faptul că a fost externalizată conducerea societății și se încearcă “spolierea” averii companiei cu peste șase milioane de euro.

Nu mai puțin de șapte percheziții au avut loc, ieri dimineață, în Capitală, la domiciliile mai multor persoane care sunt vizate în acest dosar. Perchezițiile au avut loc inclusiv acasă la Carmen Adamescu Palade, soția defunctului magnat Dan Grigore Adamescu, dar și la sediile mai multor societăți comerciale pe care aceasta le controlează direct sau prin interpuși. A fost verificat inclusiv sediul magazinului Unirea, din centrul Capitalei, potrivit unor surse judiciare.

3 milioane de lei însușiți în mod ilegal

Ancheta a pornit de la mai multe plângeri formulate, de la Londra, de către Bogan Alexander Adamescu, foul lui Dan Grigre Adamescu, și de compania Unirea Shopping Center SRL, care au denunțat activități ilicite, încheierea unor contracte fictive și operațiuni de evaziune fiscală. Conform unui comunicat de presă al IGPR, “din cercetări a reieșit că persoanele bănuite, în virtutea funcţiilor de conducere deținute în cadrul unei societăți comerciale având ca obiect principal de activitate <<închirierea și subînchirierea bunurilor proprii>>, ar fi încheiat mai multe contracte de management, respectiv de prestări servicii, prelungite sau modificate prin acte adiționale succesive, cu alte societăţi comerciale controlate direct sau prin intermediari. În baza acestor contracte, s-ar fi efectuat plăți cu consecința prejudicierii societății, prin delapidarea acesteia cu sumele plătite în baza facturilor fictive emise de firmele controlate”.

Anchetatorii mai spun că plățile care ar fi fost efectuate ilegal în conturile acestora sunt de aproximativ 43.000.000 de lei. De asemenea, persoane cu funcții de conducere în cadrul societății prejudiciate sunt bănuite că și-ar fi însușit ilegal aproximativ 3.000.000 de lei, bani ridicați în numerar din casieria societății sau din cont, cu titlul de ,,avans spre decontare”, dar nereturnați,

50.000 de euro pe lună

Una dintre operațiunile investigate de polițiști se referă la încercarea unei companii controlată de Carmen Adamescu de a încasa peste 27,6 milioane de lei de la Unirea Shopping Center SRL. Acționarii societății au acuzat-o, încă de anul trecut, că fosta soție a lui Dan Adamescu a externalizat funcția de drector general al Unirea Shopping Center, în favoarea companiei Pall D’Or CON SA, societate care aparține unor rude de gradul I ale acesteia, iar externalizarea a fost făcută direct sau prin intermediul unei alte companii, SC Tycoon Center Corporation SRL, care este controlată de fiul lui Carmen Adamescu, Rani Palade.

Concret, prin decizia lui Carmen Adamescu, în 2014, a fost încheiat, fără știința acționarilor Unirea Shopping Center, un contract  de prestări de servicii  și consultanță în afaceri, având ca obiect organizarea, conducerea și gestionarea activității societății Unirea Shopping Ceter SA, contract care a fost, ulterior, modificat prin trei acte adiționale, de asemenea, fără cunoștința sau cu aprobarea acționarilor. Inițial, Unirea Shopping Center trebuia, în baza acestui contract, să achite, lunar, către SC Pall D’Or CON SA, suma de 34.430 de euro, la care se adaugă TVA, iar, din ultimul act adițional, rezultă că suma lunară ajunsese la 50.000 de euro la care se adaugă TVA. Asta, în condițiile în care Carmen Adamescu, în calitate de prepeședinte al Consuliului de Administrație al Unirea Shopping Center încasa o remunerație lunară în cuantum de 10.000 de euro.

Notificarea de plată i-a adus dosarul penal

În data de 3 octombrie, conducerea Unirea Shopping Center, dar și Bogdan Alexander Adamescu, în calitare de actual președinte al CA, au fost notificați, de către Pall D’Or CON SA, prin intermediul Casei de Avocatură Dănescu și Asociații, că trebuie să achite, imediat, suma de 6 milioane de euro, la care se adaugă TVA. În notificare, apropații lui Carmen Adamescu invocă existența unor prevederi din contractul nr. 363/6 ianuarie 2016, modificat prin acte adiționale, care sancționează Unirea Shopping Center pentru că a denunțat unilateral acest contract. Astfel, contractul de externalizare a funcției de conducere a fost încetat, intempestiv, la data de 30 august 2017, drept pentru care, în opinia companiei controlate de Carmen Adamescu, trebuie plătită o sumă compensatorie egală cu contravaloaea a 120 de luni de plată. Mai mult, suma lunară de plată pentru luna iulie a anului trecut a fost de 50.000 de euro, la care se adaugă TVA, solicitând achitarea sumei totale de 32.844.000 de lei cu tit cu TVA.

Acționarii Unirea Shopping Center SRL a contestat și în instanță această notificare, câștigând la fond. Aceștia arată că, potrivit prevederilor Actului Constitutiv, directorul general al companiei nu poate fi altă persoană decât aceea desemnată de AGA pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație, iar externalizarea funcției de conducere a fost făcută ilegal.

Firmele beneficiare, controlate de mama, tatăl și fiul lui Carmen Adamescu

SC Pall D’Or CON SRL, firma care solicită cele 6 milioane de euro, a fost deținută, în 2013, de Carmen Adamescu și de către compania SC Tycoon Finance Corporation SRL. În 216, Tycoon Finance Corporation SRL îi avea drept acționari pe mama lui Carmen Adamescu, Zinca Palade (născută în anul 1933), și pe fiul Rani Palade. În prezent, co-asociat cu acesta din urmă este tatăl lui Carmen Adamescu, Costanche Palade.

Ieri după-amiază, după mai multe ore de audieri la sediul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din IGPR, polițiștii au dispus reținerea lui Carmen Adamescu, pentru 24 de ore, urmând ca Parchetul de pe lângă Tribunalul București să o prezinte pe aceasta în fața instanței, cu propunerea de arestare preventivă.

Între fiul natural al magnatului Dan Grigore Adamescu și Carmen Adamescu se poartă, de mai bine de doi ani, un adevărat război pentru imperiul financiar lăsat de acesta în urmă. Una din mizele conflictului este Magazinul Unirea, din centrul Bucureștiului

 

×
Subiecte în articol: carmen adamescu