x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fostul director general al AIBB, trimis în judecată pentru un schimb de terenuri

Fostul director general al AIBB, trimis în judecată pentru un schimb de terenuri

de Veronica Micu    |    13 Aug 2008   •   00:00
Fostul director general al AIBB, trimis în judecată pentru un schimb de terenuri

16:35 • DNA l-a trimis în judecată pe fostul director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Băneasa, Sorinel Ciobanu, şi pe avocatul Bogdan Năstase, în legătură cu un schimb de terenuri, caz în care a fost vizat şi social-democratul Miron Mitrea.

DNA l-a trimis în judecată pe fostul director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Băneasa, Sorinel Ciobanu, şi pe avocatul Bogdan Năstase, în legătură cu un schimb de terenuri, caz în care a fost vizat şi social-democratul Miron Mitrea.


ABUZ ÎN SERVICIU. În legătură cu acest dosar, era cercetat de procurori şi fostul ministru Miron Mitrea, care este acuzat de Aviaţia Utilitară că nu pus în aplicare o hotărîre judecătorească în legătură cu un teren. Iniţial, procurorii au dat NUP în cazul Mitrea, după care instanţa a decis redeschiderea anchetei. Cercetările au fost separate, însă, pentru fosta conducere a Aeroportului Băneasa. Astfel, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Sorinel Ciobanu, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale Aeroportul Internaţional Bucureşti - Băneasa (SN AIBB), Mihaela Olivia Iacob, fost şef al Serviciului juridic, Florin Paul Fulger, director tehnic, Antonela Oana Ţone, fost director economic, precum şi a Luizei Maria Bulat, lucrător comercial în cadrul Serviciului contractări. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, prin care au adus societăţii un prejudiciul de peste patru milioane euro. Alături de ei va fi judecat şi avocatul Iulian Bogdan Năstase, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 13.12.2004 a fost încheiat un contract de schimb de terenuri între SN Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa şi Iulian Bogdan Năstase. Potrivit contractului, SN AIBB SA dădea un teren în suprafaţă de 23.392 metri pătraţi, situat în intravilanul municipiului Bucureşti, cu ieşire la DN1- Şoseaua Bucureşti-Ploieşti , în zona comercială Băneasa, primind în schimb un teren cu suprafaţa de 25.000 metri pătraţi situat în localitatea Voluntari.
"Deşi terenul dat la schimb se afla într-o zonă cu o valoare de piaţă substanţial mai ridicată decât cel primit, cei cinci inculpaţi reprezentînd SN AIBB nu au prevăzut în contract plata unei sulte (diferenţa dintre valoarea celor două terenuri) în sarcina inculpatului Năstase Iulian Bogdan, prejudiciind în acest fel societatea cu suma de 4.273.472 euro", se arată într-un comunicat de presă al DNA.


SCHIMB. În perioada premergătoare încheierii contractului de schimb, Sorinel Ciobanu, în calitate de director general al SN AIBB, a ascuns reprezentanţilor Ministerului Transporturilor Construcţiilor şi Turismului (acţionar majoritar) faptul că Iulian Bogdan Năstase nu era proprietarul terenului de 25.000 de metri pătraţi, a prezentat documente referitoare la o situaţie nereală şi a încheiat contractul de schimb cu încălcarea hotărîrilor Consiliului de Administraţie şi ale Adunării Generale a Acţionarilor, în condiţiile în care situaţia juridică a terenului dat la schimb nu era clarificată, potrivit procurorilor. De asemenea, Mihaela Olivia Iacob, Antonela Oana Ţone, Luiza Maria Bulat şi Florin Paul Fulger, în virtutea atribuţiilor de serviciu, au semnat contractul de schimb de terenuri cu încălcarea hotărîrilor Adunării Generale a Acţionarilor şi ale Consiliului de Administraţie. Dosarul va fi judecat de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. La începutul lunii aprilie, Departamentul de Control al Guvernului a sesizat DNA asupra unui schimb de terenuri între AIBB şi o persoană fizică, arătînd că tranzacţia a fost efectuată cu încălcarea legii şi fără toate autorizaţiile. "Obiectivul controlului a vizat verificarea modului de aprobare şi realizare a schimbului de terenuri între Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu şi persoana fizică Năstase Iulian Bogdan. În urma controlului efectuat s-a constatat că schimbul de terenuri s-a făcut fără respectarea prevederilor legale şi fără a exista toate aprobările necesare din partea conducerii Ministerului Transporturilor şi a Societăţii Naţionale Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa", se arăta în raportul de activitate pe 2007 al Departamentului de Control al Guvernului.

×
Subiecte în articol: special director schimb terenuri aibb