x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gripa aviara - Ceamurlia de Jos, izolata de restul lumii

Gripa aviara - Ceamurlia de Jos, izolata de restul lumii

de Alex Nedea    |    11 Oct 2005   •   00:00
Gripa aviara - Ceamurlia de Jos, izolata de restul lumii

Ceamurlia de Jos, localitatea tulceana in care au fost descoperite primele pasari moarte de gripa aviara, este de ieri sub asediu. Teoretic, nimeni nu are voie sa intre sau sa iasa din sat. Practic, localnicii, care au descoperit brese pe camp, se mai strecoara din Ceamurlia, la ceas la seara. Deasupra lor planeaza elicopterul fortelor de ordine si pericolul gripei aviare.

Foto: Dan Marinescu
Satul Ceamurlia de Jos s-a inchis. Aici mai poti ajunge doar daca prezinti duiumului de politisti si pompieri care supravegheaza drumurile de acces in comuna tot felul de acte constatatoare. Sau daca incerci sa evadezi in lumea pasarilor moarte.

"E caz penal. O sa faceti puscarie!", se repede la noi un coleg de breasla cand afla de la noi nastrusnica idee de a intra pe cai "neortodoxe" in Ceamurlia de Jos. Daca am venit sa dam piept cu gripa aviara, n-o sa ne sperie atata lucru, ne facem noi curaj. Cate si mai cate ne-au spus jurnalistii care asteptau in fata barierei! Ca sunt santinele din loc in loc si ca e un camp deschis in care e imposibil sa te ascunzi, ca e un elicopter care survoleaza zona. Nu spui "nu se poate" pana nu incerci...

LA RISC. Pornim pe camp, spre sat, fara sa stim ce ar trebui sa ne sperie mai tare: aviara sau detentia... Colegul fotoreporter face poze orizontului pentru a incerca sa dibuim si noi acele "santinele". Nici urma de soldati. Gasim la un moment dat, inaintand spre sat, pe un camp proaspat arat, un satean care incarca porumb. Era dintr-un sat vecin, dar cunoaste zona foarte bine. "O luati pe acolo pe unde e albul ala, dar sa nu faceti stanga ca va vad de la departare. Tineti tooot inainte. Treceti un drum, dar treceti repede sa nu va vada", ne explica omul fara dinti in gura, facand semne largi cu mana spre orizont. Ii propunem sa ne insoteasca o bucata de drum si se sperie: "Cum sa merg cu voi, ca daca ne prinde ma insfaca si pe mine". Trecem pe langa niste cladiri ruginite. "Oare santinelele astea-s inarmate?", intreaba cu teama fotoreporterul. Am fi primele victime ale aviarei...

MONITORIZARE. Migratia localnicilor din Ceamurlia este supravegheata de la inaltime de un elicopter al Politiei

ZBURATOAREA. La un moment dat, un elicopter al Politiei se indreapta tinta spre noi. In camp deschis nu aveam unde sa ne ascundem. Zburatoarea negripata face zgomot deasupra noastra, cat sa ne sperie. Si sa ne intoarca din drum... Facem stanga-imprejur si ne gandim sa ne lasam pagubasi.

In drum spre bariera ne intalnim cu o ceata de tineri. Vin dinspre Ceamurlia de Jos. "Suntem din Constanta si am venit aici la parintii mei sa imi serbez majoratul, dar ne-a prins boala in sat", explica Silvia Burlescu, eleva in clasa a XII-a. Tinerii au lipsit de la scoala din cauza carantinei, asa ca au trebuit sa primeasca invoire de la primar si de la doctor pentru a pleca din nou la parintii lor, care i-au asteptat disperati acasa trei zile la rand. Pentru a putea iesi din sat, copiii au prezentat politistilor adeverinta de vaccinare stampilata de doctor. Un comunicat semnat de presedintele Consiliului Judetean Tulcea spune ca accesul in sat si parasirea Ceamurliei sunt permise numai localnicilor care au fost vaccinati antigripal, cu exceptia persoanelor in curtea carora s-au gasit animale moarte. "Ne-am ferit cat am putut sa nu ne imbolnavim. Nu ne-am dus in cotete si am baut mult vin", glumeste Catalin, care a reusit sa iasa din sat si porneste impreuna cu ceilalti colegi cu care a petrecut majoratul Silviei spre Constanta.

SPAIMA. Ajungem din nou la intrarea in Ceamurlia, acolo unde sunt stransi ziaristii. Desi multi dintre noi suntem vaccinati, accesul ne este in continuare interzis. Soferii de maxi-taxi nu vor sa mai opreasca in statia in care se urcau de obicei satenii din Ceamurlia de Jos. Le e teama sa nu se molipseasca. Dincolo de granita invizibila trasata de autoritati, ce separa localitatea tulceana de restul Romaniei, localnicii din Ceamurlia se lupta cu autoritatile sanitar-veterinare pentru fiecare pasare ce trebuie sacrificata. Le e teama sa nu ramana si fara orataniile din curte, si fara banii promisi de la Guvern.

REGULI STRICTE
Instituirea carantinei presupune:
  • inchiderea localitatii: jandarmeria si autoritatile locale organizeaza filtre prin care se restrictioneaza intrarea si iesirea masinilor, persoanelor si animalelor din localitate
  • in gospodariile in care s-au descoperit pasari suspecte de gripa aviara se restrictioneaza intrarea si iesirea persoanelor
  • nici un animal nu mai poate fi scos din ograda
  • uciderea tuturor pasarilor din gospadariile afectate si din intreaga localitate
  • pasarile omorate sunt incinerate sau ingropate, nu inainte ca peste cadavre sa se dea cu decontaminant
  • in gospodarie se face dezinsectia.
  • DESPAGUBIRI DE LA GUVERN
    Persoanele ale caror pasari au fost sacrificate pentru eradicarea bolii vor fi despagubite cu sume cuprinse intre 60.000 si 80.000 de lei vechi/kilogramul de pasare in viu, a hotarat ieri Guvernul. Suma totala alocata despagubirilor este de 10 miliarde de lei vechi. Locuitorilor din Ceamurlia le vor fi trimise pachete cu alimente scoase de la Rezerva de Stat. Guvernul a mai alocat 40 miliarde de lei vechi Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, pentru achizitionarea de echipamente de protectie, dezinfectie si testare a gripei aviare. Executivul a aprobat ordonanta de urgenta prin care se interzice vanatoarea la toate speciile de animale si pasari in judetul Tulcea si in Delta Dunarii si doar la pasari in celelalte judete ale tarii. (F.Z.)

    CAMPANIE
    Potrivit datelor centralizate la Ministerul Sanatatii, in Tulcea au fost deja vaccinate 4.601 persoane, in Constanta - 3.400, in Ialomita - 1.994, in Calarasi - 3.367 si 210 in judetul Galati.
    Cele 223.000 de doze de vaccin antigripal uman au fost distribuite in judetele Tulcea, Calarasi, Constanta, Galati, Braila, Ialomita, Buzau, Giurgiu, Vaslui, Vrancea, Ilfov, Arges, Bacau, Botosani, Brasov, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Iasi, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Valcea. Astazi vor mai fi distribuite inca 92.000 de doze de vaccin in alte 15 judete.
    Directorul Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala, Nicolae Stefan, a declarat Agentiei Mediafax ca probele pentru confirmarea virusului gripei aviare in cazul celor trei pasari domestice din Ceamurlia de Jos vor fi trimise in Marea Britanie pana vineri. El a precizat ca se asteapta ca specialistii institutului sa realizeze izolarea virusului pana la sfarsitul saptamanii.


    Indiferenta la Maliuc: "Pasarile ne mor in fiecare an"


    Localitatile din Delta Dunarii nu au fost cuprinse pana acum de panica anuntatei epidemii de gripa aviara. Desi se afla de cateva zile sub "supravegherea stricta a autoritatilor sanitar-veterinare", viata decurge in continuare normal, ca si cand cele trei cazuri care au pus pe jar Romania nu ar fi fost depistate.

    NETULBURATI. Localnicii din Maliuc nu se plang de nimic de cand cu monitorizarea. Sunt obisnuiti ca, in fiecare an, la inceputul toamnei, zeci sau chiar sute de pasari sa le moara una cate una, rapuse de boli. De asemenea, sunt obisnuiti sa gaseasca saptamana de saptamana pasari salbatice moarte in afara localitatii. Asa s-a intamplat si in aceasta toamna, cand insa, spre deosebire de alti ani, au venit "specialisti" de la Tulcea sa ia ei pasarile moarte si sa le duca in laboratoarele lor pentru tot felul de experimente si expertize. A venit si televiziunea sa-i filmeze si sa ii intrebe despre orataniile care le-au murit. Nu s-au speriat, caci nimic nu-i clinteste din credinta lor ca nimic rau nu li se poate intampla. Primarul si-a facut datoria si a mers din casa in casa pentru a-i invata sa nu puna mana pe pasarile moarte daca nu au manusi si sa nu stranga cu mana mizeria ramasa in urma orataniilor prin cotinete. Din nou, nimeni nu l-a ascultat.

    PASARI MOARTE. Desi semne de ingrijorare au cei din Maliuc... 22 de pasari au fost gasite moarte duminica seara in zona fostei ferme din Maliuc si alte zece au fost descoperite ieri in acelasi loc. Zona a fost inchisa de specialistii de la Tulcea, care nu lasa pe nimeni sa se apropie. Pasarile moarte au fost duse la Tulcea pentru analize, iar rezultatul se va afla abia peste cateva saptamani. Specialistii spun ca nu se pronunta deocamdata in privinta posibilitatii ca pasarile gasite fara viata la Maliuc sa fi fost rapuse de virusul gripei aviare. In ultimele zile, toti locuitorii din Maliuc au fost vaccinati antigripal de autoritatile sanitare. (Alexandru Nastase, Tulcea - Maliuc)
    ×