x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Frack off la Ambasada României din Londra

Frack off la Ambasada României din Londra

de Daniel Ionaşcu    |    09 Feb 2012   •   21:00
Frack off la Ambasada României din Londra

Organizatia britanica 'Frack Off' va pro­testa sambata la Londra in fata Am­basadei Romaniei impotriva me­todei de fractionare folosita la ex­trac­tia gazelor de sist in tara noastra. In momentul de fata, gigantul a­me­­rican Chevron detine doua li­cente pen­tru exploatarea gazelor de sist in Ro­­mania, una in zona Bar­la­dului si al­ta in Dobrogea si pla­nuieste in­ce­pe­rea forajelor in a doua ju­ma­tate a acestui an. De asemenea, MOL si East West Petroleum Canada au a­cor­duri cu Agentia pentru Resurse Mi­­nerale din Romania (ANRM) si as­teapta aprobarea din partea Gu­vernu­lui.

In Bulgaria au avut loc recent proteste masive, cand zeci de mii de oameni au cerut interzicerea fractio­narii in extractia gazelor de sist. Urmare a acestora, vecinii de la sud de Dunare au blocat exploatarea acestora. Metoda in cauza include pomparea de apa impreuna cu substante care sa dizolve rocile in care sunt captive gazele. Aparatorii me­diului spun ca acestea duc la otravirea panzei freatice, emisii radioactive in aer, iar detonarile cu explozivi la adancimi de trei kilometri produc mici cutremure de suprafata.

Frac­tio­narea a cauzat cutremure in Blackpool (Marea Britanie) si un cutremur de 4 grade in Ohio. In zona Oklahoma, unde in mod normal se inre­gistrau 50 de seisme pe an, s-a ajuns la inregistrarea a 1.047 miscari telurice in 2010. Un cititor a scris Jurnalului National, ingrijorat ca zona Barladului, unde Chevron va fora, se afla in apropierea Vrancei, zona seismica sensibila. Autoritatile americane, U.S. Geological Survey, spun ca seismele nu sunt cauzate de om. Insa Huffington Post scria in luna noiembrie ca dupa cateva cutremure mici in nordul Arkansas, in apropierea unei formatiuni de gaze de sist, statul a inchis trei puturi care operau in apropierea unei falii necunoscute si care contribuiau la cutremure. Ulterior, statul Arkansas a blocat ex­ploatarea langa falia respectiva.

Poluare sau Gazprom
De asemenea, un studiu din decembrie 2011 al Agentiei America­ne de Protectia Mediului (Environ­men­tal Protection Agency – EPA) confirma ca metoda fractionarii este responsabila pentru poluarea apei potabile in statul american Wyoming. Pe langa acestea, Universitatea Cornell a evidentiat ca fractionarea poate duce la degajarea a mai multe gaze cu efect de sera decat cel mai 'murder' combustibil din carbune fosil.

Gazele de sist sunt mentionate si in cadrul parteneriatului strategic romano-american. Acestea sunt vazute drept 'eliberarea' de sub talpa Gazprom pentru Europa. Cele mai mari zacaminte au fost descoperite in Polonia. In Romania, ANRM a anuntat ca nu va interzice metoda in cauza, iar UE nu considera ca aceasta ar trebui reglementata.

×
Subiecte în articol: special chevron gaze de sist