x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Furt fără mănuşi sub umbrela Protocolului de stat – Sinaia

Furt fără mănuşi sub umbrela Protocolului de stat – Sinaia

de Dorian Cobuz    |    09 Feb 2009   •   00:00
Furt fără mănuşi sub umbrela Protocolului de stat – Sinaia

Înregistrări contabile frauduloase, marfă vândută fără documente legale, transformarea unor unităţi de cazare a membrilor Guvernului în loc de joacă pentru prieteni. Acestea sunt doar câteva din ingredientele unui scandal ce mocneşte la Sinaia, la societatea care trebuie să se ocupe de odihna şi masa miniştrilor şi a oficialităţilor.



Scandal în curtea Guvernului. "Suntem un grup de salariaţi de la RA – APPS – SRP Sinaia şi dorim să vă sesizăm anumite nereguli care se petrec în unitatea noastră". Aşa începea unul dintre mail-urile care au ajuns la redacţia noastră zilele trecute. Informaţiile transmise păreau rupte dintr-un film vechi, din anii ’90, dintr-o localitate de provincie, unde un patron zelos fură cu facturi false, îşi terorizează angajaţii şi face tot ce-i trece prin cap pe moşia lui, chiar dacă legea îi interzice. Numai că, aşa cum am constatat la o a doua lectură a textului, toate aceste furtişaguri se petrec nu într-o societate privată, ci chiar sub nasul premierului şi în cearşafurile în care sunt cazaţi demnitarii României.

ECHIPÂ STRÂNS UNITĂ
Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol (SRP) Sinaia este o unitate din ca­drul Regiei Autonome Administraţia Pa­tri­mo­niului Protocolului de Stat (RA-APPS). Denumirea instituţiei spune des­tul de multe despre obiectul său de activitate, dar alte detalii despre SRP. Sinaia nu prea avem de unde afla. Pe scurt, lucrurile stau în felul următor. Su­cur­sala din Sinaia a RA-APPS admi­nis­trează spaţii de cazare, respectiv ho­te­luri, ­restaurante şi ba­ruri, ale căror principală destinaţie este aceea de a servi membri ai Guvernului şi alţi oficiali, atunci când aceştia ajung la Sinaia, fie cu scop oficial, fie mai puţin oficial. Complexul de spaţii comerciale de care vorbeam este situat chiar în vecină­tatea Pe­le­şului, ceea ce asigură vizitatorilor o atmosferă relaxată şi chiar spectaculoasă. Sucursala este administrată local de o structură ase­mă­nătoare unei societăţi comerciale. Anul trecut, prin luna au­gust, la conducerea acestei unităţi a fost numită, în calitate de director, Artem Zisan. Doamna Zisan, de origine dobrogeană a poposit la conducerea complexului din Sinaia după ce s-a stră­duit mai multă vreme să devină şef al structurii asemă­nătoare de la Neptun. Ambiţiile doamnei s-au bazat pe relaţia apropiată pe care dumneaei o are cu un lider liberal de frunte, Dan Radu Ruşanu.

CHEF ŞI VOIE BUNÂ
Fără nici o altă legătură cu structura de protocol a Guvernului – până în 2008 lu­crând în domeniul hotelier privat, Ar­tem Zisan a preluat conducerea la Sinaia şi foar­te repede a început să-şi impună de­ci­ziile. Pentru aceasta, a început prin a-şi întări controlul asupra instituţiei. Mai în­tâi a înfiinţat un post de director co­mer­cial, pentru care l-a angajat fără nici un fel de concurs pe profesorul de mate­ma­tică Ştefan Vlaicu, un apropiat al pri­ma­ru­lui liberal din Sinaia, Vlad Gheorghe Oprea. Următoarea decizie a fost aceea de a numi şef al unităţii centrale a comple­xului un barman, Aurel Bălan, pe care doamna Zisan l-a cunoscut mai în­de­a­proape prin intermediul nepoatei sale la care s-a cazat cum a poposit la Sinaia. Mâna de fier pe care se bazează doamna director pentru a-şi face treburile la SRP a devenit însă Iulian Chiruţă. Un eveniment demn de analizat a avut loc la sfâr­şi­tul lunii noiembrie 2008, când hotelul Furnica, care este închis oficial din martie, a fost gazda unui chef de mari dimensiuni, vreme de 3 zile, cu 150 de participanţi. Deşi cele 150 de persoane au rămas în hotel vreme de trei zile şi le-au fost puse la dispoziţie mâncare, băutură, formaţie, artificii, în contabilitate a fost înregistrată doar plata a 70 de camere în regim single, după cum ne-au povestit angajaţii. Asta, în condiţiile în care hote­lul nu mai are autorizaţie de funcţionare.

FALS ŞI UZ DE FALS
Iulian Chiruţă este acuzat de către an­ga­jaţii SRP că este cel care face înregis­trări contabile falsificate, comerţ fără acoperire în documente legale şi organizează evenimente pentru apro-piaţi în spaţiile SRP. Acesta a fost numit şef al complexului şi a preluat direct toate ges­ti­unile unităţilor bar Expres, restaurant Economat şi Cabana Furnica. În perioada octombrie – decem­brie 2008 înregis­tră­ri­le în casa de marcat s-au făcut numai sea­ra. Astfel, rolele de bonuri demons­trează că, de exemplu, toată ziua în barul complexului se marcau în casă doar două-trei co­menzi, seara se solicita un raport X – adi­că eviden­ţierea sumelor marcate de-a lungul zilelor, şi apoi se marca câte o co­mandă con­sistentă care să justifice anu­mite sume. Astfel, deşi toată zi­ua în bar se consuma doar o cafea şi un suc, seara apărea dintr-o dată câte un bon care în­re­gistra o comandă la bar de 30 de sticle de bere şi 10 de whisky. Şi atât. Deşi frauda este evidentă şi pentru un nespecialist, Garda Financiară, care a efectuat un control la sesizarea unor angajaţi, nu a găsit nimic în neregulă. Nu este însă nici un secret pentru nimeni că apro­pi­a­ţii lui Dan Radu Ru­şanu deţineau, în urmă cu câteva luni de zile, funcţii im­por­tante în Ministerul de Finanţe.

Ca urmare însă a acestui control, SRP a achi­zi­ţionat un sistem computerizat de înregistrare şi centralizare a comenzilor cli­enţilor, a căror parolă de administrare o are un singur angajat, acelaşi Iulian Chiruţă. Acesta reface în continuare comenzi­le, aşa se face că s-a ajuns la situaţia că angajaţii care nu au fost la muncă în ziua respectivă semnează bonuri pentru comenzi la fel de consistente, dar nefireşti. 50 de sticle de bere şi 10 de vin. Astfel de comenzi rămân singurele înregistrate în ziua cu pricina. În aceeaşi manieră s-au înregistrat în casă, la 17 ianuarie 2009, încasări de doar 9.000 de lei, deşi în hotel era cazat un grup de 70 de persoane cu care s-a negociat o ofertă de 200 de lei de fiecare, deci, casa ar fi trebuit să înregistreze cel puţin 14.000 de lei în acea zi.

TEROARE ŞI MANEVRE

Bonurile reale sunt aruncate la coşul de gunoi sau chiar în drum, de unde sunt adunate de către angajaţi ca probe ale jafului organizat comis în unitate. Nici unul dintre angajaţi nu are curaj să vorbească. Cei care spun câte ceva sunt mu­taţi disciplinar la unităţi localizate mult mai departe sau chiar sunt daţi afa­ră. Complexul administrat de S.R.P. Sinaia se pare că nu mai are viaţă lungă, fiind o parte a domeniului care aparţine familiei re­gale şi tocmai de aceea, angajaţii trag nădejdea că vor supra­vie­ţui tsunamiului creat de Artem Zisan şi că vor încasa măcar des­păgubirile ce s-ar acorda la momentul desfiinţării complexului.

Sub protecţia anonimatului, o parte dintre aceştia au binevoit a ne pune la dispoziţie o parte din documente caselor de marcat, care argumentează înregistrări după bunul plac al unora sau al altora. Iar acuzele aduse de angajaţi conducerii sunt şi mai multe: concedieri la cheremul "grupului forte" care a ajuns să conducă unitatea, averi spectaculoase făcute peste noapte, afa­ceri personale de tot felul făcute pe seama SRP Sinaia.

Teama lor şi neputinţa materială nu fac însă decât să alimenteze şi să tolereze această golănie primitivă într-un spaţiu care teoretic ar trebui să ne reprezinte pe noi, românii. Probabil însă că tocmai aceste aranjamente sub supravegherea atentă a instituţiilor statului ne reprezintă cel mai bine.

Zisan: Reorganizarea nu poate fi consi­derată măsură de dictatură
Directorul executiv, Artem Zisan, ne-a răspuns la câteva întrebări prin in­terme­diul e-mailului, ba chiar ne-a invitat la sediul SRP Sinaia pentru a vedea actele contabile ce ar demonstra lipsa de temei a acuzelor. Aceasta caracteri­zează toate aceste informaţii transmise presei drept un atac al "celor slabi" care astfel doresc să-şi păstreze slujbele sau chiar să avanseze profesional. "Reorganizarea în cadrul unităţilor prin mă­sura de asigurare a separării func­ţiilor în vederea atenuării riscului de fraudă, nu poate fi considerată măsură de dictatură şi discreţionare", contraargumentează Artem Zisan. Cât priveşte evenimentul găzduit de hotelul Furnica în ultimul week-end al lunii noiembrie, doamna Zisan aduce lămuriri... nelămuritoare. Dumneaei precizează că este vorba de un grup, dar nu unul de 150 de persoane, care a fost cazat în hotelul Economat, nu în Furnica, şi care ar fi organizat o masă în incinta hotelului fără autorizaţie de funcţionare. "Li s-a pus la dispoziţie o sală de restaurant în Furnica, fără a solicita masa din partea noastră, ci şi-au asigurat pe cont propriu", scrie Artem Zisan. "Nu înţeleg cum pot fi manipulate înregistrările din casa de marcat, de către conducă­torul unităţii, atâta timp cât marcajul se face de către gestionarii (vânzătorii) unităţii respective, poate ne învaţă cei care au făcut această afirmaţie să înţelegem mai bine", contraatacă Artem Zisan. Nici noi nu pricepem, noi doar am relatat cele evidenţiate de bonurile de casă culese din coşurile de gunoi.

×
Subiecte în articol: special sinaia zisan artem zisan