x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ghici cine e spionul care i-a vândut pe palestinieni Mossad-ului şi dă tunuri peste tunuri în România?

Ghici cine e spionul care i-a vândut pe palestinieni Mossad-ului şi dă tunuri peste tunuri în România?

de Valentin Zaschievici    |    31 Oct 2011   •   09:31
Ghici cine e spionul care i-a vândut pe palestinieni Mossad-ului şi dă tunuri peste tunuri în România?

Abu Aman este pseudonimul unui foarte prosper om de afaceri arab, agent al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei care a defectat in anii '80 in favoarea Mossad-ului. Personajul este destul de activ in viata publica romaneasca sI are legaturi, de 20 de ani, in cercurile inalte ale puterii. Dezlegati ghicitoarea: Cine e in realitate Abu Aman? Comentati sI argumentati.

Generalul (r) Aurel I. Rogojan ne ofera sansa de a dezlega niste ghicitori captivante. El dezvaluie, in cartea sa “Fereastra serviciilor secrete', cateva taine ale spionajului sI contraspionajului. Cititorul va intalni fapte din istoria contemporana a Romaniei orchestrate de agenti straini sau de scursuri ale serviciilor de informatii romane. Scandaluri, crahuri bancare, privatizari frauduloase au in spate spioni, “cartite', “conserve' sau cum vreti sa le spuneti. Astazi va prezentam caracterizarea lui “Abu Aman' - pseudonim care ascunde identitatea unui foarte prosper om de afaceri arab, agent al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei care a defectat in anii '80 in favoarea Mossad-ului. Personajul este destul de activ in viata publica romaneasca sI are legaturi, de 20 de ani, in cercurile inalte ale puterii. Asadar, patrundeti pe fereastra serviciilor secrete sI dezlegati ghicitoarea: Cine e cu adevarat Abu Aman?

Excomunicatii din noile “servicii de informatii' care au acceptat sa se lanseze in afaceri pe cont propriu si/sau ca ofiteri acoperiti au fost niste mari naivi. Cum mai puteau ei sa fie ofiteri acoperiti ai noilor servicii dupa o cariera notorie in “odioasa Securitate'? Unii au cochetat cu improvizatia antiprofesionala ce se oferea ca alternativa de supravietuire. Cei mai multi nu au fost deloc ajutati sa se lanseze in noul lor orizont. Au incropit afaceri mai mari sau mai mici, in parteneriat cu fostele lor retele operative – secrete sau oficiale, cetateni romani sau straini. Acestia din urma aveau deprinderi exersate ca “afaceristi clandestini' ai Epocii de Aur. Pentru ei, intrarea intr-o aparenta legalitate a insemnat deschiderea unor perspective de nesperata prosperitate. Cu conditia sa accepte protectia unor politicieni sI a impostorilor aciuati ca “observatori' in serviciile secrete.

Misiunea acoperitilor a constat in a impinge partenerii straini in bratele unor asemenea protectori. Miscarea nu a fost insa prea inteligent gandita, deoarece sI unii sI altii erau, in marealor majoritate, angajati in soldaunor servicii straine. catorva, care au devenit figuri importante, dar sI controversate in lumea afacerilor, li s-au deschis portile palatelor Cotroceni sau Victoria. A fost astfel atins primul dintre obiectivele urmarite prin ei de catre serviciile pentru care lucrau: penetrarea centrelor supreme ale deciziilor politice. Asa au ajuns sa aiba legitimatii de consilieri ai Administratiei Prezidentiale sau ai Guvernului persoane cu multipla cetatenie sI agenti ai mai multor servicii. Asa s-a ajuns la “incoronarea' printilor Banatului sI Moldovei, a “regilor' apelor, padurilor, tutunului, la inobilarea “baronilor' de plaiuri sI la mandarinizarea sI medievalizarea administratiei publice.

Printre agentii serviciilor straine care au parvenit sub protectia oferita de politicienii pe care i-au corupt, sub control extern, se numara sI unul dintre cei mai valorosi informatori ai Mossad-ului in lumea araba. O sa-l numim conventional “Abu Aman'. De origine iordaniana, cu studiile facute in Egipt, Abu Aman s-a inrolat in reteaua de sustinere financiara a Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, unde s-a ocupat cu traficul de armament ca sursa de finantare a “cauzei palestiniene'. O cauza care, intr-o perioada neagra a secolului XX, a generat una dintre cele mai active sI mai periculoase ramuri ale terorismului international.

Abu Aman a facut afaceri sI in Romania, dar a intrat in conflict cu legea inurma implicarii sale intr-un furt sI a unei operatiuni de spalare de bani. Autoritatile romane i-au blocat viza de calatorie dar, la interventia lui Yasser Arafat, i s-a ridicat interdictia. Interventia liderului palestinian a fost confirmarea certa a naturii sI scopurilor afacerilor lui Abu Aman.

Serviciile secrete britanice au documentat activitatile clandestine ale lui Abu Aman privind vanzarea de arme Irakului (supus in acea perioada embargoului international) sI i-au propus sa-l exonereze de raspundere penala in schimbul inregimentarii ca informator. Dupa ce l-au “descarcat de informatii', serviciile britanice i-au negociat predarea la Mossad, aflat in permanenta cautare de agenti cu posibilitati in staff-ul OEP. La Mossad se spunea intr-o vreme ca Abu Aman era “cea mai buna sursa in lumea araba'.

Dupa 1989, Abu Aman si-a vazut visul cu ochii. Inarmat cu o strategie bine adaptata la realitatile romanesti, a fost dirijat sa initieze mari operatiuni de coruptie sipunere in dependenta a unor politicieni din intreg spectrul politic ca baza a dezvoltarii afacerilor. In acelati timp, s-a ocupat in mod special de finantarea campaniilor unui partid considerat antisemit.

Pentru a nu da de banuit, Abu Aman a sponsorizat modernizarea unui spital sI a intrat in parteneriat cu persoane asa zis respectabile din lumea afacerilor. Cu ocarte de vizita aparent onorabila, Abu Aman s-a infruptat din tortul marilor privatizari'pe un leu', a incercat devalizarea unui club de fotbal, a tras tunuri sI tepe pe unde a putut, nu si-a onorat angajamentele fata de statul roman... dar continua sa prospere. Politicienii corupti stau sI ei bine mersi in fisierele serviciilor straine unde Abu Aman i-a descarcat de povara tradarii.

Cei interesati de identitatea personajului Abu Aman trebuie sa inteleaga ca importante ratiuni - in primul rand grija de a nu-i pune viata in pericol – ne impiedica sa o dezvaluim. Autoritatile competente ale statului cunosc insa cazul sI, probabil, vegheaza. Vegheaza pe cand Abu Aman demoleaza sI valorifica la fier vechi o mare intreprindere, fosta de top pe plan international, acum trecuta la categoria “reconversie functionala din constructie industriala in spatii comerciale sI de servicii'.

Te-ai prins cine este personajul pe care generalul Aurel I. Rogojan l-a numit “Abu Aman'?

(Cartea "Fereastra serviciilor secrete" a aparut luna aceasta, la editura Compania)

×