x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fostii captivi in Irak, la prima conferinta de presa

Fostii captivi in Irak, la prima conferinta de presa

01 Iun 2005   •   00:00

O conferinta la care romanii au asteptat clarificarea situatiei, dar in urma careia au aparut si mai multe neclaritati si contradictii. Marie-Jeanne, Ovidiu si Sorin au fost rezervati in informatii, pentru "a proteja pe cei care ne-au salvat". Noutatile au aparut doar prin "scaparile" celor trei: Ovidiu a fost batut, iar eliberarea s-a produs nu in forta, ci prin abandonarea ostaticilor undeva in Bagdad.

  • de OANA STANCU, ALEX NEDEA. LUCIAN FLOREA
  • Desi conferinta organizata ieri cu cei trei jurnalisti a fost considerata un esec din punct de vedere al informatiilor noi furnizate de ei, printre putinele lucruri pe care cei trei le-au dezvaluit a fost si faptul ca Ovidiu Ohanesian a fost batut in timpul detentiei. Cea care a recunoscut acest lucru a fost Marie-Jeanne Ion, care a spus ca Ovidiu a fost "batut rau" si amenintat cu pusca. Ohanesian refuzase sa raspunda la o intrebare pe aceasta tema in interviul pe care l-a acordat in urma cu cateva zile ziarului la care lucreaza, Romania libera. Ieri insa a marturisit ca au existat anumite momente tensionate in timpul detentiei in care a fost intr-adevar batut. Este vorba de momentul in care Sorin fusese imbracat in costumul portocaliu al condamnatilor la moarte. Ohanesian a explicat ca doar el a fost agresat, dintre cei patru, si ca motivul ar fi ca n-a respectat "anumite" reguli. Nu a precizat insa care ar fi acele reguli, invocand acelasi motiv pentru care s-a pastrat tacerea in acest caz: mai multe detalii ar putea pune in pericol vietile unor oameni.

    Semne de intrebare raman si asupra momentului in care cei trei au fost eliberati. "Gardienii erau fericiti ca plecam", a spus Marie-Jeanne referitor la cadourile primite de la rapitori, pe care Ovidiu le mentiona in interviul sau. Ea a confirmat ca au existat astfel de cadouri si a spus ca a primit o hartie igienica. Marie-Jeanne a mai spus ca nu poate sa isi explice comportamenul acelor oameni. Jurnalistii au povestit ca la finalul detentiei li s-a spus "Go Romania" si ca au fost transportati cu o masina. In ziua eliberarii, dupa ce au fost scosi din locul unde erau tinuti, jurnalistii romani si insotitorul lor, Mohamad Munaf, au fost lasati in strada, undeva in Bagdad, si ulterior au fost preluati de salvatorii lor. Marie-Jeanne Ion a tinut sa precizeze ca, dupa eliberare, cei patru nu s-au aflat nici un moment in custodia autoritatilor americane. Jurnalista de la Prima TV a mai spus ca in acele momente ei nu au fost preluati de "arabi", dar nu a dorit sa raspunda la intrebarea daca au ajuns imediat la romani. Cert este ca toti patru au ajuns la Ambasada Romaniei, de unde Munaf a fost dus la reprezentanta diplomatica americana. Romanii au fost supusi apoi unui "debriefing", lucru pe care il considera normal, la fel ca si faptul ca Munaf a fost preluat de americani.

    Filmul rapirii

    Fiica senatorului Vasile Ion a revenit in timpul intalnirii de ieri si asupra intrebarilor legate de plecarea jurnalistilor in Irak. Marie-Jeanne sustine ca Mohamad Munaf a organizat plecarea si ca Omar Hayssam a fost cel care a pus-o in contact cu acesta. "Omar mi-a spus ca un prieten de-al lui vrea sa faca aceasta deplasare in Irak. M-a intrebat daca este cineva interesat si i-am spus ca prima interesata sunt chiar eu", povesteste ziarista Prima TV. Apoi s-a intalnit cu Munaf, care i-a parut un om serios, pentru a clarifica detaliile calatoriei. La Ohanesian, Munaf a ajuns prin intermediul unui coleg, caruia redactorul de la Romania libera nu i-a dezvaluit identitatea.

    Cei trei jurnalisti au continuat sa sustina ca nu au primit nici un ban, nici de la Mohammad Munaf si nici de la Omar Hayssam pentru aceasta delegatie. Munaf ar fi platit doar biletul de avion, in timp ce masa pe durata sederii in Irak si-au asigurat-o singuri. Cat despre costurile cazarii, Marie-Jeanne spune ca ei ar fi avut bani sa le suporte si ca nu mai stie daca Munaf platise hotelul. Cetateanul americano-irakian nici nu statea cu ei la acelasi hotel. El locuia impreuna cu familia sa si avea deseori chiar alt program decat cei trei romani.

    In seara zilei de luni, 28 martie, momentul rapirii, cei patru se intorceau la hotel dupa ce mersesera sa se documenteze pentru un articol pe care vroia sa il scrie Ovidiu. Autoturismul lor a fost blocat pe o strada laturalnica din Bagdad, de o masina mare, alba. Mai multe persoane, Marie-Jeanne estimeaza ca zece, i-au scos din masina lor. Pe Miscoci si pe Ovidiu i-au aruncat in portbagaj, iar femeia a fost pusa sa se culce pe bancheta din spate. Din aceasta pozitie a reusit sa trimita cele doua mesaje. Apoi, cand a primit un mesaj din redactie, rapitorii au auzit soneria telefonului, s-au "isterziat", potrivit marturiei lui Marie-Jeanne, si i-au luat aparatul. Este vorba de telefonul lui Sorin, care avea in el cartela primita de la serviciu si pe care il foloseau cei doi ziaristi de la Prima. Autorii atacului i-ar fi confiscat ulterior si telefonul personal lui Marie-Jeanne, cand prietenul ei incerca sa o sune.

    Primul loc in care au fost dusi ostaticii a fost o camera intrunecata intr-o casa. Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Mohamad Munaf erau impreuna. Aici au fost tinuti pana vineri, 1 aprilie, cand rapitorii i-au mutat intr-un beci, in care conditiile erau mult mai rele. Cei trei spun ca a existat la un moment dat chiar riscul sa se sufoce. Reporterii au mai spus ca mesajele pe care le-au inregistrat erau impuse de rapitori. Cele cinci inregistrari video si caseta audio au fost facute intr-o incapere, deasupra beciului in care erau detinuti. Munaf a stat impreuna cu ei tot timpul, spun ziaristii, pentru ca americanul a fost cu ei in momentul rapirii si in cel al eliberarii. Dar pe durata detentiei, ei recunosc ca erau legati la ochi si nu aveau voie sa vorbeasca.

    Ziaristii romani sunt convinsi ca Munaf nu este implicat in rapire. Mai mult, Marie-Jeanne Ion a declarat ca nu intelege scenariile care ii implica chiar si pe ei - cei trei romani in premeditarea rapirii. Presa centrala relata ieri ca fratele si cumnatul lui Munaf, audiati la Bagdad, ar fi declarat ca Sorin, Ovidiu si Marie-Jeanne stiau dinainte de rapire si au aprobat planul. Jurnalista de la Prima a apreciat ca un om sanatos nu ar putea sa faca asa ceva si ca ancheta oficiala va face lumina.

    Mai mult, cei trei au indemnat presa sa nu faca speculatii in zilele urmatoare pentru ca ar putea pune in pericol vietile altor oameni si ale celorlalti ostatici din Irak. Ei si-au exprimat covingerea ca opinia publica va afla intr-un timp scurt adevarul si au insistat asupra faptului ca mai multe detalii ar ameninta vieti omenesti.

    Sunt lucruri pe care le resimti in stomac: Ovidiu a fost batut rau. Iti amintesti ca Ovidiu a venit acasa fara un dinte. Il ai in fata ta, un introvertit, un timid, un plapand aproape, in ciuda corpolentei. Ti se face rau numai cand te gandesti prin ce o fi trecut. Ai in urechi vocea calda al lui Sorin, tonul care implora si ti se suprapune chipul lui cu caciula portocalie. Si iar ai stomacul in gat. Sunt momente cand m-am simtit acolo, in conferinta de presa de ieri, un sacal. Dincolo de firesti sentimente insa e un tavalung de intrebari provocate de contradictii, de sincope, de o ceata fantastica, in locul a ceea ce ar fi trebuit sa fie o conferinta care sa lamureasca lucrurile. Nu cred ca este vreun jurnalist cu un pic de minte si o tara de informatii care sa nu inteleaga faptul ca multe nu pot fi spuse, ca sunt informatii clasificate, ca sunt lucruri care ar pune in pericol viata unor oameni. La Bagdad au avut loc arestari, s-a ajuns la aceste arestari cumva. Insa ieri, in drum spre redactie am realizat ca am acum mai multe intrebari, mai multe dubii, mai multe lucruri care se bat cap in cap decat cu doua ore in urma, cand ma indreptam spre conferinta de presa.

    APARAREA LUI MUNAF. Pentru mine este greu de inteles bunaoara atitudinea celor trei jurnalisti de a-i apara pe Mohamed Munaf si pe Omar Hayssam, carora instanta le-a dat mandat de arestare pentru terorism. Autoritatile statului sustin deci ca Omar si Munaf au pus la cale rapirea. Mai mult, pe 5 aprilie cand Omar a fost arestat, arestarea avea legatura cu rapirea, arata purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu. Cum sa nu iti vina sa le smulgi bucati din carne pentru chinul la care te-au supus aproape doua luni? In schimb, Marie Jeanne, Sorin si Ovidiu spun ca nu isi pot inchipui ca un om cu trei copii mici acasa, cu o sotie care il conduce la aeroport, cu o familie mare la Bagdad ar putea face asta. In captivitate, ei il imbarbatau pe Munaf, mai spun. Ca atare, fostii ostatici nu cred in versiunea statului roman.

    OMAR SI SMS-UL DOAMNEI ION. Si despre celalalt personaj cheie aflam lucruri pozitive. Omar a mai fost dat pe Prima TV cand s-a dus in Yemen sa salveze niste marinari romani. "Noi am dat la TV. Am vorbit la telefon, el a sunat ", relateaza Marie Jeanne. Reporterul Prima TV a aratat ieri ca l-a cunoscut pe Hayssam in deplasarea oficiala facuta alaturi de fostul presedinte Ion Iliescu in Algeria, in urma cu doi ani si ca intre ei nu exista o relatie de prietenie. Cat despre tatal sau, senatorul PSD Vasile Ion, acesta "nu are nici o legatura cu Omar", il stia pentru ca "avea interese in judetul cu pricina". O contradictie stupefianta cu realitatea care ne arata ca mama lui Marie Jeanne, Magdalana Ion, i-a dat un SMS omului de afaceri pe care chipurile nu il stia ca sa ii spuna "Chiar ne temem pentru tine".

    Apoi este raspunsul pe care Marie Jeanne il da atunci cand este intrebata cum a putut pleca in Irak pe mana unui personaj controversat in Romania, despre care existau informatii publicate de presa, dar si altele nepublicate. "Daca ar fi avut intr-adevar probleme, banuiam ca daca era ceva in neregula cu el se afla. Sunt foarte multe cazuri de persoane controversate in Romania, care s-au terminat astfel". Marie Jeanne este un ziarist cu experienta, un ziarist care ani in sir s-a ocupat de Administratia Prezidentiala, redactor sef al stirilor de la Prima si in plus fata unui senator care ar fi putut sa-l verifice pe Omar in alte cercuri. Ovidiu Ohanesian este un reporter de investigatii care scrie despre serviciile secrete. Cu toata acestea, el afirma ca nici nu a stiut ca Munaf este partenerul de afaceri al lui Omar. "Eu nu am avut nici o legatura cu acest Omar Hayssam. E un om pe care nu l-am cunoscut, nu-l cunosc. Cu atat mai putin nu stiu nimic de afaceri pe care le-ar fi avut cu unul dintre noi sau cu rudele noastre. Eu nu am avut de-a face cu el, eu l-am cunoscut pe Munaf prin telefon, m-am intalnit cu el de doua ori, ca sa ii dau pasaportul si poza ca sa rezolve cu viza. Sigur ca am auzit de Omar ca s-a scris prin presa. Nici macar nu stiam ca a fost partener cu acest Munaf".

    AMERICANUL. In legatura cu Munaf, declaratiile pe care le-au dat cei trei jurnalisti sunt confuze. Pe de o parte, intrebati daca Munaf a fost tratat diferit de ei, avand in vedere ca era irakian devenit american, deci tradator de neam, Marie Jeanne a explicat ca acesta a fost in captivitate cu ei tot timpul si ca au fost tratati la fel. Ultima inregistrare video il arata pe Munaf insa singur, separat de cei trei jurnalisti. La fel si in fotografiile aparute pe Reuters, Munaf nu mai aparea in poza. Desi erau legati la ochi si nu aveau voie sa vorbeasca intre ei, Munaf ar fi fost tot timpul cu ei "pentru ca am fost adusi toti acolo, iar in momentul eliberarii am fost toti patru", raspunde reporterul Prima TV.

    BATAIA. Un episod in plina ceata este cel in care Ovidiu a fost batut. Marie Jeanne este cea careia "ii scapa" informatia, desi in interviul acordat Romaniei Libere Ovidiu se rezumase la a vorbi doar despre niste momente tensionate. Ovidiu nu vrea sa dea informatii, insa nu pentru ca e traumatizant inca episodul, ceea ce ar fi de inteles, ci pentru ca "sunt vieti care ar putea fi puse in pericol". A fost batut pentru ca nu a respectat niste reguli, atunci cand Sorin a fost imbracat in portocaliu, era amenintat cu pistolul la tampla. Pe cine pune deci in pericol?

    PROPRIA ANCHETA. Ovidiu Ohanesian a anuntat ca va face propria ancheta in acest caz, pentru ca "trebuie sa clarifice anumite lucruri". Pune felinarul pe serviciile secrete insa, intrucat aminteste ca in februarie-martie a scris mai multe anchete despre activitatea acestora. In interviul din Romania Libera mai spunea ca din spion nu l-au scos rapitorii. Cat priveste ancheta oficiala a statului, cei trei jurnalisti nu au fost audiati pana acum, ei participand doar la debriefingul din perioada carantinei. "Nu ni s-a spus ca ar fi fost vorba de o audiere", a precizat Marie Jeanne Ion.

    ELIBERAREA. Cum au fost eliberati este o alta informatie clasificata. Nu a fost insa o interventie in forta a politiei irakiene, asa cum sustinea Mohamad Shamil, unul dintre negociatori, ci jurnalistii au fost suiti intr-o masina si dusi undeva in Bagdad, dupa ce au primit cadouri. Marie Jeanne admite ca s-au purtat niste negocieri, insa nu stie ce.

    CATE GRUPARI? Cine sunt rapitorii: teroristi sau talhari? "Oameni care lupta pentru niste idealuri ale lor", raspunde Marie Jeanne, care arata ca nu crede ca sunt talhari, dar ca nu poate sustine acest lucru cu certitudine. Presedintele Traian Basescu a anuntat pe 13 aprilie ca ziaristii sunt acum la alta grupare decat cea initiala. Marie Jeanne si Ovidiu nu stiu daca pe toata durata captivitatii a fost aceeasi grupare. Ovidiu crede ca a fost una singura.

    VIZA. Un alt lucru ramas in ceata dupa conferinta de ieri este modalitatea in care s-a obtinut viza pentru plecarea jurnalistilor. In presa sunt vehiculate informatii potrivit carora un inalt ofiter MapN ar fi intervenit pentru ei pe langa ambasadorul Murad, spunandu-i acestuia ca ziaristii vor merge pe calea miliara, vor zbura cu un Hercules si vor ateriza la Thalil. Cei trei jurnalisti spun ca nu au astfel de informatii, ca Munaf s-a ocupat de vize, insa o problema exista: Sorin tocmai fusese in Israel si in Irak greu intri cu o astfel de viza in pasaport. Ramane atunci informatia ca un ofiter MapN a lucrat mana in mana cu Munaf.

    NATIONALITATEA SUSPECTA. Conferinta de ieri s-a incheiat cu un lucru care trezeste si mai multe intrebari. "Va rugam sa nu faceti nici un fel de speculatie vizavi de nici un nume, nici o nationalitate, nimic! Si speram sa ne bucuram impreuna foarte curand cu totii", a aratat Sorin Miscoci. Greu de spus la cine se refera: la persoanele implicate in recuperarea lor, la alti ostatici despre care amintesc ca se afla la Bagdad sau la sirianul Zaher Iskandarani, arestat dupa inceperea crizei ostaticilor si eliberat dupa salvarea lor?

    MApN a dezmintit ieri orice implicare a sa in aceasta chestiune, insa, la cateva zile dupa rapire, Gelaledin Nezir, purtatorul de cuvant al institutiei, a demisionat din functie.
    ×