x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Galceava unei victorii fara glorie şi fara invingatori

Galceava unei victorii fara glorie şi fara invingatori

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    Gabriela Antoniu    |    Lavinia Dimancea    |    27 Noi 2007   •   00:00
Galceava unei victorii fara glorie şi fara invingatori

In PD, PSD şi PNL, victoriile la europarlamentare au parcă gustul infrăngerii.
● Gustul amar al victoriei electorale fără strălucire ● Război de gherilă in PSD ● Tăriceanu invită social-democraţii in Guvern ● Excludere cu scăntei in PRM ● Costuri:Referendumul - 13,5 milioane de euro ● Absenteism şi in străinătate

In ciuda declaraţiilor optimiste făcute duminică seară după prezentarea exit-poll-urilor de liderii PD şi PSD, situaţia din cele două partide nu este nici pe departe roz. In PRM, anunţul lui C.V. Tudor privind demisia din Parlament a tulburat şi mai mult apele in partid.


Prima poziţie obţinută de PD la euroalegeri a fost "sărbătorită" după miezul nopţii cu o descindere-fulger a lui Traian Băsescu in sediul din Modrogan, care le-a mulţumit pentru prezenţa scăzută la urne cu injurături şi ameninţări. Deşi au declamat victoria, democraţii trăiesc de fapt gustul amar al unui scor mai mic cu zece procente decăt cel pe care il aşteptau, la care se adaugă procentele obţinute de PNL şi de PLD.

Duminică, strigătele lui Vasile Blaga, secretarul general al PD, aflat nonstop in teleconferinţă cu filialele judeţene ale partidului, răzbăteau prin toţi pereţii din Modrogan 22, sediul de campanie al democraţilor. Pe rănd, liderii PD luau căte o gură de aer pentru a-şi mai destupa urechile. In jurul orei 16:00, erau incă optimişti. "Stăm bine. 33% şi abia de acum incolo ies oraşele, fieful nostru. Ajungem la 40%, cum arată şi sondajele", anunţa unul dintre liderii PD. Fieful nu a ieşit insă nici măcar in judeţele "patronate" de liderii partidului. Clujul lui Boc, prezenţă 25% la referendum. Scor PD 33%. Bihorul lui Vasile Blaga, 32,15 pentru PD. Doar puţin peste media pe ţară. Bucureştiul lui Videanu, 21% prezenţă la urne şi 39,46 scor, bun pentru media pe ţară, slab totuşi pentru Bucureşti.


SURPRIZA PNL. Pe măsură ce rezultatele se concretizau, un lucru rămănea inexplicabil pentru pedişti: scorul PNL, "după toţi caltaboşii şi remeşii". Amarul numărul 2, procentele PLD. "Nu au luat de la PNL, au luat de la noi. Marea noastră greşeală a fost să nu ne atacăm", se plăngea un democrat de la vărful partidului. "Măcar ei au avut campanie", recunoştea altul.

Inainte de momentul festiv de la anunţarea exit-poll-urilor, Boc este sunat de mai mulţi şi sfătuit: "Anunţă că am căştigat alegerile". In spatele victoriei afişate insă, multă ingrijorare. "Una era să intrăm in an electoral cu 40%. Nimeni nu ne mai clintea. Acum o să tot coborăm pănă la alegeri. Riscăm să ne ingroape PSD şi PNL", sunt de părere unii democraţi, in timp ce alţii văd şi partea plină a paharului: "Am obţinut scorul ăsta, bun totuşi, in mediul rural, unde era fieful PSD".


"CIREAŞA" BÃ...SESCU. Peste toată ingrijorarea, mult după miezul nopţii, a venit şi trăsnetul. Şeful statului a năvălit furios in sediul PD, a urcat la etaj şi a coborăt in mai puţin de două minute, aruncănd replici arţăgoase către ziarişti.

Intrebat dacă repetă referendumul, Băsescu a răspuns: "Pentru cine? Pentru Voiculescu, care are cinci televiziuni şi două procente?". Preşedintele spunea la inceputul lunii noiembrie că, dacă referendumul este ratat, il va repeta.

Liderul PD, Emil Boc, susţine că in cele două minute liderii PD ar fi discutat cu Băsescu "despre referendum şi alegeri", ba chiar ar fi avut timp să ii prezinte şi forma finală a proiectului de lege privind uninominalul. Boc "nu a inţeles" ca preşedintele să fie supărat. Colegii săi recunosc insă neoficial că Băsescu ar fi injurat şi ameninţat liderii PD, in frunte cu Vasile Blaga, găsiţi vinovaţi pentru prezenţa scăzută la referendum, după care a plecat.
Ieri-dimineaţă, după şedinţa conducerii PD, Vasile Blaga a anunţat demiterea conducerilor filialelor care au obţinut rezultate slabe. In ceea ce-l priveşte, a recunoscut că işi "reproşează" că PD nu a obţinut 40% din voturi.

Consultări

Preşedintele Traian Băsescu a invitat la consultări liderii partidelor parlamentare, precum şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, pentru joi, incepănd cu ora 11:00, pentru prima dată fiind invitat şi PLD. "Am decis să organizez aceste consultări mai intăi de toate pentru a identifica, impreună cu partidele politice, modalitatea optimă de instituţionalizare a unui nou mod de scrutin pentru alegerea Parlamentului Romăniei. Doresc, de asemenea, să discutăm, aşa cum v-am semnalat deja in scrisoarea trimisă pe 12 noiembrie a.c., despre incheierea unui Pact pentru Educaţie", se arată in textul invitaţiei trimisă de către preşedintele Băsescu liderilor partidelor parlamentare. Consultările vor avea loc la Palatul Cotroceni.

Război de gherilă in PSD

După expirarea moratoriului in PSD, aripa Iliescu iese la atac şi (re)lansează ideea convocării unui congres extraordinar din cauza scorului inregistrat de partid la europarlamentare. Absent ieri de la şedinţa conducerii pesediste din Kiseleff, Ion Iliescu le-a transmis liderilor partidului poziţia sa prin intermediul presei. "Fără indoială că se impune o analiză după rezultatele obţinute de PSD după acest scrutin şi cred că o analiză se impune in perioada următoare la nivelul tuturor structurilor de partid. Poate şi un Congres extraordinar trebuie judecat. (...) O analiză este necesară, pentru că este cel mai slab rezultat pe care l-a avut PSD", a declarat Iliescu pentru Mediafax. Preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu, un apropiat al lui Iliescu, a avansat şi el ieri ipoteza unui congres extraordinar, pornind de la acelaşi motiv că PSD a obţinut "cel mai slab rezultat de la infiinţarea sa". "Vom vedea dacă e nevoie de un Congres. Probabil un Consiliu Naţional şi este posibil şi un Congres extraordinar", a spus Văcăroiu.

La răndul său, fostul premier Adrian Năstase s-a declarat de acord cu faptul că scorul obţinut de PSD la europarlamentare este "cel mai slab din istoria partidului" şi a arătat că este necesară o analiză in instanţele de conducere a partidului. "O astfel de analiză nu ar trebui să se reducă doar la Biroul Permanent Naţional sau la nivelul Comitetului Executiv, ci să aibă loc in instanţele partidului, poate la nivelul unui Consiliu Naţional şi chiar, poate, la nivelul unui Congres extraordinar. Ne aşteaptă mai multe campanii electorale dure şi partidul trebuie să fie bine pregătit, la inceputul anului 2008, pentru confruntările următoare", a declarat Năstase.

REPLICÃ.... Conducerea partidului, in frunte cu Mircea Geoană, a reacţionat destul de timid la provocarea lansată de cei trei, unii lideri neştiind cum ar fi cel mai bine să se riposteze şi ce măsuri ar trebui luate impotriva acestora. Geoană a arătat că "in acest moment, partidul are nevoie de linişte" şi l-a atenţionat pe Iliescu că, "dacă ar fi fost alături de noi (n.r. - in campania electorală), ar fi auzit de la baza partidului că toţi cer linişte şi unitate". Purtătorul de cuvănt Cristian Diaconescu a apreciat şi el că PSD nu are nevoie in acest moment de dispute interne şi a explicat că, in zilele următoare, va fi realizată o analiză atăt la nivel central, căt şi la nivelul organizaţiile locale, ce va fi urmată de o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional.
  • Lavinia Dimancea


Tăriceanu invită social-democraţii in Guvern

Premierul Călin Popescu Tăriceanu vrea să invite partidele parlamentare la consultări pentru formarea unei noi majorităţi. Surse apropiate lui Tăriceanu au declarat ieri, inaintea şedinţei conducerii PNL, că premierul urma să le facă această propunere liderilor liberali, in incercarea de a obţine un sprijin mai consistent pentru guvern. Nu era deloc neglijată varianta creării unei majorităţi cu PSD, dar Tăriceanu intenţiona să lanseze propunerea către toate partidele, pentru a vedea reacţiile. Surse din mediul politic susţineau insă cu tărie că executivul PNL - PSD va deveni realitate in căteva zile. Negociatorul PSD cu liberalii, Viorel Hrebenciuc, s-a reorientat se pare, de la Bogdan Olteanu, in faţa căruia n-a avut succes, către Ludovic Orban. Speranţele lui Tăriceanu se indreptau insă şi spre PD, ale cărui probleme cu Traian Băsescu şi PLD ar putea să-l readucă in braţele PNL. Inaintea şedinţei, varianta maximală luată in calcul de premier era includerea in Guvern a altor partide, iar varianta minimală era negocierea unui sprijin exclusiv parlamentar, in schimbul căruia să fie oferite stipendii in teritoriu. Miniştrii liberali păreau, inainte de şedinţă, să se invoiască la o inţelegere cu PSD, care să-i mai ţină la putere, dar fiecare dintre ei spera că nu tocmai portofoliul lui să cadă in braţele altui partid. Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat in urmă cu o săptămănă că PNL nu are decăt două soluţii: fie intrarea in opoziţie, fie o alianţă cu PSD.

ALTĂ STRATEGIE. La şedinţa de ieri seară a conducerii PNL, subiectul negocierilor n-a fost abordat. O parte a liderilor liberali ar fi fost oricum ostilă. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, un apropiat al lui Tăriceanu, era adeptul păstrării actualei variante de guvernare, in ideea că nici un partid nu e suficient de puternic in interior ca să răstoarne guvernul minoritar. In plus, o altă variantă de strategie era ca PNL să nu iniţieze nici o acţiune, pentru a nu deturna atenţia de la eşecul referendumului lui Traian Băsescu. "Acum noi ar trebui să stăm liniştiţi şi să-l lăsăm pe Băsescu să ne explice cum e cu referendumul, de ce nu i-au venit oamenii la vot", ne-a declarat un lider PNL. In timpul şedinţei, foarte tăcuţi au fost lideri de altfel vocali ai PNL. Crin Antonescu şi Norica Nicolai nici nu au luat cuvăntul, dar primul dintre ei a declarat public, in faţa ziariştilor, că este "uşor dezamăgit" de rezultatul PNL la euroalegeri
  • Monica Iordache Apostol


Excludere cu scăntei in PRM

Anunţul făcut de liderul PRM, C.V. Tudor, după eşecul de la europarlamentare privind demisia sa din Parlament şi a celorlalţi reprezentanţi ai partidului, stărneşte valuri in răndurile peremiştilor. Deputatul PRM, Daniela Buruiană (foto), a anunţat ieri dimineaţă că nu renunţă la mandatul de parlamentar, dar şi-a anunţat demisia din funcţia de secretar executiv al partidului. Pentru că a trebuit să plece la Bruxelles, l-a delegat pe soţul său să-i depună demisia la cabinetul liderului PRM de la Senat.

"CONDUCERE IMBÃ...TRÃ...NITÃ...". "Am luat această hotărăre in urma eşecului zdrobitor al PRM la alegerile pentru PE. Prin acest act imi asum intreaga responsabilitate in locul conducerii centrale a PRM... care este incompetentă, imbătrănită şi, mai ales, iresponsabilă", precizează Buruiană in demisie. Ea a susţinut că principalul vinovat de rezulatatul slab obţinut de PRM este vicepreşedintele Lucian Bolcaş care "a intreţinut o atmosferă de invrăjbire intre membrii Biroului Permanent şi l-a dezinformat pe preşedintele partidului in nenumărate rănduri". "Din cauza lui partidul este inchilozat, imbătrănit", a acuzat Buruiană. Bolcaş nu a vrut să comenteze in nici un fel acuzaţiile aduse de colega sa, precizănd că "destinul său este legat de destinul PRM".

BURUIANÃ..., EXCLUSÃ.... La scurt timp după ce Buruiană şi-a anunţat demisia din funcţia deţinută in partid, conducerea PRM a decis excluderea acesteia din cadrul formaţiunii. Motivul? "Incăpăţănarea diabolică de a se certa cu toată lumea din jurul ei" şi "neruşinarea de a fi «calul troian» al SRI in PRM". Conducerea PRM "a luat act, cu scărbă, de declaraţiile mizerabile" ale lui Buruiană, precizănd că "această femeie imposibilă este informatoare a SRI incă de pe timpul lui Virgil Măgureanu".

POSIBILÃ... RÃ...ZGÃ...NDIRE. Pe de altă parte, liderul senatorilor PRM, Gheorghe Funar, crede că preşedintele PRM se va răzgăndi şi nu va ajunge să-şi dea demisia din Parlament. "Din căte il cunosc, nu cred că va face un asemenea gest, care inseamnă sinuciderea PRM... Biroul Permanent i-a solicitat să nu demisioneze din Parlament. Sunt convins că va face o declaraţie publică cu privire la acest lucru... De altfel, a primit foarte multe cereri in acest sens şi din filiale", a arătat Funar. Surse din partid au susţinut că nu se va ajunge la un Congres Extraordinar din cauza opoziţiei liderilor din teritoriu, nemulţumiţi de scorul obţinut de PRM. Aceleaşi surse au susţinut că nici unul dintre senatorii şi deputaţii PRM nu va renunţa la mandatul de parlamentar şi au acuzat-o pe Buruiană că i-a prezentat lui C.V. Tudor sondaje "mincinoase" in care partidul era cotat cu 20%.
  • Carmen Vintilă

Costuri:Referendumul - 13,5 milioane de euro

Iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu de a convoca referendumul pentru introducerea votului uninominal a costat statul romăn 13,5 milioane de euro. Potrivit Hotărării de Guvern numărul 1.327 din 31 octombrie 2007 referitoare la cheltuielile necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 25 noiembrie 2007 privind introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului Romăniei, suma alocată a fost de 47.349.000 de lei (13,5 milioane de euro).

Banii au fost puşi la dispoziţia Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Ministerului Afacerilor de Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, respectiv a Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul Naţional de Statistică, sume alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. La referendum s-au prezentat 26,45 % din numărul alegătorilor inscrişi pe listele electorale, adică 5 milioane din cei 18 milioane de romăni cu drept de vot, insuficient pentru a putea fi validat.

MEDIATIZARE. Potrivit Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), peşedintele Traian Băsescu a avut zece apariţii in emisiuni de dezbatere, difuzate de televiziuni şi radioul public, in campania de promovare a referendumului pentru votul uninominal. Traian Băsescu a anunţat declanşarea referendumului pentru votul uninominal la 23 octombrie, şeful statului apărănd, in cele patru săptămăni de campanie (26 octombrie-23 noiembrie), in şase emisiuni de dezbatere, dintre care două au fost prezentate şi in reluare, la TVR 1, B1 TV, Realitatea TV şi MTV ş şi două la Radio Romănia Actualităţi, pentru a-i chema pe romăni la vot.
Pediştii au scăzut de la 32,7% la 28,78%

Rezultatele parţiale ale euroalegerilor, după centralizarea voturilor din 99,41% din secţiile de votare, relevă faptul că PD a obţinut 28,78% din voturi (adică 1.471.756 de voturi), PSD - 23,14% (1,183.065), PNL - 13,45% (687.775), PLD - 7,78% (397.825).

De asemenea, UDMR a obţinut 5,52% din voturi (282.666), PNG-CD - 4,86% (248.553), PRM - 4,15% (212.257), Laszlo Tokes - 3,43 (175.769)%, PC - 2,93% (150.270), PIN - 2,43% (124.598), PNŢCD - 1,38% (70.724). Partida Romilor "Pro Europa" a fost votată de 1,15% (58.838) din alegători, Partidul Alianţa Socialistă de 0,55% (28.462) dintre aceştia, iar Partidul Verde de 0,38% (19.690). Prezenţa la urne, potrivit rezultatelor parţiale centralizate pănă ieri la ora 17:00, a fost la alegerile pentru PE de 29,41% (5.360.043 de alegători), din care 95,37% (5.112.248 voturi) au fost voturi valabil exprimate şi s-au inregistrat 4,59% (246.405) voturi nule. Pănă la ora 17:00, BEC pentru PE a centralizat 99,41% din procesele-verbale de la secţiile de votare, reprezentănd 17.424 din totalul de 17.529 secţii de votare. Numărul total al alegătorilor care au votat pe listele electorale suplimentare a fost de 594.578, potrivit rezultatelor parţiale centralizate pănă luni la ora 17:00. Numărul total al alegătorilor care au votat, fiind inscrişi in listele electorale existente la secţiile de votare a fost de 4.765.460. Numărul buletinelor de vot centralizate de BEC pentru alegerile europarlamentare, pănă la ora 17.00, a fost de 18.224.597.

REFERENDUM. Prezenţa la urne potrivit rezultatelor parţiale, centralizate pănă ieri la ora 17:00, a fost la referendum de 26,45%, din care 81,34% au votat "DA", 16,18% au votat "NU", iar 2,44% din voturi au fost nule, conform anuţului făcut de BEC. Aceste rezultate au fost prezentate de BEC după centralizarea datelor din 17.438 de secţii de votare din totalul de 17.529. Pănă ieri la ora 17:00, Biroul Electoral Central pentru referendum a centralizat datele din 99,5% din totalul secţiilor de votare.
In Bucureşti au fost centralizate 93,7% din procesele-verbale privind rezultatele referendumului pentru uninominal.
  • Gabriela Antoniu


Absenteism şi in străinătate

Doar 679 de romăni au votat in Spania, pentru alegerile europarlamentare, a anunţat BEM. Romănii din Italia au fost ceva mai harnici - 2.108 dintre ei au mers la vot.
Cifrele sunt insă foarte mici, raportat atăt la numărul de romăni inregistraţi in aceste ţări, căt şi la buletinele trimise de MAE. Astfel, către cei peste jumătate de milion de romăni inregistraţi oficial in Spania, au plecat 43.450 de buletine de vot, iar pentru cei 550.000 de romăni aflaţi legal in Italia au fost trimise aproape 30.000 de buletine de vot. In SUA au votat 1.134 de romăni, iar numărul de buletine trimise a fost de aproape 23.000.
  • Carmen Pleşa




×