x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Grupul Bilderberg – clubul bogaţilor înţelepţi sau puterea întunecată.

Grupul Bilderberg – clubul bogaţilor înţelepţi sau puterea întunecată.

de Sînziana Stancu    |    09 Iun 2011   •   21:00
Grupul Bilderberg – clubul bogaţilor înţelepţi sau puterea întunecată.

Cu greu s-a aflat locul de intalnire, de anul acesta, a faimosului grup ultrasecret Bilderberg, despre care se spune ca pune la cale destinul lumii intregi. Presedintele Tineretului Socialist elvetian (JS), David Roth, a fost cel care a divulgat hotelul de 5 stele din faimoasa statiune din "tara cantoanelor", St-Moritz. Este vorba despre hotelul Suvretta House. Acolo au venit ieri peste 100 de membri din aproximativ 150 cat are "clubul" secret al elitei occidentale politica, financiara, economica, artistica si media.

Intalnirea anuala a Grupului de la Bilderberg a starnit mereu interes si fascinatie in randul oamenilor din spatele celor mai bine inchise usi din lume, de unde rareori "a transpirat" cate ceva, iar in absenta transparentei s-au facut, cum e si firesc, tot felul de speculatii despre ce ar fi putut pune la cale "inteleptii" lumii. Daca in 1954, cand s-a reunit pentru prima oara in Olanda, scopul "clubului" bogatilor intelepti si discreti era sa intareasca relatiile Europei cu Statele Unite, pentru a preveni izbucnirea unui alt razboi mondial, acum, sub conducerea fostului secretar de stat american Henry Kissinger si a fostului presedinte al Uniunii Europene, Viscount Davignon, grupul ultrasecret are ca scop, teoretic, sa permita elitelor occidentale sa faca schimb de idei privind viitorul omenirii. Insa adeptii teoriilor speculatiei au alte pareri despre ce ar pune la cale, in realitate, membrii grupului exclusivist, pe care l-au acuzat, de pilda, ca ar fi orchestrat falimentul sistemului de creditare din America, cea a provocat criza financiara mondiala sau, mai rau, ca ar planui sa distruga pana la 80% din omenire. La una dintre reuniuni, vestitul "antiBilderberg" Alex Jones, care este si gazda unei emisiuni de radio americane, a "spart" linistea intrunirii cu un megafon, prin care le-a strigat in zeflemea celor care urzeau in spatele usilor inchise: "Stim ca sunteti nemilosi. Stim ca sunteti rai. Va respectam pu­terea intunecata!"...

De ce, totusi, asemenea intruniri secrete provoaca ingrijorare si chiar panica, mai ales in perioadele grele. In cartea sa, "Voodoo Histories", publicata in 2009, in SUA, David Aaronovitch, editorialist la publicatia Times, da un raspuns la aceasta intrebare, spunand ca "in mod traditional, comploturile privind instaurarea unei noi ordini mondiale au tinut de domeniul fanteziilor conspiratiei". Adeptii acestor teorii "sunt tentati sa creada ca totul se afla sub ame­nintarea unor forte inter­nationale cosmopolite care au, de obicei, legatura cu capitalismul financiar si, adesea, servesc interesele evreilor", continua Aaronovich. Dar politica acestor cabale politice a fost intotdeauna incurcata, controversata si amestecata si le-a permis contestata­rilor lor sa isi proiecteze pro­priile lor temeri asupra lor. In SUA, de pilda, cele mai mari temeri si indoieli refe­ri­toare la Grupul de la Bilderberg sunt ca grupul este domi­nat de UE si ca ameninta libertatile americane. In schimb, perceptia cea mai ras­pan­dita a europenilor despre gru­pul ultrasecret este aceea a exis­ten­tei unei elite a pietei libere care ar incerca sa impuna o agenda de lu­cru glo­bala de dreapta. In realitate, "teo­riile conspiratiei au fost mai de­graba oarbe la notiunile con­ven­tio­na­le de «dreapta» si «stanga». Stanga ar fi cea care organizeaza un guvern in­ter­national, dar in acelasi timp, capi­talismul global de dreapta ar putea sa faca la fel de bine acelasi lucru prin diferite alte mijloace", explica James Connachie, co-autor al unui ghid despre teoriile conspiratiei.

Cu toate acestea, politicile secrete ale Grupului de la Bilderberg are si sustinatori. Unul dintre ei este chiar editorialistul Aaronovich, care a afirmat ca "este cu adevarat un superclub ocazional pentru cei bogati si pu­ternici". La randul sau, Denis Healey, cofondatorul grupului, sus­tine ca "Bilderberg este cel mai folo­sitor grup international" pe care l-a frecventat, explicand faptul ca "ceea ce ii determina pe membrii lui sa vorbeasca liber si sincer, fara teama de repercusiuni, este tocmai regula stricta a confidentialitatii" pe care a avut-o la baza grupul cand s-a format. Aceasta regula este pastrata cu sfintenie de toti membrii grupului, de 59 de ani incoace si, pana la urma, este regula de baza a existentei si func­tionarii lui. Ritualul este in fie­care an acelasi: locul reuniunii nu este dez­va­luit, numele participantilor, precum si numarul lor nu sunt date nici acestea publicitatii, participarea la reuniunile grupului este interzisa pu­blicului si presei. La finalul reuniunii se dau uneori o declaratie sau un co­municat de pre­sa.

Reuniune cu cereri de arestare pentru crime de razboi
Anul acesta, debutul reuniunii a avut momente furtunoase. Re­pre­zen­tantul Partidului Poporului din Elvetia, Dominique Baetting, le-a cerut autoritatilor federale sa il ares­teze pe Henry Kissinger, fostul secretar de stat american, pentru ca ar fi fost autor din umbra al unor "crime de razboi". Baetting a de­clarat presei ca i-a trimis Procurorului General al Elvetiei, inaintea reu­niunii Grupului de la Bilderberg, o scrisoare in care i-a cerut in mod ex­pres arestarea fostului sef al diplo­ma­tiei americane, in cazul in care el va veni la St-Moritz. Baetting sus­tine ca Kissinger ar fi fost complice la crimele de razboi din Indochina, Bangladesh, Chile, Cipru sau din Timorul de Est. Politicianul elvetian a cerut si arestarea presedintelui Francez Nicolas Sarkozy, precum si a fostului presedinte american George W.Bush, dar se pare ca cei doi nu vor veni nici in zilele urmatoare la reuniune. La randul lui, ziaristul american "vanator" de "bilderbergi", a anticipat ca la actuala reuniune, "clubul" va hotari, intre altele, "cresterea pretului petrolului", "razboaie pentru profit" si va lansa "un apel pentru ca un guvern mondial sa impuna pacea".

Stramosii clicilor politice internationale
Cabalele secrete nu au inceput la Bilderberg. Despre Organizatia "Illuminati", care provine dintr-o societate secreta din Bavaria, din secolul al XVI-lea, se spune ca ar fi un grup atotputernic, care actioneaza din umbra si controleaza principalele evenimente ce se produc in lume. Se spune ca organizatia i-ar avea in randul membrilor sai pe unii presedinti americani.
Francmasonii sunt o alta organizatie secreta banuita ca manipuleaza lumea. La origini, a fost o fraternitate secreta care a devenit mai deschisa in ultimul timp. Islamistii din Gaza ii acuza vehement pe francmasoni ca sunt in aceeasi "liga" cu evreii si cu alte societati secrete, cum ar fi "Clubul Rotary", care urmaresc sa impiedice formarea statului Palestina. In ge­neral, teoriile conspiratiei s-au bazat pe curente antisioniste, considerand ca evreii ar provoca raul in lume. Grupul Bilderberg a fost "botezat" astfel dupa numele unui hotel din Olanda, unde membrii fondatori – printul Bernhard al Olandei, Joseph Retinger, David Rockefeller si Denis Healey – s-au intalnit in 1954.

×