x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Găsiţi-o pe Ana Maria!

Găsiţi-o pe Ana Maria!

de Valentin Zaschievici    |    06 Iun 2007   •   00:00
Găsiţi-o pe Ana Maria!

Inconştienţa unor medici, dar şi a unor ziarişti, pune in pericol viaţa unei fetiţe de 14 ani, victimă a traficanţilor de persoane. Ana Maria Morcoaşă este mamă a unor prunci care nu-şi vor cunoaşte niciodată tatăl. Micuţii sunt in pericol să nu-şi intălnească vreodată nici mama. Copila-mămică a dispărut fără urmă din spital.Â


Inconştienţa unor medici, dar şi a unor ziarişti, pune in pericol viaţa unei fetiţe de 14 ani, victimă a traficanţilor de persoane. Ana Maria Morcoaşă este mamă a unor prunci care nu-şi vor cunoaşte niciodată tatăl. Dacă vor supravieţui problemelor medicale, sunt in pericol să nu-şi cunoască vreodată şi mama. Copila-mămică a dispărut fără urmă din spital.

Ana Maria e orfană. La 12 ani era internată intr-un centru de plasament din Bucureşti. In timp ce se afla pe stradă, in zona Bucur Obor se pare, a fost răpită. A fost traficată de la un proxenet la altul, a trăit in sclavie pănă in luna ianuarie a acestui an, cănd a fost salvată dintr-un bordel din Bucureşti de o razie a Poliţiei. Proxeneţii făcuseră o greşeală. Răpiseră de pe stradă o altă fetiţă, insă mătuşa copilei, aflată in preajmă, reuşise să reţină numărul maşinii. Aşa fuseseră identificaţi proxeneţii de pe rău-famata Stradă Mătăsari.

Traficanţii au fost trimişi in judecată. Ana Maria a depus mărturie impotriva lor. Şi mărturia ei a contat. Proxeneţii au primit ani grei de inchisoare. Calvarul victimei lor a continuat insă. Cănd Ana Maria a văzut lumina zilei din hruba in care fusese ţinută, era insărcinată in luna a patra. A fost incredinţată fundaţiei Reaching Out, singura instituţie din Romănia specializată in protejarea victimelor traficului uman. Acum zece zile, Ana Maria avea să nască tripleţi. Nou-născutele au probleme de sănătate, cauzate de tratamentul la care fusese supusă mama lor in perioada in care a fost sechestrată.

GURALIVII. In mod incredibil, personalul medical, care cunoştea prea bine situaţia pacientei lor, a renunţat la discreţia impusă nu numai de bunul-simţ, ci şi de lege. Doctorul Cărnu a chemat ziariştii locali şi corespondenţii publicaţiilor şi posturilor tv centrale şi le-a dat informaţii complete nu numai despre copii, ci şi despre mamă. Doctoriţa Vintilă a spus incă mai mult: că mămica, victimă a proxeneţilor, a fost transferată impreună cu nou-născuţii la Spitalul Municipal din Bucureşti. Una din micuţe a decedat la puţin timp după naştere. Pentru celelalte două, medicii de la Spitalul Municipal fac eforturi deosebite.

La patru zile după naştere, Ana Maria a dispărut din spital. A incercat mai intăi să vorbească la telefon cu tutorele ei legal, directoarea adăpostului Reaching Out. Nimeni nu a vrut să-i pună fetei la dispoziţie un mobil, nici măcar căt să-i dea un "beep" tutorelui său, singurul ei sprijin. Pănă in acea zi de miercuri, 30 mai, Ana Maria părea că a inţeles căt de importantă era pentru fiinţele cărora le dăduse viaţă. Pentru că nu avea cum să-şi alăpteze fetiţele, s-a lăsat mulsă cu regularitate, la fiecare trei ore: laptele matern conţine anticorpii de care pruncii au atăta nevoie in primele zile după naştere. Subit, fără ca vreun salariat al spitalului să fi observat ceva suspect, ea a dispărut din spital. Era imbrăcată numai in papuci şi in cămaşă de noapte. In cameră avea şi hainele de oraş. Ce s-a intămplat nimeni nu poate spune. Cadrele medicale acreditează ideea că şi-ar fi abandonat copiii. La naştere, Ana Maria a suferit o ruptură de col. Ea a dispărut insă inainte ca firele să-i fie scoase. Şi cunoştea riscurile la care se expune intr-o asemenea situaţie.

Indată ce reclamaţia dispariţiei minorei a fost depusă la poliţie, presa centrală a fost anunţată, i s-au pus la dispoziţie fotografia şi semnalmentele minorei. Acest subiect delicat, ce trebuia cercetat poate cu discreţie, a căpătat notorietate. Puţini şi-au făcut probleme de conştiinţă. Şi mai puţini au făcut efortul de a anticipa posibilele consecinţe.

Intre ipotezele ce nu pot fi neglijate este aceea ca fata să fi incăput iarăşi pe măinile proxeneţilor. Din acest motiv, dar şi din cauză că prezenţa mamei este strict necesară pentru sănătatea celor două fetiţe, e vital ca Ana Maria să fie găsită căt mai urgent. Furnizaţi orice informaţie la redacţie sau la 0744.380.526.


Găsită, dar rămasă in UG

La 18 septembrie 2005, Ana Maria a dispărut din Centrul de tip familial "Sf. Nicolae" din Str. J. Steriadi nr. 40 A, Sector 3. "A plecat in mod voluntar şi repetat din centru" - e trecut la detalii in fişa dispariţiei, inregistrată de Compartimentul Urmăriri al Poliţiei Sectorului 3. Fata e inregistrată sub prenumele "Anişoara Maria". In dosar nu există nici o poză a dispărutei. Deşi plecase dintr-un centru de plasament, unde personalul este obligat, conform ordinelor interne, să fotografieze copilul chiar la internarea lui, Ana Maria a fost pusă in Urmărire Generală doar cu numele de familie. Cazul ei nu a fost dat niciodată publicităţii. Pănă zilele trecute.
Figura in baza intranet a Poliţiei Romăne cu următoarele semnalmente: "Inălţime: 1,55 m; greutate: 45 kg; ochi albaştri; păr negru; ten alb. Nu se cunosc obiectele de imbrăcăminte".
A fost găsită, din intămplare, in ianuarie 2007. Dar nu a fost scoasă din UG. Pentru că poliţiştii de la Crimă Organizată nu au avut nici măcar curiozitatea să verifice in baza de date dacă nu cumva, minora Morcoaşă figurează ca dispărută. Internată in centrul fundaţiei din Piteşti, intrată deja sub protecţia Poliţiei, pe Ana Maria, teoretic, incă o mai căutau poliţiştii de la Urmăriri. Am primit la redacţie fişa ei, de minor dispărut, la 15 mai a.c. Nu-i cunoşteam povestea. Cazul a fost publicat in Suplimentul editat de Jurnalul Naţional la 24 mai a.c.

DOSARUL VECHI E NOU. Şase zile mai tărziu, Ana Maria a dispărut pentru a doua oară din Spitalul Municipal. Poliţia o caută acum in baza dosarului vechi, rămas activ. Sunt implicate Compartimentele Urmăriri de la Sectorul 3 - cei care au primit sesizarea iniţială, dar şi de la Sectorul 5 - cei in raza cărora se află Spitalul Municipal. Cazul, deşi intens mediatizat, e in continuare "undercover". Deşi, de această dată, jurnaliştilor le-a fost oferită şi fotografia fetei, Ana Maria nu figurează pe site-ul IGPR ca minor dispărut. Iar presei, oficial, nu i-a fost solicitat sprijinul pentru mediatizare. Cei care instrumentează acest dosar au, probabil, propriile proceduri. Â

Alte cazuri

• Cazul Anei Maria nu e singurul in care două compartimente ale Poliţiei Romăne şi-au dat cu stăngu’n dreptu’. Există şi alte fete care figurează in baza de date a IGPR şi ca dispărute, şi ca amendate, ulterior, pentru practicarea prostituţiei.
• Grigore Elena Denisa e din comuna Valea Danului, jud. Argeş. A dispărut in aprilie 1997, din discoteca de pe raza comunei Păuşeşti - Maglaşi, jud. Vălcea. Avea atunci 16 ani. Poliţia precizează: "Sunt date că s-ar afla in Grecia, unde
practică prostituţia".
• Romenciu Ioana a dispărut in septembrie 2003 din comuna Simian, jud. Mehedinţi. Avea 15 ani. Pe site-ul IGPR e trecută următoarea informaţie: "Frecventează mediul prostituatelor, fiind sancţionată de mai multe ori contravenţional in Bucureşti".
• La Moldovan Carmen (17 ani), dispărută in mai 2006, se precizează: "Se poate afla in Bucureşti. Practicarea prostituţiei".
• Despre Pojoni Alexandra (17 ani) şi Ursica Priscila (16 ani), dispărute in aprilie 2007, poliţia declară textual: "Au fost văzute in zona staţiei CFR Arad, in jurul datei de 29.04.2007. Doresc să plece in Italia sau Spania, fiind insoţite de Stupinean Claudiu Marius din Orăştie, cunoscut cu antecedente penale".


×
Subiecte în articol: eveniment maria disparut ana disp