x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Greva tacerii

Greva tacerii

15 Iul 2004   •   00:00

EVENIMENT

Nici unul dintre cei trei invinuiti in "Jaful Secolului" nu mai vrea sa colaboreze cu anchetatorii. Surprinzatoare este noua pozitie a lui Nica: acesta a dat initial declaratii de buna voie, iar acum este mut. Gabriel Velescu a fost refractar in ancheta inca din seara arestarii. Surse judiciare au precizat ca Velescu nu mai vrea nici sa manance. Atitudinea lui Velescu a fost copiata si de Aurelian Paven. Politia continua sa caute restul de bani ascunsi, ramanand de gasit doar 10 miliarde din cele 89 de miliarde de lei furati.

Autorii jafului sunt in greva tacerii

In primele ore dupa retinere, Petru Nica a fost singurul dintre autorii "Jafului Secolului" care a colaborat cu anchetatorii. Cei doi complici ai sai au refuzat orice dialog cu anchetatorii.
ION ALEXANDRU

Luni seara, adus la Politia Capitalei, Nica Petru a scris de buna voie o declaratie, in care a povestit cu lux de amanunte tot ceea ce el a facut din momentul in care a intrat in tura de noapte, la data de 5 iulie 2004, si pana cand a fost arestat in vila din Snagov. In prima instanta, Nica a recunoscut furtul si implicarea in "Jaful Secolului" a prietenilor sai, Gabriel Velescu si Aurelian Paven.

REFUZ. Ieri, insa, nici unul dintre cei trei invinuiti nu a mai vrut sa colaboreze cu anchetatorii. Noutatea o constituie pozitia lui Nica. Gabriel Velescu, spre exemplu, a refuzat sa faca orice declaratie inca din seara in care a fost introdus in arestul Politiei Capitalei. Surse judiciare au precizat pentru Jurnalul National ca Velescu a refuzat chiar si mancarea. Atitudinea lui Velescu a fost copiata de Aurelian Paven, care, spun politistii, a refuzat la randul sau sa colaboreze cu anchetatorii. De ieri, si Petre Nica a adoptat aceeasi tactica. Interesant este ca Nica a declarat politiei ca in masina blindata a CPI Security se aflau doar 60 de miliarde de lei. Mai mult, el sustine ca banii recuperati din vila de la Snagov constituiau intreaga suma furata. Despre banii gasiti ieri si alaltaieri in Colentina, Nica nu stie nimic.

Al doilea rand de bani a fost gasit marti seara

ION ALEXANDRU

Politistii si procurorii bucuresteni au descins marti seara, pentru a doua oara, in imobilul situat in Strada Pasarani, din Colentina, unde au gasit inca un sfert din banii furati.

Actiunea a fost coordonata de ofiterii Directiei de Investigatii Criminale a Politiei Capitalei, dupa ce au primit o informatie ca aici se afla o alta parte din banii furati de Petru Nica. Ciudat, deoarece anchetatorii au mai verificat cu atentie aceasta casa in chiar seara in care Nica si complicii sai au fost retinuti. Nu au gasit atunci nimic.

ASCUNZATOARE. Revenind insa in urma cu doua seri, oamenii legii au constatat ca in spatele corpului de cladire ocupat de proprietar se afla sapte genti pline cu bancnote. Gentile erau asemanatoare celor descoperite in urma descinderilor in vila de la Snagov si in garajul din comuna ilfoveana Rosu. Interesant este ca aceasta a doua descindere a avut loc la doar cateva ore dupa ce Ioana Popa, concubina lui Gabriel Velescu, a avut o altercatie cu proprietara imobilului, in urma careia a incercat sa se sinucida. Politia nu a stabilit daca Ioana Popa stia unde sunt ascunsi banii sau daca i-a transportat ea insasi aici. Chestorul Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, a afirmat ca prietena lui Velescu este cercetata, dar ca nu este inca acuzata de comiterea unei infractiuni anume.

CAUTARE. "Am asigurat zona si am inceput sa cautam. Banii au fost gasiti intr-o anexa a locuintei in cauza. Nu am stat sa ii numaram acolo. Am incheiat un proces-verbal, dupa care am transportat gentile la sediul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti", ne-au declarat surse judiciare.

BANI RETURNATI. Conducerea Politiei Capitalei i-a anuntat imediat pe reprezentantii firmei International CPI Security, pentru a reveni la sediul anchetatorilor cu masinile de numarat si de legat bani. Numaratoarea a durat cateva ore, anchetatorii trecand la final in procesul-verbal suma de 26,2 miliarde de lei. Dupa care, banii au fost predati reprezentantilor firmei.

DESCINDERILE CONTINUA

"Am revenit si am continuat perchezitia in imobilul situat in Sectorul 2, loc in care in cursul zilei de 13 iulie a fost gasita o suma de peste 26 de miliarde de lei. Intr-o anexa a imobilului respectiv au mai fost gasite patru pungi din plastic, in care se aflau bani in diferite bancnote. Pungile au fost sigilate si transportate la sediul Politiei Capitalei, unde urmeaza sa se numere banii si sa fie restituiti firmei SC International CPI Security SRL. De asemenea, in baza informatiilor obtinute, politistii Serviciului Investigatii Criminale efectueaza simultan doua perchezitii domiciliare, din care una pe raza Capitalei", se arata intr-un comunicat al Politiei, remis ieri dupa-amiaza redactiei.

Ioana Popa a tras foloasele

ION ALEXANDRU, MIRUNA PASA

Beneficiarul "Jafului Secolului" nu este, asa cum s-a crezut pana acum, Petru Nica, ci iubita complicelui Gabriel Velescu. Ioana Popa, caci despre ea este vorba, este cea pe numele careia a fost incheiat precontractul de vanzare-cumparare al vilei de la Snagov, imobilul in care a fost prins cel mai cautat hot al Romaniei.

Cei doi complici ai lui Nica s-au inmultit. Au devenit trei. Imediat dupa ce Petru Nica a dat marea lovitura, alaturi de Gabriel Velescu si Aurelian Paven, banii si principalul autor al jafului au fost ascunsi intr-un imobil de pe Strada Pasarani la numarul 61, din cartierul bucurestean Colentina. Aici se afla doua corpuri de casa. Proprietarul i-a inchiriat la inceputul anului unul dintre corpuri lui Gabriel Velescu. Relatia acestuia cu Ioana Popa a inceput tot anul acesta, Ioana mutandu-se impreuna cu Gabriel in Colentina imediat dupa Pasti.

PPROPRIETARE DE VILA. Dupa ce a dat lovitura, Nica a locuit trei zile acasa la Velescu. Cei doi au stat mai mult in casa, Ioana fiind cea care isi pastra rutina zilnica - iesea la piata, pe la magazine. Vazand agitatia creata de jaf si faptul ca politia s-a mobilizat sa gaseasca vinovatii, complicii au cazut de acord ca Nica trebuia mutat din cartierul Colentina, impreuna cu o parte din bani, intr-o locatie mai sigura. Cum s-a ajuns la vila din Snagov? Velescu a cautat prin ziare, la anunturile de mica publicitate, sa cumpere un imobil.

L-a gasit in Anuntul de la A la Z. O vila cu doua niveluri si parter, cu o curte ce are iesire la Lacul Snagov. Pentru ca Nica era preocupat de soarta sa, Velescu s-a gandit singur, ca tot avea la dispozitie o gramada de bani, ca poate cumpara aceasta vila. Ca sa nu bata la ochi, Gabriel Velescu a discutat cu iubita sa, convingand-o pe Ioana sa cumpere pe numele ei aceasta proprietate. Zis si facut. S-au inteles cu o agentie imobiliara, s-a negociat pretul cu proprietarul, dupa care intre acesta din urma si Ioana Popa a fost incheiat, la notariat, un precontract de vanzare-cumparare. In aceeasi zi, in fata notarului, Ioana Popa i-a achitat vanzatorului suma de 12.000 de dolari, reprezentand avansul.

IN LIBERTATE. Dupa arestarea lui Velescu si a lui Nica, Ioana a ramas singura in casa din Colentina doar o zi si jumatate. Marti, in jurul pranzului, cei trei autori ai jafului - Nica, Velescu si Paven - au fost prezentati judecatorilor Tribunalului Municipiului Bucuresti, care au emis pe numele lor mandate de arestare preventiva. In paralel, la Parchetul Bucuresti era audiata Ioana Popa. Ea a fost intrebata despre ajutorul pe care l-a acordat banditilor pe tot parcursul saptamanii trecute.

Amintim ca luni seara, in timp ce trupele de interventie i-au filat pe Velescu si Paven, localizandu-i intr-o benzinarie din Sectorul 2, au avut surpriza sa o vada pe Ioana in timp ce primea ultimele indicatii de la concubinul sau. Dupa care, urcandu-se intr-un taxi, s-a dus direct la vila de la Snagov sa-i duca lui Nica pachetul cu mancare. Desi era clar ca este partasa la intreaga afacere, Ioana Popa nu a fost inca pusa sub invinuire.

TENTATIVA DE SINUCIDERE. Totusi, anchetatorii stiau ca este un pion foarte important si ca ii poate duce la locul in care e ascuns restul banilor lipsa. Ceea ce le-a declarat Ioana procurorilor nu avem de unde sa stim, deoarece anchetatorii nu au dat nici o informatie cu privire la continutul audierii. Ceea ce stim insa este faptul ca, dupa ce a iesit din sediul Parchetului, a plecat la Tribunalul Municipiului Bucuresti, unde a apucat sa-si vada iubitul arestat. S-a dus acasa (n.r. - in Strada Pasarani numarul 61). Si-a desfacut o sticla cu alcool si a inceput sa bea de suparare. Colac peste pupaza, proprietarul casei i-a batut la usa, anuntand-o ca trebuie sa elibereze de indata locuinta. La auzul acestei vesti, tanara a luat o decizie disperata. Si-a taiat mai intai venele, dupa care a incercat sa-si sectioneze gatul.

"Intr-adevar, dupa audiere, Ioana Popa a incercat sa se sinucida. Insa si-a provocat doar rani superficiale", ne-a declarat chestorul Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei. Sinucigasa a fost transportata imediat la Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Pantelimon", unde medicii au constatat ca se afla in afara oricarui pericol. Chiar si asa, medicii au tinut-o sub observatie pana ieri-dimineata, cand au externat-o.

Au mai ramas de gasit 10 miliarde de lei

La a treia descindere in Colentina, politistii sunt inca departe de a fi recuperat intreaga suma de bani furata de Petru Nica si de complicii acestuia. Lipsesc inca 300.000 de dolari.

Ieri-dimineata, politistii Serviciului Judiciar al Politiei Capitalei, cativa criminalisti si procurori ai Parchetului Bucuresti s-au intors pentru a treia oara in imobilul situat in Strada Pasarani. De aceasta data, la solicitarea proprietarei Gabriela Nicolae, care sustine ca a chemat politia ca sa caute inca o data in casa. Cautase si ea, dar nu mai gasise nimic. "Am presupus ca mai sunt bani in casa si i-am rugat sa mai vina si astazi", le-a declarat Gabriela Nicolae ziaristilor prezenti.

TACERE. Desi au rascolit cu doar o seara inainte toata locuinta si imprejurimile, anchetatorii au revenit in Colentina. Politistii au cautat inca o data in camera inchiriata de Velescu, insa nu au gasit nimic. Apoi au luat la puricat celelalte incaperi si anexe ale proprietatii. Intr-un final s-au oprit la o magazie din spatele casei. Aici au fost descoperite patru pungi mari, introduse una in alta, in care se aflau foarte multe bancnote de 500.000 de lei. Anchetatorii care au participat la perchezitie au refuzat sa dea orice informatie presei cu privire la numarul banilor gasiti ieri. Doar proprietara a precizat ca nu i-a vazut pe politisti sa numere banii in casa. Estimeaza ca in acele sacose erau in jur de 4-5 miliarde de lei. "Marti seara, una dintre sacosele gasite era golita mai bine de jumatate. Era desfacuta, ca si cand cineva ar fi surprins-o pe Ioana (n.r. - Ioana Popa, concubina lui Velescu) si ascunsa sub un pat, numai cat sa nu se vada", a precizat Gabriela. Aceasta a adaugat ca, dupa ce s-a intors de la audieri, Ionela ar fi putut lua in graba bani dintr-o geanta si i-ar fi ascuns in magazie.

BILANT. Se poate spune, asadar, ca anchetatorii au recuperat trei sferturi din prejudiciu. In blindata firmei International CPI Security se aflau, in noaptea de 4-5 iulie, 88,4 miliarde de lei si 33.396 USD. Cel putin asta spune conducerea firmei de paza. In seara in care Nica Petru si complicii sai au fost retinuti, politistii au recuperat din vila de la Snagov suma de 40 de miliarde de lei. Anchetatorii au cautat si in garajul lui Velescu, din comuna Rosu, unde au mai gasit 8,7 miliarde. Asupra lui Nica au fost descoperiti 500 de euro.

Marti seara, oamenii legii au mai recuperat din Colentina alte 26,2 miliarde de lei. Captura de ieri nu depaseste 5 miliarde de lei. Facand un calcul simplu, politistii au recuperat pana in prezent aproximativ 80 de miliarde de lei. In afara de aceasta suma, se mai stie ca jefuitorii au cheltuit 12.000 de dolari (cca. 400 de milioane de lei), achitand avansul pentru vila de la Snagov. Mai lipsesc aproximativ 10 miliarde de lei. (Lucian Florea, Ion Alexandru)

MISTER

Surse din Politia Capitalei au declarat pentru Jurnalul National ca este foarte ciudata aparitia celor 5 miliarde de lei gasite ieri de anchetatori. Marti seara, cand au fost gasite cele 26,2 miliarde, locuinta din Strada Pasarani a fost pur si simplu verificata centimetru cu centimetru. "Este imposibil sa le fi scapat ceva echipelor de cautatori." Sursele citate sunt de parere ca banii gasiti ieri au fost pusi in magazie in cursul noptii de marti spre miercuri. De cine? Nu se stie.

GALERIE FOTO

×