x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Grigore Leşe: Horile-s de stîmpărare la omul cu supărare

Grigore Leşe: Horile-s de stîmpărare la omul cu supărare

de Costin Anghel    |    30 Apr 2008   •   00:00
Grigore Leşe: Horile-s de stîmpărare la omul cu supărare

Din ţara “horei în grumaz” vi-l aducem pe Grigore Leşe. Cel mai reprezentativ interpret al horei lăpuşeneşti. O Ediţie de Colecţie cu o poveste senzaţională. Un CD de colecţie special.

Sufletul românesc se cu­tremură cînd simte sau aude “horea în grumaz”. Sînt prea puţini cei aleşi, cei care pot interpreta horile ro­mânilor. Şi mai puţini sunt cei care pot îm­părtăşi lumii întregi frumuseţea, bogăţia şi multiplele semnificaţii ale acestui cînt denumit: hore în grumaz, adîncată, lăpuşe­nească, înturnată, moroşenească. Grigore Leşe şi-a legat destinul de horea moştenită de la părinţi. Po­vestea vieţii acestui mare interpret nu poate fi concepută fără “horea în grumaz”. Fie pentru că toată viaţa a cîntat această specie aparte a muzicii tradiţionale, fie pentru că necazurile, deloc puţine, i-au dat ocazii nedorite, poate, de a hori. Se spune: “Horile-s de stîm­părare la omul cu supărare”. Ei bine, Leşe a tot avut motive să se stîmpere horind. Viaţa grea însă nu l-a făcut să-şi plece fruntea, doar să se am­biţioneze şi să meargă mai de­parte, cu horea în suflet...

 

PE UN DRUM CU SPINI. Ediţia de Colecţie dedicată lui Gri­gore Leşe spune povestea unui copil plin de talent care a dorit să ducă la un alt nivel horea moştenită de la mamă, de pe plaiurile lăpuşeneşti. O poveste a unui om care a vrut să studieze muzica academică pentru a fi sigur că se va putea feri de erori şi va putea alege muzica şi drumul bun în viaţă.

Vorbim de un om care nu a uitat de unde a plecat şi de fiecare dată se întoarce în mijlocul lumii arhaice româneşti. Fie ca om de televiziune care a luat Marele Premiu al Asociaţiei Profesioniştilor din Televi­ziune (APTR) cu o emi­siune de etno-antropologie, fie pentru simpla bucurie de a fi alături de oamenii simpli dintre care a plecat. Drumul ales de Grigore Leşe a fost unul cu mulţi spini. Nu-i uşor să studiezi la Academia de Muzică din Cluj cînd în jurul tău autenticul dispare pentru a lăsa loc “muzicii” de genul: “Eu, Tănase şi Ion/Am cîntat şi la raion”. Şi mai greu este însă să studiezi în facultate la 37 de ani stînd la cămin cu studenţi de 18 ani...

 

MUZICA DE NICĂIERI. Ho­rile lui Leşe sînt vechi de sute de ani. In­terpretul nu vrea să compună el altele. Le preferă pe cele trecute prin veacuri, cernute deja de sufletele oa­menilor. Nu orice horă ajunge să fie mai veche decît vieţile oamenilor. Edi­ţia de Colecţie dezvăluie hori cu­lese de la mineri, de la bătrîni cu prea mult chef de viaţă ori de la oa­menii feriţi de o “modernitate” prost înţeleasă.

Cum ajunge muzica tradiţională a lui Leşe la oameni? Prin spectacole. CD-uri are prea puţine. La un spectacol, Grigore Leşe trebuie să mergi deschis, să poţi primi tot ce ţi se va da. Vei rămîne uimit. Vei visa, vei lăcrima chiar. Ţi se va da energie şi vei pleca alt om. Vei dori întotdeauna să revii. Şi în mod cert a doua oară nu va fi la fel. Niciodată nu este la fel. Pornind de la regia spectacolelor şi pînă la cea mai importantă componentă a lor, Gri­gore Leşe. Nu horeşte de două ori la fel, nu se manifestă niciodată în dublu exemplar. E unic, la fel ca şi muzica lui. Despre toate acestea, în Ediţia de Colecţie Grigore Leşe de luni, 5 mai 2008.

 

Credo

“Cred că un popor care îşi uită tradiţiile este în pericol de a se nărui spiritualiceşte. De aceea cred că, pentru fiecare dintre noi, întoarcerea la obîrşii este obligatorie. Cred în forţa mistică şi de creaţie a poporului meu. Cred cu tărie că menirea mea în această lume este să-mi înnobilez strămoşii prin cîntec. Cred cu toată fiinţa mea în hore şi o con­sider matricea muzicală a românilor”

 

Ritualuri

“Muzica tradiţională, ţărănească în cazul românilor, este o muzică utilitară sau de ceremonial. Ţăranul român cîntă pentru el «de stîmpărare», cîntă în bise­rică pentru Preamărirea Domnului şi iertarea păcatelor, îi cîntă copilului să-l adoarmă, miresei să-i fie despărţirea de fetie mai uşoară, mortului de împăcare cu lumea din care pleacă. Această muzică nu evoluează, ci se transmite din generaţie în generaţie precum limba maternă”

Grigore Leşe

O poveste despre viaţă

Muzica CD-ului de Colecţie Grigore Leşe este una cu adevărat specială. Interpretul a ales pentru acest CD, unul dintre puţinele de altfel pe care le-a scos pe piaţa mu­­zicală, muzici deosebite, în care el se regăseşte şi în care îşi doreş­te ca şi ascultătorii să se regă­seas­că. “Pentru editarea acestui material am propus un repertoriu divers: muzici şi structuri melo­dice din stratul vechi, cîntece stro­fice, hori de unul singur, cîn­tece din diferite ritualuri. Nu lipsesc cîntecele din ceremonialul de nun­tă, semnalele de toacă, scrisorile de pe front, cîntecele de cătănie sau cele despre refugiere şi război. Nu toate melodiile fac parte din stra­tul vechi, unele sînt mai re­cente, de acum 100-150 de ani. Am in­clus şi piese din genul neocazio­nal. Aici îmi dau măsura şi asta o fac de cînd mă ştiu. Majoritatea pie­selor de pe acest CD reprezintă înre­gistrări din concerte, deoarece am ţinut foarte mult la starea din momentul interpretării, la sinceritatea transmiterii emoţiei”, expli­că Leşe. Totodată, muzica CD-ului spune o poveste despre viaţă.

De la început pînă la sfîrşit. Naştere, cătănie, nuntă, moarte... nimic nu este uitat. O muzică aidoma unui ritual dedicat vieţii. CD-ul de Co­lecţie Grigore Leşe.

 

×
Subiecte în articol: special muzica grigore lese Grigore Lese