x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Funeraliile lui Teoctist

Funeraliile lui Teoctist

de Anca Scarlat    |    04 Aug 2007   •   00:00
Funeraliile lui Teoctist
Sursa foto: Karina Knapek/

BOR se pregăteşte de alegerea noului patriarh
Patriarhul Teoctist a fost inmormăntat ieri cu toate onorurile. Peste 8.000 de credincioşi au asistat in Dealul Mitropoliei la funeralii. Biserica Ortodoxă Romănă il va alege pe succesorul lui Teoctist in jurul datei de 10 septembrie, cănd se va intruni Sfăntul Sinod.

Odihnească-se in pace alături de cei drepţi!

Cu lacrimi in ochi, indoliaţi şi indureraţi de marea pierdere a Patriarhului Teoctist, mii de credincioşi au urcat ieri pe Dealul Mitropoliei la slujba de inmormăntare. Alături de ei, inalte feţe bisericeşti din mai multe ţări, politicieni şi personalităţi ale vieţii publice romăneşti au adus ieri un ultim omagiu celui de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne.


Incă de dimineaţă, drumul spre Catedrala Patriarhală a fost ocupat de căteva mii de credincioşi. Unii au rămas de joi, alţii s-au trezit căt au putut de devreme pentru a asista la slujbă. Ceremonia de inmormăntare a Prea Fericitului Teoctist a inceput cu puţin inainte de prănz, cu o slujbă condusă de Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, alături de membrii Sfăntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romăne şi de mai mulţi inalţi Ierarhi ai lumii ortodoxe. După ce Sfănta Liturghie a fost oficiată de Prea Sfinţitul Sebastian Ilfoveanu, arhiepiscop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului, impreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, mirenii rămaşi peste noapte şi membrii corului au părăsit lăcaşul de cult, pentru ca acesta să fie curăţat şi pregătit pentru actul final al ceremonialului.


CU TOATE ONORURILE.
Prea Fericitul Teoctist a fost inmormăntat cu toate insemnele patriarhale, adică mitra, cărja şi entgolpionul. Epitrahirul şi omoforul vor fi depuse la Palatul Patriarhal, impreună cu medaliile primite de Patriarhul Teoctist. Slujba de inmormăntare s-a incheiat in căntec de fanfară şi cu o salvă de lovituri de tun. Din respect pentru rolul pe care Prea Fericitul Teoctist l-a avut in cei 20 de ani in care a condus Biserica Ortodoxă Romănă, la funeralii au fost prezenţi zeci de inalţi ierarhi din străinătate, o delegaţie a Vaticanului şi membri ai unor organizaţii religioase internaţionale. Pe lăngă miile de credincioşi care au venit in pelerinaj pe Dealul Mitropoliei, la slujba de inmormăntare au mai participat preşedintele Traian Băsescu, foştii şefi ai statului Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, Mircea Geoană, Adrian Năstase, Theodor Stolojan, Sorin Frunzăverde, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, membri ai familiei regale, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici şi alte personalităţi.


CEREMONIA. Pelerinii din curtea Patriarhiei au putut urmări slujba de inmormăntare pe cele patru ecrane instalate de organizatori in diferite puncte, pe deal. Au putut auzi Ecfonisul, formula rostită de preot care incheie rugăciunile şi ecteniile, mai intăi in limba romănă, apoi in limbile tuturor delegaţiilor bisericeşti participante la funeralii. Primii care au rostit ecfonisul au fost Sanctitatea sa Bartolomeu I, urmat de IPS Petros, de la Patriarhia Alexandriei şi a toată Africa, şi PS Niphon, de la Patriarhia Antiohiei şi a intregului Orient. Credincioşii s-au mulţumit să-i vadă pe ecrane pe cei care au participat la ceremonie şi s-au retras in zonele umbroase. Primii care au intrat in Catedrală au fost membrii familiei Patriarhului şi localnici din satul natal al acestuia. Au urmat membrii Sfăntului Sinod, delegaţiile venite din străinătate şi alţi oficiali care au participat la şedinţa comemorativă organizată in Palatul Patriarhiei. Comform tradiţiei, in interiorul sicriului au fost aşezate orhidee de jur imprejur. Deasupra periniţelor puse lateral stau toate distincţiile primite de Teoctist. La capul Patriarhului a fost aşezată o tavă mare din argint, cu colivă, patru colaci şi o sticlă cu vin. Şi crucea de lemn, impodobită cu o maramă.


Slujba de inmormăntare a Patriarhului Teoctist a fost urmată de procesiunea ocolirii Catedralei, cănd sicriul cu trupul neinsufleţit a fost scos din Catedrala Patriarhală, fiind purtat pe umeri de opt episcopi. Zeci de pelerini s-au adunat la inceputul procesiunii in jurul Catedralei, pentru a-i fi mai aproape celui plecat in ceruri. Pentru ei, un spectacol aparte a fost şi fanfara militarilor din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul", care au format un cordon in jurul bisericii cu puţin inainte de inceperea ceremonialului. Cortegiul s-a oprit in faţa intrării in Catedrală, timp in care fanfara a căntat imnul naţional şi a fost trasă o salvă de trei focuri de armă.


NEOBOSIŢII PELERINI. "Am venit aici de ieri. Sunt din Brăila şi n-am avut unde să dorm, dar nici nu mi-a trebuit. Am stat toată noaptea de vorbă acolo, pe bancă, jos, cu incă trei femei care n-au avut nici ele unde să doarmă. Şi azi stau aici. Nu-mi trebuie nici apă, nici măncare. Poate pe la şase seara să beau şi să mănănc ceva", spunea ieri o bătrănă de 73 de ani. Au fost oameni care şi-au riscat sănătatea, stănd ore la rănd in picioare fără să mănănce sau să bea apă, "pentru că aşa se cade". Mulţi dintre ei cred cu tărie in puterile miraculoase ale catafalcului la care s-au chinuit să ajungă. Sunt convinşi că forţa divină ii va vindeca şi de toate bolile. "Unii spuneau că au aşteptat să-l vadă pe patriarh şi n-au vrut să bea şi să mănănce pănă n-au ajuns in biserică. Au venit aici cu hipertensiune arterială şi pe unii i-am trimis la spital", ne-a mărturisit ieri una dintre asistentele de la corturile de prim ajutor. Cele mai grave cazuri, din căteva mii pe care le-au tratat medicii şi asistenţii de pe Dealul Mitropoliei de marţi pănă vineri, au fost de criză diabetică şi fibrilaţii. "Mulţi nu şi-au luat medicamentele, deşi ştiau că sunt sub tratament. Asta e inconştienţă", ne-au mai spus sanitarii de la Crucea Roşie, care au avut foarte mult de lucru. Au fost insă şi oameni care au venit şi au plecat. Au urcat pe Dealul Mitropoliei să se inchine, să se roage şi s-au retras departe de arşiţa zilei. "Mergem să vedem ce e şi poate stăm la slujbă, dacă putem să intrăm. Dar nu cred că ne dă voie. O să stăm puţin şi-o să plecăm. Ce să facem aici?", işi făceau planuri căteva bătrăne in drum spre Catedrala Patriarhală, in timpul slujbei. Asta a uşurat şi traficul din zonă, deoarece in loc de 10.000-15.000 de oameni care să staţioneze, aşa cum se aşteptau autorităţile, au fost doar in jur de 3.000. Din acest motiv nu a mai fost nevoie de măsuri speciale decăt in prima parte a zilei. După slujba de inmormăntare, cu puţin inainte de ora 14:00, cei mai mulţi dintre credincioşii veniţi pe Dealul Mitropoliei au plecat, rămănănd doar căteva sute, care doreau să intre in Catedrală. La sfărşit, biserica a impărţit pachete cu măncare şi colivă oamenilor nevoiaşi şi pelerinilor infometaţi.


Lespedea de pe cripta lui Teoctist

Patriarhul a fost inmormăntat lăngă trei dintre predecesorii săi. Lespedea de marmură de Ruşchiţa care va acoperi cripta Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, din Catedrala Patriarhală, va fi aşezată pe mormănt la slujba ce se va face după 40 de zile. Placa funerară, numită pisanie, are dimensiunile de doi metri lungime, 85 de centimetri lăţime, 15 centimetri grosime şi va avea reprezentate in basorelief sigla Patriarhiei şi pe cea a Prea Fericitului Părinte, crucea patriarhală (la picioare) şi conturul din frunză de arţar.
Scrierea de pe lespede va fi hotărătă de Sfăntul Sinod.


Patriarhul, deplăns şi in ţară

Credincioşii din intreaga ţară, care nu au ajuns ieri la funeraliile Patriarhului, au putut să asiste la slujbele speciale oficiate in bisericile din ţară. In Ardeal, toate cele peste 500 de catedrale, biserici, mănăstiri şi schituri au făcut slujbe de pomenire pentru Prea Fericitul Teoctist in paralel cu cea de inmormăntare oficiată la Bucureşti. Lăcaşurile de cult mai mari care aparţin de Mitropolia Ardealului vor face timp de 40 de zile, in fiecare zi, slujbe speciale de pomenire. "Slujbele pentru un patriarh, ca şi pentru un preot, sunt mai deosebite. Se fac mai multe rugăciuni decăt pentru un mirean, pentru că sufletul unui preot este mai incărcat. Un preot ascultă şi ia asupra lui păcatele credincioşilor, aşa că pentru intălnirea cu Dumnezeu, pentru a avea sufletul curat, trebuie să se facă mai multe rugăciuni", a declarat preotul Cătălin Dumitrean, purtător de cuvănt al Mitropoliei Ardealului.


Şi la Iaşi, sute de oameni au participat la slujbele de pomenire ţinute in toate lăcaşurile sfinte ale oraşului in ziua inmormăntării Prea Fericitului Teoctist. La vechea Catedrală Mitropolitană "Sf. Mare Mucenic Gheorghe", locul unde se găsesc Moaştele Sfintei Parascheva, credincioşii au aprins lumănări şi s-au rugat pentru odihna sufletului Patriarhului. La ora 12:00, toate clopotele din mănăstiri şi biserici au bătut in memoria Prea Fericitului Teoctist.


OMAGIU CATOLIC ŞI REFORMAT. In Bistriţa şi la bisericile catolice şi reformate au fost trase clopotele in memoria Patriarhului Teoctist. Protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, le-a mulţumit ieri preoţilor din cele două culte pentru gestul de respect adresat părintelui ortodox. "Prea Fericitul Teoctist a fost un om cu adevărat ecumenic, cu respect pentru toate cultele. Mă bucur nespus că şi confraţii noştri de aici, preoţii catolici şi reformaţi, au apreciat acest lucru. Nu le-am cerut noi să tragă clopotele, pentru că iubirea nu se comandă, se simte", a spus Alexandru Vidican.
Cristinel C. Popa


Honoris Causa

Senatul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad a decis să-i acorde post-mortem Patriarhului titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii. "Recent, Prea Fericitul Teoctist ne-a transmis acceptul său pentru a-i fi acordat titlul, festivitatea urmănd să se desfăşoare in această toamnă, cu ocazia vizitei sale in oraşul nostru, pentru a lua parte la manifestările prilejuite de sărbătorirea a 300 de ani de existenţă a Episcopiei Aradului", a declarat rectorul universităţii, prof. univ. dr Aurel Ardelean.


Alegeri - 10.09

Sorin Frunzăverde a declarat ieri la Reşiţa că viitorul patriarh al Romăniei va fi mitropolitul Daniel al Moldovei. Preşedintele PD Caraş-Severin şi vicepreşedinte PD la nivel naţional, Sorin Frunzăverde este membru al Adunării Naţionale Bisericeşti din 1998. In această calitate, Frunzăverde participă nemijlocit prin vot direct la alegerea noului Patriarh. Intrebat pe ce se bazează cănd face asemenea declaraţii, liderul democrat a spus că ,,mă bazez pe propriile mele cunoştinţe". Liderul democrat a mai spus că "exista o cutumă pentru BOR care spunea că in momentul vacantării scaunului de patriarh, viitorul patriarh va fi mitropolitul Moldovei. Statutul a fost oarecum modificat de Sinodul BOR, dar, independent de cutumă şi in baza statutului, cred că viitorul patriarh va fi mitropolitul Daniel al Moldovei, iar acest lucru se va intămpla probabil la 10 septembrie", a mai spus Frunzăverde.
Vali Popovici

AUDIO: Prea Fericitul Patriarh Teoctist la 20 de patriarhat (noiembrie 2006)(prima parte)

Prea Fericitul Patriarh Teoctist la 20 de patriarhat (noiembrie 2006)(a doua parte)

Prea Fericitul Patriarh Teoctist la 20 de patriarhat (noiembrie 2006)(a treia parte)

×