x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gatu si Topescu n-au vazut cadavrele Ceausestilor

Gatu si Topescu n-au vazut cadavrele Ceausestilor

de Laura Toma    |    Toma Roman Jr    |    08 Noi 2005   •   00:00
Gatu si Topescu n-au vazut cadavrele Ceausestilor

Cristian Gatu si Cristian Topescu rememoreaza cum generalul Stanculescu si grupul insotitor au plecat de pe Stadionul Steaua in dimineata zilei de 25 decembrie spre Targoviste si cum s-au intors la stadion cu asa-zisele colete.

Avancronica unei exhumari necesare

Dupa cum ne-a declarat generalul Dan Voinea, doi oameni de sport, Cristian Gatu si Cristian Topescu, au avut un rol deosebit in drumul Ceausestilor spre groapa. Am stat de vorba cu ei. Domnul Topescu a tinut sa-l contrazica pe generalul Voinea, sustinand ca nu a filmat nici venirea elicopterelor de la Targoviste, nici "protocolul" care a urmat executiei din ziua de Craciun.

Jurnalul National: Stiati ca vor veni la Clubul Steaua?
Cristian Topescu: Si eu si Gatu ne-am trezit cu ministrul in fata. Stiti cum e in armata… "sa traiti", nu mai stiu ce... ministrul avand un grup insotitor.

Ati participat la momentul in care a aterizat elicopterul?
Nu, nici pomeneala. Elicopterul a aterizat pe stadionul mic. Stadionul mic, fiind terenul de antrenament alaturat stadionului, era terenul numarul sase.

"Nu stiam ca vor veni"

Voinea spune ca dvs. ati fost anuntati si erati un fel de comitet de primire.
Cine sa ma anunte, domnule? De la Targoviste sa ma sune prin telefonul mobil, care nu exista pe atunci?

Stia macar domnul Gatu ca va ateriza vreun elicopter?
Sa-l intrebati pe el. Eu eram in biroul meu si, cand am coborat, am constatat ca au venit. Sa stiti ca am o memorie foarte buna, antrenata profesional: au fost urmatorii: Victor Stanculescu, Mugurel Florescu, Virgil Magureanu, colonelul Ion Baiu, Dan Voinea, Gelu Voican Voiculescu.

Atat de la domnul Magureanu, cat si de la domnul Voinea am aflat ca ar fi fost un cockteil pregatit…
Asta presupunea ca Gatu, care era seful meu, sa stie ca oamenii astia vor veni.

Si ce contineau elicopterele?
Pai, nu le-am vazut. Si noi am stat de vorba in aceasta incapere cu aceste persoane, care i-au spus la un moment dat lui Cristi Gatu sa trimita doi soldati, ca sunt niste colete acolo, pe teren, care trebuie ridicate. Acum sa revin la persoana mea, nu ca sa ma apar, dar sa va spun adevarul…

Imi cer scuze ca va intrerup, domnul Voinea spune ca acolo era un dispozitiv de aparare comandat de Gatu. Asta te trimite cu gandul ca soldatii colcaiau cu mitraliere pe acolo…
Domnule, aveam doua pistoale la 18 insi cati eram. Alte contradictii din declaratia domnului Voinea… Zice asa… "Topescu, care avea o camera de luat vederi si filma tot"… inexact. Nu aveam nici o camera de luat vederi, nici un aparat de fotografiat. "Topescu era reporter pe la Armata"… nu exista functia asta. "Reporterii de la armata" erau doar cei care lucrau la "Viata Militara" sau la emisiunile de radio si televiziune ale Armatei. Si "ofiter in cadrul Clubului Steaua"… corect.

"Si faptul ca filma m-a deranjat un pic, spune Voinea in declaratia sa, iti era teama." Lui Voinea, care a trecut prin atatea incercari grele, care probabil l-au stresat si probabil i-au afectat si memoria vizuala - asta-i o mica rautate din partea mea - i se facuse frica de mine! "…e posibil, daca veti vorbi cu el, sa va spuna ce s-a intamplat si cu cadavrele, pentru ca e foarte posibil sa le fi filmat…", mai declara Voinea. De la "e foarte posibil" pana la "le-a filmat" e o diferenta de nuanta in limba romana.

"Era cu o camera profesionala." Fals.

Deci, domnul general, probabil ca din cauza stresului, are unele tulburari de memorie vizuala.

Acestea sunt din punctul meu de vedere faptele. Ele pot fi confirmate de oricare din martori. Am plecat de la Stadionul Steaua cu Marcel Puscas, fost jucator si fost component al conducerii Clubului Steaua, cu masina lui, am mers la mine acasa si toata noaptea am stat de vorba, caci se tragea, se auzeau tot felul de impuscaturi. El va poate confirma ca nu a vazut in nici un moment in mana mea vreo camera de filmat. Iar cel care avea camera de filmat in gestiune, de asemenea, va poate confirma ca ea nu statea la mine. Dar exista o metoda pe care domnul Voinea o foloseste… pe care dvs., ca jurnalisti, ca si mine, o stiti: cand vrei sa abati atentia dinspre tine, arunci problema facand declaratii despre alte persoane si atunci tu scapi de eventuale alte intrebari care ti s-ar putea pune. Asa a facut si el … "pai, uite, era Topescu acolo si filma cu o camera… si hop se muta centrul atentiei de la domnul Dan Voinea spre Topescu…

In acest moment apare in camera in care stateam de vorba si domnul Cristian Gatu.

Dumneavoastra erati in tema ca vor veni? De ce vor veni? Cand ati aflat ca vor veni sa aduca cele doua colete?
Cristian Gatu: Declaratiile alea ale lui Voinea nu ma afecteaza pe mine, pe Topescu il afecteaza… pe mine ma face seful apararii la Steaua….

De la Domnul Topescu inteleg ca ati fi avut doua pistoale, de la domnul Voinea am inteles ca stadionul era arhiplin de soldati.
Voinea minte, domnule… dati-mi voie sa va explic. Eu eram om de sport, pe mine m-a racolat Steaua de pe bancile Facultatii de constructii civile. Si, cum era vremea aceea, m-a facut ofiter ca sa nu ma ia Dinamo. Erau repartitii guvernamentale.

Domnul Voinea sugereaza urmatoarea chestie, ca dvs. erati pregatiti pentru primire… stiati ce contineau coletele… ca erati o unitate militara foarte bine inarmata.
La 17 decembrie s-a dat o alarma in intreaga Armata romana

Cristian Topescu: Nu, la 16.

Cristian Gatu: Oricum, intr-o duminica. …inclusiv in Clubul Steaua. Eu nu sunt militar de cariera, domnul Topescu nici atat. Eu am pus mana pe o pusca o singura data, la niste trageri. Topescu, de mai multe ori.

La noi se faceau cateva antrenamente anual, in sensul asta de pregatire, pentru orice eventualitate. Plus anual se facea si o alarmare, ca sa verifice lantul de mobilizare. In aceeasi idee am tratat si aceasta convocare de la 16 decembrie. Era duminica, am plecat de la Casa Centrala a Armatei, unde ne stranseseram cu echipa si cu nevestele la o masa. Am urcat scarile blocului unde locuiam eu. Pe atunci, de regula, Ceausescu gratia niste hoti si atunci noi ne inchideam usile scarilor. Deschid usa de jos si urc scarile. Vad pe unu’, la mine la usa. Ce-i cu tine, ma? Si-mi zice "se executa Radu cel Frumos"… asta era parola… dar eu de unde sa-mi aduc aminte ca ala era consemn. Ajung la ora 19:00, bezna la Clubul Steaua, care este vizavi de Cimitirul Ghencea Militar. Am intrat si ma dirijeaza catre Statul Major. Eram vicepresedinte al Clubului Steaua si loctiitorul comandantului Constantin Tanase. Suntem trimisi la batalionul unde erau arme si imi da un pistol si o cutie de chibrituri cu 36 de cartuse. Ma duc la comandant. Si zice, te rog sa mergi cu toti cei de la sectia de fotbal la stadion (eu eram seful sectiei de fotbal pe atunci) si ii iei si pe cei care lucreaza acolo. Eram vreo 16 si era o atmosfera destinsa. Pe la ora 22:00 ii dau telefon comandantului sa intrebam daca mai ramanem. Ne-a zis sa ramanem. A doua zi spre seara iese la rampa declaratia lui Ceausescu cu Milea…

Dar declaratia a aparut la 22…
Cristian Topescu: La 22? Lasa-le-ncolo de cifre, n-are importanta.

Cristian Gatu: Ma rog… Noi oricum am mai dormit acolo.

Dimineata de 25 decembrie

In timpul asta, dumneavoastra ati mai plecat…
Cristian Gatu: Nu ne-a mai dat drumul. Spre sfarsitul lui ianuarie am plecat acasa. Sa revin… aveam patru pistoale doar noi, ofiterii superiori: eu, colonel, Topescu, colonel, Valentin Stanescu, colonel, si Iordanescu, colonel. Si am avut prezenta de spirit, cand a inceput agitatia, sa le inchidem in fiset. Si ne-am facut astfel un bine la toti. Cand a inceput sa se traga cu trasoare, ne baricadasem, ne aparam, dar nu stiam de cine. Se tragea din blocul de vizavi de tribuna a doua. Si de la comandamentul Armatei intai. Urcau pe treptele tribunei a doua si izolatia nu era prea bine facuta, incat noi auzeam fiecare pas, rezona …

La protocol

Ati aflat cine erau aia?
Cristian Gatu: Cum sa iesim, sa vedem? La aceste focuri se riposta tot de Armata intai. Ne-am speriat. In alta seara de notorietate s-a distrus tabela electronica. In panica asta ne gandeam sa facem ceva. Eram vreo 16 si am facut vreo trei dispozitive. Am aprins nocturna si apoi nu au mai urcat.

Domnul Voinea mai bine ar spune cine a tras atunci in noi… La data de 25 decembrie, la 8 dimineata primesc un telefon de la un colonel, nu retin numele, aghiotantul sau seful de cabinet al domnului ministru Stanculescu. Cum, daca tineti minte, erau foarte multi care faceau valuri, telefoane false si alte alea, era si unul la televiziune… Brates, care intoxica, ignoram orice telefon. Dar pastram si-un beculet aprins. Imediat am cerut numarul de telefon si am sunat eu pe urma, sa ma incred, si imi zice ca a ordonat domnul ministru ca la ora 10:00 vor ateriza pe stadionul Steaua doua elicoptere si sa nu tragem. Si imi da legatura cu Stanculescu, eu il cunosc si l-am apreciat pe linie sportiva… a fost presedintele Federatiei de calarie. Si imi repeta ordinul. Eu i-am spus ca nu recomand sa aterizeze elicopterele pe stadionul central. Pentru ca, de foarte multe ori cand Steaua juca cupele europene si era zapada, de teama sa nu se amane jocul respectiv, venea un elicopter sau chiar doua si pilotii aia ni se plangeau ca, in momentul in care intri si nu mai ai deschiderea, apare riscul sa cada. Asta i-am spus. Dar sunt terenuri alaturate, i-am spus. Cica bine, vezi ca la 10:00 aterizeaza, si vin si eu in ordine cu un aro, un TAB si un Volkswagen broasca. Inclusiv culorile mi le-a dat si mi le-am notat.

El v-a sunat de la Targoviste in acel moment?
Nu, abia plecau la Targoviste. De la noi au plecat, la noi au venit. Domnul Voinea nu stie acest lucru. Noi am aflat ulterior unde se duc, ce fac acolo. Si-mi zice: te rog sa ne astepti la poarta (se tragea in perioada aia) si semnul de distinctie e ca in dreapta fiecarei masini, la oglinda retrovizoare, este un steag gaurit. Pe mine treaba asta cu steagul gaurit m-a alertat. M-a mobilizat. Si au venit, intr-adevar. De la intrare pana la vestiare e un parcaj mai mare, acolo au parcat toate trei. Eu am fost singurul care m-am dus langa ei, nu domnul Topescu, nu camera de filmat… Si domnul general imi spune: noi plecam. Intre timp, zgomotul mi-a sugerat ca era un elicopter, eu nu pot sa localizez pe ce teren, nu l-am vazut din unghiul in care eram. Nici nu eram atent, nici nu ma interesa. Ca, daca stiam, luam eu camera de luat vederi. Si imi zice ca ne intoarcem pe la ora 15:00. Daca aveti ceva de mancare, sa pregatiti. Se intorc, intr-adevar, la ora 15:00, ei erau acum vreo 15, desi venisera doar vreo sapte insi. Ceea ce ma face sa cred fie ca in elicopterul asta incapeau atatia si unii ii asteptau direct acolo, fie ca mai era inca un elicopter. Am iesit repede, au aterizat pe terenul 6, si, cand am ajuns eu, se ridica un al doilea elicopter, care a plecat. Noi nu am avut fripturi sa le dam, se manca din gamele, ca la razboi. Deci nu ospaturi, cum s-a zis.

E adevarat ca la stadion am folosit vesela echipei de fotbal. Si pregatiseram niste sandvisuri si apa minerala. Era o intrare cu doua scari.

I-am urcat la etajul 1 si i-am condus spre popota. Stanculescu n-a vrut sa intre si au intrat in biroul meu cu inca doua persoane necunoscute la vremea respectiva. In fata biroului erau doua fotolii. De regula, pe unul dintre fotolii se aseza, cand venea pe aici, Valentin Ceausescu. Acum se asezase pe el unul cu barba, pe care nu-l stiam. Si pe celalalt fotoliu s-a asezat unul care vorbea pitigaiat, pe urma a fost la SRI. I-am oferit locul meu ministrului Stanculescu si mi-am tras si eu un scaun. Cred ca cel cu barba era seful, pentru ca a zis: "Domnule ministru, spuneti-i (neuitandu-se la mine, de parca as fi fost un rahat) sa gaseasca vreo patru baieti pentru alea. Atunci, Stanculescu imi zice: "Cristiane, cauta si tu vreo patru baieti mai curajosi, pentru ca sunt doua colete, si sa le aduca aici. L-a lasat elicopterul. In momentul ala am avut asa o strafulgerare si l-am intrebat discret "nea Victore, sunt ei?". El a dat din cap ca da. In momentul ala eram singurul care stiam de acolo. Ma ridic cu aceasta notita in plus, m-am indreptat spre baieti. M-am gandit sa-i aleg pe cei pe care am oftica. Fuicu, tatal lui fusese secretar de partid, Radu Ionescu, Vasile Angheloiu si Vasile Iordache. Din astia doar Radu Ionescu a murit. I-am adus apoi in birou. Tot cel cu barba i-a spus lui Stanculescu sa-mi transmita mie sa le dau ceva tare la baieti. Deci, un intaritor… Aveam acolo niste whisky, dar imediat Angheloiu i-a cuvantul si zice "raportez, dle ministru, nu este nevoie, suntem militari si executam orice ordin". M-a impresionat. Apoi zice Cristi: "I-ai si mergi tu". Am ajuns pe teren cu imaginea noptilor anterioare in gand, cand se tragea peste tot. Nu s-a gasit insa nici un colet. Cine ce sa fotografieze? Nici un colet. Am luat terenurile la rand… poate, poate. Ei, pe terenul 6, cand a inceput sa se traga…! Am zis hai inapoi. Baietii ma intrebau "ce facem nea Cristi?", "Inapoi, baieti!", le-am repetat.

M-am intors in birou si i-am zis lui Stanculescu ca se si trage, dar n-am gasit nimic. Atunci el a zis o chestiune pe care Horia Alexandrescu a scris-o atunci in Scanteia tineretului : "Bine, lasa sa-i manance ciorile". Atat. Apoi zice hai sa mergem. Intre timp, ceilalti terminasera de mancat. Aici precizez ca toti au fost sus, este fals ce spune domnul Voinea, ca n-a intrat ca i-a fost jena, ca era indignat. "DIVERSIUNE" "Va spun acum ceea ce eu am aflat ulterior: al doilea elicopter nu a aterizat, s-a apropiat si le-a aruncat. Alaturi insa era Armata intai. Am informatii ca acelasi teatru de la noi cu «mergi cu patru insi si ia-le», ordinul asta a fost dat si acolo si le-ar fi luat ei. Intr-o salvare i-au tinut. A fost o diversiune. Ne-a mobilizat pe noi si intre timp sa le duca unde le-au dus" Cristian Gatu ADEVARUL DE LA TV "Chiar in noaptea aia, ca era Craciunul, ne-am adunat sa mancam ceva si aveam un televizor si pe la 3 noaptea au dat executia. Si va dau un amanunt… a urcat unul dintre ei in popota si acolo erau si ai nostri, fotbalistii. Aluia i-a cazut o poseta aurie de dama. Si atunci, Bujor Harmageanu a luat-o si a ridicat-o pe un calorifer. Pe la trei, cand jucam poker… si era transmisia aia la televizor, Bujor vede poseta… era sa lesine" Cristian Gatu "NU AM FILMAT" "Eu filmam meciurile cu o camera M5, cu caseta VHS, pe care o luam cu bon si dupa meci o aduceam inapoi. In acele zile, eu nu aveam nici un fel de camera. Tot ce aveam era un aparat de radio la care ascultam Europa Libera" Cristian Topescu PE TEREN "Stanculescu s-a dus cu tab-ul cu reflectoarele aprinse si a facut o tura de teren. Apoi a urcat la mine in birou si a dat un telefon la Ministerul Apararii. Si la plecare ne-a spus sa stam linistiti. Si am stat inca o luna. Asta-i tot ce s-a intamplat" Cristian Gatu

STANCULESCU SI TERENUL 6
Din marturia lui Cristian Gatu reiese ca, dupa scurtul protocol, generalul Stanculescu a parasit stadionul in jur de ora 18:00. La masa nu s-a discutat decat despre sport, nici o vorba despre executie sau despre Targoviste. Inainte de plecare, Stanculescu a urcat in TAB si a facut un tur de teren cu reflectoarele aprinse, dupa care a urcat in biroul lui Gatu, de unde a dat un telefon la Ministerul Apararii, cerandu-le sa stea linistiti. Gatu infirma ca s-ar fi tras spre TAB-ul in care se afla Stanculescu pe stadion. Gatu a fost singurul din grupul ofiterilor de la Steaua care, datorita unei informatii primite discret de la ministru, intuia ce s-a intamplat cu dictatorii. In acea noapte au vazut executia Ceausestilor la televizorul de la stadion. Cei doi ofiteri de la Steaua sustin ca nici unul dintre ei nu a vazut atunci misterioasele colete. Gatu si Topescu erau la data procesului in relatii amicale cu generalul Stanculescu, care a fost presedintele Federatiei Romane de Hipism si a raspuns, pe linia MApN, inclusiv de activitatile sportive.
×