x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvern securist, ai vândut gazul de şist

Guvern securist, ai vândut gazul de şist

de Daniel Ionaşcu    |    Petru Zoltan    |    01 Apr 2012   •   14:04
Guvern securist, ai vândut gazul de şist

Peste 150 de manifestanti s-au strans la Piata Universitatii, vineri dupa amiaza, pentru a protesta impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

Protestatarii au strigat "Romania, trezeste-te!" si au afisat bannere pe care scria "Nu am fost intrebati daca vrem sa fim intoxicati" sau "Atentie FMI-Banca Mondiala- UE, acordurile sunt nule fara aprobarea cetatenilor prin referendum sau Parlament". Oamenii au scandat si impotriva presedintelui Basescu, caruia i-au cerut demisia, si a premierului Mihai Razvan Ungureanu, pe care l-au catalogat "securist". Printre protestatari se afla si printesa Briana Caradjea. Ulterior, protestatarii s-au deplasat de la Universitate catre ministerul Mediului. Oamenii care au iesit in strada nu sunt de acord cu faptul ca Guvernul Romaniei a incheiat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare – dezvoltare – exploatare cu compania americana Chevron in localitatile Adamclisi, Costinesti si Vama Veche, pe o suprafata totala de 300.000 de hectare.

Jandarmii si-au mutat imediat dispozitivul in fata ministerului. Numai ca, furtuna care s-a abatut asupra Capitalei a spart protestul spontan iar oamenii au fost nevoiti sa se adaposteasca. Cu toate acestea, protestatarii nu au cedat si au continuat sa-si strige nemultumirea pe scarile ministerului. Un jandarm cu o portavoce a incercat sa-i avertizeze pe oameni ca trebuie sa paraseasca zona, dar si el a fost redus la tacere de zogomotul produs de tunete. Nemultumirea jandarmilor a crescut pe finalul protestului deoarece au fost nevoiti sa-i pazeasca pe protestatari in ploaie. Reporterii Jurnalului National au incercat sa stea de vorba cu cati mai multi protestatari despre gestul jandarmilor de a-i goni din fata ministerului Mediului. O femeie imbracata in negru a luat-o pur sI simplu la fuga.

Dupa cateva minute, aceiasi intrebare i-a fost adresata unui barbat care la prima vedere parea a fi ecologist. Ghinionul, insa, pentru ca cele doua personaje erau subordonatii maiorului Gogu de la Jandarmerie. Acest lucru aveam sa-l aflam dupa ce o ceata de "acoperiti' fara sa se legitimeze conform procedurii standard ne-au intrebat de ce punem intrebari provocatoare. Apoi, si-au scos camerele video si au inceput sa ne filmeze. In acelasi timp, fotoreporterul a inceput sa le faca poze, iar un cameraman sa-i filmeze. Iritati peste masura, aghiotantii maiorului Gogu i-au luat pe sus pe fotograf sI cameram incercand sa-i scoata din multime, probabil pentru a sterge fotografiile si inregistrarile video in care acestiau protestau.

Petitie Online
Pe internet a inceput o campanie de strangere de semnaturi impotriva exploatarii gazelor de sist prin fractionare hidraulica. Pana in prezent s-au strans aproximativ 6.500 de semnaturi, iar numarul acestora continua sa creasca. Initiatorii acestei petitii sustin ca mai multe state din Europa au luat decizii impotriva utilizarii acestei metode. Guvernul roman, ar trebui sa tina cont de faptul ca Franta a interzis in vara anului trecut aceasta activitate, in acest an Guvernul si Parlamentul bulgar au adoptat masuri asemanatoare, in Germania in landul Westafalia-Renania de Nord Parlamentul local se pregateste sa se adopte un Moratoriu in acest sens, iar in Marea Britanie, ca urmare a seismelor produse la Blackpool, activitatea este momentan suspendata.

"Un raport recent al expertilor europeni, atrage atentia asupra pericolelor pe care metoda fractionarii hidraulice le prezinta pentru mediu si sanatatea oamenilor, pentru biodiversitate. ?n concluzie expertii propun Parlamentului European adoptarea de urgenta a unei directive pentru activitatea de minerit si reviziuirea altor directive cu referire la apa, depozitarea deseurilor din minerit, zgomot, utilizarea substantelor periculoase, Natura 2000, declararea riscului de accidente si bilantul de mediu, care au o aplicabilitate directa in acest domeniu.

Principalele riscuri pe care le implica aplicarea tehnologiei prin fractionare hidraulica sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puturi de foraj pe km patrat la care se adauga reteaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonora, zgomotul produs de echipamentele de foraj si cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apa pentru fiecare foraj in detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate). Precedentele din SUA si alte state arata ca apa freatica si sursele de apa potabila sunt in pericol de contaminare, ca exista un risc seismic asociat, ca se produce mobilizarea unor substante radioactive, a metanului si a altor substante cu efect de gaze de sera.'

Citat: "Statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos sI echilibrat ecologic.' art. 35 Constitutia Romaniei.

Bulgarii fac misto de gazele de sist din Romania
Bulgaria ar putea cumpara "gaze de sist ieftine din Romania", daca va construi o centrala termoelectrica in locul proiectului centralei nucleare de la Belene, a declarat ironic premierul bulgar Boiko Borisov, citat de agentia de stiri Novinite.

"Daca romanii vand gaze de sist ieftine de la Chevron, va exista o conducta, de ce sa nu cumparam daca le-am interzis aici si suntem asa bogati ca sa cumparam de la Romania", a declarat Borisov, intrebat daca eventuala centrala termoelectrica de la Belene ar putea fi alimentata cu gaze de sist din Bulgaria.

Declaratia sa a avut loc fix intr-o conferinta cu ministrul Economiei, Delian Dobrev, care abia ce revenise de la Moscova, unde a discutat despre energie. Anterior, Bulgaria a anuntat ca renunta la realizarea centralei nucleare de la Belene, in locul careia a anuntat ca va construi o termocentrala pe gaze. Rusia a cerut plata de daune, estimate la un miliard de dolari, in cel mai negru scenariu urmand sa confiste reactorul construit de Atomstroyexport pentru proiectul Belene si aflat in Rusia.

Ironiile lui Borisov au venit ca urmare a faptului ca Executivul vecinilor de la sud de Dunare a fost presat sa interzica metoda fracturarii hidraulice, ca urmare a protestelor din mai multe orase ale tarii. Parlamentul bulgar a retras o autorizatie acordata Chevron citand datele insuficiente in privinta protectiei mediului.

×
Subiecte în articol: special chevron gaze de sist