x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul olandez minte!

Guvernul olandez minte!

de Razvan Belciuganu    |    Diana Rucinschi    |    11 Aug 2005   •   00:00
Guvernul olandez minte!

In urma cumpararii de catre Romania a rachetelor "Hawk", parlamentarii olandezi au vrut sa stie daca Guvernul lor a informat Bucurestiul de sutele de plangeri ale militarilor care au deservit echipamentele si s-au imbolnavit de cancer. Reprezentantul Guvernului a declarat ca "romanii sunt chiar incantati de achizitie". Ministerul Apararii roman neaga insa ca partea olandeza a informat despre cazurile de imbolnaviri.

Ministerul Apararii Nationale sustine ca nu a fost informat de Guvernul olandez de cazurile de cancer care au aparut la militarii care au deservit sistemul de rachete "Hawk". Or, secretarul de stat Cornelis Van der Knaap i-a mintit chiar pe parlamentarii olandezi, spunandu-le ca partea romana este incantata de achizitie.

Vanzarea de sisteme de rachete "Hawk" de catre Olanda Fortelor Aeriene ale Romaniei a provocat la 1 februarie anul acesta o dezbatere parlamentara in Camera inferioara olandeza. Krista van Velzen - parlamentar din partea Partidului Socialist - l-a interpelat atunci pe secretarul de stat pentru Aparare, Van der Knaap. Dupa cum ne-a declarat chiar politicianul olandez in interviul de ieri si dupa cum reiese din stenogramele sedintei, Van Velzen a luat atitudine in legatura cu contractul de 23,5 milioane de euro: "In conditiile in care este cert faptul ca rachetele vor intra in dotarea Fortelor Aeriene romanesti, as dori sa stiu daca secretarul de stat i-a informat pe omologii sai romani despre problemele de sanatate si presupusa conexiune dintre sisteme «Hawk» si acestea. Nu ar fi mai corect, avand in vedere faptul ca exista dubii in Olanda, sa pastram rachetele si sa le depozitam undeva pentru a evita ca alte state sa aiba probleme de sanatate din cauza lor?". Secretarul de stat pentru Aparare, Van der Knaap, a raspuns telegrafic, mintind, asa cum se dovedeste astazi: "Dezbaterile din Olanda sunt evident cunoscute in Romania. Nu vrem sa ii impiedicam pe colegii romani sa le achizitioneze, deoarece sunt sisteme excelente. Romanii sunt incantati si noi suntem de asemenea multumiti ca le-am vandut. Asta este tot pentru moment. In Romania sunt cunoscute discutiile generate in Olanda de sistemele «Hawk»".

INACCEPTABIL. In dezbaterea parlamentara din Olanda, de la 30 iunie, Krista van Velzen a revenit asupra contractului cu Romania si a declarat ca este inacceptabil ca aceste sisteme sa fie vandute Romaniei si a intrebat daca Guvernul olandez este pregatit sa isi asume raspunderea in cazul in care militarii romani se vor imbolnavi dupa utilizarea acestui sistem si daca ar accepta returnarea sistemului. Secretarul de stat Van der Knaap a raspuns si de aceasta data transant, in a doua sesiune de dezbateri: "Secretarul de stat nu are in vedere sa ofere Romaniei ocazia de a returna acest sistem". "Am intrebat deoarece, acum cativa ani, Olanda a fost pe punctul de a vinde mine iesite din uz altor state si in prezent sunt dezbateri privind comercializarea minelor antipersonal, chiar daca Conventia de la Ottawa prevede distrugerea acestora. Problemele cu «Hawk» nu au putut fi dovedite din punct de vedere stiintific, dar cred ca Guvernul trebuie sa informeze statele care sunt interesate sa le achizitioneze de suspiciunile care planeaza asupra lor", ne-a dezvaluit Krista van Velzen. Totodata, parlamentarul olandez a mai adaugat si in ce a constat investigatia facuta de Ministerul Apararii despre cazurile de cancer inregistrate la personalul care a lucrat cu sistemul "Hawk". "Prima ancheta a fost mai mult teoretica, fara sa tina cont de realitatea de pe teren. A avut in vedere o situatie ideala care, de cele mai multe ori, nu este respectata in situatii operative. S-a presupus ca militarii vor pastra in orice situatie distanta regulamentara recomandata de producator (74 de metri) fata de sistemele cu care lucreaza. Ceea ce este imposibil pe un teren deluros, intr-un spatiu cu multe cladiri care blocheaza perspectiva sau cand lansarea trebuie facuta repede. A fost realizata de catre TNO. Iar urmatoarea investigatie va consta in studii literare", ne-a spus Van Veltzen.

COMPLICITATE. Dar lucrurile iau o intorsatura neasteptata. Biroul de presa al Ministerului Apararii Nationale infirma faptul ca a fost informat de olandezi: "Ministerul Apararii Nationale nu a fost informat de partea olandeza despre plangerile depuse impotriva Ministerului Apararii al Olandei de militarii care au deservit aceste sisteme privind imbolnavirea lor de cancer si alte boli". Acest lucru nu inseamna ca partea romana si MApN nu au nici o vina ca n-au stiut de cazurile de cancer. MApN are o Directie de Informatii Militare si, de asemenea, cu atributii in exteriorul granitelor lucreaza diplomatii MAE si ofiterii de informatii ai SIE. Daca pornim de la premisa ca serviciile de informatii si diplomatii au transmis in tara date concludente, inseamna ca numai un responsabil guvernamental de la nivelul cel mai de sus al statului putea sa le ignore, avand in vedere ca s-a batut palma. In acest context, devin din ce in ce mai credibile indiciile ca afacerea strict secreta derulata intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor de anul trecut de la Bucuresti are complici atat in Olanda, cat si in Romania la nivel inalt, la nivel guvernamental. In semn de plata a integrarii UE, taman cand Olanda detinea prese-dintia Uniunii.

MApN: "N-am fost informati"

GUNOI. Rachetele cancerului, sistemele "Hawk" care au costat statul roman 23,5 milioane de euro
Va prezentam mai jos dialogul surd purtat cu Ministerul Apararii Nationale, care se disculpa, afirmand ca nu a fost informat de cazurile de cancer inregistrate la militarii care au deservit sistemul de rachete si admite ca exista un risc de imbolnavire. In rest, raspunsurile sunt in doi peri. Se ascund numele celor care au facut posibila aceasta afacere.

Jurnalul National: Cine a hotarat secretizarea acordului guvernamental dintre Romania si Olanda privind achizitia de sisteme "Hawk"?
Biroul de presa al MApN: In cadrul acordului guvernamental dintre Romania si Olanda privind achizitia de sisteme "Hawk" a fost hotarata si confidentialitatea acordului.

Cine a participat la incheierea acordului guvernamental privind aceasta achizitie si cine l-a semnat din partea romana?
La incheierea acordului guvernamental a participat Comisia de evaluare a Ministerului Apararii Nationale, numita de autoritatea contractanta. Din partea romana, acordul a fost semnat de catre CN ROMTEHNICA SA, in numele Ministerului Apararii Nationale.

Cine a participat la negocierile cu partea olandeza pentru achizitia sistemului "Hawk"?
La negocierea acordului a participat Comisia de evaluare a Ministerului Apararii Nationale, numita in acest sens de catre autoritatea contractanta.

MApN a fost informat de partea olandeza de plangerile depuse impotriva Ministerului Apararii de la Amsterdam de militarii care au deservit aceste sisteme, privind imbolnavirea lor de cancer si alte boli? Daca da, ce masuri a avut in vedere MApN sa ia pentru a nu expune militarii romani unor asemenea riscuri de imbolnavire? Ati cerut detalii de la partea olandeza privind dosarele medicale ale militarilor care au depus plangeri?
Ministerul Apararii Nationale nu a fost informat de partea olandeza despre plangerile depuse impotriva Ministerului Apararii al Olandei de militarii care au deservit aceste sisteme, privind imbolnavirea lor de cancer si alte boli.

Cine a hotarat data la care acest contract a fost semnat?
Conform procedurilor, acordul a fost semnat dupa incheierea negocierilor intre cele doua parti, in baza aprobarilor corespunzatoare.

A fost consultata NATO privind aceasta achizitie?
NATO nu are atributii in ceea ce priveste stabilirea achizitiei tipurilor de echipamente, ci urmareste numai realizarea angajamentelor privind capabilitatile asumate de fiecare tara membra NATO. Precizam ca mai multe tari membre NATO au in dotare sistemul "Hawk".

Care este riscul expunerii la radiatii la sistemele de rachete existente in acest moment in dotarea Armatei Romane? Exista plangeri ale militarilor romani impotriva acestor sisteme?
Toate sistemele de arme care au radare in compunere prezinta riscul iradierii (gama de frecvente ale radarelor este cuprinsa intre 1 GHz si 300 GHz). Personalul care deserveste aceste sisteme este obligat sa respecte normele specifice de protectie a muncii, astfel incat se asigura protectia acestuia impotriva riscurilor expunerii la radiatii.

Care este riscul pe care MApN il preconizeaza a fi la sistemul "Hawk" in ceea ce priveste expunerea la radiatii si imbolnavirea personalului care deserveste sistemul?
Riscul de imbolnavire a personalului care deserveste sistemul "Hawk" exista in masura in care nu sunt respectate intocmai normele de protectie a muncii stabilite pe timpul exploatarii acestui sistem.

NU RATATI!
In numarul viitor, puteti citi alte dezvaluiri despre afacerea "Rachete cancerigene la secret".
×