x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Furia Neajlovului si ultimii pagubiti

Furia Neajlovului si ultimii pagubiti

de Irina Munteanu    |    24 Sep 2005   •   00:00
Furia Neajlovului si ultimii pagubiti

La Comana, Giurgiu, podelele de pamant ale celor mai sarmane familii din sat s-au transformat in adevarate mlastini. Primarul i-a cazat pe oameni la caminul cultural, in sala de nunti si spectacole; unii dintre ei au refuzat generoasa oferta si au preferat sa ramana in casele lor inundate, decat sa traga in piept fumul de la tigarile celorlalti sinistrati.

  • Dan Marinescu (foto), Comana, Giurgiu
  • La Comana, Giurgiu, podelele de pamant ale celor mai sarmane familii din sat s-au transformat in adevarate mlastini. Primarul i-a cazat pe oameni la caminul cultural, in sala de nunti si spectacole; unii dintre ei au refuzat generoasa oferta si au preferat sa ramana in casele lor inundate, decat sa traga in piept fumul de la tigarile celorlalti sinistrati.

    In paturile aduse de-acasa, stau inveliti in hainele pe care au apucat sa le salveze la repezeala si-si plang bolile si saracia mai multi rromi. Afla ca suntem de la ziar si se indeamna unii pe altii sa vorbeasca: "Hai, spune tu, fa, da’ fara mascari!". Cer sa fie trecuti pe lista. Cand afla ca nu facem liste pentru ajutoare, sunt dezamagiti. Primarul i-a adus aici, dar nu le-a dat pana acum nici mancare, nici apa. Nici satenii n-au sarit sa-i ajute. Un barbat imbracat intr-o geaca de piele, purtand in mana o umbrela, a venit si el in vizita in sala visinie a caminului, unde in zilele bune se aud cantece populare sau vocile consilierilor reuniti in vreo sedinta. Omul spune ca nu are cum sa ajute, are si el o pensie mica. Probabil ca vizita asta are scop terapeutic: necazul altora il face sa-si dea seama ca de fapt n-o duce chiar rau.

    PAGUBITI. Familiile inundate din Calugareni ii acuza pe cei care refac podul de peste Neajlov ca ar fi infundat canalele de scurgere

    MECIURI. Vizavi de camin, la Primarie, domnul primar Tudor Dumitru sta la birou, cu sapca pe cap, si urmareste rubrica sportiva la Realitatea TV. "Cred ca marti spre miercuri a venit apa, ca am si uitat notiunea timpului. Ce sa facem, casele sunt de pamant, se afla intr-o zona inundabila si ei nici nu au autorizatie de constructie. Sunt vreo suta de familii de rromi, au venit si s-au asezat acolo si n-am mai avut ce sa le facem. Alte locuri de casa nu avem unde sa le dam. Oamenii n-au servicii, nu-si platesc impozitele, dar din cand in cand mai vine cate unul sa-i dau adeverinta ca are casa, ca sa poata sa-si ia telefon mobil". El adunase ajutoare pe care se gandea sa le duca la Vadu Rosca, dar acum ele vor ramane pe plan local. Spune ca a dat comanda la brutarie de paine, va gasi si ceva conserve, asa ca locatarii temporari ai caminului nu au motive sa fie ingrijorati.

    STATORNICI. Multi pagubiti nu si-au parasit locuintele intrate la apa, desi caminul cultural a devenit loc de campare

    LOCUINTE ILEGALE. Padurea, principala sursa de venit a rromilor - de acolo culegeau, dupa sezon, ciuperci, urzici sau flori de tei - a fost de data aceasta locul unde s-au adunat apele pentru ca mai apoi sa patrunda pe ulite, in curti, in case. Marin Florea isi priveste dezolat casa si marturiseste ca nu are autorizatie de constructie pe locul ala: "Da’ asa mi-a ramas de la parinti; ce puteam sa fac, trebuia s-o iau. Da’ de ce nu ne da in alta parte loc de casa? Si Guvernul asta, daca ne-ar da front de lucru, am avea si noi din ce trai si ne-am face case mai trainice". Dezarmati, fiecare incearca sa-si evalueze nenorocirea si sa-si ascunda micile "pacate administrative". Vecina, Teodora Ionita, are o fetita mica, care si-a abandonat papusa dezmembrata in fata usii. Mama n-are serviciu, dar spune ca plateste impozitul pe casa. Declaratia primarului o contrazice. Apa a ajuns si mai sus, la Ana Telita, care se adaposteste de ani buni intr-o singura camera, cu cei sase copiii ai ei. Apele ploii n-au avut ce sa duca la vale, caci femeia n-are nici animale, nici vreo leguma in gradina.

    NEFUMATORI. Multi dintre rromii de la caminul cultural ne-au insotit in periplul pe ulitele lor inundate, chemandu-ne sa le vedem casele. O femeie, imbracata intr-un halat de baie innoroit si purtand in picioare pantofi albi, face valuri in apa ce-i ajunge la genunchi si se ofera sa ma ia in spate. Nebuna satului a iesit in pragul usii, tinand o cana in mana, ca si cum tocmai ar fi fost intrerupta de la degustarea cafelei. "Vino sa te duc la biserica, sa ti-l prezint pe Dumnezeu", se adreseaza ea unui satean. Sinistratii, adunati ca la spectacol, isi uita necazurile si o aplauda pe biata nebuna cu frenezie.

    Stela Badea a fost si ea inundata, dar a refuzat sa-si paraseasca locuinta. "In camin se fumeaza si noi nu fumam, asa ca nu ne putem duce acolo. Noi suntem oameni civilizati. M-am rugat de pompieri, sa vina sa ia apa si de la mine, dar mi-au spus ca nu pot face asta fara aprobarea primarului. Acum, nu e vinovat primarul, ca apa asta e de la Dumnezeu, dar putea sa-mi scoata si mie apa din curte!"

    SPERANTE. La Comana erau asteptate sa soseasca ieri doua masini de pompieri. "Le-am facut un sant, sa se scurga apele. O sa le dau piatra, nisip si poate chiar ciment, sa-si refaca locuintele. Sa speram ca sta ploaia!", adauga primarul.

    IN BALTA


    "M-am rugat de pompieri, sa vina sa ia apa si de la mine, dar mi-au spus ca nu pot face asta fara aprobarea primarului. Acum, nu e vinovat primarul, ca apa asta e de la Dumnezeu, dar putea sa-mi scoata si mie apa din curte!"
    Stela Badea, sateanca din Comana

    EXPUSI


    "Cred ca marti spre miercuri a venit apa, ca am si uitat notiunea timpului. Ce sa facem, casele sunt de pamant, se afla intr-o zona inundabila si ei nici nu au autorizatie de constructie"
    Tudor Dumitru, primarul Comanei

    CALUGARENI
    In Calugareni sunt afectate 13 locuinte, aflate in apropierea DN 5, care duce de la Bucuresti la Giurgiu. Primarul Nicolae Dragoi spune ca oamenii nu au acceptat sa fie evacuati, desi apa le-a intrat in case si le ajunge pana la glezne. Cei inundati s-au descurcat cum au putut: au improvizat podete din lemn, pe care trec din bucatarie in celelalte incaperi. O femeii acuza pe cei care lucreaza la refacerea podului de peste Neajlov: "Au infundat canalele de scurgere si de asta suntem acum in situatia asta. Nu s-a mai intamplat niciodata pana acum". Nicolae Dragoi spune ca oamenii nu au nevoie nici de hrana, nici de apa, desi fantanile aflate in apropierea DN 5 au fost infiltrate cu apele care se scurg. "Satul Hulubesti, care apartine de comuna Calugareni, spre care duce drumul comunal 107, va fi izolat in cateva ore. Nu se va mai putea ajunge acolo nici cu masinile mari, dar oamenii au fost avertizati si si-au facut provizii", spunea ieri la amiaza primarul Dragoi. Pe DN 5, un excavator musca pamantul, in incercarea de a largi santul si de a lasa apele din curtile si casele oamenilor sa se scurga spre Neajlov.

    LA PESCUIT PRINTRE SINE
    Pe traseul Bucuresti - Giurgiu nu mai circula trenurile. La gara din Comana, pe un panou sunt anuntate cursele anulate si li se indica eventualilor calatori programul microbuzelor. Marin Auraru, un consatean aflat din intamplare in apropierea garii, ne spune ca apele au inundat 2 kilometri de cale ferata si ca au inceput sa se retraga de ieri. Apele au umplut spatiul dintre sine cu sticle de plastic, dar si cu pesti, inca vii la ora la care noi am ajuns la gara. Cativa oameni imbracati in salopete curatau sinele de ierburile si gunoaiele aduse de ape; ne-au spus ca nu stiu cat va mai dura pana cand trenurile vor putea circula din nou intre Giurgiu si Bucuresti.
    ×
    Subiecte în articol: eveniment primarul apele