x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Grof de Dumbraviţa - Terenuri de milioane de euro, învârtite în familie

Grof de Dumbraviţa - Terenuri de milioane de euro, învârtite în familie

de Tiberiu Kiss    |    13 Mai 2008   •   00:00
Grof de Dumbraviţa - Terenuri de milioane de euro,  învârtite în familie

Localităţile din jurul Timişoarei au devenit adevărate mine de aur pentru latifundiarii din Banat. Bătălii crunte şi surde se dau pentru fiecare palmă de pământ în comunele limitrofe oraşului de pe Bega: Giroc, Sânandrei, Moşniţa, Urseni, Remetea, Ghiroda, Giarmata, dar mai ales în Dumbraviţa. Practic, la ora actuală, niciun metru pătrat de teren nu se vinde sub 100 euro. De aici şi toată isteria!



Localităţile din jurul Timişoarei au devenit adevărate mine de aur pentru latifundiarii din Banat. Bătălii crunte şi surde se dau pentru fiecare palmă de pământ în comunele limitrofe oraşului de pe Bega: Giroc, Sânandrei, Moşniţa, Urseni, Remetea, Ghiroda, Giarmata, dar mai ales în Dumbraviţa. Practic, la ora actuală, niciun metru pătrat de teren nu se vinde sub 100 euro. De aici şi toată isteria!

Primarul comunei Dumbraviţa, udemeristul Geza Szilagyi, este cel mai contestat edil din judeţul Timiş: sute de procese la legea fondului funciar şi plângeri penale pentru fals, uz de fals, abuz în serviciu şi câte şi mai câte. Dacă e să ne luăm după registre şi documente oficiale, nu a existat punere în posesie pe raza comunei Dumbraviţa, care să nu fie atacată, măcar în parte, dacă nu în totalitate. Contestatarii primarului Szilagyi sunt oameni simpli care acum se luptă să intre în posesia terenurilor, blindaţi cu hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Evident, fiul şi nepotul edilului de Dumbraviţa nu au atacat deciziile comisiei locale de fond funciar. Chiar nu au avut de ce să o facă! Mai mult, nici primarul, ca împuternicit al unor persoane, nu s-a autocontestat. Ba din contră, şi-a promovat interesele funciare, chiar în faţa prefectului de Timiş, Ovidiu Drăgănescu. Ca să nu mai vorbim de concubine, amante, fraţi vitregi şi rude de-a şaptea spiţă care peste noapte s-au trezit moştenitori de drept asupra unor terenuri în comuna Dumbrăviţa, graţie primarului Szilagyi.


TATA MARE. După aproape opt ani de zile de procese şi rugăminţi fierbinţi, Elena Seracin, Ecaterina Gulacsi, Alexandru Muller şi Gabriela Gyorgy sunt în acelaşi punct. Adică, nicăieri! În ciuda sentinţelor definitive şi executorii, Comisia locală de fond funciar Dumbrăviţa, condusă de primarul Geza Szilagyi, a refuzat cu obstinenţă să-i pună în posesie pe cei patru, motivând că nu există teren disponibil. În tot acest timp, Primăria Dumbrăviţa şi Prefectura Timiş nu au încetat să scoată din pălărie terenuri şi titluri de proprietate. Astfel, prin Hotărârea 33/30 noiembrie 2006 şi Hotărârea 33/22 martie 2007, autorităţile statului au găsit pământ la Dumbrăviţa,dar nu pentru cei patru petiţionari, ci pentru alţi zece localnici, care aveau promisiuni de vânzare, o parte din ele şi către familia primarului Szilagyi. Oamenii au reclamat abuzul chiar si la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor - ANRP, care l-a amendat pe primarul de Dumbraviţa cu 30.000 RON ”pentru întârzierea nejustificată a reconstituirii dreptului de proprietate”. Mai mult, au obţinut şi de la instanţele de judecată câte 50 RON pentru fiecare zi întârziere. Şi tot degeaba! Primarul a rămas impasibil, că doar nu plăteşte amenzile din banii lui, ci din cei ai comunităţii.


POVEŞTI NEMURITOARE. Primarul comunei Dumbrăviţa a încercat să dreagă busuiocul în faţa corpului de control al ANRP, motivând că toate împroprietările de pe raza comunei s-au făcut cu respectarea legii, în sensul că „reconstituirea dreptului de proprietate ale acestora s-a făcut pe vechile amplasamente…”. Nimic mai fals, atâta timp cât o exepertiză topografică extrajudiciară arată, negru pe alb, că „din totalul persoanelor propuse de comisia locală de fond funciar Dumbrăviţa, pentru atribuire de teren în parcela cadastrală nr 133, nici una din acestea nu au avut vechiul amplasament în acea locaţie”. Şi atunci, de ce atâta praf în ochi? Pentru simplu fapt că primarul Geza Szilagyi avea un interes major în acea parcelă, extrem de valoaroasă. Şi anume să o împroprietărească pe Valeria Feher, cu 11,5 ha, ale cărei interese le reprezenta, in mod legal, printr-o procură şi o promisiune de vanzare-cumpărare. Aşa că, nu e de mirare că întâiul comunei a refuzat să pună în aplicare o altă hotărâre judecătorească, definitive, irevocabilă şi executorie, în favoarea Anei Papp, decizie care ar fi aruncat-o pe Valeria Feher în eter. Adică, în afara calculelor de 100 euro pe metrul pătrat. Pe scurt şi matematic, o gaură neagră de peste 11 milioane de euro.


ROATA MORII. Şi asta nu e nimic, în comparaţie cu alte ”vrăji” făcute de primarul de Dumbrăviţa. Într-o notă scrisă, dată în faţa procurorilor DNA Timişoara, Ana Papp face referire la o serie de ”adeverinţe moştenite” de fiul primarului Geza Szilagyi, în special cele de pe numele de Iuliana Toth, femeie care a fost declarată succesoare a socrului său. E cert că, în calitate de noră, aceasta nu putea să devină moşteniotoarea acestuia. E la mintea cocoşului! Totodată, aceeaşi Ana Papp, dupa trei ani de studiu prin arhivele Cărţii Funciare şi în cele ale Primăriei Dumbvrăviţa, a mai cerut procurorilor DNA Timişloara să verifice cum a fost posibil ca Saveta Dudaş să-l moştenească pe tatăl concubinului său, Vasile Petcuţ, cu 10 ha de teren!?! Ca să nu mai vorbim de calitatea de moştenitor a consilierului local de Dumbraviţa, Iosif Drapoş după Imre Papp sau a lui Alexandru Racz şi Iuliana Haidu, după Iuliana Fazekas, care sunt alte poveşti halucinante. La fel ca şi PUZ-ul din zona lacului Dumbraviţa şi câte şi mai câte!


Interese comune

Extras din procesul verbal de sedinţă, încheiat la data de 26 septembrie 2006…”Prefect Ovidiu Drăgănescu: dumneavoastră ar trebui să vă daţi demisia din Comisa Locală de Fond Funciar, deoarece aveţi interes personal, fiind reprezentantul numitei Feher Valeria. Aşa este? Primar Geza Szilagyi: Da, sunt reprezentantul ei. Prefect: Aveţi proces-verbal din ziua în care a fost validată Feher Valeria? Primar: Da, avem. Prefect: Să-l aduceţi ca să-l putem vedea şi noi”.


”În comună circula deja zvonul ca Dumbrăviţa nu mai are teren şi că vom fi puşi în posesie, chiar şi la Constanţa. Primarul a confirmat zvonul. La interval de o zi, am fost contactata de fiul si nepotul primarului la domiciliu, cu propunerea de a vinde adeverinţa, spunandu-mi că în acest fel voi putea obţine măcar ceva pe teren. Am hotarât în pripă să accept vanzarea şi am fost transportată de îndată la primărie către Gheza Szilagyi Jr.. Am primit suma de 2.000 euro.. Practic, am fost înşelată prin mijloace viclene în favoarea samsarilor de terenuri, care au nenorocit majoritatea bătrânilor băştinaşi din comuna noastră”.
Ecaterina Gulacsi

×