x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Galeria Rapidului a ocupat Piaţa Universităţii

Galeria Rapidului a ocupat Piaţa Universităţii

de Ilarion Tiu    |    25 Aug 2010   •   00:00
Galeria Rapidului a ocupat Piaţa Universităţii
Sursa foto: /Agerpres

În ziua de 22 august 1990, Partidul Revoluţiei Creştin-Democrat a organizat în Piaţa Unirii din Bucureşti o manifestaţie cu ocazia împlinirii a nouă luni de la izbucnirea evenimentelor din decembrie 1989.

Organizatorii au mobilizat câteva mii de participanţi, în faţa cărora a fost citit un memoriu adresat preşedintelui ţării. Documentul sancţiona câteva hibe ale regimului post-Ceauşescu, printre care: "degradarea vieţii spirituale şi morale sub limitele vechiului regim"; "continuarea şi accentuarea stratificării diferitelor categorii socio-profesionale"; "prigonirea şi maltratarea sălbatică a opoziţiei" etc.

În finalul documentului, liderii Partidului Revoluţiei Creştin-Democrat cereau preşedintelui ţării să vegheze la: încetarea oricăror "provocări şi deturnări" de la mersul spre o democraţie reală; strângerea legăturilor cu "fraţii de peste Prut"; accelerarea reformelor necesare instituirii unei economii de piaţă; împroprietărirea ţărănimii; aprobarea înfiinţării unui post de televiziune independent etc.

După citirea memoriului, un grup de manifestanţi s-a îndreptat din Piaţa Unirii spre Piaţa Romană, pentru a depune o ghirlandă de flori la troiţa ridicată în memoria martirilor Revoluţiei. Traseul avea aprobarea Primăriei Generale a Capitalei şi a Poliţiei.

Aparent, procesiunea a decurs fără incidente, fără ca poliţiştii să dea importanţă faptului că un grup din coloană s-a oprit în Piaţa Universităţii. În jurul orei 18:30 însă, Piaţa Universităţii era deja ocupată de o mulţime de oameni. Grupul iniţial a fost îngroşat de manifestanţi veniţi de la ceremonia din Piaţa Romană sau de curioşi aflaţi în zonă. După mai bine de două luni, circulaţia în zonă a fost din nou afectată de protestatari, fiind deviată pe Strada Batiştei. Circa 20 de tineri au montat cu rapiditate panouri cu mesaje de revoltă faţă de regim. Printre lozincile strigate, ziariştii prezenţi la faţa locului au surprins: "Jos comunismul!", "Veniţi cu noi ca pe 22!", "Vrem dreptate nu procese înscenate!", "Privatizare da, nomenclatură ba!", "Jos Iliescu!", "Jos nomenclatura!", "Nu vrem cartele!", "Cu televizorul aţi minţit poporul!".

Escaladarea incidentelor i-au pus pe jar pe organizatorii manifestaţiei iniţiale din Piaţa Unirii. Aceştia au susţinut că ocupanţii Pieţei Universităţii nu erau membri ai Partidului Revoluţiei Creştin-Democrat, deşi poliţiştii susţineau contrariul. Au mai fost identificaţi tineri din gruparea desprinsă recent din PNŢ-CD, precum şi componenţi ai galeriei echipei de fotbal Rapid Bucureşti. Marian Munteanu a declarat că nici Liga studenţilor nu era implicată în manifestaţia din Piaţa Universităţii, cu toate că unii participanţi i-au scandat numele şi au cântat "Imnul golanilor".

La început, forţele de ordine au stat în expectativă, mărginindu-se la "culegerea de informaţii". Totuşi, după ora 12 noaptea şi-au făcut apariţia scutierii dotaţi cu bastoane de cauciuc. Prezenţa acestora i-a înfuriat pe manifestanţi, rămaşi destul de puţini, care au aruncat cu pietre şi sticle spre poliţişti. Cele două grupuri se alergau reciproc prin faţa hotelului Intercontinental. Ziaristul Sorin Roşca Stănescu, în reportajul său din România liberă despre eveniment, susţinea că decisivă a fost intervenţia unui "detaşament" de muncitori de la un trust de construcţii. Aceştia ar fi venit cu câteva camioane şi, ghidaţi printr-o staţie de amplificare, au "operat" degajarea Pieţei Universităţii. În zonele adiacente Pieţei, în miez de noapte, protestatarii ar fi fost aşteptaţi de poliţişti în uniforme şi în civil, pentru a-i aresta.

A doua zi, 23 august, în Piaţa Universităţii a fost aparent linişte. Câţiva curioşi s-au adunat pentru a discuta evenimentele din ziua precedentă, însă nu s-au arătat dispuşi să reînceapă protestele. La 24 august însă, aproximatix 1.500 de persoane au ocupat din nou Piaţa Universităţii. Unii dintre aceştia, cei mai vocali, participaseră şi la protestul din 22 august, alţii se aflau acolo din curiozi-tate, alăturându-se la vederea apariţiei unei mişcări de protest. "Bagajul" de lozinci nu s-a schimbat, majoritatea scandărilor vizându-i pe guvernanţi. Pe la ora 22:00, circa 100 de poliţişti s-au îndreptat spre nucleul dur al protestatarilor aflaţi în zona fântânii arteziene. Prezenţa forţelor Ministerului de Interne a încins spiritele, poliţiştii fugărindu-i pe manifestanţi în noapte.

La colţul blocului "Unic" erau postaţi alţi poliţişti, care veniseră cu 5 maşini Aro, 2 TV-uri şi câteva maşini Dacia. O parte din cei arestaţi a fost dusă la Secţia 10 de Poliţie, pentru a da declaraţii privind prezenţa în Piaţa Universităţii. Ziarele vremii au scris că au fost arestaţi şi câţiva ziarişti, din rândul fotoreporterilor. Protestatarii arestaţi au fost eliberaţi a doua zi, după ce au primit amendă în valoare de 500 de lei pentru "comportament jignitor faţă de forţele de ordine".

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani