x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Generaţia in blue jeans este in doliu

Generaţia in blue jeans este in doliu

de Anca Scarlat    |    07 Aug 2007   •   00:00
Generaţia in blue jeans este in doliu

Dispariţia fulgerătoare a lui Moţu Pittiş a uimit şi a lăsat indurerată o intreagă generaţie. Generaţia in blue jeans este astăzi in doliu. Idolul lor a plecat in lumea celor drepţi, de unde insă va continua să asculte rock, adevărata muzică a sufletului său. Radio3net, proiectul care a fost "ideea şi viaţa" sa, se va numi, in memoriam, Radio3net - Florian Pittiş. Fără Moţu, cu toţii suntem mai săraci...
Â

• Noapte bună, Moţu, şi adio - Adrian Păunescu (varianta audio ) • V-a murit Pittiş - Corneliu Leu• Nu e nici o grabă, ne vom intălni Dincolo" • Furtuna a trecut. Acum e linişte... • Folk You! in memoria lui Florian Pittiş • Radio3net se va numi Radio3net - Florian Pittiş

VIDEO • Sunt tanr doamna... • "Carpe diem..." • Pittiş, ultimul concert - Mediaş (14 iulie 2007) • Rămas bun Moţule! - Casa Radio • Folk you - 2005
AUDIO • Invocatie (Phoenix) • Fara cuvinte (Celelalte Cuvinte) • Puterea obisnuintei (Pasarea Colibri) • Din poezia muzicii tinere (interviu, aprilie 2005)

FOTO • Florian Pittiş - Imagini, trairi, viata

Teatrul fără cuvinte şi căntecul fără versuri

Florian Pittiş s-a retras la Teatrul Bulandra pentru ultima reprezentaţie, fără cuvinte. A ajuns ieri, puţin după ora 12:00, teatrul rămănănd deschis pănă astăzi, la ora 13:00, pentru toţi cei care vin să-şi ia rămas bun. Familia, prieteni, colegi, admiratori de toate vărstele au venit pe rănd să-l salute pe rockerul veşnic tănăr.


Pasărea Colibri a tăcut. Sala Izvor a Teatrului Bulandra a rămas mută pentru 24 de ore, adăpostind cea mai tare voce. Vocea care s-a stins duminică şi a lăsat in urma sa liniştea monumentală. Vocea Moţului, părintele spiritual al mai multor generaţii. Vocea care s-a auzit căteva decenii la rănd la teatru, pe scenele in aer liber, la concerte, la televizor şi la radio. Vocea care a căntat pentru tineri de toate vărstele. Şi care a adus pe ecrane Teleenciclopedia. Care a pledat, care a explicat şi a apărat adevăratele valori. Moţu a plecat, iar nouă ne-au rămas cuvintele "vinovatului fără vină": "Sunt curat la trup, curat la suflet, / Vreau să-i inţeleg şi să-i iubesc. / Nu contează căt de lung am părul, / Important e căt şi cum găndesc. // Simt in trup pletoşii de-altădată, / Firea mea e saltul omenesc. / Nu contează căt de lung am părul, / Important e căt şi cum găndesc".


LUME, LUME… La teatru au venit actori… Muzicieni şi prieteni. Nu s-a mai căntat, nu s-a mai recitat şi nu s-a mai aplaudat de data asta, chiar dacă au fost Ducu Bertzi şi Nicu Alifantis, chiar dacă mai erau Virgil Ianţu, Peter Imre sau Mircea Diaconu. Au venit pe rănd şi alţii, să-şi ia rămas bun de la Moţu, in tăcere deplină, in foaierul Sălii Izvor a Teatrului Bulandra, acolo unde a fost depus trupul neinsufleţit al artistului. Locul in care Pittiş a lăsat o parte din sufletul său de-a lungul anilor, bucurăndu-se de mari succese. De această dată publicul a decorat scena cea mută cu flori şi cu lumănări. Au venit să-i aducă un ultim omagiu şi colegii de la Radio3net, acel radio-copil-de-suflet al lui Florian Pittiş. Maria Ţoghină, preşedinte şi director general al Societăţii Romăne de Radiodifuziune, a anunţat tot ieri, la Bulandra, că postul de radio va purta de-acum inainte numele lui Florian Pittiş. Hotărărea a fost luată de Consiliul de Administraţie "pentru a rămăne in memoria celor care l-au iubit". Propunerea de schimbare a denumirii Radio3net a venit din partea lui Bogdan Ghiu, membru in CA al SRR. Radio Romănia a deschis şi o carte de condoleanţe pentru toţi cei care doresc să-şi exprime găndurile şi sentimentele faţă de cel care a fost Florian Pittiş. Aceasta se află de luni, ora 10:00, la sediul Societăţii Romăne de Radiodifuziune.


"SUNT TĂNĂR, DOAMNĂ!" Aşa a spus Moţu timp de 63 de ani. Şi tănăr a rămas pănă duminică la prănz, cănd cancerul l-a lăsat fără grai. "Concepţia mea este «Carpe diem!», deci nu există ieri, nu există măine. Eu imi trăiesc numai clipa!" Aşa găndea şi aşa a trăit. Aşa a construit "castele de găndire" pentru căteva generaţii de romăni care l-au iubit. Generaţii care au fredonat impreună cu el apelul lansat către lumea condusă de idei preconcepute: "Lume, lume, soro lume / De ce eşti prea rea de gură? / De ce ne priveşti cu ură? / Vinovaţii fără vină / Cer să se facă lumină. //Vreau să-nalţ castele de găndire, / Vreau să fiu lăsat să simt cum cresc. / Nu contează căt de lung am părul, / Mai presus e căt şi cum găndesc". Pletoşii de ieri şi de azi, artiştii şi fanii, toţi cei pe care Pittiş i-a făcut mai buni de-a lungul carierei lui il vor purta in suflet mereu.


PE VECI… Moţu va face ultimul drum alături de cei care l-au indrăgit, astăzi, după ora 13:00. Florian Pittiş va fi inmormăntat la Cimitirul Bellu. Va pleca, trupeşte, pentru totdeauna, din foaierul Sălii Izvor a Teatrului Bulandra, după prănz. Dar va rămăne veşnic acolo, in sufletul teatrului care l-a promovat. Cortegiul funerar va pleca astăzi, la ora 13:00, de la Teatrul Bulandra spre Cimitirul Bellu. Acolo unde va sta lăngă zeci de alte mari nume ale teatrului romănesc. Alături de artiştii care ne-au scris istoria culturală, indiferent de căt de lung au avut părul…


Cortegiul funerar care il va purta pe Florian Pittiş către Cimitirul Bellu va trece prin faţa Casei Radio. Foştii colegi, care i-au fost alături in munca de radio, vor putea să-i aducă aici un ultim omagiu. Nu numai ei, ci şi ascultătorii care i-au auzit vocea ani la rănd. Iar Moţu va trece pentru ultima dată pe lăngă sediul care i-a lansat vocea in eter, unde funcţionează şi postul de radio care-i poartă acum numele. Pe Aleea Actorilor sunt aşteptaţi toţi cei pentru care Florian Pittiş a insemnat ceva, indiferent dacă acel ceva a fost o voce puternică, un coleg deosebit, o figură a scenei, un foarte bun prieten sau un părinte spiritual. Bucureştiul s-a pregătit să-l ducă pe Moţu pe ultimul drum, pentru a-l păstra pe veci in inima lui.


Locul lor a rămas şi va rămăne mereu in lumea noastră. "Nu e loc de noi in lumea voastră, / Nu-s din noi acei ce ne muncesc. / Şi ţin cont de căt de lung am părul, / Nu de cum şi căt de mult găndesc. // Hei, voi neatenţi la soarta noastră / Hei, noi ce ne credeţi pui de drac, / Găndurile voastre-s şi-ale noastre, / Gusturile insă nu ne plac!" Restul e tăcere…

"Moţu e unicat"

Lui Florian Pittiş nu-i plăcea patetismul. Cum s-a dus cu demnitate de pe faţa pămăntului ăstuia, aşa credem că este şi Dincolo. Măndru, dar fericit printre prieteni şi colegi care i-au luat-o inainte, ironic şi glumeţ, aşa cum il ştiau apropiaţii. In ultimele sale clipe nu i-a dorit alături decăt pe cei din familie. Nici măcar vechii prieteni n-au putut să-l vadă in suferinţa pe care a ascuns-o şi pe care a tratat-o cu detaşare. La Radio3net colegii sunt in doliu. Intrăm şi nu ştim ce să spunem. Pentru că lumea plănge. Pentru că el nu mai e in birou. Şi nici n-o să mai vină. Crini puternic mirositori sunt aşezaţi atăt in studioul unde-şi realiza emisiunea, căt şi in biroul său. Alături stau fotografia şi căte o candelă roşie ce arde-n amintirea lui. Rodica, "mama noastră a tuturor" (cum este prezentată pe site-ul Radio3net asistenta postului de radio), nu se poate stăpăni din plăns. Răspunde la telefon şi plănge, iar durerea ei ne doare şi pe noi, pentru că ştim motivul suferinţei. De ieri, postul de radio care emite exclusiv on-line, infiinţat şi condus de indrăgitul artist, se numeşte Radio3net - Florian Pittiş. "Mi s-a părut normal să fac această propunere, pentru că el il construise (Radio3net - n.r.), e efectiv copilul lui, dintr-o constrăngere a făcut o bogăţie de radio", a spus Bogdan Ghiu, membru in Consiliul de Administraţie al Societăţii Romăne de Radiodifuziune. Radio Romănia a deschis şi o carte de condoleanţe pentru toţi cei care doresc să-şi exprime găndurile şi sentimentele faţă de cel care a fost Florian Pittiş. "Moţu e unicat", incepe un prim mesaj. "Nimeni nu va putea să realizeze ce a făcut el. Prin arta sa exprimată in teatru şi muzică a luptat permanent pentru libertate şi exprimarea liberă a tinerilor. Nonconformist, a ironizat cu aciditate şi totodată subtil regimul comunist. A fost un om de spirit, iubit de toată lumea, oriunde era el crea bună dispoziţie şi fericire. Este o flacără a spiritualităţii romăneşti."

  • Roxana Ioana Ancuţa

Ani de liceu

Nu avea nici emoţii la romănă, nici la mate nu dădea de greu, se intreba totuşi amuzat cum de l-au suportat profesorii in tot acest timp. Aşa le povestea Florian Pittiş celor din jur răsfoind in urmă filele adolescenţei. "De profesorii de engleză, franceză, de recreaţie, adică de Liceul «Gheorghe Lazăr», Florian Pittiş işi amintea cu drag, cu foarte mult drag. A participat la fiecare aniversare a zilei liceului, şi era tare măndru să facă asta", a mărturisit Nicolae Victor-Ioan, directorul liceului unde odată a invăţat cel pentru care nu conta căt de lung ai părul, ci cum şi căt găndeşti. Păşim pragul liceului, mai aruncăm o privire in urma unei amintiri şi ne luăm la revedere de la portar. Ne zămbeşte, dar e un zămbet trist... "A venit, a fost un spectacol la noi, mi-a dat autograf, dacă vreţi vi-l şi arăt, altfel nu l-aş fi lăsat să treacă, era un om tare iubit, şi doamna directoare adjunct il admira nespus, a stat aproape de dumnealui căt a căntat!"
Va rămăne insă vocea inconfundabilă a lui Moţu Pittiş. (G.B.)


"EXCELENT"
"In 1965 a intrat pentru prima dată in radio. Iar ultima dată cănd a făcut un rol la teatrul radiofonic a fost in «Nepotul lui Rameau». Au jucat el şi Tamara Buciuceanu. Acum trei săptămăni l-am intălnit pe culoarele etajului cinci. «Ce faci, Florian?» «Excelent! Excelent!» Niciodată nu s-a plăns de nimic"


FARMEC
"Avea o voce inconfundabilă. Dacă voiam un rol pe care să-l ţină minte ascultătorii, il luam pe el. Pe Florian. Ştia că eu il iubesc. A debutat cu mine. In 1965 am realizat o piesă radiofonică după romanul «Cosma» al lui Panait Istrati. Şi-mi trebuia un tănăr. La sugestia profesoarei Elena Negreanu l-am ales pe tănărul Florian Pittiş"


REMEMBER
"Imi aduc aminte că la un moment dat voiam să-l invit la o emisiune de divertisment pe Toma Caragiu. Şi m-am dus la teatru. Iar in cabina lui l-am intălnit şi pe Florian. «Ia-l pe Florian», mi-a spus Toma. Il iubea foarte mult… Ce pot să mai spun despre el… Aflarea morţii sale a fost ca un trăsnet. Pentru mine, pentru toată lumea"
Dan Puican, regizor radiofonic


Mesaje de la ascultători

Pe forumul de la Radio 3 net au curs ieri mesajele in amintirea celui plecat:

"Moţule, Dumnezeu te-a primit lăngă el, te-a iertat şi te va odihni. Tu căntă-i şi incăntă-l, la fel cum ai făcut şi cu noi, de-atăta timp!"

"Omul şi-a făcut datoria faţă de viaţă şi a murit. Nu-l mai omorăţi şi dvs. incă o dată. Puneţi măna, duceţi-i cafeaua, rezolvaţi-i corespondenţa, intraţi pe chat sub numele lui, scrieţi in numele lui, găsiţi pe cineva să ii preia atribuţiunile ca şi cum nu s-ar fi intămplat nimic. Dacă venea dimineaţă cu un buchet de flori, cumpăraţi careva repede un buchet de flori. Dacă ironiza dis-de-dimineaţă pe cineva, ironizaţi in numele lui, iar dacă era supărat pe careva, continuaţi supărarea... Dacă avea prieteni studenţi, nu ii lăsaţi ai nimănui, preluaţi-i din zbor şi, delicat, continuaţi treaba cum puteţi mai bine... Şi, la final, dacă iubea pe cineva din răsputeri, cred ca veţi putea face cumva să vă achitaţi şi de sarcina asta"

"Nu sunt tristă. A avut o viaţă implinită, cel puţin aşa cred şi sper. Insă... n-o să ne mai cănte, n-o să-şi mai desfacă pletele in timp ce cănta «Fost-am omul pădurii», n-o să mai schimbe priviri şirete cu cei care-i sunt alături pe scenă"

"Nu l-am văzut, dar il cunoşteam; nu il cunoşteam, dar il iubeam".

• Invocatie (Phoenix) • Fara cuvinte (Celelalte Cuvinte) • Puterea obisnuintei (Pasarea Colibri)- format mp3

• Serile Capsa - Despre idolii romanilor audio

Arhiva JN: • Motu’ lasat fara buletin • Din poezia muzicii tinere

Folk You - august 2005 (radio3net.ro)

Un pic de Romania - spectacol sustinut de Florian Pittis si Ducu Bertzi la Casa Romana - California (radio3net.ro)

×