x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fugarul Pogea

Fugarul Pogea

de Oana Stancu Zamfir    |    Aniela Nine    |    26 Noi 2005   •   00:00
Fugarul Pogea

In timp ce Romania este ravasita de greva profesorilor, negocia-torul-sef al Guvernului, vicepremierul Gheorghe Pogea, a parasit discutiile si tara. Epocalul eveniment care a trecut in planul doi cosmarul cadrelor didactice este summit-ul economic "Reuniunea initiativei pentru Europa Centrala", desfasurat langa Bra-tislava. De acolo, strategul economic al Palatului Victoria se muta pret de cateva zile la Viena. .

Aseara tarziu insa, surse neoficiale ne-au declarat ca vicepremierul a hotarat sa se intoarca totusi in Bucuresti in cursul acestei zile, renuntand la deplasarea la Viena. Echipa de negociatori guvernamentali cu sindicatele a ramas fara sef, chiar cand criza s-a acutizat. Vicepremierul Gheorghe Pogea a plecat la un summit la Bratislava, lasandu-i locul ministrului Muncii, Gheorghe Barbu.

Dupa ziua tensionata de miercuri, in care negocierile au fost intrerupte cu scandal, dar totusi reluate cateva ore mai tarziu, joi dimineata in echipa de negociatori guvernamentali a aparut o schimbare majora: vicepremierul Gheorghe Pogea, care conducea discutiile, a plecat din tara, locul sau fiind luat de ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. La momentul respectiv, purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a explicat ca vicepremierul Gheorghe Pogea participa la o intalnire internationala pe teme economice la Bratislava, in Slovacia.

SUMMIT-URI. Contactat telefonic ieri de Jurnalul National, vicepremierul Pogea a explicat ca se afla la Bratislava, unde participa la reuniunea Initiativei Central Europene, pe teme economice. "Este o reuniune care se tine an de an, la sfarsitul lunii noiembrie, si la care participa reprezentanti din 17 tari." Intrebat daca participa in calitate de reprezentant al Guvernului, vicepremierul a confirmat, explicand ca invitatia a fost primita de primul-ministru, care l-a delegat sa participe. Confirmarea participarii a fost facuta cu zece zile inainte de debutul intalnirii, a precizat ministrul de stat. Bratislava nu este insa decat o etapa, de aici Pogea plecand la Viena, la o alta reuniune cu participare internationala, revenirea in tara urmand sa aiba loc la inceputul saptamanii viitoare. Aseara insa, surse neoficiale ne-au declarat ca vicepremierul a hotarat sa se intoarca totusi la Bucuresti in cursul acestei zile, renuntand la deplasarea in Austria.

LEGATURI. Daca fostul ocupant al functiei de vicepremier pentru coodonarea activitatilor din domeniul economic, Gheorghe Seculici, era cunoscut drept "cumatrul lui Basescu", Ghoerghe Pogea este "omul lui Adriean Videanu". El a condus in ultimii ani afacerea cu marmura a actualului primar general, Marmosim SA, din functia de director general, dar si filiala Hunedoara a PD, la Simeria fiind si cartierul general al Marmosim. Pogea este coautor al programului de guvernanare al Aliantei D.A. si membru in Comisia nationala de strategie. La formarea Guvernului, zvonurile legate de cooptarea lui in Executiv au fost respinse de Videanu, care arata ca "mai trebuie sa ramana cineva care sa si conduca Marmosim". Dupa demisia din Guvern, locul lui Videanu a fost luat de Seculici, iar la remanierea acestuia Videanu a explicat ca Pogea poate veni acum in Guvern, pentru ca afacerea a ajuns la stadiul in care merge singura.

EXPERIENTA CU SINDICATELE. Anterior Marmosim, Pogea a fost director general la Siderurgica (1997-2001) si obisnuieste sa sublinieze ca a facut acolo restructurari care au vizat cateva mii de angajati fara sa aiba parte de proteste sindicale. De altfel, in CV-ul sau sunt trecute mai multe specializari in comunicare, managementul performantei sau programe pentru angajatori si arta de a conduce, facute in Franta si in Marea Britanie.

MARKO, CHIULANGIUL . Toate acestea au contat se pare cand a fost desemnat sa rezolve problema grevei din invatamant. In a doua saptamana de greva, liderii PD au protestat insa in sedinta Aliantei ca vicepremierul pe probleme de invatamant, Marko Bela, nu si-a "murdarit manutele", implicandu-se in negocierile cu sindicatele si au cerut includerea acestuia in echipa guvernamentala insarcinata sa rezolve situatia din invatamant.

PROMISIUNE
"Vom finanta tot ceea ce inseamna crestere economica pentru Romania si, din aceasta perspectiva, prioritara va fi finantarea proiectelor de reforma cuprinse in buget. Trebuie doar ca Ministerul Educatiei si Cercetarii sa prezinte aceste proiecte"

BOSCHETARI
"Am fost oarecum mahnit cand am auzit din partea liderilor de sindicat ca i-am tratat ca pe niste boschetari. Nu am facut acest lucru, dovada ca am manifestat toata disponibilitatea de dialog. Nu inseamna ca, daca nu cadem de acord asupra unor probleme, putem face astfel de afirmatii" - Gheorghe Pogea, vicepremier

BANII DE LA BCR
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ieri in cadrul unei dezbateri ca banii obtinuti din privatizarea BCR nu pot fi folositi pentru plata unor salarii, precizand ca s-a intalnit cu ministrul Finantelor pentru a discuta cum va fi utilizata suma respectiva.

Isarescu a precizat ca, din punct de vedere monetar, nimeni nu poate sa vina "sa ia cu sacul" bani de la Banca Nationala. Seful bancii centrale a subliniat ca institutia are tot interesul ca banii sa fie utilizati, dar a precizat ca pentru aceasta este nevoie de proiecte serioase. El a sustinut ca toata lumea spune ca nu sunt bani, ceea ce este fals. Guvernatorul Bancii Nationale a precizat ca lipsesc proiectele serioase, managementul serios, spiritul organizatoric, mentalitatile politice necesare, adica elementele care sa impinga tara pe drumul bun. BCR se afla in ultima faza a procesului de privatizare, in etapa finala calificandu-se Erste Bank si Banco Comercial Portugues.
×
Subiecte în articol: special gheorghe pogea vicepremierul