x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fuga, mars!

Fuga, mars!

01 Noi 2004   •   00:00

CUM SCAPI DE SOSETELE SERGENTULUI

Armata, zice-se, te face barbat. Adica, armata te invata cum sa iei viata in piept. Regula de baza este sa supravietuiesti. Ca doar nu te mai poti ascunde dupa fustele mamii.
RAZVAN BELCIUGANU

Click pentru a mari imaginea
Generatii de adolescenti s-au ingrozit de istorisirile de capa si spada ale tatilor si bunicilor. Cand auzi, de pilda, ca daca nu speli sosetele sergentului, te trimite la batalionul disciplinar, oricine se infioara. Si, cica, acolo, la batalionul disciplinar, te pun "locotinentii" sa impingi o locomotiva cu rotile patrate. Asadar, nu-i de facut armata.

METODE. In acest sens, tanarul ajunge barbat gandind metode de ramas tot la mama. Mai intai, are la indemana posibilitatea sa se scoleasca. Urmeaza, dupa posibilitati, o profesionala, o postliceala, o facultate, un masterat, inca o profesionala, o postliceala... si tot asa pana la 35 de ani, cand, conform legii, nu-l mai cauta nimeni cu arcanul. Daca, totusi, n-are rabdare sa studieze pe branci, se imbolnaveste brusc de ceva: ba pe la ficat, ba pe la stomac, inima etc. Doctorul care pune stampila de "Inapt" inchide ochii, de regula, contra unei sume incepand de la 200 de dolari, euro, ma rog. Sunt unii tineri mai zbanghii care accepta, numai ca sa scape, sa se dea putin nebuni. Atat cat trebuie. Iar altii fac un efort de constiinta si-si dau seama ca au o alta religie, care, bineinteles, nu le da dreptul sa puna mana pe arma. Apoi mai sunt si tinerii care-si iau lumea in cap prin strainataturi. Unii pe la capsuni, pe la doctorate, iar altii pe la furat.

LA UNITATE. Totusi, multi nu reusesc sa aplice nici una dintre metode. Ajungand in armata, unii descopera ca nu-i dracul asa de negru daca plimba toata ziua o roaba prin unitate, cu insarcinari speciale de la magazie. Ca sa nu mai spunem de cei cu caligrafia in sange, ce ajung cancelari si beau cafea din ceasca domnului comandant.

DRIBLINGURI IN PIJAMAUA DE SPITAL

Nae Manea, actualul antrenor al nationalei de tineret, a fost la viata lui un fotbalist talentat, o extrema iute si fentoasa, care mai intepa si mingea-n poarta. Facuse furori in echipa Rapidului, drept care Steaua, puternica Steaua, a pus ochii pe el si intentiona sa-l transfere. Care era metoda cea mai la indemana? I-a trimis ordin de incorporare si Manea ar fi facut catania in linia de atac a Stelei. Numai ca Rapidul n-a inghitit galusca asta unsa cu pacura si l-a scos pe Nae Manea cam bolnav de ficat, asa ca i-a amanat catania pe baza de certificat medical. Manea juca cu spor la Rapid si se apropia un meci pe viata si pe moarte intre Steaua si Rapid in semifinala Cupei. Nu-i convenea Stelei prezenta lui Manea in acest meci eliminator, asa ca l-a chemat la comisariat si, pentru verificarea actelor de amanare a armatei, l-a internat in Spitalul Militar ca sa i se faca analize. Era de cateva zile in pijama de spital cand a sosit duminica meciului. S-a hotarat atunci Manea sa-i smechereasca si el pe cei ce-l internasera in spital pentru analize tocmai in saptamana semifinalei. A dus-o cu vorba pe o asistenta grasa, cum ca in suferinta de ficat organismul iti cere mereu dulciuri si ca se duce la chioscul din curtea Spitalului Militar sa-si cumpere niste ciocolatele. Si dus a fost cu taxiul la Stadionul "23 August". Administratorii stadionului au crezut ca tanarul in halat de spital a evadat de la vreun ospiciu. Manea a evoluat in meci si a inscris golul prin care Rapidul a eliminat Steaua. S-au enervat generalii raspunzatori de soarta Stelei: "E de tot rasul, il aveam in mana pe Manea, internat in Spitalul Militar, iar el se furiseaza pe poarta in pijama de bolnav si ne marcheaza un gol blestemat!". (Florin Condurateanu)
×
Subiecte în articol: special manea